wigilię i święta . Składniki: 6 filetów śledziowych 1 cebula 1 owoc granatu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 4-5 fig 3 łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanej pietruszki na sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka ostrej musztardy np. rosyjskiej Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę wymieszać z odrobiną soli(...)uprażyć na suchej patelni. Troszkę zostawić do dekoracji. Figi drobno pokroić. Rodzynki namoczyć. Owoc granatu pokroić w ćwiartki i wyłuskać ziarenka. Zostawić trochę do dekoracji. Wszystkie składniki wymieszać. Składniki sosu razem połączyć i dodać do sałatki. Udekorować natką pietruszki, orzechami i ziarenkami granatu. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Pięknienajtańsze produkty ukryte przed kupującymi. Produkty : Naleśnik : Mąka, woda. Farsz: Pierwsza warstwa: Ziemniaki, cebula Druga warstwa: pieczarki z półki z przecena lekko czarnawe, koncentrat pomidorowy Trzecia Warstwa: szpinak mrożony. Sos: koncentrat pomidorowy, musztarda, Przyprawy : Sol, czosnek, pieprz, oregano, bazylia. Torcik składa się z 7 naleśników o standardowym rozmiarze patelni. Ciasto wykonane z wody i maki bez użycia jajek i mleka(...)Następnie starte uduszone pieczarki z koncentratem pomidorowym, doprawiamy je bazylią i oregano. Ostatnia warstwa to szpinak z czosnkiem i łyżka margaryny. Kolejne 3 warstwy powtarzają się. Całość polana jest sosem wykonanym z musztardy i przecieru pomidorowego. Wszystko doprawione w/w przyprawami wedle uznania pożeraczy. Torcik to porcja dla czterech dorosłych osób. Danie jest przykładem na to ze torty to nie tylko
Kryzysowa Książka Kucharskazupki tak zwanej "chińskiej". Czyli najtańsze ich źródło. Do tego kiełki, które szybko się psują więc bardzo często można znaleźć je po cenie obniżonej. Składniki: - makaron z zupki - kiełki - sos sojowy do sushi - jest tańszy bo rozrzedzony :) ewentualnie przyprawa do zup w płynie Makaron zalewamy wodą i odstawiamy w spokojne miejsce. Kiełki smażymy na mocno rozgrzanym oleju, zalewamy sosem
Kryzysowa Książka Kucharskaspaghetti. Składniki: - mąka - drożdże - woda - olej - makaron nitki - koncentrat pomidorowy - cebula - bazylia Wykonanie: Makaron gotujemy. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy koncentratu pomidorowego oraz bazylii i z tak powstałym sosem mieszamy makaron. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąki oraz trochę oleju i ugniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Sypiemy mąkę na stół i wałkujemy ciasto na cienki(...)okrągły placek. Na połowę placka kładziemy makaron z sosem, przykrywamy drugą połową zlepiając brzegi żeby powstał nam wielki pieróg. Wkładamy go do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy aż się zarumieni
Kryzysowa Książka Kucharskajako pełnowartościowy składnik dań. Składniki: - pędy skrzypu - czosnaczek - mąka Wykonanie: Czosnaczek szatkujemy i gotujemy w małej ilości wody. W połowie szklanki zimnej wody rozpuszczamy łyżkę mąki. Dolewamy miksturę do sosu i cały czas mieszamy, gotując aż zgęstnieje. Skrzyp gotujemy w osolonej wodzie przez 10 do 15 min. Wyjmujemy na talerz i polewamy sosem. Ja podałem z ziemniakami pieczonymi
Kryzysowa Książka Kucharskanazwa zazwyczaj kojarzy nam się ze zrolowanymi naleśnikami, tymczasem, prawidłowo, służy ona do określenia potrawy o kształcie cylindrycznym. Żeby nie było za suche, to przydałby się jakiś sos. Akurat sezon na grzyby. Składniki: - ugotowana kasza gryczana - ugotowane ziemniaki - grzyby - cebula - mąka Wykonanie: Grzyby myjemy, kroimy, w miarę potrzeby gotujemy i podsmażamy razem z pokrojoną drobno cebulą. Zasypujemy mąką, mieszamy(...)tworząc zasmażkę i dodajemy wody, co jakiś czas mieszając, aż uzyskamy satysfakcjonującą nas gęstość sosu. Jeśli chodzi o proporcje, to jak sama nazwa dania wskazuje mają to być krokiety z kaszy. Ziemniaki są potrzebne do sklejenia jej ze sobą, a mąki naprawdę niewiele. Tylko do poprawy konsystencji. Ziemniaki gnieciemy, mieszamy z kaszą. Dodajemy trochę mąki, mieszany i formujemy podłużne rulony
Kryzysowa Książka Kucharskasuszonymi śliwkami, mieszamy z fasolą i kładziemy na spodnią warstwę chleba. Przykrywamy kromkami również namoczonymi w wodzie z budyniem. Zapiekamy w piekarniku nastawionym na ok 170 Spaghetti w sosie makowo-herbacianym Kolejne danie kuchni fusion. Mak zajmuje obok grzybów miejsce w rzędzie substancji psychoaktywnych, pozwalających na kontakty z zaświatami. Choć może niekoniecznie ten mak, który mamy w polskich sklepach. Przyzwyczajeni(...)wodę, cały czas mieszając, aż uzyskamy interesującą nas konsystencję. Dodajemy mak oraz starte jabłka i doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kładziemy na talerze i polewamy sosem. Kutia ryżowa Takie połączenie naszej kutii ze skandynawskim risalamande. Jest mak, ale jest jeszcze jedna bardzo poważna substancja psychoaktywna, ostatnio bardzo piętnowana przez UE - cynamon. Składniki: - ryż - mielony
