Zapiekanka jednogarnkowa z makaronem i piersiami z kurczaka. 184się nawinie to do zapiekanki. Składniki: makaron kokardki Lubella pierś z kurczaka po jednej papryce: czerwona, żółta i zielona 10 pieczarek 1 cebula mozzarella 1 mały brokuł Sos: 1 mała śmietana 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka, zioła prowansalskie 2-3 ząbki czosnku 1 jajko Przygotowanie: 1. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. 2. Makaron(...)Paprykę czerwoną, zieloną i żółtą pokroić w kostkę. 6. Ugotować brokuły. W naczyniu układamy kolejno: makaron, piersi z kurczaka, pieczarki z cebulą, papryki, brokuł, mozzarella - wszystko polać sosem. Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują. Piszcie do mnie na fanpage ---> My world by Dagmara
My World by Dagmara Rek
Placek po węgiersku - pyszny i prosty obiad! 181razem mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką placki, rozprowadzamy je na całą patelnię. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu. Sos: 1/2 cebuli 1 papryka 300g piersi z kurczaka 1-2 łyżki przyprawy (pieprz zwykły, pieprz ziołowy, papryka, sól) koncentrat pomidorowy 200ml bulionu 1. Cebulę podsmażamy na patelni, dodajemy do niej(...)Piersi z kurczaka dodajemy do podsmażonej cebuli z papryką, zalewamy bulionem, dusimy kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy (do smaku), następnie dodajemy przyprawy. Dusimy jeszcze kilka minut. 4. Sos wylewamy na gorące placki ziemniaczane. Smacznego! Jeżeli korzystasz z moich przepisów, to proszę o zdjęcia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i czy smakują. Piszcie do mnie na fanpage
My World by Dagmara Rek
Przekąski z ciasta francuskiego – małe co nieco dla dużych i małych 246pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200 C. Świetna przekąska dla dzieci, ale i dla dorosłych. Ślimaczki Potrzebujemy: 1 arkusz ciasta francuskiego sos do pizzy lub ketchup starty ser 30 dkg parę plastrów cieniutko pokrojonej szynki i salami Rozwijamy ciasto, smarujemy je sosem. Posypujemy serem i układamy wędlinę. Zwijamy i kroimy
Niunioki
Zwykłe placki ziemniaczane 133lecz nie najmniejszym. Wydają mi się wtedy takie mocniej zbite i bardziej kruche, poza tym łatwiej mi jest je nakładać na patelnię. Podaję różnie, a to ze śmietaną, z sosem pieczarkowym, sosem węgierskim, czyli z tym co aktualnie mam w szafce. Składniki (na ok 2 os) : 0,5 kg ziemniaków pół średniej cebuli ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki
Justa próbuje gotować
Koperty szpinakowe 195przepis, jest także szybki i przede wszystkim prosty. Przekąska nadaje się na rożnego rodzaju imprezy rodzinne, spotkania ze znajomymi, a także jako mała zagrycha w trakcie pracy :) Przepis na sos szpinakowy jest dość nietypowy i trochę kaloryczny, więc jeśli ktoś z Was jest na diecie, to proponuje zrobić sobie CHEAT DAY ! Niestety nie przygotowuję sama ciasta francuskiego, gdyż jest(...)się zeszkli, dodajemy szpinak - nie trzeba go wcześniej rozmrażać- rozmrozi się sam na patelni. Gdy szpinak się rozmrozi, dodajemy do niego 2 łyżki majonezu oraz mleko. Mieszamy powstały sos - by się nie przypalił. Gdy troszkę odparuje, dodajemy pokruszony ser typu feta oraz czosnek, doprawiamy. Patelnię odstawiamy na bok, by farsz trochę ostudzić. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do około
Justa próbuje gotować
Potrawka z piersi indyka ze szpinakiem i pieczarkami 231Pierś z indyka jest wyśmienitym pomysłem na obiad. Dzisiejsza propozycja to indyk w sosie szpinakowo-pieczarkowym z dodatkiem pomidorów i żółtej papryki. Czas przygotowania i ilość porcji 25 minut, 3-4 porcje. Produkty 300 g piersi z indyka, 200 g szpinaku, 200 g brązowych pieczarek, 2 pomidory, 1 żółta papryka, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki jogurtu greckiego, olej kokosowy, sól(...)przykład z makaronem. Spróbuj także: Dietetyczny gulasz z indyka indyk papryka kasza gryczana Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory pesto Indyk z batatem i sosem czosnkowym indyk bataty czosnek
Fit&Fast Kitchen
gołąbkowa zapiekanka... 254kapusty, na to porcję mięsa, znowu liście kapusty i pozostałe mięso, nakryć liściami kapusty mleko, gęstą śmietanę, przecier pomidorowy, paprykę, przyprawę w płynie, mąkę pszenną rózgą wymieszać na gładki sos sos wylać na kapustę, nakryć pokrywą, piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie bez pokrywy na termoobiegu w 160 C piec 10 minut
W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti z kurczakiem 184straci kolor surowizny. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pieczarki dodać do mięsa, chwilkę przesmażyć. Wlać pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy. Świeże listki bazylii porwać i wrzucić do sosu. Zagotować i gotować na małym ogniu kilka minut. Dodać porwaną mozzarellę, chwilkę delikatnie podgrzewać aż mozzarella się rozpuści. Ugotować makaron, odcedzić. Gorący makaron polać sosem. Można dodatkowo posypać potartym serem
