sosy - 72234 przepisów (strona:2028/4816)

BAGIETKA XL 264

sztuki lub jedna duża cukinia – 1 sztuka szynka lub boczek – 10 – 12 plasterków ser żółty (najlepiej cheddar) – 4 plasterki cebula – 1 sztuka pieczarki – 8 sztuk oliwa z oliwy sos tatarski lub czosnkowy – 2 łyżki keczup sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Bagietki naciąć wzdłuż boku, żeby zrobić dziurę. Uważać, żeby nie przeciąć za bardzo bo wszystko się będzie rozpadać. Obrać pieczarki(...)cukini, szynkę lub boczek. Dodać przesmażone pieczarki. Pokroić drobno ser i posypać górę bagietki. Zapiekać w piekarniku przez 8-12 minut w temperaturze 200º. Na koniec dodać po łyżce sosu tatarskiego lub czosnkowego i keczup. Można się objadać

kuchniabellissima.wordpress.com
SAŁATKA Z BURAKIEM I GRUSZKĄ 158

rozwojowym płodu ze względu na zawartość kwasu foliowego SKŁADNIKI : Burak ugotowany - 1 szt. Gruszka - 1/2 szt.  Ogórek zielony - 1/2 szt. Kilka listków świeżej bazylii Orzechy włoskie - 1 łyżka SOS: 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE: Buraka , gruszkę i ogórka kroimy w plasterki , posypujemy ,  orzechami włoskimi , listkami(...)świeżej bazylii . W miseczce mieszamy wszystkie składniki  sosu , doprawiamy solą i pieprzem :D SMACZNEGO

Marcepanowa kuchnia
Oszukana pizza 191

prawie pizza”. Z kurczakiem, kukurydzą i mrożonym groszkiem. 4 porcje: 190-200 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 150 ml mleka 2 łyżki sosu pomidorowego lub łyżka koncentratu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z pestek dyni 100 g sera mozzarella dodatki wedle uznania; u nas kompromis: pierś indyka w ilości(...)mrożonego groszku Mąkę, proszek do pieczenia, sól i jedną łyżeczkę ziół dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko i mleko. Ciasto wykładamy do formy ok. 25×25 cm. Smarujemy oliwą i sosem pomidorowym. Posypujemy tartym serem. Układamy pierś indyka pokrojoną w kostkę, groszek i kukurydzę. Posypujemy pozostałymi ziołami. Pieczemy ok. 40 minut w 170 st. C z termoobiegiem. Smacznego

Kucharzyca
Łosoś w sosie mango-jabłkowym z pikantną marchewką i ryżem 139

soku z cytryny, utartymi przyprawami oraz pikantną papryką. Układamy go w naczyniu żaroodpornym na plasterkach cytryny. Połowę mango rozgniatamy widelcem i mieszamy z sokiem z jablek i mango. Powstałym sosem zalewamy łososia, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. W tym czasie gotujemy ryż oraz przygotowujemy marchewkę. Bez rozmrażania podsmażamy ją na maśle klarowanym. Przyprawiamy solą i cayenne. Zalewamy taką(...)ilością wody, aby była przykryta i dusimy 10 minut. Upieczonego łososia podajemy z ryżem i duszoną marchewką. […] Artykuł Łosoś w sosie mango-jabłkowym z pikantną marchewką i ryżem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Wyprażany syr 129

taki jaki macie) 1 jajko bułka tarta olej do smażenia   Ja taki ser podaję z sałatą, żeby wyrzuty sumienia były mniejsze. Sałata: mix sałat kilka pomidorków koktajlowych   Sos winegret (vinaigrette): 1 łyżka octu winnego 3 łyżki oleju sól, pieprz szczypta suszonej pietruszki   Ser moczymy w jajku i bułce. Przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem. smażymy z obydwu(...)stron na złoty kolor. Do sałaty dodajemy pokrojone pomidorki, zalewamy sosem winegret, powstałym z wymieszanych składników). To jest takie pyszne… i tak proste. Mniam. Artykuł Wyprażany syr pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Zupa fasolowa z podsmażaną brukselką i pieczarkami. Dieta - szybka przemiana 166

