sosy - 72734 przepisów (strona:2046/4849)

Makaron z brokułami w sosie serowym 155

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na szybki i prosty makaron w delikatnym sosie śmietanowo-serowym. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu (u mnie kolorowe świderki) - 1 brokuł (500 g) - 200 ml śmietanki 18% - 4 łyżki startego parmezanu - 2 ząbki czosnku - 1 łyżkę masła - po pół łyżeczki kminu, bazylii i pieprzu cytrynowego - sól i pieprz do smaku(...)przez praskę czosnek, a następnie dodajemy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia. 5. Potem dodajemy ser i mieszamy, aby dokładnie połączył się ze śmietanką. Po chwili mieszanka nabiera konsystencji sosu. 6. Wówczas dodajemy brokuły oraz odcedzony makaron. Doprawiamy do smaku i podajemy gorące. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Paprykarz z kaszą jaglaną i tuńczykiem 194

kaszą jaglaną będzie idealnym smarowidłem do pieczywa na postne dni i nie tylko. Zobacz również paprykarz z ryżem i tuńczykiem  1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju  rzepakowego 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu(...)ocet balsamiczny i przyprawić do smaku przyprawami. Gorące warzywa wymieszać z ugotowaną kaszą i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku. Odstawić do wystudzenia,zimne wymieszać z osączonym z sosu tuńczykiem. Wstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Stosować jako dodatek do pieczywa posypując posiekaną natką pietruszki

Kolorowa kuchnia Elki
ZUPA KREM BURACZKOWA Z TWAROŻKIEM CHRZANOWYM 193

łyżka masła 1 cm kawałek imbiru 3 łyżki czerwonej soczewicy sok z 1/2 pomarańczy 2-3 szklanki gorącego bulionu lub wody pokrojona na cząstki cytryna do wyciśnięcia 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki suszonego majeranku sól, pieprz, szczypta chili  DO PODANIA : 3 łyżki śmietankowego twarożku (np. Almette) wymieszane z 2 łyżeczkami chrzanu ze słoiczka, świeże kiełki np. rzodkiewki WYKONANIE(...)podsmażamy na średniej mocy palnika, przez około 5 minut, aż zrobi się szklista. Często mieszamy, nie rumienimy. Dodajemy czosnek, imbir i soczewicę. Dorzucamy pokrojone buraczki i krótko obsmażamy. Doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku. Zalewamy 2 szklankami gorącego bulionu i sokiem wyciśniętym z 1/2 pomarańczy. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy około

cool and minty
Sałatka gyros 199

konserwowe 1 mały słoik, kukurydza konserwowa 1 puszka, cebula czerwona 1 szt, pieczarki marynowane 1 mały słoik, podwójna pierś z kurczaka, przyprawa kebab-gyros pół opakowania, olej do smażenia, sos: majonez 6 łyżek, ketchup 6 łyżek, musztarda delikatesowa 1 łyżeczka, jogurt naturalny 2 łyżki, sol i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kapustę pekińską dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Paprykę(...)kostek. Następnie piersi kroimy w kostkę i łączymy z przyprawą kebab-gyros. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy pokrojonego kurczaka. Smażymy na rumiany kolor. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Składniki sosu łączymy w miseczce ze sobą i wylewamy do sałatki. Dodajemy piersi kurczaka bez nadmiaru oleju. Wszystko razem mieszamy i podajemy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Akademia Kulinarna GoCook  i przepis na najlepszą zupę minestrone 224

który podamy frittatę a potem przejść płynie do obiadu. Co było pysznego? Frittata z warzywami i serem Warzywna zupa Minestrone Tradycyjne cannelloni z mięsem, warzywami, beszamelem z winem i sosem pomidorowym Affogato czyli waniliowe lody „utopione” w espresso z sosem karmelowym Tym co wyróżnia kurs na którym byłam, to że prowadzący daje bardzo wiele wskazówek dotyczących temperatury produktów, momentu dodawania

Ugotowane pozamiatane
Śledzie po sułtańsku z suszonymi pomidorami 208

cytryny sól, pieprz szczypta cukru oliwa do po dsmażenia 3-4 listki bazylii           Przygotowanie: Ro dzynki zalewamy wrzącą wo dą na czas przygotowywania sosu. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Lekko solimy. Po dsmażamy na oliwie do miękkości. Koncentratem pomi dorowym doprawiamy cebulę. Kroimy w paski suszone pomi dory oraz śle dzie ( grubość(...)Rybę, pomi dory, ro dzynki oraz pokrojoną bazylię łączymy z sosem. doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Stu dzimy i pozostawiamy do przegryzienia. Smacznego

ChilliJemy
Afgańska frittata 156

mniej wyszukana potrawa tym bardziej mi smakuje. Lubię proste dania, takie jak na przykład makaron spaghetti z czosnkiem i oliwą, z pesto, albo po prostu ugotowany kalafior polany sosem   warzywnym. Pyszne.  Do takich szybkich prostych i smacznych dań należy zielona afgańska frittata (pewnie nikomu frittata nie kojarzy się z daniami azjatyckim. Ja taki przepis znalazłam kiedyś na ciekawym(...)przez 6 - 8 minut. Następnie wstawić do piekarnika włączonego na opcji grill i piec, aż góra całkowicie się zetnie. Frittatę podawać pokrojoną na kawałki. Ja podaję do niej dodatkowo sos jogurtowo-czosnkowy i   sałatkę z pomidorów, albo dobry domowy ketchup. Jest doskonała na śniadanie, lekki obiad czy kolację. Na drugi dzień (jak zostanie, co nie jest takie pewne) można

Moja Mama Gotuje
Pyszna sałatka z pieczonych buraczków, avocado i rukoli 183

kostkę 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki upieczonych, obranych i pokrojonych w kostkę buraków ½ paczki rukoli 1 szklanka prażonych pestek dyni ¾ szklanki posiekanej pietruszki Sól i pieprz Sos: 2 łyżki oliwy 3 łyżki  soku z cytryny + 1 i ½ łyżki octu jabłkowego 2 i ½ łyżki miodu 3 łyżki łagodnej musztardy Przygotowanie: Avocado skrop sokiem z cytryny, dodaj buraczki(...)pietruszkę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj sos. Sałatkę układaj w salaterce warstwami: rukolę, buraczki, pestki dyni, rukolę, buraczki, pestki dyni. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego 186

zjeść bo jest pyszny). Wrzuć do miski i dodaj równie cienko pokrojone pozostałe warzywa: seler naciowy z listkami i jabłko (ze skórką), posiekaną pietruszkę i pestki dyni.  Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Połącz warzywa z sosem i wymieszaj

Moja Mama Gotuje
Hinduski kurczak tikka masala 158

indyka pieprz czarny sól różowa (ja używam himalajskiej) Składniki do marynaty: 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cynamonu, papryki chilli, kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala Ponadto do sosu: 500 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam Sotille Gusto ), lub około 1 kg świeżych pomidorów (obranych ze skórki, bez nasion, pokrojonych w kostkę) 2 łyżki masła klarowanego 2 utarte ząbki czosnku(...)minutę. Dodać pomidory, ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz. Zagotować. Następnie zmniejszyć nieco ogień, i gotować pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Do tak przygotowanego sosu dodać podsmażone kawałki kurczaka. Całość gotować przez około 15-20 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać serek mascarpone. Dokładnie wymieszać i posypać świeżymi liśćmi tymianku lub kolendry

