przepis! Scroll down for recipe in English Grillowane krewetki w glazurze miodowo-piwnej (4 porcje) Składniki: ½ szklanki piwa Tyskie ½ szklanki miodu ¼ szklanki dobrej jakości octu balsamicznego 1/2 łyżeczki pikantnego sosu chili (np. tabasco) ½ łyżeczki czosnku granulowanego 400 g surowych krewetek (im większe tym lepsze), oczyszczonych ze skorupek i z usuniętym ciemnym jelitem sól Przygotowanie: W średnim rondelku wymieszaj piwo, miód(...)ocet, sos chilli i czosnek. Ustaw go na dużym ogniu i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż glazura lekko zgęstnieje, przez około 8-10 minut. Odstaw do lekkiego ostygnięcia, to zgęstnieje jeszcze bardziej. Rozgrzej grilla (może być klasyczny lub elektryczny), nadziej krewetki na odmoczone wcześniej drewniane patyczki do szaszłyków, posól i solidnie wysmaruj je przygotowaną glazurą. Ułóż szaszłyki
karmelowyprzy okazji usuwamy pestki. Ser feta również kroimy w kostkę. Na półmisek wykładamy pokrojonego arbuza oraz fetę. Miętę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałeczki, posypujemy arbuza i fetę. Całość polewamy sosem. składniki na sos: 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu biały pieprz wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą
Domowy Smak JedzeniaMłoda kapusta już coraz większa, w sam raz na przygotowanie gołąbków. Jeśli jesteście tradycjonalistami i farsz musi być mięsny to niech tak będzie. Zastąpmy jednak ryż kasza orkiszową, a sos zamiast pomidorowego przygotujmy śmietanowo koperkowy. Nasze gołąbki zyskają zupełnie nowy smak. Polecam! Składniki: główka młodej kapusty 600 g mięsa mielonego z indyka 200 g kaszy orkiszowej sól , pieprz, ostra(...)papryka liść laurowy ziele ang 2 litry bulionu warzywnego sos: pęczek koperku szklanka śmietany 12% Wykonanie: *Kapustę parzymy, wycinamy głąb, odcinamy liście. *Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu w posolonej wodzie. * Do mięsa dodajemy wystudzoną kaszę, doprawiamy sola , pieprzem i papryką.Dobrze mieszamy. * Na każdy liść kapusty nakładamy porcję mięsa, zawijamy gołąbki. Układamy je w garnku
Z Majeczką w kuchnipieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴 Patelnię rozgrzewam. Przekładam mięso. Dodaję drobno posiekany czosnek, oraz przyprawy. Smażę na rumiano co jakiś czas mieszając. Zmniejszam ogień dodaję warzywa mrożone. Mieszam. Dodaję sos pomidorowy. Dodaję jeszcze do smaku sól i pieprz. Mieszam. Duszę aż sos zgęstnieje. Podaję na ciepło z ulubioną kaszą
Gotowanie Patkikolor z każdej strony, czas zależy od grubości mięsa i sposobu smażenia (na grillu – ok. 30 min., na patelni grillowej – ok. 15 min). Najlepiej smakują z jakimś sosem lub dipem. Ja podałam swoje szaszłyki z sosem sweet chilli i dipem miętowym . Smacznego Artykuł Szaszłyki z indyka i ananasa pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujekiedy potrzebuję przygotować coś bardzo szybko. Fishburger Składniki: (4 porcje) 4 bułki do hamburgerów opakowanie paluszków rybnych – 300g kilka garści roszponki lub innej sałaty 4 plasterki sera chedar sos tatarski z tego przepisu (połowa porcji) olej do smażenia paluszków rybnych Opcjonalnie: pomidor, ogórek i inne warzywa które lubicie Paluszki rybne smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu lub w piekarniku według(...)bułki na 2-3 minuty. W międzyczasie myjemy i osuszamy roszponkę. Kiedy wszystkie składniki mamy gotowe układamy kolejno: spód bułki roszponkę ser 2-3 paluszki rybne 1-2 łyżki sosu tatarskiego górę bułki I gotowe. Najlepiej podawać z frytkami. Smacznego Artykuł Fishburger pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujemożna podawać na surowo. Moją dzisiejszą propozycją są szparagi w szynce parmeńskiej. Danie to stanowi idealny dodatek do dań. Można z nich również stworzyć samodzielną przystawkę dodając jakiś dobry sos, parmezan i grzankę. Szparagi w szynce parmeńskiej Składniki: (2 porcje) 10 zielonych szparagów 5 plasterków cienko krojonej szynki parmeńskiej (lub innej suszonej) 1 łyżka oliwy z oliwek 2 kromki pieczywa(...)samej patelce w międzyczasie, jeśli mamy miejsce, lub po usmażeniu szparagów grillujemy grzanki. Szparagi układamy na grzance i podajemy. Jak już wspomniałam możemy dodać parmezan i jakiś kremowy sos. Smacznego Artykuł Szparagi w szynce parmeńskiej pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujewędzonego łososia zielony ogórek papryka czerwona awokado serek śmietankowy wasabi Zaprawa do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Do podania: wasabi marynowany imbir sos sojowy Przygotowania rozpoczynamy od wypłukania ryżu. Ryż zalewamy wodą, mieszamy, odcedzamy i tak około 5 razy (do momentu kiedy woda przy mieszaniu będzie czysta). Po przepłukaniu pozostawiamy go w misce, zalewamy(...)układamy koło siebie i kroimy je na 3 części. Dzięki temu powstanie nam 6 identycznych kawałków. Podczas krojenia najlepiej za każdym razem przetrzeć nóż wilgotną ścierką. Podajemy w towarzystwie sosu sojowego, imbiru marynowanego i pasty wasabi. Smacznego Artykuł Sushi futomaki z wędzonym łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujedopiero później wkładam je do piekarnika. Możne je podawać jako przystawkę, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsnego dania głównego. Doskonale komponuje się także z różnymi dipami i sosami np. z sosem czosnkowym , tzatzikami lub raitą miętową . Chaczapuri megruli Składniki: 400 g mąki 15g świeżych drożdży 3 łyżki gęstego jogurtu (najlepiej typu bałkańskiego) około 150 ml ciepłej wody łyżeczka
