Kolejny rodzaj pysznego sosu, doskonałego do mięs, ryb, wędlin lub serów. Tym razem chutney jabłkowy. Pikantny, aromatyczny, doskonały. U mnie gorczyca szybko zbrązowiała, ale nie wpłynęło to na smak. A dzięki temu sos ma ciekawy wygląd :) Polecam! Przepis ze strony Tesco. Chutney jabłkowy Składniki na 3 słoiczki: 4 jabłka, obrane i wydrążone 1 łyżeczka startego
Smak mojej kuchniDzisiaj polecam pyszne, sycące danie jednogarnkowe. Gulasz wieprzowy z marchewką, porem i makaronem w gęstym, pomidorowym sosie z nutką ziołową. Gulasz jest lekko słodki, imbir i ocet nadają mu jednak wyrazistości. Danie aromatyczne i rozgrzewające. Polecam! Gulasz wieprzowy z makaronem Składniki na 4 porcje: 600g szynki wieprzowej 2 marchewki 2 pory(...)mąka oblepi mięso. Wlewamy pomidory, bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, imbir, ocet i cukier, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy podsmażoną marchew i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (często mieszamy, by sos nie przywarł do dna). Pod koniec dodajemy podsmażone pory, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy kilka minut. Do gulaszu przekładamy makaron i mieszamy. Danie wykładamy na miseczki, podajemy udekorowane
Smak mojej kuchniSzybki i prosty pomysł na rybę duszoną. W przepisie można wykorzystać rybę mrożoną, po prostu wkładamy zamrożoną na patelnię i dusimy, do rozmrożenia. Do przygotowania sosu można wykorzystać białe wytrawne wino, będzie bardziej wykwintny. U mnie ryba podana była z ryżem. Przepis znalazłam na opakowaniu ryb znanej firmy, polecam :) Ryba w sosie śmietanowo - koperkowym Składniki
Smak mojej kuchnimogliśmy się delektować ulubionym smakiem. Została mi jeszcze połówka dyni więc wykorzystałam ją do dzisiejszych placków. Placki można przygotować z samej dyni, u mnie placki ziemniaczano - dyniowe. Podane z sosem Tzatziki smakowały wyśmienicie, zwłaszcza że już bardzo dawno nie jedliśmy takich placków. Polecam! Placki ziemniaczano - dyniowe Składniki: 4 duże ziemniaki 200g dyni startej na małych(...)oczkach 1 cebula starta na małych oczkach 1 jajko 1 łyżka śmietany kawałek imbiru (1cm) 2 łyżki startego parmezanu 3 łyżki mąki pszennej Do podania: Sos Tzatziki (przepis tutaj ) Wykonanie: Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, jeśli mają dużo soku to odsączamy na sicie zachowując sok. Po kilku minutach wylewamy wodę odsączoną z ziemniaków, a pozostałą na dnie
Smak mojej kuchnitłuszczowe, jest niskokaloryczny, zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, niacynę, potas, cynk, magnez i żelazo. Po okresie świątecznego biesiadowania polecam lekkie i delikatne mięso z indyka w kremowym sosie śmietanowym z porem. By danie było jeszcze mniej kaloryczne zamiast śmietany możemy użyć jogurtu greckiego o zmniejszonej zawartości tłuszczu lub jogurtu naturalnego. Danie możemy podać z ziemniakami, ryżem lub dowolną(...)kaszą. Eskalopki z indyka w sosie śmietanowym z porem Składniki na 4 porcje: 8 plastrów filetu z indyka 1 cebula ząbek czosnku szklanka śmietany 18% szklanka bulionu drobiowego 1 nieduży por przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Mięso oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy
Smak mojej kuchniWłoszech. W zakamarkach spiżarki znalazłam kilka puszek mleczka kokosowego, a w zamrażalniku papryczki chili z ubiegłorocznej balkonowej uprawy. Do tego kilka dodatków i pyszne danie gotowe! Polecam :) Makaron w sosie kokosowym z kurczakiem Składniki na 4 porcje: puszka mleka kokosowego 2 piersi z kurczaka 1 papryczka chili mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki czerwonej pasty curry przyprawy: sól, pieprz(...)doprawiamy do smaku i dodajemy kurczaka. Całość podgrzewamy razem kilka minut. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu odsączamy i przelewamy zimną wodą. Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy parmezanem i pestkami dyni. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniDzisiaj szybkie roladki z suszonymi śliwkami, owinięte aromatyczną wędzoną szynką. Roladki wychodzą soczyste i bardzo kruche. Do sosu również dodałam kilka śliwek, dzięki czemu nabrał pięknego, ciemnego koloru i cudownego aromatu. Uwielbiamy mięsa z dodatkiem suszonych owoców. Roladki idealnie wpasują się w świąteczne menu. Danie możemy podać tradycyjnie z ziemniaczkami lub w towarzystwie dowolnej kaszy. Zamiast schabu możemy wykorzystać filety(...)obsmażamy z każdej strony na maśle klarowanym na złoty kolor. Zalewamy bulionem, dodajemy 3-4 pokrojone śliwki i dusimy pod przykryciem 30 minut (aż roladki będą miękkie). Pod koniec sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką, zagotowujemy, doprawiamy do smaku jeśli to konieczne. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnikostkę lub na kawałki. Przełożyć do salaterki. 3. Natkę pietruszki posiekać. Odłożyć. 4. W misce wymieszać oliwę, ocet i sól oraz jogurt (jeśli go dodajemy) do uzyskania jednolitego sosu. 5. Do salaterki z burakami dodać drobniutko posiekany czosnek, posiekane orzechy i natkę pietruszki. 6. Dodać sos i wymieszać. Smacznego
