opcji również wegańskiej i bezglutenowej :) Jak tylko robi się ciepło to zazwyczaj nie mamy ochoty na ciężkie dania dlatego zrobienie oryginalnego makaronu z lekkim i aksamitnym sosem wydaję się wręcz idealnym pomysłem Makaron z cukinii z sosem z kalafiora , posypany dodatkowo podpieczoną szynką , serem Dziugas (polska wersja parmezanu) i pistacjami ! SKŁADNIKI : 1 duża cukinia 1/2 kalafiora
Marcepanowa kuchniarozgrzanym oleju podsmażam kiełbasę z cebulą do momentu lekkiego zarumienienia. Dodaję pieczarki i przyprawy: sól, cayenne, paprykę słodką i zioła prowansalskie. Smażę, aż wyparuje woda z pieczarek. Przygotowuję sos - dokładnie łączę śmietanę z jajkiem i przyprawami: gałką, bazylią, solą oraz rozmarynem. Na koniec dodaję 1/2 sera, mieszam. Naczynie żaroodporne smaruję masłem, układam warstwy: 1/3 ziemniaków, 1/2 kiełbasy z warzywami(...)ziemniaków, pozostała kiełbasa, 1/3 ziemniaków. Całość zalewam sosem i posypuję pozostałym serem. Zapiekam około 20-25 minut w 180 stopniach do czasu, aż ser się zarumieni
JejKuchniasię do kurczaka włożyć do naczynia do zapiekania. Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 1,5 godziny. Podczas pieczenia, od czasu polewać wytworzonym sosem. Soczewicę, która została polać sosem wytworzonym podczas pieczenia kurczaka i piec około 30 minut. zastawa
królestwo garówgarście ulubionej mieszanki sałat - 1/2 małej dojrzałej gruszki - 50 g sera mozzarella - 2-3 łyżki ziaren granatu - 1/3 zielonego ogórka - 3 cieniutkie plasterki polędwicy surowej wędzonej - listki mięty - jako sos do sałatki użyłam oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, doprawiłam do go solą i pieprzem dodałam odrobinę wody Ogórka, gruszkę kroimy w cienkie plasterki. W/w składniki mieszamy na talerzu. Polewamy(...)sosem. Gotowe
SMYKWKUCHNILekka sałatka w sam raz na drugie śniadanie do pracy. Mozzarella to uniwersalny ser, który wyśmienicie smakuje w połączeniu także z owocami. Całość dopełnia lekki sos jogurtowo- wiśniowy i jadalne bratki. Składniki mix sałat gruszki w zalewie lub jedna świeża 1 mozzarella 1/4 szkl jogurtu naturalnego 3 łyżki wiśni z soku jadalne bratki nasiona chia sok z cytryny pojemnik silikonowy(...)nasienne, kroimy również w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Składniki układamy na przemian na sałacie. 4. Jogurt i wiśnie z soku miksujemy. Kilka sztuk zostawiamy do dekoracji. Takim sosem polewamy sałatkę. Posypujemy nasionami chia i dekorujemy jadalnymi bratkami oraz pozostałymi wiśniami. 5. Pudełko z sałatką zamykamy i zabieramy ze sobą do pracy, na piknik czy wstawiamy do lodówki. Jego
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypieprzu gałązka lubczyku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego 2 ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy 5 cm kawałek świeżego imbiru pokrojonego na plastry sól do smaku (solimy po gotowaniu) lub sos sojowy 1600 g wody Dodatki: kapusta pak choy jajka 200 g makaronu chińskiego 30 g suszonych grzybów shitake pęczek dymki lub szczypiorku Wykonanie: Do naczynia Thermomix zakładamy koszyczek, wkładamy wszystkie(...)rosołu kroimy na kawałki Na talerz dajemy makaron, grzyby, liść kapusty, pokrojone mięso, krążki papryczki chilli. Zalewamy to gorącym bulionem. Na wierzch dajemy jajko i pokrojoną dymkę. Doprawiamy sosem sojowym i posypujemy pieprzem cayenne (chyba, że bulion już bardzo pikantny to pomijamy). Thermomix przepisy. Domowy ramen The post Domowy ramen z Thermomix appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisyUwielbiam sałatki owocowe. Często je robię zwłaszcza wiosenną czy letnią porą. Te sezonowe smakują najlepiej. Dziś zapraszam na owocową sałatkę w sosie własnym z rodzynkami. Smacznego. SKŁADNIKI: 20 dag winogrona ciemnego 15 dag winogrona jasnego 2 pomarańcze 3 kiwi 2 banany 5 plastrów ananasa 2 łyżki rodzynek Sposób przygotowania: Lekka owocowa sałatka z rodzynkami Owoce myjemy. Banana, kiwi ipomarancze obieramy(...)kładę warstwowo owoce. Winogrona ciemne i białe, ananasy, pomarańcze, banany, kiwi.Posypuję rodzynkami. Przed podaniem wkładam do lodówki na ok 30 min w tym czasie owoce puszczą swój własny sos
Gotowanie PatkiBardzo delikatne a zarazem wyraziste w smaku wołowe pulpeciki z sosem z serka topionego. Proste i szybkie w przygotowaniu. Możemy je zjeść z ziemniakami lub chlebem. 300 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 150 g mrożonego szpinaku 50 g sera feta 1 cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 500 - 750 ml bulionu warzywnego(...)drobiowy. Wkładamy delikatnie przygotowane pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Na końcu do mięsa dodajemy kawałki serka topionego. Gotujemy aż się rozpuści. Jeżeli chcemy jeszcze gęstszy sos możemy go zaciągnąć mąką
