sosy - 72734 przepisów (strona:2060/4849)

Rozmarynowe frytki z piekarnika. 173

mniej kaloryczna wersja. Wyszły super... Więc zapraszam! Składniki; 1 kg ziemniaków 2-3 łyżki oleju ok, pół łyżeczki soli, rozmarynu a także czerwonej papryki i pieprzu do smaku dowolny sos do podania   Przygotowanie; Ziemniaki obieramy, myjemy a następnie kroimy na grubsze frytki. Wkładamy do miski, wlewamy olej i wrzucamy wszystkie przyprawy. Mieszamy tak aby wszystkie frytki były dobrze pokryte(...)przyprawami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia a na nim rozkładamy frytki, tak aby się nie stykały. Pieczemy około 40-50 min w 180C. Podajemy z sosem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczeń rzymska z różnych mięs 184

imprezy lub jak kiełbasa na chleb. Mięsa wrzucić do dużej miski. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć drobno pokrojoną na złoty kolor. Obsmażoną cebulę dodać do mięs. Dodać sos passata, sól, pieprz, bułkę tartą, żółtka. Jeśli lubicie bardziej ostre można dodać chilli w proszku do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać. Na stolnicy rozłożyć folię spożywczą, na folii rozłożyć plastry boczku wędzonego(...)piec 45 minut, następnie przykryć i piec następne 20 minut. Zostawić w keksówce do całkowitego ostudzenia pieczeni. Następnie wyjąć i pokroić w plastry. Podawać z sosem czosnkowym lub innym ulubionym. Również super jako ” kiełbasa” na chlebek. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Co zrobić z wczorajszymi ziemniakami? Najlepsze placuszki na świecie! 444

kiedyś moja babcia, zresztą nie raz i nie dwa, podawała je z kwaśną wiejską śmietaną, której smaku nie lubiłam, i podawała z cukrem albo z jakimś mięsnym, lub grzybowym sosem. Moja ulubiona wersja to te z cukrem! Potem im człowiek starszy się zrobił, to znowu jakoś te wytrawne smaki mu bliższe, tak więc placuszki jadam teraz albo z mieszanką sałat(...)jogurtem bądź śmietaną, bądź z dodatkiem sosu grzybowego. Są też bardzo delikatnym i pysznym rozwiązaniem do pieczonych ryb. Placuszki ziemniaczane można robić na wiele różnych sposobów, ja dzisiaj zdradzę Wam dwie wersje. Tą na słodko i tą wytrawną. Placki z "wczorajszych" ziemniaków przypadną też Waszym pociechom, nasza chrześnica się w nich rozsmakowała.  Polecam Wam gorąco!  Co zrobić

SMYKWKUCHNI
GYROS W TORTILLI 182

się zajadać, panowie włożą więcej mięsa, a Panie warzyw.Każdy będzie zadowolony Składniki: 1/2 głowki kapusty pekińskiej ogórek wąż 1  pomidor 1/2  małej czerwonej cebuli puszka kukurydzy sos czosnkowy- 4 łyżki sól,pieprz 700 g piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa 6 placków tortilli Wykonanie: Piersi  z kurczaka kroimy na małą kostkę, oprószamy przyprawą do gyrosa, obsmażamy(...)oleju. Ogórki, pomidory i cebule kroimy na małą kostkę. Siekamy kapustę pekińską.Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy do tego osączone kawałki kurczaka, dokładamy sos czosnkowy, wszystko razem mieszamy. Placki tortilli podgrzewamy na patelni, na każdy placek układamy 2-3 łyżki przygotowanego farszu, zwijamy. Całość możemy posypać posiekanym szczypiorkiem

Z Majeczką w kuchni
Gulasz grzybowy z soczewicą puy 214

kolor. Jakby tak szybko rzucić na nią okiem to przypomina ziarenka pieprzu, prawda? Jarmuż to nieodzowne warzywo zimą. Super zdrowe, bogate w witaminy i minerały. Dodaję go do większości sosów. Przyrządzam z niego pesto , chipsy , naleśniki. .. Jem surowy, piję jarmużowe koktajle…I pewnie niedługo będę zielona jak Shrek! Dodałam go również do gulaszu. Nigdy nie łączyłam soczewicy z grzybami(...)Pokrój grzyby niezbyt drobno i smaż partiami. Oderwij liście jarmużu od twardych łodyg. Grubo pokrój i wraz z grzybami dodaj do soczewicy na 10 minut przed zakończeniem gotowania. Dopraw sos pieprzem, winnym octem i śmietaną. Podaj na ciepło z chlebem lub makaronem. The post Gulasz grzybowy z soczewicą puy appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Kurczak glazurowany w miodzie z warzywami po chińsku 232

