przygotowania zapiekanki potrzebujemy: - porcję makaronu (u mnie razowe świderki) - 450 g mrożonej mieszanki białego i zielonego kalafiora - 200 g mrożonej zielonej fasolki - 1 kulkę mozzarelli Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 400 ml śmietany 18% - 1 żółtko - 100 g tartego żółtego sera - 1 łyżeczkę bazylii - 1 łyżeczkę granulowanego czosnku - sól i pieprz do smaku 1. Makaron gotujemy wg instrukcji(...)opakowaniu, odcedzamy i przekładamy do miski. 2. Mrożone warzywa wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 3 minuty. Następnie odcedzamy i przekładamy do makaronu. 3. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, a następnie dodajemy go do makaronu i warzyw. 4. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy kawałki mozzarelli. 5. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego
Bez Cebuliząbki czosnku posiekne 2 łyżki olej 1 opakowanie makaron ryżowy 5 mm (namoczony wcześniej w wodzie o temperaturze pokojowej przez 2,5 godz. lub gotowany 3 minuty 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki cukru kokosowego pasta z tamaryndy 2 jajka 1 łyżka suszonych krewetek (opcjonalnie) 1-2 chili posiekane garść kiełków fasoli mung 2 cebule dymki pokrojone(...)wody. Dodaj krewetki, chwilę smaż aż zmienią kolor na pomarańczowy, przełóż zawartość patelni na talerz. Do odcedzonego makaronu dodaj odrobinę wody, 2 łyżki cukru, 2 łyżki pasty z tamaryndowca, sos rybny i suszone krewetki, chwilę smaż aż woda odparuje. Dodaj zawartość talerza i jajka, smaż chwilę mieszając. Dodaj kiełki fasoli, posiekaną rzodkiew i chili, wymieszaj, przełóż na talerze. Posyp
SzczyptaSmaQZapach unosił się dziś po całej kuchni...mięsko w sumie jak mięsko..ale sos rewelacja..polecam, wypróbujcie.Ilość składników wedle gustu..ja dodałam najpierw mniej octu , a potem dodałam jeszcze ..tak samo z wodą, ilość wody zależy od tego, jaki chcemy otrzymać sos. około 50-60 dkg polędwicy lub innego mięsa wieprzowego 2 jajka przyprawa do gyrosa Galeo około
Moje domowe kucharzeniejakiegoś czasu zapomniane warzywo. Podane z sosem śmietanowym doskonale pasuje do mięs. Składniki 800 g skorzonery z zalewy 1 łyżka masła 1/2 łyżki mąki 250 ml bulionu warzywnego 100 g śmietany 22% szczypiorek sok z cytryny biały pieprz sól Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Skorzonerę osączamy z zalewy. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i smażymy(...)przez chwilę. Następnie zalewamy gorącym bulionem, cały czas mieszamy by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Do sosu dodajemy warzywo, podgrzewamy kilka minut na małym ogniu (nie zagotowujemy). Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchendzielnie zastąpi każde chipsy – cudownie chrupie cykoria, szynka jest słonym elementem, orzechy tłustym, a do tego słodka gruszka, żurawina i ser o kremowej konsystencji. Całość dopełnia słodko-kwaśny sos z miodu i cytryny. Taka kompilacja smaków! Do tego robi się ją błyskawicznie i nawet prawie nie kroi się składników. Spróbujcie Wykonanie Opłucz cykorię, odetnij najgrubszą część i rozdziel(...)kawałki i rozłóż na talerze. Ser pokrój w drobną kostkę, orzechy możesz lekko połamać. Posyp sałatkę orzechami, żurawiną i kostkami sera. Wymieszaj miód z sokiem z cytryny i polej sosem sałatki. Całość posyp świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Chrup na zdrowie Składniki na 2 porcje 2 główki cykorii 100 g szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej 50 g sera typu feta lub gorgonzola
Eat me! Fit me!tutaj . Składniki na dużych 12 sztuk: 750g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 2 marchewki Biała cześć pora 100g makaronu ryżowego nitki 12 płatów papieru ryżowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 jajko 50g grzybków mun 2 ząbki czosnku Pieprz cayenne do smaku lub ostra papryka w proszku Sól Pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Grzybki przygotować wg instrukcji na opakowaniu(...)pokroić na paseczki, a czosnek posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać pokrojony makaron ryżowy, grzybki, zeszklone warzywa i jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym oraz cayenne. Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Papier ryżowy zwilżyć wodą. Układać na środku sporą ilość mięsa (taki podłużny pulpet). Zwinąć (najpierw boki, a potem zrolować). Tak przygotowane sajgonki