Kuchnia Pokoleń
Sałatka z brokułem i sosem jogurtowym 174małe ) 1 pomidor 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej średniej 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 50 g sera feta Sos jogurtowo-czosnkowy: 150 ml jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta pieprzu opcjonalnie - 1 łyżka majonezu Wykonanie: Brokuła podzielić na różyczki. W garnku zagotować wodę, osolić ( około(...)ziarna słonecznika. Wymieszać. Na wierzchu ułożyć ćwiartki ugotowanych jajek oraz kawałki pomidora. Jogurt wymieszać z przeciśniętym lub drobno posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Można dodać odrobinę majonezu. Sosem polać sałatkę brokułową lub podać oddzielne, do polewania sałatki na talerzyku. Sałatkę posypać posiekaną natką pietruszki i rozkruszonym serem feta. Smacznego
kolorowotorcikowo
Wegetariańskie gołąbki, spora dawka błonnika i alternatywa dla zwykłych gołąbków 235jajkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Całość lekko zmiksuj blenderem a następnie wymieszaj z posiekanymi orzechami brazylijskimi. Dopraw do smaku. Takim farszem nadziewaj liście kapusty. Do naczynia żaroodpornego wlej połowę sosu. Ułóż gołąbki i zalej pozostałym sosem. Całość zapiecz (około 45 minut w 180 º C) najlepiej pod przykryciem
wysmienity
Filet z kurczaka w lekkim sosie z marchewką i groszkiem. 376kurczaka 1 marchewka 1/2 szkl. mrożonego groszku 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego (ew. można użyć bulionu z kostki warzywnej bio) 1-2 płaskie łyżki mąki pszennej sól lub sos sojowy do smaku pieprz ziołowy do smaku Przygotowanie: Filet pokroić w poprzek na cienkie plastry. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Mrożony groszek przelać gorącą wodą, aby go rozmrozić. Bulion(...)mąki dodać 2 łyżki zimnej wody, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie dodać kilka łyżek wywaru z mięsa, wymieszać i wlać do garnka. Gotować jeszcze kilka minut, aby sos zgęstniał. Przyprawić solą i pieprzem ziołowym. Smacznego
Codziennik Kuchenny
Odrywane bułeczki z dipem szpinakowym 248serka śmietankowego (u mnie Almette śmietankowy ); 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1/4 szklanki majonezu; 1/4 szklanki startego sera parmezan; 1/4 szklanki startej mozzarelli; 1/2 łyżeczki ostrego sosu (u mnie Sriracha); Sól; Pieprz. Dodatkowo: 2 łyżki rozpuszczonego masła do posmarowania bułeczek po wierzchu; 1/4 szklanki startej mozzarelli do posypania bułeczek po wierzchu; Świeżo zmielony, czarny pieprz do posypania bułeczek(...)szpinaku. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach (grube wiórki). Dodać do szpinaku. Do miski ze szpinakiem i serami dodać serek śmietankowy, śmietanę oraz majonez. Doprawić solą i ostrym sosem. Wymieszać. Miskę z dipem przykryć folią spożywczą. Dip, przez czas wyrastania ciasta, a potem bułeczek, przechowywać w lodówce. Okrągłe naczynie do zapiekania (u mnie patelnia żeliwna) wysmarować masłem (1 łyżką
Gospodyni Miejska
Krokiety z parówką, papryką i ogórkiem 242zostają Wam naleśniki po obiedzie? Ja mam na to sposób. Z pozostałych naleśników robię takie krokiety z parówką i warzywami. Cieplutkie i chrupiące najlepiej smakują z keczupem lub sosem czosnkowym. Same naleśniki przygotowałam według mojego przepisu na idealne naleśniki . Pychotka Przygotować ciasto i usmażyć naleśniki według przepisu na idealne naleśniki . Składniki na farsz (na 16 naleśników): 8 parówek mały słoik(...)żółtym. Takiego naleśnika zwijamy i moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumieniania. Podajemy z dodatkiem keczupu lub sosu czosnkowego
Cukiernia Pychotki
Kurczak z boczniakami po chińsku 191kurczaka, będziecie mieć danie wegetariańskie. Ja, z uwagi na smaki moich domowników wykorzystałam mięso kurczaka. pierś z kurczaka zagrodowego 2 sztuki boczniaki 250 gram imbir świeży 3 cm sos sojowy 3 łyżki przyprawa chińska 2 łyżeczki (kupuję w sklepie azjatyckim obłędnie pyszną przyprawę chińską w małych saszetkach) czosnek 3 ząbki cebula dymka kolendra 1 garść marchew 1 sztuka papryka czerwona(...)chili skrobia ziemniaczana 2 łyżeczki do rozpuszczenia w 150 ml wody Kurczaka, boczniaki i warzywa pokrój w paseczki. Olej rozgrzej w woku. Wrzucaj po kolei najpierw kurczaka - obsmaż, wlej sos sojowy, dodaj tarty imbir i posiekany czosnek. Następnie dodaj grzyby, marchew i paprykę. Dopraw chili i przyprawą chińską. Przygotuj skrobię rozcieńczoną w wodzie. Wlej do woka i wymieszaj. Podawaj
AZgotuj!
Śledzie po Fińsku - Śledzie w Sosie z Curry 295kroję w drobną kostkę i dodaję do śledzi. Odsączony groszek również dodaję śledzi. Do majonezu z jogurtem dodaję natkę pietruszki, sok z cytryny, cukier , curry i wszystko dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Tak przygotowany sos dodaję do sałatki i dokładnie mieszam, sałatkę śledziową przed podaniem odstawiam na około 2 godziny aby przeszła smakiem. Śledzie po fińsku są gotowe, można podawać
Uwaga Babcia Gotuje