szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie i wyjąć żeberka na talerz z wywaru wyjąć ewentualne kości, chrząstki, dodać śmietanę, wsypać mąkę i blenderem zmiksować składniki, zagotować mieszając do zagęszczenia sosu - żeberka są kruche, soczyste, sos jest pysznym dodatkiem...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWegańskie bolognese ? TAK! Nie zrażaj się jednak po pierwszym słowie, bo naprawdę warto go spróbować. Jestem przekonany, że nie tylko weganom posmakuje wegański sos bolognese . Po zrobieniu klopsików z orzechów włoskich , które Ci przy okazji polecam, wiedziałem, że będzie trzeba z orzechów i pieczarek wyczarować sos do makaronu. Nie spodziewałem się jednak, że będzie on taki dobry. Orzechy i pieczarki
BlendmanSkładniki: - 2 równe, średnie cukinie - 350 g mięsa mielonego z łopatki - duża cebula - 4 ząbki czosnku - 1/2 pęczka natki pietruszki - łyżka sosu worcester - dwie łyżeczki musztardy - szczypta chili do smaku - łyżeczka papryki słodkiej wędzonej - jajko - dwie łyżki bułki tartej - sól, pieprz do smaku - oliwa z oliwek - plastry mozzarelli do podania: -2 średnie pomidory - kilka listków bazylii - łyżeczka soku z cytryny(...)woda z cukinii odparuje. Następnie dodajemy natkę pietruszki, jeszcze raz wszytsko mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu składników z patelni, przekładamy je, plus mięso mielone do miski, dodajemy sos worcester, musztardę, paprykę wędzoną, chili, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy mięso ręką. Powinno mieć konsystencję rzadszą niż mięso na kotlety mielone. Uprzednio przygotowane
Cook&Lovecebulkę. Smażymy przez 3 minuty, aż się zeszkli i dodajemy resztę warzyw. Utrzymujemy na ogniu przez kolejne 4-5 minut ciągle mieszając. Pomidory powinny zmięknąć i otrzymamy konsystencję gęstego sosu. Jeżeli pomidory zaczynają już przypominać nasz „sos” jest to dobry moment, aby dodać przyprawy i spróbować do smaku czy jest idealne. Robimy niewielkie wgłębienia i wbijamy
Gar Zdrowiabułki tartej - chociaż nie należy przesadzać, bo pulpety wyjdą nazbyt zbite. Formować kulki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucać pulpety i obsmażać je z każdej strony. Następnie podlać sosem pomidorowym i dusić po przykryciem jakieś 10-15 minut. Ja pulpety podlałam pomidorami pellati i odrobiną gorącej wody. Sos doprawiłam jedynie odrobiną soli, ale to już pod koniec duszenia. Podawać
Ze smakiem bez glutenubułki tartej - chociaż nie należy przesadzać, bo pulpety wyjdą nazbyt zbite. Formować kulki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucać pulpety i obsmażać je z każdej strony. Następnie podlać sosem pomidorowym i dusić po przykryciem jakieś 10-15 minut. Ja pulpety podlałam pomidorami pellati i odrobiną gorącej wody. Sos doprawiłam jedynie odrobiną soli, ale to już pod koniec duszenia. Podawać
Ze smakiem bez glutenuprzez praskę czosnek. Dodać lekko podgrzaną w osobnym garnku śmietanę. Szynkę pokroić w paski, a potem jeszcze rozdzielić na połówki (tak, aby kawałki były cieńsze i krótsze). Wrzucić do sosu. Dosypać mozzarellę, pokruszony ser pleśniowy i parmezan. Dokładnie wymieszać. W tym czasie ugotować al dente makaron w osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać na patelni z powstałym sosem. Można zostawić kilka
Karola gotujesycący będzie to posiłek. Taką mamy wiosnę w tym roku, że rozgrzewające, aromatyczne potrawy są jak najbardziej wskazane. Dlatego ostatnio na obiad przyrządziłam pyszną szakszukę, czyli jajka zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami. Aby syciła na dłużej, wzbogaciłam ją ciecierzycą. Smacznych pomidorów, na próżno jeszcze szukać w sklepach i na straganach, dlatego zawsze mam w domu zapas przecieru pomidorowego(...)przyrządzenia posiłku wykorzystałam 100% naturalny przecier pomidorowy Łowicz. Nie zawiera on w swoim składzie soli i stanowi doskonałe źródło potasu. W smaku jest pyszny i przyjemnie gęsty, więc przygotowanie sosu zajmuje tylko chwilkę :) 3 porcje: 2 łyżki oleju rzepakowego pół czerwonej cebuli czerwona papryka mały por (biała część) ząbek czosnku 200 g ugotowanej ciecierzycy spora szczypta wędzonej mielonej papryki spora
