Placuszki z dynią, śliwką i nuta pomarańczy. Nie za słodkie bo sos śliwkowy jest słodki dzięki owocom. Polecam bo są pyszne i aromatyczne. Nie lubiana dynia może być fajnie podana i smaczna. 25 dkg sera twarogowego 30 dkg dyni obranej 2 jajka kardamon 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1/4 łyżeczki cynamonu 3 łyżki mąki ryżowej masło(...)masy serowo dyniowej. Delikatnie mieszam łyżką. Placuszki smażę na maśle na złoty kolor z dwóch stron. Śliwki pozbawiam pestek, dodaję cukier i przesmażam na patelni aż wytworzy się gęsty sos. Placuszki podaję ze śliwkami
wesoła kuchniawarzywami są fajną alternatywą dla kotletów w panierce. 3 kotlety schabowe 1 papryka 8 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych 1 cebula czerwona 1/2 kulki mozzarella 1/3 bakłażana 1 łyżka sosu pomidorowego sól, pieprz bazylia, oregano suszone oliwa natka pietruszki Kotlety rozbijam, solę, pieprzę, doprawiam bazylią i oregano odstawiam na 30 minut. Bakłażana kroję w plastry 1 cm sola i odstawiam(...)bakłażana, posypuje pieprzem i smażę na oliwie. To samo robię z kotletami ale nie przesmażam ich za mocno będa jeszcze pieczone. Na kotlecie układam plaster bakłażana który smaruje sosem pomidorowym, układam pokrojoną paprykę, cząstki pomidorków, cebulkę którą obrałam i pokroiłam w piórka. Kotlety układam na blaszce wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i zapiekam 20 minut. Pod koniec
wesoła kuchniaPieczarki z porem i kalafiorem w połączeniu z sosem tworzą świetne trio. Nie potrzeba dodawać mięsa, bo obiad jest sycący i dobry. 30 dkg pieczarek 1/2 kalafiora 1 por biała część 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki krupczatki sól, pieprz 150 g makaronu tagliatelle masło klarowane natka pietruszki Por kroję w krążki i przesmażam(...)wodzie. Do pieczarek , dodaję śmietanę. Mleko wlewam do kubka, dodaję mąkę i wlewam do sosu.Zagotowuj, doprawiam, dodaję kalafior i mieszam. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie i podaję z sosem. Posypuję natką pietruszki
wesoła kuchniaszklanki kaszy jaglanej 1/2 opakowania roszponki 1 cebula czerwona 1 awokado 5 pomidorów suszonych 2 pomidory 8 oliwek czarnych dużych 1 łyżka soku z cytryny 8 oliwek zielonych sos vinaigrette marynata: 1 pierś z kurczaka sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki czerwonej 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 4 łyżki oliwy Kaszę jaglaną płuczę na sitku, przekładam do garnka i zalewam(...)miski przekładam kaszę jaglaną wystudzoną, kurczaka, dodaję oliwki, pomidory pokrojone na cząstki, cebulę pokrojoną w piórka, awokado i mieszam, doprawiam solą, pieprzem.. Podaję z roszponką i polewam sosem vinaigrette
wesoła kuchniasyta! Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 25 g świeżych drożdży 1 szklanka letniej wody Wierzch: 2 łyżki sosu słodkie chilli 4 plastry chudej szynki 7 pieczarek 4 łyżki kukurydzy 1 duża kulka mozzarelli Kilka plastrów cukinii 5 pomidorków koktajlowych 100 g żółtego sera(...)ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzamy w nie ręką) i rozwałkowujemy koło o średnicy 32 cm. Ciasto przekładamy na dużą blaszkę. Wierzch smarujemy sosem, układamy szynkę pokrojoną w paseczki, plastry pieczarek, odsączoną kukurydzę, plastry mozzarelli i cukinii oraz pomidorki koktajlowe. Całość zapiekamy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 12-15 minut (funkcja
VioletoweKucharzeniewody. Do cukinii ścieramy na tartce ziemniaki oraz dodajemy ciecierzycę, jajko, mąkę i pozostałe przyprawy. Mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy z sosem. Sos jogurtowo-sezamowy: 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka tahini 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Jogurt mieszamy dokładnie z tahini. Doprawiamy do smaku. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomizdecydowanie łagodniejszego charakteru. Składniki: 2 buraki 2 ziemniaki 2 marchewki 2 cebule 1 jabłko (1 łyżka soku z cytryny do skropienia jabłka) 3 ogórki konserwowe 2 płaty marynowanych śledzi sos: 3 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%), 3 łyżki majonezu, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz Wykonanie: Buraki umyć i gotować ze skórką do miękkości. Marchew(...)wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Płaty śledziowe osuszyć z zalewy i pokroić w kostkę. Z podanych składników przygotować sos. Można podać w wersji jak na większym zdjęciu lub wymieszaną jak na zdjęciu mniejszym albo przygotować w formie sałatki warstwowej
