dlaczego tak mało... " 😃 Jak tak dalej pójdzie to jeszcze zostanę weganinem... 😆 Składniki : 12 szt. pieczarek dużych 180g serka tofu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka natki pietruszki 150g sera wegańskiego sól pieprz Przygotowanie : Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu. Pieczarki czyścimy i obieramy, odcinamy z nich(...)plus jeszcze dwie całe pieczarki drobno kroimy i dokładamy do cebulki. Wszystko razem dusimy, pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek, rozkruszony serek tofu i natkę pietruszki, przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Chwilę jeszcze trzymamy na kuchni i zestawiamy z ognia. Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze, które wcześniej lekko solimy. Na wierzchu posypujemy drobno startym serem. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemięsa mielonego z indyka 1 szkl. fasolki szparagowej 2 cebule 500g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) puszka pomidorów bez skórki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso mielone podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu (10 minut), następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy kolejne(...)było przykryte i dusimy. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy fasolkę szparagową i pomidory (jeśli są całe to kroimy na mniejsze kawałki). Gdy warzywa są już miękkie doprawiamy sosem sojowym, papryką, pieprzem i solą, wszystko dokładnie mieszamy i zestawiamy z kuchni. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowieciasta . Odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. Krem fistaszkowy 250 g mascarpone 200 g masła orzechowego (gładkiego- smooth) wszystko zmiksować na gładka masę Sos karmelowy (można użyć gotowej masy krówkowej ale nie będzie tak gęsta jak sos karmelowy) 1/4 szklanki wody 150 g cukru 1/3 szklanki śmietany kremówki (double cream
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwielkości , ale podanej wyżej wielkości powinien piec się 1i pół do 2 godzin. Możecie go przykryć aby sie nie spiekł za mocno i nie wysuszył. Kroić po wystudzeniu. Sos jaki otrzymacie możecie zużyć, albo zdjąć tłuszcz, zredukowac ilość wody- gotując na niewielkim ogniu. Wystudzić i zamrozić, aby użyć jako bazę do sosów
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdwie, trzy minuty. Następnie smażymy na patelni (z nieprzywierającą powierzchnią ) tylko z jednej strony!!! Warto obejrzeć krótki filmik jak robią to w domu gospodynie domowe Można polać sosem z miodem, który robimy łącząc masło i miód w tych samych proporcjach, i podgrzewamy. Struktura gąbczasta naleśników powoduje że sos wsiąka jak w gąbkę. Są pyszne i uzależniające
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpodsmażyć. W osobnym naczyniu wymieszać jajka ze śmietaną, mlekiem i siekaną pietruszką. Dodać przyprawy (uwaga na sól- bekon/boczek jest słony). Farsz wyłożyć równo na podpieczony spód. Zalać sosem jajecznym, posypać serem i piec w temperaturze około 25 minut ( sos powinien być ścięty szczególnie na środku). Tarta powinna przestygnąć lekko, w przeciwnym razie bedzie bardzo źle
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkonserwowych 6 kawałków jarmużu Pieczarki lub PRZEPIS 20 dag pieczarek 1 natka pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżka papryki czerwonej sól i pieprz do smaku Sos 3 łyżki ketchupu 2 łyżki majonezu 2 łyżki drobno posiekanej natki PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję a nastepnie kroję w plastry. W garnku na rozgrzanym maśle smażę na rumiano pieczarki, dodaję(...)słodką oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Bułki rozkrajam na pół. Następnie kładę plaster sera. Wkladam do piekarnika na 10 min w 180 stopniach by ser się rozstopil. Następnie polewam sosem, kładę plastry ogórka, ciepłe mięso i ciepłe pieczarki. Smacznego
Gotowanie Patkisię w prawdziwą poezję smaku. Musimy tylko zaopatrzyć się w krojone pomidory, które już mają w składzie czosnek – są przyprawione i odpowiednio długo z nim przebywały, aby nadać sosowi właściwy aromat i smak. Jeśli krewetki są oczyszczone, obiad przygotujemy błyskawicznie. Zdecydowanie lepiej użyć szarych krewetek – te różowe są już wstępnie podgotowane i bardzo łatwo je przesuszyć. Możecie użyć(...)się różowe. Wtedy dodajemy krojone pomidory z czosnkiem. Delikatnie solimy i pieprzymy. Mieszamy i podsmażamy razem minutę (nie dłużej, aby nie przegotować krewetek). Odlany makaron szybko wrzucamy do gorącego sosu. Dokładnie mieszamy i posypujemy całość posiekaną natką pietruszki. Od razu podajemy. Post Makaron z krewetkami, pomidorami i czosnkiem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuupieczeniu przykryć mięso i pozostawić je w wyłączonym piekarniku jeszcze przez 5 minut, aby mięso doszło i zatrzymał się proces pieczenia. Część wytopionego płynu możemy wykorzystać do zrobienia smacznego sosu. Do rondelka wlać 0,5 litra płynu, nieco zredukować go i pod koniec dodać 5 łyżek śmietany 30%. Sos doprawić do smaku pieprzem i solą, gotować ze śmietaną na małej