cebula 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 350 g mrożonej brukselki 2 łyżki oleju z pestek winogron około 800 ml bulionu warzywnego 100 g ciemnych pieczarek 1-2 łyżki sosu sojowego Tamari 1 łyżka kurkumy 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz szczypiorek Wykonanie: fasolkę namoczyć na noc. Następnego dnia odlać wodę z moczenia, zalać świeżą wodą i gotować z listkiem(...)część odłożyć. Gotować brukselkę z fasolką około 15 minut pieczarkom pociąć trzonki, pokroić w plasterki. Posmażyć na łyżce oleju razem z odłożonymi brukselkami przez około 3-4 minuty. Skropić sosem sojowym i dusić na patelni kolejne kilka minut, aż brukselki zmiękną zupę zmiksować. Dodać kurkume, musztarde, przyprawić solą i pieprzem. Rozlać na talerze, wyłożyć przysmażoną brukselkę z pieczarkami. Poza dietą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pęczak z makaronem warzywnym z marchewki 159

opakowania  spaghetti z marchewki Fit&Easy 250 g brukselki  1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 szklanki ugotowanego pęczaku olej do smażenia sól pieprz szczypta chili sos sojowy opcjonalnie natka pietruszki  Wykonanie: Szalotkę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Przesmażamy przez chwilę na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Brukselkę kroimy na pół, wrzucamy na patelnię, chwilę wszystko razem(...)smażymy. Następnie dodajemy makaron z marchewki i pęczak. Wszystko przyprawiamy solą, chili i pieprzem, patelnię przykrywamy i smażymy przez 2-3 minuty. Podajemy posypane natką. Opcjonalnie dosmaczamy sosem sojowym

Kulinarne przygody Gatity
ZUPA GULASZOWA PO WĘGIERSKU NA OSTRO - MOCNO ROZGRZEWAJĄCA 181

dużych pieczarek 1,5 łyżki naturalnej przyprawy do mięs duszonych ( lub mix przypraw: mielony kminek, kurkuma, majeranek, cząber, tymianek, 2 ziela angielskie) 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz pół łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie) 2 łyżki masła WYKONANIE: Przygotować wszystkie składniki: Pokroić w kostkę cebulę, paprykę, cukinię i czosnek, odstawić. Pokroić w kostkę mięso, odstawić. Na średnim ogniu(...)cukinię. Wszystko smażyć jeszcze na średnim ogniu ok. 2 minut. Po tym czasie zalać wszystko przegotowaną wodą, tak aby zakryła mięso i warzywa. Dorzucić przyprawę do mięs duszonych, sos sojowy i przykryć pokrywą. Gotować ok. godziny na średnim ogniu. W między czasie oczyścić pieczarki, pokroić w grubsze paski i podsmażyć na łyżce masła, tak aby się zrumieniły z każdej strony

Calzonella.com
Zimowa sałatka warstwowa z selera i buraka 191

zdrowsze wersja żółtej sałatki . Składniki: duży seler korzeniowy pół puszki ananasa (bez zalewy) puszka kukurydzy (odsączona) duży burak jabłko – obrane i skropione odrobiną octu jabłkowego, żeby nie ściemniało sos z 2 łyżek octu jabłkowego, 4 łyżek oliwy, łyżeczki musztardy i pieprzu   Jak przygotować zimową sałatkę warstwowa z selera i buraka? Selera i buraka gotujemy w mundurkach w jednym(...)kroimy w kostkę. Podobnie kroimy jabłko. Ananasa kroimy na kawałki. Układamy warstwowo seler, ananasa, kukurydzę i buraka w jednej dużej szklanej misce, albo dzielimy na indywidualne porcje. Polewamy sosem winegret. Dekorujemy pokrojonym jabłkiem. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie! Artykuł Zimowa sałatka warstwowa z selera i buraka pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Kluseczki Gnocchi 176

