osób dbających o dietę. Składniki: 1kg szynki wieprzowej 3 cebule 4 marchewki 500g batatów 2 papryki czerwone Kolendra lub natka pietruszki Czerwona pasta curry około 1 łyżeczki Sos sojowy 2 łyżki Puszka mleka kokosowego Sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: W średniej wielkości garnku przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym(...)pieprzem oraz sosem sojowym. Marchew obieramy i siekamy w plasterki, paprykę i bataty w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa i przesmażamy razem 3-4 minuty. Po tym czasie zalewamy dwoma szklankami wody (lub bulionu) oraz dodajemy pastę curry. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy
Pyry na GazDzisiaj wspólnie gotujemy z Anią i Gin . A tematem naszego kucharzenia jest kalarepa. Przygotowałam filety z indyka duszone w sosie z dodatkiem kalarepy, papryki i groszku. Zapraszam serdecznie... Składniki: 1 kg filetu z indyka sól, słodka papryka, pieprz, suszony czosnek, zioła prowansalskie 2 łyżeczki wędzonej papryki 2-3 łyżki oleju 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki 1/2 szklanki słodkiej(...)prostokąty. Na patelni po smażeniu mięsa dodać masło, stopić, wsypać mąkę i smażyć chwilkę, mieszając. Wlać 1 szklankę zimnej wody i rozprowadzić mąkę w płynie za pomocą trzepaczki. Powstały sos przelać do mięsa. Dodać mrożony groszek, paprykę i kalarepę. Dusić pod przykryciem aż mięso i warzywa będą miękkie. W razie potrzeby uzupełnić płyn. Dodać wędzoną paprykę. Wlać słodką śmietankę, dodać
Czerwień i błękitobracamy na drugą stronę. Po tym czasie ściągamy folię i grillujemy warzywa przez kilka minut z każdej strony, aby się przyrumieniły. Podajemy solo lub w towarzystwie ulubionego mięsa i sosu. Tutaj przepis na sos barbecue (klik). Smacznego
Kuchnia od dwojgatwardo,ostudzić,obrać i pokroić w większą kostkę. Pomidory sparzyć,można obrać ze skórki chodź nie jest to konieczne - pokroić w większą kostkę. Groszek dokładnie odsączyć z zalewy. Robimy sos: jogurt przekładamy do miseczki,dodajemy pieprz,sól,czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek ( trochę można zostawić do posypania na górze) - wszystko dokładnie wymieszać. Układamy sałatkę warstwowo od dołu: kalafior(...)posypujemy solą oraz pieprzem pomidory posypujemy pieprzem odsączony groszek jajka posypujemy solą i pieprzem sos czosnkowy z koperkiem Całość schłodzić w lodówce. Sałatkę można również wymieszać i taką podawać - będzie również bardzo smaczna bo składniki się przegryzą
Niespełnione zdolności kulinarnetakże wypróbować mój inny szybki przepis – tuńczyk z jabłkiem w kanapce. Film Składniki – pizza na chlebku naan 2 chlebki naan Dowolne składniki np.: ser peperoni pomidory Sos: przecier pomidorowy bazylia świeża oliwa z oliwek pieprz i sól Przepis pizza na chlebku naan Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. Celsjusza. Przygotowanie pizzy zaczynamy od sosu. Łączymy przecier pomidorowy
Kuchennyviral.plklasyczny paprykarz składa się z ryżu, tłustej i wędzonej ryby oraz warzyw. (Zerknijcie na moją wersję z tuńczykiem - klik .) A co powiecie na opcję warzywną z kaszą jaglaną? Sos sojowy podkreśla jego głębie smaku, a całość jest po prostu rewelacyjna. Paprykarz świetnie smakuje ze świeżym pieczywem i przyznam, że często podjadam go w wersji solo lub z piramidkami Popcrop(...)skorzysta z przepisu? Polecam! 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej) 2 marchewki (średnie) 1 pietruszka (mała) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2-3/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: olej (u mnie rzepakowy Woj-Len ) Kaszę należy
Di gotujełyżka musztardy francuskiej 50 ml oliwy z oliwek kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu Przygotowanie Rukolę rozłożyłem na półmisku, na niej pokrojone w kostkę : ser feta i arbuz. Sos : wymieszałem oliwę z oliwek z miodem i musztarda francuską. Sałatkę polałem tak przygotowanym sosem, posypałem kolorowym pieprzem
R'n'G KitchenNiedawno prezentowałam pulpety w sosie pomidorowym . Dzisiaj podobne danie, ale tym razem mięso mielone kryje w sobie niespodziankę - mozzarellę i zielone pesto. Do przygotowania pulpetów uzyłam mięsa z indyka.. Ponadto sos wzbogaciłam kawałkami suszonych pomidorów. Pulpety podałam z ryżem jaśminowym oraz z surówką z kapusty pekińskiej. Składniki: 700 g mielonego mięsa (użyłam indyka) kminek - ok. pół płaskiej łyżeczki zioła