Kuchcik gotujecesarza w Chinach. Przygotowałam z czarnego ryżu pyszną, lekką sałatkę, którą można zabrać do szkoły, pracy ryż połączyłam z roszponką, czerwoną papryką, pomidorkami koktajlowymi wrzuciłam kilka oliwek całość polałam sosem. Składniki: 100 g roszponki 1 woreczek czarnego ryżu jaśminowego 1 czerwona papryka 7 pomidorków koktajlowych 10 oliwek Dressing: 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki soku(...)sól, pieprz Przygotowanie: Najpierw gotuję ryż (około 25 minut) Następnie studzę, przekładam do miski, dodaję umytą rukolę. Pomidorki, oliwki, paprykę kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do sałatki. Przygotowuję sos: olej rzepakowy łączę z sokiem z cytryny, doprawiam solą i pieprzem. Gotowym dressingiem polewam sałatkę
Kukuleczkirazem dzielę się z Wami bardzo szybką i lekką sałatką z gotowanymi krewetkami oraz awokado. Możecie ją jeść polaną oliwą z oliwek (posypaną solą oraz pieprzem), bądź też sosem balsamico. W obu wersjach smakuje nieco inaczej, dlatego polecam wypróbować obydwie Przepis na sałatkę z awokado Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki połowa zielonego awokado kilka krewetek - najlepiej(...)już obranych połowa pomidora kilka listków sałaty oliwa z oliwek bądź sos balsamiczny sól oraz pieprz Przepis 1 W garnku zagotowujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć wkładamy do niej krewetki i gotujemy około 3 minut. Odcedzamy. 2 Na talerzu rozkładamy umytą sałatę. Awokado obieramy i kroimy na plasterki. Kładziemy na sałacie. 3 Dodajemy do całości pomidora pokrojonego w plastry oraz ugotowane
Kuchnia Bazyliispuści ciśnienie zimne mięso wyjąć na talerz, usunąć sznurek, pokroić na grube plastry wywar zagotować, wlać śmietanę wymieszaną z wodą, mąką, przyprawą w płynie, mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać natkę pietruszki w rozdrabniaczu posiekaną podawać z czym się lubi - mięso jest kruche, aromatyczne a sos smakuje wybornie...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięlekko rozbić. Wlać na patelnię do pieczarek i mieszając usmażyć do odpowiedniego stopnia ścięcia. Podawać z pieczywem posmarowanym Ramą Classic i obsypanym posiekanym szczypiorkiem. Kanapki z jajkiem i majonezowym sosem chrzanowym Składniki: pieczywo Rama Classic jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka chrzanu Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w plasterki. Pieczywo posmarować Ramą Classic i ułożyć(...)jajko. Majonez wymieszać z chrzanem. Tak powstałym sosem udekorować kanapkę lub podać go osobno. Kanapki z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami z oliwy Składniki: pieczywo Rama Classic ulubiony ser pleśniowy (użyłam camembert z pieprzem) suszone pomidory w oliwie świeża bazylia Pieczywo posmarować Ramą Classic , ułożyć na nim plastry sera pleśniowego i połówki odsączonych z oliwy pomidorów, udekorować listkami bazylii. Kanapki
Codzienna kuchnia niecodziennaznajdziecie tutaj ) wypracowałam drugi, moim zdaniem lepszy sposób na przygotowanie tego makaronu. W poprzednim przepisie używałam 2 całych jajek, teraz używam 2 żółtek i jednego białka, dzięki czemu sos jest idealnie kremowy. Dodatkowo nie wrzucam już masy jajecznej na patelnię, przez co nie ma obawy, że jajka za szybko się zetnę i wyjdzie jajecznica. Do przygotowania porcji(...)mieszamy. 4. Do usmażonego boczku dodajemy 1 chochlę wody z gotowania makaronu, a następnie odcedzony makaron. Mieszamy, aby smaki dokładnie się połączyły i całość przelewamy do miski z jajecznym sosem. 5. Makaron dokładnie mieszamy i podajemy z odrobiną startego parmezanu na wierzch. SMACZNEGO
Bez Cebuligdzie mięsożercy użyliby skwarek lub wspomnianego mięsa mielonego. Jest zdrowym dodatkiem do dań, ponieważ zawiera bardzo małą ilość tłuszczu, ale za to masę smaku, który niesamowicie może wzbogacić sos bolognese, jednogarnkowe spaghetti , pizzę, smalec z fasoli czy makaron w kremowym sosie, który ostatnio robiłem. De facto nie ma większego znaczenia czy upieczesz kaszę gryczaną, komosę ryżową czy jeszcze co innego
Blendman