VioletoweKucharzenietwardo przekrojone na pół pół czerwonej cebuli drobno posiekanej pół opakowania sera feta pokrojonego na kawałki garść oliwek zielonych lub czarnych po szczypcie suszonego oregano i pieprzu 2 łyżki sosu beszamelowego (może być kupny) Przepis na sałatkę ziemniaczaną ze szparagami Na talerzu ułożyć pokrojone ziemniaki, cebulę, pomidora, szparagi, oliwki i jajko. Szparagi polać sosem. Całość posypać pieprzem, oregano
Ugotowane pozamiataneMacie wśród swoich ulubionych dań takie, które niezawodnie się udają i świetnie smakują? W moim menu jest kilka takich pewniaków. Jednym z nich są kopytka, najlepiej z sosem i to z sosem pieczarkowym. Ten smak, odkąd pamiętam, kojarzy mi się z z czasem wolnym, odpoczynkiem, miłe skojarzenia, prawda? Po całym tygodniu pracy i szkoły, kiedy już wszystkie obowiązki związane
Pichceniomaniasprawą dressingu i bardzo wiosenna. 6-8 małych ziemniaków pęczek zielonych szparagów około 150 g tuńczyka w oliwie (polecam taki w słoiczku) 4 jajka sałata rzymska lub strzępiasta Sos: 3-4 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno 2 łyżeczki wody sól, pieprz, cukier Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie(...)Sałatę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy do niej również ziemniaki, szparagi, jajka oraz osączonego z oliwy i rozdrobnionego na mniejsze części tuńczyka. Składniki na sos przelewamy do garnuszka i chwilę ubijamy trzepaczką. Polewamy sałatkę, mieszamy delikatnie
Smaki Na Talerzuostrej) 1-2 łyżki roztopionego masła Na farsz do naleśników: 200 gr twarogu np. półtłustego 3 średnie ziemniaki parę plastrów boczku 1/2 zeszklonej cebulki sól, pieprz do smaku Na sos beszamelowy: 40 gr masła 2 łyżki mąki czubate 1 i 1/2 szkl mleka sól, pieprz do smaku 2 łyżki startego żółtego sera 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki(...)całości doprawiamy do smaku. 5. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy całość aż utworzy się takie jakby ciasto, wtedy zaczynamy powoli wlewać mleko, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Każdy naleśnik napełniamy farszem i układamy wzdłuż formy jeden obok drugiego tworząc tak 2 piętra. Gotowe, zalewamy beszamelem
Gotowanie...to proste !drożdży, 1 łyżeczka cukru, 150 g mąki orkiszowej, 150 g mąki pszennej, 2 łyżki oliwy, ½ łyżeczki soli, ¾ szkl. ciepłej maślanki, 5 łyżek ciepłej wody Nadzienie: 8 plastrów salami sos pomidorowy (taki jak do pizzy), kilka plastrów salami, kawałek czerwonej papryki marynowanej, 125 g mozzarelli WYKONANIE Ciasto: W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy(...)rąk i utworzy się kulka. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, robimy kulkę, rozpłaszczamy, w środku robimy wgniecienie, smarujemy sosem, układamy salami, ser, pieczarki i paprykę. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach
słodki bratekpokrojonej w kostkę dyni 3-4 pokrojone pieczarki 1/2 szklanki posiekanej cebulki 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę papryki ( 1 szt papryki czerwonej ) 1 słoiczek fasolki szparagowej po włosku, w sosie pomidorowym ( przepis tutaj ) 2 szklanki soku pomidorowego sól, ostra papryka do smaku 1 łyżeczka cukru do kurczaka : 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej , mielonej papryki 2 łyżki oleju Kurczaka(...)solimy , nacieramy curry , papryką i olejem . Odstawiamy do lodówki ( ja robię to dzień wcześniej , po nocowaniu w lodówce, kurczak, jest dużo lepszy ) . Do miski wsypujemy ryż , fasolkę razem z sosem , dynię, pieczarki , paprykę , cebulkę , cukier , solimy i doprawiamy papryką ostrą do smaku . Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego o dość wysokich brzegach . Na wierzchu układamy kurczaka i podlewamy sokiem
Ogrodnik w podróżyodkładamy na 15 minut. 3. To samo robimy z kalarepą: obieramy warzywo, ścieramy na tarce, zasypujemy lekko solą i odstawiamy na 15 minut. 4. W tym czasie przygotowujemy sos: w kubeczku mieszamy jogurt naturalny, majonez, łyżkę drobno posiekanego koperku, łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. Ostudzonego kurczaka rozrywamy palcami na małe kawałki(...)Kalarepę i ogórka odciskamy z soku, który puściły pod wpływem soli. 7. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki: poszarpanego kurczaka, kalarepę, ogórka i dwie łyżki posiekanego koperku. Łączymy z sosem, mieszamy. Odstawiamy sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby się przegryzła. Idealna na lekką kolację, dodatek do dań z grilla, na spotkania z przyjaciółmi :) Smacznego
W kuchni Katie