sosy - 72734 przepisów (strona:2039/4849)

Żeberka anyżowo-czosnkowe 157

kawałki żeberek mąka do obtoczenia olej do smażenia 120 g świeżego imbiru 10 ząbków czosnku 70 g anyżu gwiazdkowego 1 łyżeczka ostrej paprykowej pasty sambal oelek 400 ml jasnego sosu sojowego 450 g cukru 2 l wody 300 ml ciemnego octu ryżowego     Przygotowanie   Rozgrzałem olej, usmażyłem obtoczone w mące paski żeberek na złoty kolor. Osączyłem na papierowym(...)ręczniku. Przełożyłem do wysokiego garnka, dodałem pokrojony w plastry imbir, czosnek, gwiazdki anyżu, sambal oelek, sos sojowy, cukier i wodę. Dusiłem na małym ogniu około półtora godziny. Gdy mięso zaczęło odchodzić od kości, wlałem ocet, gotowałem kolejne 10 minut

R'n'G Kitchen
Spaghetti ze szpinakiem, włoskim serkiem i pomidorkami 189

bezglutenowy, kukurydziany ** może być też mozzarella Spaghetti gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zazwyczaj trwa to ok. 8 minut. W międzyczasie, gdy makaron będzie się gotować, przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy masło z niewielką ilością oleju, wrzucamy czosnek przeciśnięty  przez praskę i chwilę przesmażamy. Wrzucamy kostki mrożonego szpinaku i podlewamy całość niewielką ilością wody. Zagotowujemy, solimy(...)świeża rukola Potem wkruszamy biały serek, skrapiamy całość niewielką ilością soku z cytryny i posypujemy oregano. Opcjonalnie można dodać trochę mleka lub jogurtu. Na koniec odstawiamy z ognia nasz sos. Makaron odcedzamy i podajemy ze szpinakiem. Podajemy np. z pomidorkami i świeżą rukolą.  Smacznego! 🌟 ✩✩✩    Instagram  |  Facebook  |  YouTube

Kuchnia Ellie
Kaczka w pomarańczach 229

naprawdę dobra, najpierw solidnie ją rozmrażamy, później marynujemy i odstawiamy najlepiej na całą noc, ale wystarczą także 4 godziny jeśli o tej nocy zapomnimy. Pieczona w rękawie, podlewana wytworzonym sosem dopiero w trakcie przyrumieniania. Składniki: 1 kaczka o wadze ok 1,2kg 2 pomarańcze 2 jabłka 8 ząbków czosnku 1 czerwona cebula ½ szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki oleju rzepakowego(...)Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 180St C. Kaczkę pieczemy przez godzinę, a następnie przecinamy rękaw u góry, kaczkę smarujemy miodem i ponownie wstawiamy na 20 minut, podlewając ją wytworzonym sosem co kilk a minut , tak by się przyrumieniła. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekany kalafior z salsą pomidorową 166

oprószyłem solą i pieprzem oraz odrobiną startego parmezanu. Ułożyłem plastry na blasze wyłożonej pergaminem, zapiekałem do miękkości w temperaturze 200 stopni C. Delikatnie odwróciłem każdy plaster za pomocą łopatki. Sos : pomidorki, oliwki, karczochy i suszone pomidory pokroiłem w kostkę. Cebulę obrałem, drobno posiekałem. Opłukałem zioła, osuszyłem i też drobno posiekałem. Wszystko dodałem do warzyw, doprawiłem sokiem z cytryny, oliwą, solą(...)pieprzem. Kalafior podałem z sosem

R'n'G Kitchen
Kwietne warsztaty z Damianem Kordasem i Olejem Wielkopolskim 230

poczynań. bataty i rozmaryn... będzie pysznie! jest bób, będzie hummus... Hummus z bobu i pure z batatów się zrobiły... Kwiatkami będziemy dekorować, kwiaty będziemy jeść!!! kulamy... smażymy... ... i jeszcze sos z jogurtu i ogórka... podajemy :) a na deser będą placuszki... bananowo gryczane z sosem z borówek... pysznie!   pożegnalna fotka! Olej Wielkopolski , bardzo dziękuję za zaproszenie na tak miłe wydarzenie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekanka z rybą 208

czasie dodać brokuł podzielony na różyczki i gotować 5 minut. Odcedzić wodę. W kolejnym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Następnie, energicznie mieszając, wlać szklankę mleka. Sos zagotować ciągle mieszając. Po zagotowaniu wlać jeszcze pół szklanki mleka, dodać gałke muszkatołową, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 1 minuty. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć ryż(...)następnie rybę i warzywa. Zalać wszystko sosem i posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać 25-30 minut. Smacznego

kuchnia doski
Lahmacun (czyt. lahmadżun) 225

oprószonej mąką, stolnicy. Placki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakładamy mięsny farsz i pieczemy przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. WSKAZÓWKI: do podania sos czosnkowy lub sos curry

Kopystką po garach
Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej, w delikatnym sosie gorgonzola, z zielonym groszkiem 183

patelnię wlewamy ok 200 ml. białego, wytrawnego wina, które trzeba zagotować i zredukować o 3/4. Do wina kruszymy ser i czekamy do całkowitego rozpuszczenia, dodajemy świeżo zmielony pieprz. Jeżeli sos okaże się zbyt rzadki, można dołożyć odrobinę serka mascarpone( ja nie dodawałam).Sos dodajemy do usmażonych filetów, wsypujemy groszek i pokrojone pomidory suszone. DO PODANIA: ryż, kaszą kuskus,komosa ryżowa