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kluseczki gnocchi, to super odmiana od tradycyjnych kopytek. Idealne do wszelkich sosów, do szpinaku, pesto czy podawane z tartym parmezanem. Wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania. Do ich wykonania użyłam specjalnej foremki, którą ostatnio zakupiłam w Tescoma Składniki: 600g ugotowanych ziemniaków(...)ciasta delikatnie docisnąć do prążkowanej powierzchni formy i szybkim ruchem przesunąć w dół tworząc kluseczkę. Gotować w posolonej wodzie do wypłynięcia. Porcja na ok. 4 osoby Kluseczki podałam z sosem pieczarkowym

W garach u Gosi
Zapiekane muszle z wędzonym kurczakiem, szparagami, w sosie z kozim serem 130

mąki gałka muszkatołowa sól cukier pieprz biały 200 ml mleka     Przygotowanie Z udek zdjąłem skórę, mięso podzieliłem na mniejsze kawałki. Makaron ugotowałem w lekko osolonej wodzie. Przygotowałem sos beszamelowy, dodając do niego ser kozi. W żaroodpornej formie ułożyłem na dnie wędzone skórki z udek kurczaka, na nich rozłożyłem ugotowane muszle, które wypełniłem kawałkami mięsa i cząstkami pokrojonej marynowanej(...)papryki. Na wierzchu rozłożyłem białe szparagi z zalewy. Zapiekankę zalałem sosem. Całość oprószyłem słodką papryką. Zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez 20 minut

R'n'G Kitchen
Lutowy Helath Box - pudełko pełne zdrowia 178

podacie hasło  "kruchebabeczki" Lutowy box został przygotowany z myślą o walentynkach, oprócz produktów dołączony był przepis na zdrową walentynkową kolację dla dwojga :-)  Oto zawartość :-) 1. Cieciorka w sosie pomidorowym 280 g - Primavika - zawiera węglowodany złożone, dobrze przyswajalne białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, potas, kwas foliowy i całą gamę witamin, które regulują przemiany metaboliczne.  Średnia cena w sklepach(...)Mąka kokosowa bio 300g - Fresano - mąka koksowa ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego. Stosujemy ją do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Może być używana do zagęszczania zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z mlekiem lub sokiem może być użyta do przygotowania napoju. Średnia cena w sklepach - około 7,50 zł 5. Karob bio 200g

kruche babeczki
Sałatka warstwowa z ciecierzycy i fasoli Jaś 164

paprykę i rzodkiewkę). Jest sycąca i pyszna. Jeśli się bardzo spieszysz możesz użyć fasoli i ciecierzycy z puszki.   Składniki: 200 g ugotowanej fasoli Jaś 200 g ugotowanej ciecierzycy sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu, ze szczypty świeżo mielonego pieprzu, słodkiej papryki i połowy łyżki ziaren sezamu czerwona papryka umyta i oczyszczona(...)jest namoczyć poprzedniego dnia i gotować przez godzinę rano. W szklanym pojemniku, dużej misce lub w indywidualnych miseczkach układamy warstwowo fasolę a na to warstwę ciecierzycy. Polewamy nasze strączki sosem winegret. Na to idzie warstwa papryki pokrojonej na kawałki i ogórków kiszonych. Na koniec dekorujemy sałatkę plasterkami ogórka, rzodkiewki i posypujemy odrobiną szczypiorku.   Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco

Ugotowane pozamiatane
Jedzonko do pracy #51 187

teraz będą pojawiały się w miarę regularnie. A oto moja dzisiejsza propozycja: Śniadanie : Serek wiejski z rzodkiewką i dymką, do tego chlebek żytni z ziarnem. Lunch : Pulpeciki w sosie teriyaki z ryżem (sos jak do łososia teriyaki ) Przekąska : Warzywa (ogórek, papryka, marchewka)  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Sernikowe placuszki z karmelizowanym bananem i orzechami 196

Szybkie w przygotowaniu placuszki o smaku sernika prosto z patelni. Do tego sos z karmelizowanym bananem i orzechami włoskimi. Coś pysznego. Sprawdzą się na śniadanie i jako deser. 250 g półtłustego twarogu 1 jajko 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku) 1/3 szklanki mleka 1 łyżka cukru Sos: 1 dojrzały banan 3 łyżki płynnego miodu 1/3 szklanki orzechów włoskich Do blendera

VioletoweKucharzenie