Czerwień i błękitsuchych drożdży 250 ml letniej wody 40 ml oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oregano dodatki: 50 dag pieczarek 2 cebule ser żółty ( najlepsza mozzarella) sos: 1 łyżka ostrego ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól i biały pieprz Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia(...)lekko wałkuję i rozciągam rękami. Pieczarki i cebule obieram, następnie kroję w plasterki. Następnie przesmażam na maśle. Ketchup miksuję z przyprawami i koncentratem pomidorowym. Gotowym sosem smaruję ciasto. Wykładam przestudzone pieczarki, obsypuję tartym serem. Piekę w 200 st C około 25 minut. smacznego
Takie tam pichceniesałatkach warzywa z owocami i jest pysznie. Składniki: 2 duże liście kapusty pekińskiej 4 pomidorki koktajlowe 3 grube plastry ogórka zielonego ze skórką 50 g melona galia 2 truskawki sos: 2 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Liście kapusty, pomidorki i truskawki myjemy i osuszamy. Kapustę kroimy bardzo drobno i układamy na dnie talerza(...)kapuście. Plastry ogórka kroimy na pół i układamy pomiędzy melonem. Od truskawek odkrajamy szypułki i przekrajamy je na 4 części. Truskawki układamy na około róży z melona. Składniki na sos mieszamy razem i polewamy sałatkę przed podaniem
słodkie i nie tylko historie kulinarneKLIK 1/2 l bulionu dashi 50 g makaronu somen, 3 pieczarki, pokrojone na plasterki, 150 g grzybów shimeji, 250 g tofu, pokrojonego w kostkę, garść szpinaku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 cebula dymka, pokrojona na kawałki, 1 łyżka pasty miso, Makaron gotować 5 minut, odcedzić. Do gotującego się bulionu dashi dodać sos sojowy, wrzucić pieczarki, shimeji i tofu, gotować
ClauditteMissCookinguzależnia (przez co mięsożercom tak trudno z niego zrezygnować). Ale w kuchni wegańskiej wcale o niego nie trudno! Z pomocą przychodzą grzyby, wodorosty, fermentowane warzywa, tempeh , sos sojowy, płatki drożdżowe i wiele innych. Część z tych składników została wykorzystana podczas warsztatów , aby pokazać, że kuchnia wegańska jest również umami (z japońskiego — pyszna). Kilka słów(...)znaleźć tutaj . Danie główne: wegańskie maki sushi z tradycyjnym i surowym „ryżem” (z kalafiora i słonecznika), „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka (warzywa marynowane w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce i oleju lnianym). Przepis na surowy ryż tutaj , a na sushi już niebawem na blogu. Deser: tosty francuskie z kremem z orzechów nerkowca z pastą miso
Food Squarelepszego niż ziemniaczana zapiekanka zjedzona latem, popita zimną maślanką:). 1 kg ziemniaków 300g kiełbasy 2 duże cebule 1 pęczek koperku 1/2 puszki kukurydzy 200g pomidorków koktajlowych Sos: 250ml śmietany 18% 3 jajka L 150g żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy, kroimy na talarki(...)zarumienienia. Koperek siekamy. 3. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, cebulę, kiełbasę, kukurydzę i koperek. W drugiej misce mieszamy dokładnie śmietanę, jajka, starty na tarce ser i przyprawy. Sosem zalewamy zapiekankę, delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 30 minut, do zarumienienia
Szefowa kuchninajlepsze. To są właśnie takie naleśniki, które zapachem i smakiem przywołują obrazy z dzieciństwa :) Można je jeść bez niczego albo ze świeżymi owocami, dżemem, jogurtem kokosowym lub wegańskim sosem czekoladowym . W każdym wydaniu są po prostu pyszne! Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój profil na Instagramie i dołącz do mnie na Facebooku ! Delikatne naleśniki bezglutenowe na słodko Drukuj Porcje(...)Smażę naleśniki na suchej patelni ok. 2 minuty z każdej strony. 9 Naleśniki podaję z dżemem, świeżymi owocami, jogurtem kokosowym (kliknij po przepis) i sosem czekoladowym (kliknij po przepis) . Wskazówki Ciasto można przechowywać w lodówce maksymalnie
Book of spellstruskawki zostały tematem dzisiejszego wpisu. Sprawdźcie sami :) Składniki (2 porcje): 8 dojrzałych truskawek 8 kolorowych pomidorków koktajlowych 2 garści mixu sałat pęczek szczypiorku 100g sera feta sól, pieprz Sos: 1 duża soczysta truskawka 4 duże łyżki oliwy 2 listki bazylii sól,pieprz szczypta słodkiej i ostrej papryki w proszku Przygotowanie: Do niedużego słoiczka wlewamy oliwę oraz wrzucamy(...)oraz pomidorki kroimy na pół. Układamy je na sałacie. Ser feta kroimy w dużą kostkę. Szczypiorek drobno siekamy i doprawiamy delikatnie solą. Dodajemy do sałatki. Całoiść polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego
ChilliJemy