Kopystką po garach
Sałatka z brokuła, z jajkiem i sosem musztardowym 251

wolno ich gotować. Stracą wartości odżywcze i smak. SKŁADNIKI 1 brokuł 1/2 czerwonej cebuli 3-4 pomidorki koktajlowe 2 jajka 2-3 łyżki kukurydzy (opcjonalnie) kawałeczki sera feta(opcjonalnie) SOS: jogurt naturalny plus troszkę majonezu, plus musztarda francuska mały ząbek czosnku sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Brokuła dzielimy na różyczki, na moment wkładamy do gotującej wody (ok. 1-2 minuty), przekładamy(...)zimną wodą,żeby proces parzenia się zakończył. Jajka gotujemy na twardo, cebule kroimy w piórka. Do miski wkładamy brokuły, cebulę, jajka (pokrojone w ósemki), pomidorki, kukurydzę (jeżeli używamy). Zalewamy sosem (2 łyżki jogurtu, 1/2 łyżki majonezu, łyżka musztardy francuskiej, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz). Wierzch sałatki posypujemy kawałkami sera feta. WSKAZÓWKI: można podać z grzankami lub jako sałatkę

Kopystką po garach
Gnocchi dyniowo-ziemniaczane 212

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, dosłownie słowo oznacza „grudy”. Jestem głęboko przekonana,że każdy miłośnik klusek, zakocha się w tym przepisie:) Wybitnie smakują zarówno z sosem pieczeniowym, jak i masłem szałwiowym. SKŁADNIKI: 500 g. ugotowanych ziemniaków/tłuczonych 500 g. upieczonej dyni/ zmiksowanej (przepis znajdziecie tutaj   http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/pieczona-dynia.html ok. 150 g. mąki pszennej + do podsypania 2 łyżki mąki(...)gnocchi dyniowe cudnie komponują się z masłem szałwiowym lub bazyliowym(roztapiamy dobrej jakości masło, zbieramy burzowiny, dodajemy listki szałwii lub bazylii) oraz chipsami z szynki parmeńskiej, jak również z sosem pieczeniowym

Kopystką po garach
Sałata z rukolą 187

Spora garść rukoli Kilka suszonych pomidorów (Przepis na suszone pomidory znajdziecie tutaj  http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/suszone-pomidory.html Czarne oliwki Płatki parmezanu 1/2 czerwonej cebuli Uprażone pestki słonecznika SOS: 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu Sól PRZYGOTOWANIE: Sałatę porwać na kawałki, dodać rukolę, cebulę pokrojoną w piórka(...)pokrojone pomidory, płatki parmezanu i uprażone, na suchej patelni,ziarna słonecznika. Ocet połączyć z oliwą i miodem, dodać drobno posiekany czosnek, doprawić solą. WSKAZÓWKI: Sosem polewamy tuż przed podaniem

Kopystką po garach
Klopsiki z ryby 165

nadmiar strzepujemy) i wkładamy na gorący olej. Delikatnie obsmażamy. Następnie układamy na papierze do pieczenia i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika. DO PODANIA: Klopsiki wybrnie smakują z sosem remulada(przepis znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/sos-remulada.html  )ale uważam,że sos czosnkowy też się sprawdzi. Do tego puree ziemniaczane i gotowana marchewka

Kopystką po garach
Spaghetti a'la bolognese 198

Prawdziwa historia sosu bolognese-ma głębsze korzenie i o wiele dłuższe stanie przy garnku, dlatego dziś, przedstawiam Wam a'la bolognese.  SKŁADNIKI: Opakowanie makaronu spaghetti 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku ok 60-70 dkg mięsa mielonego (może być wieprzowina) 2 puszki pomidorów lub 500 ml pasaty sol pieprz bazylia suszona odrobina cukru w razi potrzeby oliwa ocet(...)czosnek siekamy drobno-podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy mielone. Do podsmażonego mięsa wlewamy pomidory, smażymy kilkanaście minut, doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, octem balsamicznym, bazylią oraz parmezanem. Sos łączymy ze świeżo  ugotowanym makaronem. Można dodać kukurydzę-wszak to a'la bolognese

Kopystką po garach
Młode ziemniaki z palonym masłem i bułką tartą 190

skrobać ze skórki (Boże, w dzieciństwie nienawidziłam tego robić ), Myjemy ,zalewamy czystą woda, odrobinę solimy, wstawiamy. Sałatę dobrze myjemy, odsączamy z wody (bardzo ważne),, dzielimy  na małe kawałki. Sos do sałaty-to jogurt, z odrobiną śmietany, soli, pieprzu i cukru plus drobno pokrojone rzodkiewki. Kiedy ziemniaki już są miękkie, dodajemy koperek-na patelni rozgrzewamy masło-nie może się przypalić(...)musi mieć odpowiedni,, piękny zapach-wtedy zdejmujemy je z gazu i dodajemy bułkę tartą. Jajka smażymy-żółtko powinno się rozpływać a biało być ścięte.Sałatę polewamy sosem, ziemniaki polewamy masłem z bułką....Teraz wystarczy dobrze podać jajka i uczta gotowa

Kopystką po garach
Pappardelle w sosie kurkowym 221

patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek. Kurki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy na patelnię, chwilę przesmażamy. Wlewamy śmietanę oraz pokrojony w kostkę ser. Kiedy sos się zredukuje i uznamy,że jest on za gęsty, dodajemy troszkę wody po ugotowanym makaronie. Wtedy on stanie się aksamitny. Solimy (o ile jest taka potrzeba), pieprzymy. Ugotowany makaron przekładamy(...)gorącego sosu i mieszamy. Całość posypujemy natką pietruszki

Kopystką po garach

Proponowane wyszukiwania