ananasa rozmieszać z mąką ziemniaczaną i wodą.  Do zeszklonej cebuli dodać marchewkę, pietruszkę, czosnek i ananasa. Chwilkę podsmażyć. Dodać sok ananasowy z wodą i mąką ziemniaczaną, zagotować żeby sos zgęstniał i gotować na wolnym ogniu, aż marchewka będzie al. dente. Pod koniec gotowania wrzucić czerwoną fasolę. Doprawić solą, pieprzem, płatkami chili i ewentualnie niewielką szczyptą przyprawy chińskiej 5 smaków(...)przez kilka minut z obu stron często odwracając. Na minutę przed końcem smażenia polać je miodem, aby uzyskać ładną glazurę i złocisty kolor. Na talerzu wyłożyć warzywa w sosie, na nie położyć pokrojoną pierś z kurczaka. Posypać pozostałą natką pietruszki. Podawać z miseczką ryżu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami 246

piersi z kurczaka 1 duża czerwona papryka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 duża marchewka 130 g marynowanych pędów bambusa w paseczkach 80 g kiełków fasoli mung sos sojowy 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki oleju sezamowego ziarna sezamu do posypania Cebulę pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w krótkie paseczki. Czosnek drobno posiekać(...)makaron według instrukcji na opakowaniu i dobrze osączyć. Gdy warzywa zmiękną dodać osączone kiełki i pędy bambusa oraz podsmażonego wcześniej kurczaka. Dokładnie wymieszać i chwilę razem smażyć. Dobrze doprawić sosem sojowym, ja dałam ok 4-5 łyżek. Następnie dodać makaron. Dokładnie wymieszać, nałożyć na talerze. Posypać ziarnami sezamu i można podawać

Monia miesza i gotuje
Ekspresowe krokiety z chleba tostowego z pieczarkami i mozzarellą 1440

czasami gdy nie mamy czasu to możemy się poratować  takim obiadem. Krokiety z chleba tostowego nadają się również  jako przystawka na zimno. Polecam z sosem czosnkowym😉 Składniki : chleb tostowy 10 kromek, farsz: pieczarki 350 g, cebula 1 szt, mozzarella 100 g, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol i pieprz do smaku, dodatkowo: jajko(...)bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, następnie  odstawiamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem

kulinarne odsłony pati
Zupa fasolowa z jarmużem. Gotujemy wg Pięciu Przemian. 164

łyżeczki cukru trzcinowego  (Z)   szczypta suszonego rozmarynu  (M)   szczypta suszonego tymianku  (M)   pieprz ziołowy do smaku  (M)   sól himalajska lub sos sojowy do smaku  (W)   1/4 szkl. gorącej wody  (O)*   (D) - przemiana Drzewa (O)   - przemiana Ognia (Z)   - przemiana Ziemi (M)   - przemiana Metalu (W)   - przemiana(...)pomidorowy (D), gorącą wodę (O) i cukier trzcinowy (Z). (M) Dodać jarmuż, tymianek, rozmaryn i pieprz ziołowy. Gotować jeszcze 10 minut. (W) Po zakończeniu gotowania przyprawić zupę solą lub sosem sojowym. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Butter chicken czyli maślany kurczak 147

Bardzo łagodny kurczak z dodatkiem indyjskich przypraw. Tym którzy lubią bardziej ostro, proponuję dodać do sosu chili w proszku. Przepis zaczerpnięty z tego bloga. 500 g piersi kurczaka marynata : sok z jednej cytryny 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki imbiru 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki tandorii masala sos : 3 łyżki masła szczypta mielonego

Polska Zupa
Rozmaryn – dlaczego warto go mieć w kuchni i co można z nim zrobić ? 154

może być suszony). Bakłażany polać oliwą z oliwek. Położyć na grillu w piekarniku i podpiekać przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika. Poczekać aż lekko ostygną. W międzyczasie można przygotować sos do polania ich. W osobnej misce wymieszać : sok z cytryny, sól, pieprz, oliwę z oliwek, drobno posiekaną bazylię. Polać tym sosem. Podawać na ciepło. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata

MODA NA BIO
Burrito z wołowiną i guacamole 189

być ona muśnięta olejem- dzięki temu tortille ładnie się zrumienią. Robimy to na średnim ogniu, możemy przykryć, by całość dobrze się podgrzała. Można szamać. Polecam z dodatkiem ketchupu, majonezowego sosu z tabasco lub sosu czosnkowego. Smacznego

Pichceniomania
“Przewodnik Kulinarny” – recenzja 211

Escoffiera, choć napisana ponad 100 lat temu do dziś jest biblią zawodowych kucharzy, którzy mają ją na podorędziu na wypadek, gdyby nagle musieli zrobić któryś z mniej znanych francuskich sosów. A sama część o sosach zajmuje w tej książce 20 stron.   Escoffier zadedykował ją młodym, początkującym kucharzom, żeby za 20 lat mogli stanąć na czele własnej restauracji. Uczy

Ugotowane pozamiatane
Wieprzowina duszona w cebuli 216

każdej strony razem z cebulą. Gdy wszystko będzie zarumienione podlewamy bulionem (ok.1/2 l). Dusimy pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu mięso obracamy. Jeżeli chcemy uzyskać aksamitny sos, wystarczy na koniec zmiksować płyn razem z cebulą. Cebula w naturalny sposób spowoduje zagęszczenie sosu. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy