Spaghetti z porem i smażonym tofu – palce lizać! 226Sos pomidorowy nie zawsze musi być klasyczny - moja propozycja na dziś spaghetti z sosem pomidorowym wzbogaconym porem i tymiankiem - pycha! Artykuł Spaghetti z porem i smażonym tofu – palce lizać! pochodzi z serwisu Vegan Taste
Vegan Taste
Makaron zapiekany pod beszamelem z kurczakiem, szparagami i szpinakiem 207litra mleka sól, biały pieprz i szczypta gałki muszkatołowej W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę całość chwilę. Dodaję 1/3 podanej ilości mleka i gotuję sos na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie dodaję kolejną część mleka i gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec
Mango Papaja
Policzki wieprzowe w intensywnym sosie grzybowym 233grzyby i kostkę bulionową. Gdy płynu jest za mało możemy uzupełnić wodą. Gotujemy do miękkości policzków. Policzki powinny być bardzo miękkie. Wyjmujemy je do miski i część grzybów. Pozostały sos miksujemy. Dodajemy śmietanę. Policzki razem z odłożonymi grzybami umieszczamy w sosie i chwilkę razem gotujemy. Podajemy z ziemniakami lub kaszą i oczywiście z surówkami. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewy
Jarzynowe spaghetti 204spaghetti, moja dzisiejsza propozycja jest bezmięsna, warzywna, a jakże smaczna. W sam raz na szybki smaczny wiosenno-letni obiad. Pasta i basta! Składniki: 20 dag makaronu spaghetti 2 łyżki sosu pomidorowego do makaronu 1 cukinia 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory z zalewy cukier do smaku sól do smaku pieprz do smaku parmezan do posypania bazylia(...)patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć cebulę i czosnek, zeszklij, dodaj warzywa, oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory, duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, podlej lekko wodą, dodaj sos pomidorowy, dopraw do smaku solą szczyptą cukru oraz pieprzem, wymieszaj z ugotowanym makaronem, posyp parmezanem i bazylią. Podawaj. Smacznego
Wanilia i Kardamon
Mięsne klopsiki z warzywami 140odrobinę bułki tartej. Całość zagnieść, po czym mokrymi dłońmi uformowałem klopsiki. Klopsiki usmażyłem na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jogurt naturalny połączyłem z oliwą z oliwek i octem. Sos doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz posiekaną bazylią. Odstawiłem w chłodne miejsce na ok. 15 minut. Świeże warzywa starannie umyłem, osuszyłem na ręczniku papierowym. Sałatę porwałem na kawałki, a paprykę(...)Marchewki obrałem i za pomocą obieraczki do jarzyn starłem na cienkie paski. Pomidory pokroiłem na połówki. Wszystkie składniki przełożyłem na talerz, na nich ułożyłem usmażone klopsiki. Całość polałem przygotowanym sosem jogurtowym
R'n'G Kitchen
Placki z selera 257Przepis znaleziony w książeczce „Doskonałe przepisy Siostry Anastazji”. Nie dziwię się, że tam się znalazł;) Placuszki wyszły świetne. Doskonałe wręcz, zwłaszcza z sosem czosnkowym. Polecam na bezmięsny obiad. 350-400 g korzenia selera 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 szkl. mleka 1 szkl. wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 500 g mąki około(...)pietruszki, starty seler oraz starty ser żółty. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Placuszki smażymy z obu stron na złoto. Najlepiej smakują na gorąco, z surówkami oraz sosem czosnkowym
Smaki Na Talerzu
Pizza orkiszowa z kurczakiem 309stolnicy i dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. 2. Z passaty pomidorowej, koncentratu i przypraw (sól, pieprz, oregano, bazylia i czosnek) przygotowujemy sos. 3. Pierś z kurczaka kroimy w paski, doprawiamy oliwą i ulubionymi przyprawami (my użyłyśmy soli, pieprzu, papryki czerwonej, kurkumy i curry). Smażymy na patelni. 4. Ser mozarella ścieramy na tarce(...)pomidorki kroimy na połówki. 5. Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. 6. Ciasto rozciągamy rękami nadając mu owalny/okrągły kształt i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem i posypujemy częścią sera. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 8 minut. Po tym czasie wyciągamy pizzę, dokładamy pozostałe składniki, posypujemy resztą sera i umieszczamy ponownie w piekarniku na 10 minut
Podwójnaporcja
Sałatka Owocowa – Sałatka z owocami tropikalnymi 283sałatka jest orzeźwiająca i idealnie nadaje się na upalne dni. Do przygotowania sałatki owocowej będziemy potrzebować: 1 ananas około 400 g truskawek 3 kiwi 2 pomarańcze 1 mango na sos: około 4 łyżek płynnego miodu sok wyciśnięty z 1 limonki sok wyciśnięty z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru - jeżeli nie lubimy imbiru(...)Pomarańcze dokładnie obieram i kroję na mniejsze kawałki i również dodaję do sałatki. Do miodu dodaję sok z limonki, cytryny, pomarańczy oraz imbir i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i delikatnie mieszam. Gotową sałatkę wstawiam na około godzinę do lodówki przed podaniem. Sałatka owocowa jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Uwaga Babcia Gotuje
