pokrojone w plastry obrane jabłko, posypać majerankiem, zamknąć rękaw Piec w temp. ok 200*C przez 15 min. , w temp. 180*C -45 min ( do miękkości) Powstały podczas pieczenia sos można dodać np. do bigosu. Albo zamrozić w formie kostek jak podałam tu i zużyć do zup czy sosu
Proste Potrawypistacjami 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu warzywnego 30 g pistacji bez łupin 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól czarny pieprz odrobina tłuszczu do wysmarowania formy (np. oleju kokosowego) Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odstawiamy do przestudzenia. Pistacje(...)obrane wcześniej z łupin, drobno siekamy. Kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Studzimy, chowamy
My Chcemy Jeśćrodzinne, możemy również przygotować na kolację. Składniki: 400 gram piersi z indyka 150-200 gram sezamu 1-2 jajka Przyprawa do indyka Słodka i ostra papryka Olej do smażenia Sos tysiąca wysp Fanex Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy w cienkie paski, posypujemy przyprawą do indyka oraz słodką i ostrą papryką, wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby mięso naszło przyprawami(...)Kawałki indyka panierujemy w rozkłóconym jajku i sezamie, smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Kąski podajemy z sosem
Bajeczna KuchniaKuleczki z kurczaka stanowią doskonałą przekąskę na imprezach. Są smaczne i wygodne dla gości, najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym. Składniki: 1 pierś z kurczaka 50 gram paluszków solonych Fanex 1 jajko Przyprawa do kurczaka Sól, pieprz Olej do smażenia Kilka paluszków w sezamie Fanex Sposób przygotowania: Paluszki solone mielimy w młynku. Pierś z kurczaka mielimy, doprawimy do smaku przyprawą(...)kolor. Paluszki z sezamem łamiemy na mniejsze kawałki, powinny mieć tą samą długość, wbijamy w każdy kawałek kurczaka, najlepiej zaraz po usmażeniu. Pozostawiamy do ostygnięcia, podajemy z dowolnym sosem
Bajeczna Kuchniajest idealnym posiłkiem który można zabrać ze sobą do pracy. Składniki mix sałat łyżka zielonych oliwek dwa pomidory 100 g sera feta garść orzechów włoskich mała czerwona cebula sos vinaigrette (przepis klik) 1/2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy kaszę bulgur i dokładnie mieszamy, tak aby kasza oblepiła sałatę(...)Cebulę kroimy w piórka, oliwki przekrawamy na pół, pomidory kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do sałaty i kaszy. Polewamy sosem vinaigrette, na który przepis podawałam we wcześniejszym poście. Na wierzchu kruszymy ser feta i posypujemy orzechami włoskimi
Delusional Trinebudce z różnymi dodatkami. Najlepsze jakie jadłam serwowane były na Solinie, co lato do tej budki ciągnie się bardzo długa kolejka... Bardzo lubię zapiekanki z różnymi dodatkami i różnymi sosami, są świetne na szybką kolacje na ciepło... Mogą być również świetną imprezową zagryzką, wtedy możemy je zrobić w wersji mini i bagietkę pokroić w plastry. W dzisiejszym blogu zapiekanki(...)pokrojone w paski suszone pomidory i przekrojone na pół oliwki. Wierch posypujemy parmezanem. Zapiekamy w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści a bułka będzie przypieczona. Podajemy z ulubionym sosem
kulinarne odsłony patiLeczo Składniki: 3 bakłażany 1 czerwona papryka 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 150 ml sosu pomidorowego oliwa z oliwek sól pieprz papryka w proszku Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam czosnek i cebulę, następnie dodałam bakłażan i paprykę. Po 5-ciu minutach smażenia dodałam sos pomidorowy i przyprawy. Całość dusiłam 30 minut
nietadietamąki pszennej (ja dałam typ 450) ok. 80 ml wody szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka oliwy oczywiście dodatki do pizzy typu sos pomidorowy, ser, szynka, może być kukurydza. Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki, następnie wlewamy wodę oraz oliwa, i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy(...)grubości, a nawet ciut mniej. Tak rozwałkowane ciasto kładziemy na rozgrzaną patelnie i grzejemy około 2-3 minut i przewracamy. Kiedy już przewrócimy ciasto smarujemy górę sosem, kładziemy dodatki, na wierzch kładziemy ser i smażymy też ok. 2-3 minut i przykrywamy żeby stopił się nam ładnie ser. Wykładamy na talerz i tak przygotowaną szybko pizzę można jeść :) Smacznego
Gotuj z MąkąWielkanoc za pasem, w związku z czym przedstawiam dzisiaj sycący przepis dla całej rodziny. Tradycyjnie świąteczna biała kiełbasa zapiekana z warzywami w gęstym sosie pomidorowym, szybka i pyszna. Biała kiełbasa ma swój specyficzny smak i muszę przyznać, ze smakuje mi nawet bardziej niż klasyczna, a jeszcze duszona z papryką, fasolą i szpinakiem w sosie pomidorowym jest doskonałą propozycją na świąteczny
karmelowygrzybami tymianek, to w zasadzie mamy kompletne danie. Proste i pyszne. Potrzebne składniki to: 400 g chudego mięsa wieprzowego, polecam szynkę 400 g pieczarek mała cebula dwie łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki oleju 3/4 szklanki wody mąka 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu sól kilka gałązek świeżego tymianku Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy i kroimy na kawałki, takie(...)pióra lub kostkę. Gdy cebula się zeszkli- dokładamy pieczarki, ja lubię duże kawałki, więc spore pieczarki kroiłam w ćwiartki. Podsmażamy wszystko ok. 5 minut, a następnie dolewamy wodę i sos sojowy. Dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie, około 30-40 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dosypujemy posiekany tymianek
PichceniomaniaKlopsiki w sosie pomidorowym ..podane z makaronem..proste i pyszne danie. 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 czerstwa bułka sól , pieprz, wegeta mąka cebula czosnek 2 marchewki mały słoiczek koncentratu pomidorowego makaron Bułkę namoczyć w mleku.Mięso wymieszać z pokrojoną cebulą,jajkiem i odciśniętą bułką.Doprawić i wymieszać. Formować z mięsa kuleczki , obtaczać w mące(...)koncentrat, trochę wody , doprawić wedle gustu i gotować aż zgęstnieje .Dodać podsmażone klopsiki i dusić około 20 minut.W tym samym czasie ugotować makaron. Odcedzić i podawać z klopsikami i sosem
Moje domowe kucharzeniewww.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1/4 główki czerwonej kapusty -1 jabłko -sok z połowy cytryny -łyżeczka cukru -sól, pieprz -kiełki rzodkiewki - sos chrzanowy lub łyżka majonezu z łyżeczką chrzanu Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Jeżeli lubicie miękką kapustę zalecam gotować 5 minut. Odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia. Umyte i obrane jabłko ścieramy(...)tarce o dużych oczkach i skrapiamy od razu sokiem z cytryny. Łączymy z wystudzona kapustą, solimy, pieprzymy i mieszamy z sosem. Posypujemy obficie kiełkami rzodkiewki
Kulinarne przemysleniaMoże się będę powtarzać, ale muszę, domowe hand made smakuje najlepiej!. I dlatego serdecznie Was namawiam do zrobienia tego sosu tatarskiego, trwa to nie więcej niż kwadrans, a smakuje doskonale. Moje wydanie jest w wersji odchudzonej kalorycznie, ale nie smakowo, tak więc polecam na Wielkanoc idealny dodatek do jaj, śledzi i wędlin. Składniki: - 2 lub 3 ogórki konserwowe ja użyłam(...)Ogórki i grzyby kroimy w kosteczkę lub paski, szczypiorek drobno siekamy. 2. Łączymy ze sobą w naczyniu pozostałe składniki, dodajemy grzyby, ogórki i szczypiorek, mieszamy, doprawiamy do smaku. Sos tatarski najlepiej jest zrobić 2-3 dni wcześniej i odstawić do lodówki aby smaki sobą przeszły
Apetyczna babeczkasmakoszy ryb, bowiem nadziałam je szprotkami. Kto lubi takie połączenia, niech spróbuje a kto nie lubi... niech również się skusi, może mu posmakują ;) Składniki: 6 jajek 1puszka szprotów w sosie pomidorowym 3 łyżeczki łagodnego keczupu 1 łyżeczka majonezu szczypiorek Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Żółtka rozetrzeć widelcem, następnie dodać szprotki wraz z sosem oraz
My simple kitchenposzukiwaniu starych przepisów na przygotowanie jajek, trafiłam na jajka w sosie musztardowym , w książce Przyrządzanie Potraw Zofii Czerny, z 1949 roku. Jajka przygotowałam podczas pobytu w Gospodarstwie agroturystycznym , prowadzonym przez Ewę Mitowską , w Seroczynie. Sesja odbyła się w kuchni, na działającej oczywiście kuchni węglowej. Na zdjęciach pisanki z bogatej kolekcji Ewy Mitowskiej. Wszystkie przedmioty, można oglądać w mini muzeum(...)Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki, przekroić wzdłuż na pół. Śmietanę wymieszać z chrzanem, doprawić do smaku musztardą, solą i cukrem. Jajka ułożyć na półmisku i oblać sosem
królestwo garów