Kryzysowa Książka Kucharskałyżeczki soli, 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu, listki z 5 łodyg świeżej natki pietruszki. Wykonanie: Kalafiora gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy z mlekiem kokosowym, płatkami drożdżowymi, solą i pieprzem. Gotowy sos wylewamy do naczynia. Brukselkę gotujemy chwilkę na parze. Wykładamy główki brukselki na gęsty sos kalafiorowy. Przystrajamy/przyprawiamy listkami natki pietruszki i posypujemy płatkami drożdżowymi. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiugulaszowej 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 puszka pomidorów 4 duże ziemniaki 2 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 -3 szklanki wywaru warzywnego sól pieprz W rondlu roztopić masło klarowane i zeszklić na nim cebulę(...)praskę. Włożyć pokrojone w kostkę mięso i obsmażyć je z każdej strony na rumiano. Całość zalać wywarem mięsnym, tak aby mięso było zakryte, dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, sos sojowy i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Dusić do momentu aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby uzupełnić wywar. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, paprykę pokrojoną w kostkę, doprawić
O kuchni z uczuciemkolejnych minut. Dodaj pomidory z puszki wraz zalewą, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, ostrą papryką mieloną, słodką papryką mieloną i cukrem. całość mieszamy i gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu wbijamy jajka, doprawiamy je solą. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy około 3 minut – do momentu aż białka się zetną. Patelnię zdejmujemy z ognia, posypujemy szczypiorem. Można
Moja pasja smakuporcja to ok. 300 kcal) Składniki: fasola czerwona z puszki 175g cukinia 1 sztuka papryka 1/4 sztuki oliwa do smażenia sól, chili, papryka do smaku sałata do podania sos pomidorowy lub ketchup 1 łyżka tofu 85g 2 tortille (domowe / przepis / lub kupne) jogurt naturalny 2 łyżki (opcjonalnie) oliwki 10 sztuk Wykonanie: Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w talarki cukinię(...)paprykę. Przyprawiamy i smażymy do miękkości 5-7 minut. Tortille smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy fasolę, warzywa i pokruszone tofu. Zapiekamy w 220 stopniach ok. 10 minut. Podajemy z oliwkami, jogurtem i sałatą. Zapisz
rabarbarowoogórek konserwowy, oraz czerwoną cebulkę drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i 1 łyżeczką majonezu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Każdy mini pumpernikiel smarujemy sosem składającym się z mieszaniny majonezu i musztardy. Na posmarowanym sosem okrągłym pumperniklu nakładamy tatara ze śledzia np. łyżką do lodów, wtedy kanapki będą mieć równe kształty. Możemy udekorować dodatkowo natką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięktóra może wchodzić w skład Sylwestrowego menu. Pizza caprese to taki finger food, na 2-3 kęsy. Ciasto do pizzy posmarowałam domową pastą paprykową, ale może to być też sos pomidorowy, czy zwykły ketchup. Aby placki pizzy były równe wykroiłam je przed upieczeniem specjalna foremką. Jesli szukasz więcej pomysłów na Sylwestra, to polecam wpis Sylwestrowe menu top lista. Składniki(...)Przykrywamy ciasto miską na ok. 15 minut. Ciasto rozwałkujemy na placek i wykrawamy z niego małe, okrągłe placki, które układamy na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia. Każdy placek smarujemy sosem pomidorowym lub paprykowym i wstawiamy blachę do gorącego piekarnika nastawionego na 220 stopni na 5 minut. Wujmujemy blachę na cieście układamy połowki mini mozzarella i połowki pomidorków koktajlowych. Blachę ponownie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmażenia! Na ostatnia chwilę! Można te pyszne, proste Roladki z tortilli z szynką i warzywami przygotować, gdy goście pukają już do naszych drzwi! Gotowe placki tortilli wsytarczy posmarować sosem lub majonezem i obłożyć ulubionym farszem, ja proponuję wykorzystać jako farsz do roladek z tortilli gotowaną szynkę, kolorowe papryki, świeżego ogórka, oraz sałatę lodową. A jak macie czas i ochotę(...)szynki majonez sałata lodowa czerwona i żółta papryka 1 ogórek szklarniowy Przygotowanie: Placki tortilli smarujemy majonezem w takiej ilości jak lubimy, możemy też je posmarować serkiem kanapkowym, ziołowym lub sosem czosnkowym. Szynkę kroimy w cienkie plastry, ogórka i paprykę w słupki. Na plackach tortilli układamy kolejno: liście sałaty, plasterki szynki, żółtą i czerwoną paprykę, oraz ogórka. Każdy placek tortilli ciasno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzajmie nam tylko kilka minut, a smak naszego obiadu będzie rewelacyjny. Połączenie delikatnej marchewki z lekko słodkawym groszkiem i wyrazistym smakiem papryki, otulone delikatnym kremowym sosem - pyszności.... uwielbiam włoską kuchnie. Składniki: makaron fusilli pełnoziarnisty 300 g, marchewka 1 szt, cebula biała 1 szt, papryka żółta pół szt, papryka zielona pół(...)woda, dodać przyprawy i dusić na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy śmietanę i posiekana natkę pietruszki. Makaron gotujemy dodatkiem soli al dente. Odcedzamy i podajemy z sosem. Gotowy makaron posypujemy parmezanem
kulinarne odsłony pati