PYSZNA SAŁATKA Z PIECZONYM KURCZAKIEM 353Idealna na spotkania rodzinne, z przyjaciółmi czy kolację. Smacznego :) SKŁADNIKI: Sałatka ✔ 1 upieczony filet z kurczaka ✔ 1 czerwona papryka ✔ 5 ogórków konserwowych ✔ 5 plastrów sera żółtego np. Gouda Sos ✔2 łyżki jogurtu naturalnego 0% ✔1 łyżka musztardy np. Miodowej ✔Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Kurczaka pieczonego drobno siekam. Paprykę myję i drobno siekam w kostkę(...)Ogórki konserwowe drobno siekam w kostkę. Ser żółty kroję w kostkę. Składniki łącze ze sobą dokładnie. Dodaję składniki sosu. Mieszam ze sobą. Wkładam do lodówki na ok 30 min przed podaniem tak by smaki ze sobą się połączyły. SMACZNEGO
Gotowanie Patki
Klasyczny grecki gyros 242złoto ze wszystkich stron. Zdejmujemy z patelni. Podsmażamy na niej cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę, aż zmiękną. Dodajemy śmietanę i keczup i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos nieco odparuje. Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania, zalewamy sosem, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i posiekaną pietruszkę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 8-10 minut
Moje Kuchenne Rewelacje
Grillowane krewetki w glazurze miodowo-piwnej / Grilled shrimp with honey-beer glaze 227przepis! Scroll down for recipe in English Grillowane krewetki w glazurze miodowo-piwnej (4 porcje) Składniki: ½ szklanki piwa Tyskie ½ szklanki miodu ¼ szklanki dobrej jakości octu balsamicznego 1/2 łyżeczki pikantnego sosu chili (np. tabasco) ½ łyżeczki czosnku granulowanego 400 g surowych krewetek (im większe tym lepsze), oczyszczonych ze skorupek i z usuniętym ciemnym jelitem sól Przygotowanie: W średnim rondelku wymieszaj piwo, miód(...)ocet, sos chilli i czosnek. Ustaw go na dużym ogniu i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż glazura lekko zgęstnieje, przez około 8-10 minut. Odstaw do lekkiego ostygnięcia, to zgęstnieje jeszcze bardziej. Rozgrzej grilla (może być klasyczny lub elektryczny), nadziej krewetki na odmoczone wcześniej drewniane patyczki do szaszłyków, posól i solidnie wysmaruj je przygotowaną glazurą. Ułóż szaszłyki
karmelowy
sałatka z arbuzem i fetą 203przy okazji usuwamy pestki. Ser feta również kroimy w kostkę. Na półmisek wykładamy pokrojonego arbuza oraz fetę. Miętę myjemy, rwiemy na mniejsze kawałeczki, posypujemy arbuza i fetę. Całość polewamy sosem. składniki na sos: 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu biały pieprz wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą
Domowy Smak Jedzenia
GOŁĄBKI Z KASZĄ ORKISZOWĄ W BIAŁYM SOSIE 202Młoda kapusta już coraz większa, w sam raz na przygotowanie gołąbków. Jeśli jesteście tradycjonalistami i farsz musi być mięsny to niech tak będzie. Zastąpmy jednak ryż kasza orkiszową, a sos zamiast pomidorowego przygotujmy śmietanowo koperkowy. Nasze gołąbki zyskają zupełnie nowy smak. Polecam! Składniki: główka młodej kapusty 600 g mięsa mielonego z indyka 200 g kaszy orkiszowej sól , pieprz, ostra(...)papryka liść laurowy ziele ang 2 litry bulionu warzywnego sos: pęczek koperku szklanka śmietany 12% Wykonanie: *Kapustę parzymy, wycinamy głąb, odcinamy liście. *Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu w posolonej wodzie. * Do mięsa dodajemy wystudzoną kaszę, doprawiamy sola , pieprzem i papryką.Dobrze mieszamy. * Na każdy liść kapusty nakładamy porcję mięsa, zawijamy gołąbki. Układamy je w garnku
Z Majeczką w kuchni
POMIDOROWY GULASZ Z MIĘSEM MIELONYM 199pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴 Patelnię rozgrzewam. Przekładam mięso. Dodaję drobno posiekany czosnek, oraz przyprawy. Smażę na rumiano co jakiś czas mieszając. Zmniejszam ogień dodaję warzywa mrożone. Mieszam. Dodaję sos pomidorowy. Dodaję jeszcze do smaku sól i pieprz. Mieszam. Duszę aż sos zgęstnieje. Podaję na ciepło z ulubioną kaszą
Gotowanie Patki
Szaszłyki z indyka i ananasa 180kolor z każdej strony, czas zależy od grubości mięsa i sposobu smażenia (na grillu – ok. 30 min., na patelni grillowej – ok. 15 min). Najlepiej smakują z jakimś sosem lub dipem. Ja podałam swoje szaszłyki z sosem sweet chilli i dipem miętowym . Smacznego Artykuł Szaszłyki z indyka i ananasa pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotuje