Gulasz z sałatką Nadwiślicką Orzech. 217mieszamy, dolewamy połowę bulionu i dusimy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając.Gdy wywar odparuje dolejcie resztę bulionu .Mięso dusimy tak długo aż będzie miękkie.Gęstość sosu zależy od waszego upodobania, jeśli lubicie rzadki dolejcie więcej bulionu lub wody, jeśli gęsty możecie w 1/2 szklanki wody rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wlać do wywaru i chwilę zagotować(...)Sos podajemy z ziemniakami, kaszą, kluskami z czym lubicie, jako dodatek polecam kapustę czerwoną. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili
Filet z kurczaka w sosie jarzynowym 277Dzięki współpracy z portalem urodaizdrowie.pl dostałam niedawno od marki Cirio pomidory do testowania. Postanowiłam wykorzystać je do sosu jarzynowego, który idealnie komponuje się z delikatnym kurczakiem :) Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 1 i 1/2 szklanki mleka, puszka pomidorów bez skóry (użyłam Cirio), puszka groszku, 1 czerwona papryka, 1 marchewka(...)papryką dodać do warzyw. Podlać odrobiną wody i dusić około 20 minut na małym ogniu. Następnie dodać osączony groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso wraz z sosem podawać z ugotowanym makaronem. Teraz kilka słów na temat pomidorów bez skóry Cirio. Ich skład zdecydowanie mnie zadowolił, bo znajdziemy tam tylko pomidory, sok pomidorowy i kwas cytrynowy. Waga
Z miłości do słodkości
Czerwone curry z indykiem 249Zależało nam na szybkim, smacznym i sytym obiedzie. Połączyliśmy tradycyjne składniki w nowoczesnym daniu :) SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 300 g piersi z indyka 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka(...)curry szczypta słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso z piersi indyka kroimy na cienkie paski. Przekładamy do miski, zalewamy olejem, sosem sojowym oraz dodajemy drobno posiekany czosnek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. 2. Po tym czasie smażymy mięso na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, chwilę smażymy
W kuchni Katie
Curry z kurczakiem i warzywami 209mięsa z ud kurczaka 1 opakowanie warzyw na patelnię Poltino 1 puszka mleka kokosowego ( około 400 ml ) 1 pełna łyżeczka zielonej pasty curry 1 łyżka oleju kokosowego sos sojowy Wykonanie: Mięso z kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Na gorący tłuszcz wrzucić mięso, usmażyć. Usmażone mięso zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wsypać warzywa ( przyprawę(...)będzie potrzebna ). Warzywa smażyć około 5 minut. Do podsmażonych warzyw dodać mięso oraz pastę curry. Wymieszać. Wlać mleko kokosowe i całość dusić około 8 minut. Danie doprawić do smaku sosem sojowym. Zielone curry z kurczakiem i warzywami serwować z ryżem. Smacznego
kolorowotorcikowo
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym i mozzarellą 258Pulpeciki cieszą się u nas dużym powodzeniem więc przygotowałam ich kolejną wersję, tym razem w piekarniku. Pulpety zrobiłam z mięska mielonego z dodatkiem szpinaku. Małe mięsne kuleczki zapiekłam w sosie pomidorowym z dodatkiem małej mozzarelli. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex pół suchej bułki sól,pieprz cukier 1,5 słoika pomidorów krojonych(...)mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę oraz wystudzony szpinak. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować pulpety. Gotowe pulpety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem pomidorowym. Na wierzchu pomiędzy pulpetami ułożyć małe kulki mozzarelli. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 35-40 minut, funkcja termoobieg. Gotowe pulpety podałam z ryżem
Monia miesza i gotuje
Langosz 297każdej części formujemy placek o grubości ok. 1 cm. Na patelni rozgrzewamy olej. Placek smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor, z obu stron. Przygotowujemy w tym czasie sos. Do miski wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki wody i wszystko mieszamy ze sobą. Ser trzemy na tarce o większych oczkach. Po usmażeniu langosza kładziemy na papierowym(...)ręczniku żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Każdy placek smarujemy przygotowanym sosem i grubo posypujemy startym serem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciąg dalszy festiwalu, czyli Qualita – strach się bać ;). 185raków…? O mamusiu kochana. Mistrzostwo świata. Co prawda „puree ze świeżego ogórka” powinno raczej nosić miano „pianki ze świeżego ogórka”, jednak całe danie skomponowane mistrzowsko. No i ten sos… z tych raków. Słowo daję, że będzie mi śnił po nocach dopóki sama choć podobnego nie przyrządzę. I będą to sny przepiękne No i znów jeden malutki minusik za sposób podania(...)Pasztet jaglany zdecydowanie za twardy a aroniowy demi glace choć sam w sobie bardzo smaczny zdominował całe danie. I wyszło z tego, że pamiętam tylko twarde mięso w kwaśnym sosie, a chyba nie o to chodziło. Danie z dużym potencjałem, jednak coś poszło z nim zdecydowanie nie tak. Szkoda. Makaronik, mus z czekolady i konfitury z czarnego bzu, kruszonka czekoladowa
Kate's Kitchen