W mojej kuchnibrązowym ryżu Składniki : 200 g brązowego ryżu 1 cebula 400 g mieszanki warzyw chińskich 1/2 szt jasnej części pora 500 g mięsa mielonego z łopatki 300 ml passaty pomidorowej sos sojowy przyprawa do potraw chińskich sól, pieprz do smaku olej Przygotowanie : Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pora kroimy w plasterki. W woku przesmażamy cebulę z porem podlewając sosem sojowym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiosobiście uwielbiam ziemniaki , a w ostatnim czasie smakują mi pieczone , i tu zapraszam na świetny sos do takich pieczonych ziemniaków , zrobiony przez moją drugą połowę , połączenie ziemniaka z tym sosem jest super , a przede wszystkim jest szybki i prosty w przygotowaniu , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany sól do smaku pęczek
Mój Smakniedawno pokazując wersję warszawską. Ale dania o takiej nazwie były zupełnie odmienne i różne wersje nie były do siebie podobne ani trochę. W Warszawie nazywaną tak kiełbasę duszoną w sosie z cebuli i piwa a na Litwie schab drobno krojony, nawet siekany, gotowany z dodatkiem kwasu buraczanego . Ten pomysł wydawał mi się nieco dziwaczny więc musiałam go wypróbować. Wereszczaka(...)takiej postaci bardzo nam smakuje bo sos jest kwaskowy i wyrazisty w smaku. Zaletą tego dania jest też fakt, że robi się je szybko. Zachęcam Was do spróbowania bo to ciekawy, zapomniany sposób przygotowania duszonego mięsa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprzepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy. Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulę razem z mięsem mielonym. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrabniamy mięso. Następnie dodajemy passatę oraz groszek. Lekko redukujemy sos, do smaku doprawiamy solą czosnkową, estragonem, solą i pieprzem. Do sosu przekładamy makaron, dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G Kitchenprzygotowujemy go dzień wcześniej i wstawiamy do lodówki. Prościzna ! Składniki: 1 duży udziec z indyka (1 kg - 1,20 kg) 4 łyżki miodu 4 łyżki musztardy ostra papryka łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Miód, musztardę, paprykę oraz sos sojowy mieszamy razem w miseczce. Następnie nacieramy nim dokładnie udziec. Zostawiamy w misce na noc. Na następny dzień przekładamy udziec do rękawa
Taste Therapymała pieczarki - 5 szt(większe) cebula - 1 mała czosnek - 2 ząbki świeże zioła rozmaryn/bazylia jarmuż - garść świeżych liści oliwa koncentrat pomidorowy - 1 łyżka sól/pieprz/bazylia/papryka suszona - wg uznania Sos Śmietana 18% - 5 łyżek Serek kremowy Arla Apetina Grilowana papryka i oliwki lub pomidor i bazylia - 5 łyżek Mozarella - wg uznania Pomidorki koktajlowe - dekoracja wg uznania *opcjonalnie możesz zawijanca zawinąć(...)makaronu posmaruj obficie serkiem apetina grilowana papryka i oliwki następnie nałóż farsz i zawiń. *Etap IV - możesz dodatkowo zawijańca zawinąć w szynkę parmeńską lub plaster boczku. Etap V - Kremowy Sos za pomocą bendera lub trzepaczki bardzo dokładnie zmieszaj serek apetina ze śmietaną. Następnie polej nimi zawijańce i posyp kawałkami mozarelli. Etap VI - Pieczenie Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, Zapiekaj
Wylizany RondelZiemniaki z jakimkolwiek farszem zawsze są trafionym pomysłem. Tym razem przygotowałam nadzienie cebulowo-tymiankowe z racji obowiązującego hasła tygodnia. Podawałam z sosem czosnkowym, ale dla niektórych mogłaby to być zbyt duża kumulacja smaków ;) Spokojnie można go zastąpić innym, łagodniejszym wariantem. Danie bardzo przypadło nam do gustu, podobnie jak przygotowywane jakiś czas temu przez Maćka ziemniaki z kremowym farszem(...)pieprz i dokładnie wymieszać. Masę włożyć do ziemniaczanych łódeczek. Ziemniaki ułożyć na natłuszczonej blaszce i zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Podawać z ulubionym sosem
zadanie-gotowanie