Fabryka pomysłówogniu do momentu uzyskania karmelowego koloru (nie mieszać). Gotowy zdjąć z ognia, dodać śmietankę i masło, energicznie wymieszać i ponownie wstawić na ogień, podgrzewać aż karmel całkowicie się rozpuści. Sos karmelowy przestudzić, jak lekko zgęstnieje polać ciasto, posypać solą gruboziarnistą. Bezglutenowe ciasto bananowe Składniki: 50 g masła 35 g ksylitolu 1 jajko 1,5 dojrzałego banana(...)ogniu do momentu uzyskania karmelowego koloru (nie mieszać). Gotowy zdjąć z ognia, dodać śmietankę i masło, energicznie wymieszać i ponownie wstawić na ogień, podgrzewać aż karmel całkowicie się rozpuści. Sos karmelowy przestudzić, jak lekko zgęstnieje polać ciasto, posypać wiórkami kokosowymi. Czekam na Twoją opinię, które ciasto najbardziej przypadło Ci do gustu. A może masz jakieś sprawdzone bezglutenowe słodkości? Zdradź
Mój pomysł nawymieszać z majonezem , doprawić solą i pieprzem. Czas na ułożenie warstw sałatki, oczywiście masz dowolność co do kolejności składników, u mnie wygląda to tak: Ryż\komosa, białko jajek, połowa sosu, kukurydza, papryka, ser żółty, seler, pozostałą część sosu, żółtko jajka i dymka. Daj znać czy sałatka przypadła Ci do gustu, a może masz jakieś zamienniki żółto zielone? Chętnie je poznam
Mój pomysł narondelka, dodać 4 łyżki wody, cynamon, imbir oraz sok i otartą skórkę z cytryny. Całość dusić około 15 minut. Mąkę wymieszać z 3 łyżkami wody i wlać do sosu jabłkowego. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Kiełbasę i cebulę obsmażyć na 2 łyżkach oleju, następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć jabłkami i pokryć sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
kuchnia doskitofu. 40 dkg dorsza ( u mnie mrożony ) 1 mieszanka chińska 750 gram 1 opakowanie pasty Tom Yum 30 gram ( następnym razem sama zrobię pastę ! ) 2 łyżki sosu sojowego 1 tofu 3 litry wody 1 puszka mleka kokosowego pęczek świeżych liści kolendry Do garnka wlałam wodę, dodałam mieszankę chińską i dorsza(...)całość zagotowałam. Dodałam pastę Tom Yum, całość zagotowałam, doprawiłam sosem sojowym i dodałam mleko kokosowe.Znowu całość przez chwilę się gotowała, do połączenia smaków. Tofu pokroiłam w kosteczkę, wrzuciłam do zupy. Kolendrę pokroiłam i posypałam nią zupę. Zupę ja podawałam samą, ale można ją podać z dodatkowym makaronem, możesz jeśli tylko masz pod ręką dodać kilka krewetek
Kuchnia na wzgórzuraki. Najłatwiej jest dostać w sklepie ogonki rakowe w zalewie. Są przepyszne. Jeśli czytasz tego bloga, to wiesz, że uwielbiam warzywa z puszki, więc bez groszku się nie obędzie. Sos można przyprawić dowolnymi przyprawami, które lubisz, ale mnie po przeczytaniu “Gotowi, by gotować” Agnieszki Kręglickiej , raki kojarzą się z lubczykiem, więc dziś będzie właśnie taka kompozycja. Składniki(...)jogurtu greckiego lub majonezu ząbek czosnku przetarty przez praskę świeżo mielony pieprz szczypta suszonego lubczyku Jak przygotować sałatkę z raków i groszku? Z jogurtu, czosnku i przypraw kręcimy sos. Nie trzeba solić, bo raki są już słone. Mieszamy go z groszkiem. Na wierzch układamy raki cieszymy się tą błyskawiczną sałatką. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku
Ugotowane pozamiatanedużo żelaza, który nasz organizm potrzebuje. Przygotowują wątróbkę pod postacią kotletów można ją przemycić w dziecięcej diecie. Polecam też inne nasze przepisy z wątróbką: – wieprzowa wątróbka w sosie z majerankiem – wątróbka pieczona z jabłkami i śliwkami – Wątróbka drobiowa w sosie chili – Wątróbka ze szpinakiem i pomidorkami – Wątróbka wieprzowa panierowana palce lizać – Wątróbka drobiowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępropozycja na szybkie danie ze składników, które i Wy być może znajdziecie w swojej lodówce. Papryka, jędrne pieczarki, kukurydza i jak najlepszej jakości chuda kiełbaska. Do tego delikatny sos pomidorowy i makaron świderki. Całość doprawiona czosnkiem i suszonym oregano. Często to co proste okazuje się najlepsze. I tak jest właśnie w tym przypadku. Awaryjny przepis z którego korzystam, gdy sytuacja(...)czosnek. Smażymy kolejne 2 minuty. Dorzucamy kukurydzę, pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i oregano. Smażymy, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Dolewamy wodę z gotowania makaronu i gotujemy jeszcze 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy, posypujemy natka pietruszki
cool and mintytradycyjnej kiełbasy z grilla . Składniki: 6 pojedynczych piersi z kurczaka 2-3 gałązki rozmarynu marynata 8 łyżek oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 4 łyżki octu balsamicznego łyżka jasnego sosu sojowego łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oliwę z oliwek łączymy z sosem sojowym i octem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
Pobite gary Barbary