Zdrowa sałatka na bazie kaszy jęczmiennej (z ajvarem) 305także wieku składników mineralnych takich jak wapń, magnez fosfor czy żelazo. W mojej kuchni nie może braknąć tych pełnych zdrowia produktów. Do zup (tak lubianych przez moje dzieci), mięs, sosów mięsnych i warzywnych, sałatek… kasza jęczmienna ma naprawdę szerokie zastosowanie. Ostatnio mam przyjemność używać do moich potraw kasze od Wytwórni Kasz „Rubi” Produkty są wysokiej jakości. Takie(...)łyżki kukurydzy czarny mielony pieprz do smaku 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku 4-5 pomidorków daktylowych 3 rzodkiewki garść miksu sałat *ja ugotowałam większą ilość, resztę podałam z sosem mięsnym (przepis znajdziecie tutaj ) Polecam! Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odsączamy na sitku. Jeszcze lekko ciepłą kaszę łączymy z 3 łyżkami łagodnego ajvaru. Następnie dodajemy kukurydzę, pokrojoną w półplasterki
Słodkie okruszki
Grzyby portobello faszerowane kaszą kuskus z pietruszkowym pesto 213nabiał to element obowiązkowy. Tutaj go nie ma *poza odrobiną parmezanu), ale sprężyste portobello robi naprawdę dobrą robotę. Składniki: - 4 grzyby portobello - 100 g kaszy kuskus marynata: - łyżeczka sosu chilli - 2 łyżki sosu sojowego - 3 posiekane ząbki czosnku - grubo mielony pieprz - 2 łyżki oliwy z oliwek - szczypta soli morskiej pesto pietruszkowe: - pęczek natki pietruszki - garść pistacji - łyżka parmezanu - łyżeczka soku
Cook&Love
Cannelloni z porem, mięsem i serem ricotta 219makaronu, który układamy w naczyniu żaroodpornym. W rondlu podgrzewamy wodę z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem, suszonym oregano, wyłączamy gazówkę i dodajemy rozdrobniony ser ricotta i dokładnie mieszamy. Wylewamy sos na makaron, posypujemy całość tartym serem i pieczemy około 30 minut w 190 stopniach aż makaron będzie miękki a sos gęsty
Delusional Trine
SUSHI NA SŁODKO Z MIĘTĄ 231ugotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy go pod przykryciem jeszcze na 15-20 min. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos do ryżu : Do kubka wlewamy ocet ryżowy, dodajemy cukier oraz sól i mieszamy do rozpuszczenia składników. Gotowy sos mieszamy z wystudzonym ryżem. Przygotowujemy składniki : jabłko, gruszkę, awokado i mango obieramy
Kuchnia MagdaLeny
Wegańska fasolka po bretońsku 213dodajemy 2 listki laurowe i 4 ziela angielskie, przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku, dodajemy koncentrat pomidorowy, całość mieszamy, przez 1 minutkę podsmażamy. Wlewamy bulion warzywny i mieszamy sos, do połączenia się bulionu z przecierem. Teraz jeśli używamy fasoli z puszki, odcedzamy i wkładamy do garnka, lub dodajemy wcześniej ugotowaną fasolę. Całość doprawiamy: przyprawą do fasoli, cząbrem(...)odrobiną chilli. ( Solić już nie musiałam.) Fasolę gotujemy jeszcze przez około 15 minut, bez przykrycia. (Jeśli potrawa będzie zbyt rzadka, do kubeczka wsypujemy łyżkę mąki dodajemy kilka łyżek sosu całość dokładnie mieszamy i wlewamy do potrawy, energicznie mieszając.) Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami. Smacznego
Mój pomysł na
PIZZA Z KURCZAKIEM I BROKUŁEM 225była :) Składniki: ciasto: 1 3/4 szkl mąki 1/2 szklanka ciepłej wody 1/4 kostki drożdży 1/2 łyżeczka cukru /21 łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju dodatkowo: sos pomidorowy 30 dag piersi z kurczaka przyprawa gyros 150 g sera żółtego w kawałku 1 kulka mozzarelli 1/2 brokuła kilka pomidorków koktajlowych pół czerwonej cebuli Wykonanie: *Z kilku(...)oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. *Piersi z kurczaka kroimy na male paseczki, oprószamy przyprawą do gyrosa , obsmażamy na rumiano. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. *Na gotowe rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy sos,posypujemy starkowanym żółtym serem, układamy plastry mozzarelli, kawałki kurczaka, wkładamy do piekarnika na ok 8 minut. W tym czasie w garnku z posolona wodą gotujemy al dente różyczki brokuła. Studzimy
Z Majeczką w kuchni
Zapiekanka z bakłażana i cukini 394passate, doprawiamy czosnkiem, bazylia, oregano ostra i słodką papryką do smaku. Cukinię, cebulę i ziemniaki kroimy w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy nie ugotowany ryż, na to połowę sosu pomidorowego i układamy naprzemiennie warzywa. Na wierzch wykładamy resztę sosu. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach, po tym czasie, posypujemy rozdrobnioną w palcach mozzarellą i pieczemy kolejne 20 minut
Delusional Trine
Albertino – dlaczego mi to zrobiłaś? 160żółtko – Odrobinkę niedoprawiony, jednak mus z pieczonego czosnku i wędzone żółtko zdały egzamin. Żółtko było ciut przesuszone, ale ogólnie danie akceptowalne. Filet z halibuta / Kuskus z sepią / Salsefia / Sos z cytrusów – no i tu zaczynają się prawdziwe schody. Ryba przygotowana w miarę dobrze, ale… doprawiał ją chyba kompletnie niewidomy kucharz. Jeden kęs słony tak, że niejadalny, kolejny kęs niedoprawiony(...)kompletnie. I znów ten nieszczęsny posmak „lodówki”. Kuskus suchy na wiór, bez smaku. Nie wiem ile leżał, ale zdecydowanie za długo. M mówił, że sos z cytrusów trochę wg niego to wszystko ratował. Wg mnie za to danie nie do uratowania i po prostu niedobre. Oh pardon. Smakowała mi pieczona salsefia. To jednak troszeczkę za mało. Intermezzo – granita limonkowa. Coś
Kate's Kitchen