Moja Mama Gotuje
Dorsz w cieście francuskim 197

Dorsz w cieście francuskim z dodatkiem pesto z suszonych pomidorów Składniki: 500 g świeżego dorsza (dobrze sprawdza się polędwica, ponieważ jest jednej grubości) 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz 1 opakowanie ciasta francuskiego  (350g) 1 jajko Pesto: Pęczek świeżej bazylii 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju(...)ząbek czosnku ¼ szklanki pokrojonych migdałów 1 łyżka oliwy  sól i pieprz Przygotowanie:   W misce mieszamy posiekany czosnek, oliwę, sos sojowy i sok z cytryny.  Dorsza kroimy na 4-6 kawałków, posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do marynaty. Odstawiamy  do lodówki na co najmniej 2 godziny (im dłużej tym lepiej). Do miska miksera wkładamy suszone pomidory

Moja Mama Gotuje
Sałatka z rzodkiewki i awokado 170

smaków i kolorów. Rzodkiewka smakuje nie tylko jako dodatek do twarożku ale również w trochę niecodziennych zestawieniach np. w połączeniu z maślanym awokado i rukolą, a wszystko polane lekkim sosem i posypane prażonym słonecznikiem. Taka sałatka powinna zadowolić niejedno podniebienie. Sałatka z rzodkiewki i awokado z dodatkiem prażonego słonecznika Składniki : 1 szklanka rukoli albo roszponki 1 duże miękkie awokado(...)cytryny. 3 łyżki oliwy 4 łyżki podprażonego słonecznika sól, pieprz do smaku Wykonanie: Dodajemy pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, rukolę albo roszponkę. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Całość polewamy sosem z oliwy i musztardy a następnie posypujemy ziarnami słonecznika. Smacznego ! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Kalafior z czerwoną soczewicą i szpinakiem 138

soku z cytryny 1 łyżeczka soli ¾ puszki mleka kokosowego ¼ szklanki oliwy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka startego surowego imbiru 2  łyżki sosu sojowego ¾ szklanki surowego ryżu ( u mnie brązowy jaśminowy) Wykonanie: Ryż płuczę, zalewam wodą w proporcji 1:2, lekko solę i gotuję przez około 20 minut od momentu zagotowania. Na głębokiej(...)minuty. Po tym czasie dodaję odcedzoną soczewicę i gotuję do momentu aż soczewica będzie miękka (około 20 minut). Dodaję szpinak, sok z cytryny, mleko kokosowe, posiekany drobno czosnek i sos sojowy. Wszystko mieszam i podgrzewam przez 1-2 minuty. Podaję z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Kasza jaglana z cukinią, porem i suszonymi pomidorami 174

jogurtu 50-100 g sera pleśniowego 1-2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki oleju Sól i pieprz 3 łyżki sosu sojowego ½ szklanki listków bazylii Kaszę jaglaną, wcześniej chwilę podprażoną na suchej patelni, żeby straciła gorzkawy posmak (można ewentualnie przelać wrzątkiem), zalewamy wodą w proporcji 1:2, lekko solimy, dodajemy kurkumę(...)głębszej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego pora, chwilę podsmażamy, dodajemy cukinię i dusimy około 15 minut.  Następnie dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze około 2-3 minuty. Dodajemy sos sojowy, posiekany czosnek, oregano, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, pokrojone suszone pomidory.  Następnie wlewamy jogurt i dodajemy pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Lekko mieszamy, przykrywamy na chwilę, żeby ser się rozpuścił

Moja Mama Gotuje
Warzywna sałatka z zieloną soczewicą 203

sałatka z zieloną soczewicą Składniki sałatki: 2 kolorowe papryki (np. żółta i czerwona) 3 buraczki 1 czerwona cebula 1 szklanka suchej zielonej soczewicy 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Składniki sosu do sałatki: 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu sól do smaku 1/2 łyżeczki dobrej przyprawy(...)temperatury 200 stopni. Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy (około 30 minut). Warzywa kroimy w kostkę. Do ugotowanej soczewicy dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę,  posiekaną natkę pietruszki, sos. W miarę potrzeby doprawiamy solą. Mieszamy.  Dopiero końcu dorzucamy buraczki (smakowo nie ma to znaczenia ale sałatka prezentuje się ładniej kolorystycznie jeżeli buraczki nie zabarwią jej od razu na czerwono

Moja Mama Gotuje