PatiGotujepodwoi swoją objętość, wyciągamy je z miski, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Z każdej z nich formujemy okrągły średniej grubości placek. Pokrywamy go oliwą z oliwek, sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami. Pizzę pieczemy w 250°C przez około 12-15 minut (w zależności od grubości i dodatków). Podajemy z keczupem, sosem czosnkowym i oliwą z oliwek. Smacznego Ciasto
PatiGotujesłono. Mogą one stanowić osobne danie lub dodatek. Możliwości jest wiele i tylko od Was zależy jak je wykorzystacie Ja wykorzystałam je jako dodatek do mięsnego sosu na niedzielnym obiedzie. Smakowały wybornie! Placuszki z twarogu Składniki: 400 g twarogu (zmielonego lub sernikowego) 3 żółtka 3 białka 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 1-2 łyżki mąki pszennej łyżka oleju sól(...)smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy od razu po usmażeniu. Idealne będą zarówno na słodko, obsypane cukrem pudrem lub na słono jako dodatek do sosów. Smacznego Artykuł Placuszki z twarogu pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujełyżeczki czosnku granulowanego Galeo 1 łyżeczka curry Galeo szczypta chili pieprz cayenne Galeo 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sriracha lub samba olek pieprz Galeo sól Soczewicę należy dokładnie przepłukać wodą. Zasada jest podobna jak w przypadku ryżu do sushi, płukamy do czasu aż woda będzie w miarę czysta(...)cayenne, kolendrę i pieprz. Wszystko podsmażamy około 1 minutę i dorzucamy soczewicę. Soczewicę mieszamy i smażymy około 2-3 minuty po czym zalewamy ją bulionem. Dodajemy przecier pomidorowy i sos sriracha/samba olek. Odrobinę soli i mieszamy. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut do całkowitego odparowania bulionu. Co jakiś czas mieszamy. Ugotowaną soczewicę przekładamy do blendera/rozdrabniacza
PatiGotujepłatkach kukurydzianych Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 średnia główka sałaty lodowej puszka kukurydzy (użyłam firmy Jamar ) 1 ogórek zielony opakowanie mini mozzarelli 2 jajka płatki kukurydziane sól Sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego (użyłam firmy Jamar ) 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka musztardy (użyłam miodowej) łyżeczka suszonego oregano szczypta czosnku granulowanego pieprz sól Dodatkowo: masło klarowane(...)razy porządnie wstrząsnąć, aż składniki się dokładnie połączą. Sałatę drobno kroimy i wrzucamy do miski. Na niej układamy pokrojonego w plasterki ogórka, odsączoną kukurydzę i mini mozzarellki. Całość zalewamy sosem. Plasterki kurczaka kroimy na 2-3 kawałki i układamy na samej górze tuż przed podaniem. Smacznego Bardzo dziękuję firmie Jamar za produkty. A oto co było w paczce Artykuł Sałatka
PatiGotujepiknik... Składniki: 400 g pieczarek 200 g ryżu (2 torebki) 1 cebula 100 g sera żółtego 4 jajka 2 białka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek.Podsmażamy do zeszklenia. Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy(...)kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli. Przyprawiamy sosem sojowym, ziołami, pieprzem oraz solą i smażymy aż pieczarki zmiękną. Zestawiamy z ognia i studzimy. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż odcedzamy, wsypujemy do miski i mieszamy z pieczarkami. Dodajemy połowę sera żółtego pokrojonego w drobną kostkę. Mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajka oraz białka, rozbełtujemy, lekko przyprawiamy solą oraz
Kuchnia MagdaLenyKokosanki na miodzie - Coconut & Honey Cookies - Biscotti al cocco e miele autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela WIOSENNA SAŁATKA Z MIODOWO-MUSZTARDOWYM SOSEM autorka: apetytnasmaka | blog: Apetyt na Smaka SZPINAKOWY KOKTAJL Z GRUSZKĄ I SEZAMEM autorka: apetytnasmaka | blog: Apetyt na Smaka GRAHAMKI MIODOWE autorka: apetytnasmaka | blog: Apetyt na Smaka Koktajl quinoa + nieszpułka + miód(...)quinoaraz.blogspot.com Rabarbarowe tiramisu z nutą pomarańczy i pistacjami autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Płatki na śniadanie z owocami i miodem autorka: goga0908 | blog: Marcepanowy Kącik ŁOSOŚ W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM Z JABŁKAMI I ROZMARYNEM autorka: angelinab520 | blog: Smaki Francji współczesna kuchnia francuska Koktajl owsiany z brzoskwiniami i czekoladą autorka: nutristrefa | blog: NutriStrefa Lemoniada cytrynowo-rumiankowa i akcja pomocy
Quinoa Raz!