Mienta blogSkładniki: 300 g polędwiczki wieprzowej 2 kapusty pak choi 4-5 suszonych grzybów shiitake świeży imbir (około 3/4 kciuka) 3 ząbki czosnku 1 łyżka cukru trzcinowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 3 łyżki oleju rzepakowego pieprz Dodatkowo: ugotowany ryż Przygotowanie: Polędwiczkę opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić w paseczki (w poprzek włókien) i przełożyć do miseczki(...)Dodać drobniutko posiekany imbir, cukier trzcinowy, sos sojowy, ocet ryżowy i pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 minut. Grzyby shiitake namoczyć według instrukcji na opakowaniu. Następnie ostrożnie odcisnąć z nadmiaru wody, odciąć nóżki (wyrzucić), kapelusze pokroić na plasterki. W woku rozgrzać olej, wrzucić zamarynowane mięso i pokrojone grzyby. Smażyć 2 minuty ciągle mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
Oryginalny smakdodaję do sałatki. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do sałatki. Do majonezu dodaję jogurt naturalny, doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Do miski ze składnikami sałatki dodaję wystudzony makaron, sos i całość dokładnie mieszam – sałatka makaronowa jest gotowa. Sałatka makaronowa jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle
Uwaga Babcia Gotujeefektu dekoracyjnego, jak i w celu podkreślenia smaku pizzy. Świetnie komponuje się na przykład z pomidorami i mozzarellą. Bywa, że bazylia jest wykorzystywana do pesto, które podaje się jako sos do pizzy. Z kolei oregano do pizzy najczęściej stosowane jest w formie suszonej. Przyprawę tę dodaje się zwłaszcza do sosu pomidorowego, aby nadać mu lepszego smaku. Oregano stosuje się
Kuchcik gotujekanapkach. Kurczaka w teryiaki przygotowuję na patelni, smażąc na pergaminie. Jest soczysty, jędrny i aromatyczny. Składniki na filet z kurczaka w teriyaki: 1 podwójny filet z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu Przygotowanie kurczaka teriyaki: Filet z kurczaka osuszyć i przekroić na dwie pojedyncze piersi ( chyba, że kupiliście pojedyncze(...)filety ). Sos teriyaki wymieszać z oliwą, dodać przyprawy. Powstałą marynatą zalać filety z kurczaka i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Zamarynowane filety ponacinać z wierzchniej strony. Na patelni położyć pergamin lub papier do pieczenia.i rozgrzać patelnię. Na rozgrzaną patelnię, na papierze, ułożyć filety z kurczaka. Smażyć na małym ogniu około 7 minut z każdej strony. Przed zdjęciem
kolorowotorcikowowykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią też zagęszczać zupy i sosy. Na rynku dostępna jest też mąka kukurydziana biała – pozbawiona żółtych osłonek ziarna kukurydzy – skrobia kukurydziana. Ją stosujemy podobnie jak mąkę ziemniaczaną i ryżową. Nie pomylcie tutaj mąki z kaszą kukurydzianą(...)pieczenia. Jeśli już sztywne i gotowe – grzanie wyłączamy i zostawiamy je w piekarniku do ostygnięcia, na czas przygotowania nadzienia. Tacos z białą rybą w chrupkiej panierce, miksem sałat, sosem majonezowo-paprykowo-limonkowym i salsą z awokado na blogu już w piątek! SKŁADNIKI na 12 tacos 200g mąki typ 550-650 + ½ szklanki do podsypywania 100g żółtej mąki kukurydzianej ½ łyżeczki drobnej
Karo in the Kitchenmiodowym, a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym, lub sosem na bazie majonezu i ketchupu. Uwagi: Jajko najlepiej mieszać z musztardą i miodem tuż przed samym panierowaniem. Kiedyś chciałam sobie „przyoszczędzić” czas, przygotowałam jajo wcześniej
Smaki Na Talerzu