zadanie-gotowanieopakowania bukietu chińskiego Poltino 1 łodyga trawy cytrynowej 3 cm kawałek galangalu 1 papryczka chili 5 pieczarek 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) sok z limonki 2 łyżki sosu rybnego kilka pomidorków koktajlowych listki kolendry Wykonanie: Do garnka wlewamy 1200 ml wody, dodajemy listki limonki, trawę cytrynową (łodygę najpierw trzeba delikatnie rozbić trzonkiem noża, żeby uwolniła swój aromat), posiekane(...)drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki, również dodajemy do zupy. Gotujemy przez 10 minut. Udźce kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy do zupy wraz z mleczkiem koksowym i sosem rybnym. Gotujemy przez 5 minut, na koniec dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i sok z limonki. Zupę podajemy posypaną świeżą kolendrą
Kulinarne przygody Gatitypatelni rozgrzać olej, zeszklić cebulkę pokrojoną w półplasterki, dodać oczyszczone, pokrojone pieczarki, dołożyć oczyszczoną, pokrojoną w kostkę paprykę, dusić wszystko razem, by warzywa straciły surowość, przelać warzywa z sosem do cukinii. Na tej samej patelni, na "sucho" smażymy mięso mielone, mieszając często, po usmażeniu wraz z sosem, który powstał na patelni przekładamy do cukinii. Wszystko mieszamy, dokładnie, dodajemy przyprawy
kgwjanczewonaszym stole. Dla odmiany przygotowaliśmy przepyszną, aromatyczną marynatę. Składniki 4 średniej wielkości ćwiartki z kurczaka 100 ml oliwy z oliwek 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżka brązowego cukru sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy(...)marynatę: Oliwę, sos, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną paprykę, chili, cukier, sól i pieprz, dokładnie łączymy. Mięso mieszamy z marynatą i pieczemy 45-50 min w 180°C. Co jakiś czas polewamy marynatą, a 10 min przed końcem pieczenia, włączamy termoobieg. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
R'n'G KitchenSKŁADNIKI : farsz 8 makaronu lasagne 1 filet z kurczaka 1 brokuł 2 szalotki 2 ząbki czosnku przyprawy do smaku: pieprz,sól, czosnek granulowany olej do smażenia sos 15 dag sera tartego żółtego 150 ml śmietany 18 % 2 jajka sól i pieprz do smaku 1/2łyżeczki natki pietruszki 1/2 czosnku granulowanego 1/2 bazylii suszonej PRZYGOTOWANIE: Brokuły gotuję w osolonej wodzie(...)szalotkę. Na koniec dodaję czosnek. Farsz dokładnie mieszam. W miseczce mieszam wszystkie składniki. Makaron maczam w gorącej wodzie ok 2 minut . Następnie w formie do zapiekania kładę warstwowo :makaron-sos-farsz i tak aż składniki się skończą ok 3 warstw. Lasagne wkładam do piekarnika na 180 stopni i piekę przez ok 30 min. Smacznego
Gotowanie PatkiPrzesmaż cebulę na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju. Gdy cebula się zeszklij dodaj pieczarki, tymianek. Przesmaż wszystko razem kilka minut. Dodaj śmietankę i duś razem by sos odparował Dopraw solą i pieprzem. jesli trzeba zagęść sos odrobiną mąki. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj śmietankę, jajo i żółtko, mąkę ziemniaczaną - wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę pszenną i dopraw
Gotuj Sam!wymieszaj. Smaż placuszki na nieprzywieralnej patelni skropioną olejem. Truskawki rozmroź, posyp cukrem, szczyptą kardamonu i krótko przesmaż na patelni by owoce lekko zmiękły i wytworzył się pyszny truskawkowy sos. Jeśli lubisz możesz dodać szczyptę chilli. Podawaj małdrzyki polane pysznym sosem z truskawkami
Gotuj Sam!kwaśne jabłko 1 szklanka mleczka kokosowego 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody 1/2 łyżeczki imbiru suszonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól i chilli do smaku pół łyżeczki ostrego sosu chilli pęczek cebuli dymki Miąższ dyni i jabłko (pokrojone w kostkę) zalej bulionem i ugotuj do miękkości. Jeśli użyjesz wody, lekko ją posól. Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj(...)smaku. Potrzymaj zupę jeszce kilka minut na małym ogniu. Zalej makaron lekko posolonym wrzątkiem i trzymaj go pod przykryciem wg wskazówek na opakowaniu. Odcedź makaron. D dodaj pikantny sos i posiekaną dymkę. Podawaj makaron zatopiony w musie dyniowym
Gotuj Sam!kawałki. Na patelnię wrzuć cukier. Gdy cukier zacznie się karmelizować dodaj rabarbar i przesmaż go z cukrem. po chwili dodaj śmietankę.Trzymaj patelnię na wolnym ogniu do chwili aż sos będzie odpowiednio gęsty. Gdy ciasto zacznie rosnąć usmaż racuchy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Układaj je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj racuchy posypane pokruszonym wiejskim(...)twarogiem i polane sosem rabarbarowym i udekorowane listkami mięty. Jeśli lubisz posyp cynamonem
Gotuj Sam!