soku z cytryny 1 łyżeczka soli ¾ puszki mleka kokosowego ¼ szklanki oliwy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka startego surowego imbiru 2 łyżki sosu sojowego ¾ szklanki surowego ryżu ( u mnie brązowy jaśminowy) Wykonanie: Ryż płuczę, zalewam wodą w proporcji 1:2, lekko solę i gotuję przez około 20 minut od momentu zagotowania. Na głębokiej(...)minuty. Po tym czasie dodaję odcedzoną soczewicę i gotuję do momentu aż soczewica będzie miękka (około 20 minut). Dodaję szpinak, sok z cytryny, mleko kokosowe, posiekany drobno czosnek i sos sojowy. Wszystko mieszam i podgrzewam przez 1-2 minuty. Podaję z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujejogurtu 50-100 g sera pleśniowego 1-2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki oleju Sól i pieprz 3 łyżki sosu sojowego ½ szklanki listków bazylii Kaszę jaglaną, wcześniej chwilę podprażoną na suchej patelni, żeby straciła gorzkawy posmak (można ewentualnie przelać wrzątkiem), zalewamy wodą w proporcji 1:2, lekko solimy, dodajemy kurkumę(...)głębszej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego pora, chwilę podsmażamy, dodajemy cukinię i dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze około 2-3 minuty. Dodajemy sos sojowy, posiekany czosnek, oregano, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, pokrojone suszone pomidory. Następnie wlewamy jogurt i dodajemy pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Lekko mieszamy, przykrywamy na chwilę, żeby ser się rozpuścił
Moja Mama Gotujesałatka z zieloną soczewicą Składniki sałatki: 2 kolorowe papryki (np. żółta i czerwona) 3 buraczki 1 czerwona cebula 1 szklanka suchej zielonej soczewicy 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Składniki sosu do sałatki: 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu sól do smaku 1/2 łyżeczki dobrej przyprawy(...)temperatury 200 stopni. Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy (około 30 minut). Warzywa kroimy w kostkę. Do ugotowanej soczewicy dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, sos. W miarę potrzeby doprawiamy solą. Mieszamy. Dopiero końcu dorzucamy buraczki (smakowo nie ma to znaczenia ale sałatka prezentuje się ładniej kolorystycznie jeżeli buraczki nie zabarwią jej od razu na czerwono
Moja Mama Gotujezielonego groszku 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru mleko kokosowe – 1 puszka 1i ½ szklanki bulionu warzywnego 1 drobno pokrojona papryczka chilie (bez pestek) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka pasty curry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka pasty curry 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego nierafinowanego cukru pieprz i sól himalajska(...)blendera, dolewamy 1/3 szklanki wody i miksujemy. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy zmiksowaną pastę, kmin rzymski i pastę curry . Podsmażamy kilka minut. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy cukier, sos sojowy, kurkumę, papryczkę chili i ziemniaki. Wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut (należy uważać, żeby nie rozgotować za bardzo ziemniaków – moje gotowały się troszkę za długo) Dodajemy rozmrożony
Moja Mama Gotujeszczawiowa z ryżem Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka ½ pora kawałek selera 2 ziemniaki pokrojone na ćwiartki 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 litry wody 1-2 łyżki sosu sojowego około 300 g szczawiu 1 duża garść szpinaku sól, pieprz Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, seler, por i ziemniaki zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, sól i gotujemy(...)Odkładamy na bok, nie będą potrzebne. Dodajemy dokładnie umyty szczaw i szpinak pokrojony na mniejsze kawałki. Gotujemy 2-3 minuty. Zupę zdejmujemy z gazu i miksujemy w blenderze. Dodajemy sos sojowy, pieprz i sól do smaku, jeżeli jest taka potrzeba gotujemy jeszcze 1 minutę i gotowe. Jeżeli ktoś ma ochotę może dodać do zupy 3-4 łyżki śmietany
Moja Mama Gotujeorzechów włoskich (zalanych wodą, a później prażonych) 1 kromka pieczywa bez skórki 3 łyżki parmezanu oliwa z oliwek makaron spaghetti (u nas bezglutenowy, kukurydziany) Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu blendujemy, aż uzyskamy gładką konsystencje. Następnie wlewamy na głęboką patelnię i delikatnie podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ważne, żeby było al dente. Odcedzamy i dodajemy(...)sosu, lekko mieszamy. Podajemy z dodatkiem posiekanych prażonych orzechów włoskich i parmezanu. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujewędzonych śliwek 1 szklanka zielonej soczewicy 2 łyżki dobrych powideł ze śliwek 5-6 łyżek oliwy extra vergine 150 ml brandy, żubrówki (ew. innej wódki) 4-5 łyżek dobrego sosu sojowego 4 ziarna ziela angielskiego 3 goździki 2-3 liście laurowe 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki ziaren gorczycy ½ łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżka soli pieprz (10-12 ziaren(...)gorczycę. Wlewamy 4 szklanki wody i gotujemy 60 minut. Dodajemy poszatkowaną białą kapustę, jabłko starte na tarce razem ze skórką, grzyby razem z wodą w której się moczyły, śliwki, sos sojowy, soczewicę. Gotujemy na małym ogniu 60 minut. Po tym czasie dodajemy powidło śliwkowe, brendy i sól do smaku. Mieszamy i gotujemy na malutkim ogniu ok. 4 godziny. W trakcie
Moja Mama Gotujeoleju. Następnie dodajemy do cebuli rodzynki i wszystko razem dusimy. Dodajemy szklankę ketchupu oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką cukru, słodką papryką, pieprzem chilii cayenne oraz szczyptą soli. Jeśli sos jest bardzo gęsty możemy dodać odrobinę wody. Zostawiamy do ostygnięcia. W słoiku układamy na przemian warstwę śledzi z warstwą sosu. Na koniec dopełniamy słoik olejem, zakręcamy i wkładamy do lodówki
Taste Therapyostrą papryką i usmażyć. Fasolkę szparagową ugotować al dente, a paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Tortellini wymieszać z kurczakiem, dynią i pozostałymi warzywami, posypać ziołami. Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę i ciągle mieszając wlać 2/3 szklanki zimnej wody. Wlać passatę, dodać koncentrat. Zagotować. Dodać przyprawę warzywną, zioła, pieprz, suszony czosnek i słodką paprykę. Chwilę pogotować, zabielić(...)słodką śmietanką, wymieszać i ewentualnie doprawić solą, cukrem. Wlać do warzyw z mięsem i dobrze wymieszać, by sos oblepił składniki. Na wierzchu ułożyć odsączone kulki mozzarelli i zapiekać ok. 45 minut w 190oC. Wszystkie warzywa powinny być miękkie
Czerwień i błękitmieszamy, dolewamy połowę bulionu i dusimy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając.Gdy wywar odparuje dolejcie resztę bulionu .Mięso dusimy tak długo aż będzie miękkie.Gęstość sosu zależy od waszego upodobania, jeśli lubicie rzadki dolejcie więcej bulionu lub wody, jeśli gęsty możecie w 1/2 szklanki wody rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wlać do wywaru i chwilę zagotować(...)Sos podajemy z ziemniakami, kaszą, kluskami z czym lubicie, jako dodatek polecam kapustę czerwoną. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliDzięki współpracy z portalem urodaizdrowie.pl dostałam niedawno od marki Cirio pomidory do testowania. Postanowiłam wykorzystać je do sosu jarzynowego, który idealnie komponuje się z delikatnym kurczakiem :) Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 1 i 1/2 szklanki mleka, puszka pomidorów bez skóry (użyłam Cirio), puszka groszku, 1 czerwona papryka, 1 marchewka(...)papryką dodać do warzyw. Podlać odrobiną wody i dusić około 20 minut na małym ogniu. Następnie dodać osączony groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso wraz z sosem podawać z ugotowanym makaronem. Teraz kilka słów na temat pomidorów bez skóry Cirio. Ich skład zdecydowanie mnie zadowolił, bo znajdziemy tam tylko pomidory, sok pomidorowy i kwas cytrynowy. Waga
Z miłości do słodkościZależało nam na szybkim, smacznym i sytym obiedzie. Połączyliśmy tradycyjne składniki w nowoczesnym daniu :) SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 300 g piersi z indyka 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka(...)curry szczypta słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso z piersi indyka kroimy na cienkie paski. Przekładamy do miski, zalewamy olejem, sosem sojowym oraz dodajemy drobno posiekany czosnek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. 2. Po tym czasie smażymy mięso na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, chwilę smażymy
W kuchni Katieszklanki ryżu 2 jajka sól, świeżo mielony pieprz 3-4 ząbki czosnku polskiego przyprawy wg smaku, u mnie obficie: papryka słodka, cayenne, oregano, kminek mielony olej do smażenia gołąbków SOS: 2 puszki pomidorów, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oregano, sól, pieprz, łyżeczka cukru, szklanka wody Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać(...)przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego
coolinarnymięsa z ud kurczaka 1 opakowanie warzyw na patelnię Poltino 1 puszka mleka kokosowego ( około 400 ml ) 1 pełna łyżeczka zielonej pasty curry 1 łyżka oleju kokosowego sos sojowy Wykonanie: Mięso z kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Na gorący tłuszcz wrzucić mięso, usmażyć. Usmażone mięso zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wsypać warzywa ( przyprawę(...)będzie potrzebna ). Warzywa smażyć około 5 minut. Do podsmażonych warzyw dodać mięso oraz pastę curry. Wymieszać. Wlać mleko kokosowe i całość dusić około 8 minut. Danie doprawić do smaku sosem sojowym. Zielone curry z kurczakiem i warzywami serwować z ryżem. Smacznego
kolorowotorcikowoPulpeciki cieszą się u nas dużym powodzeniem więc przygotowałam ich kolejną wersję, tym razem w piekarniku. Pulpety zrobiłam z mięska mielonego z dodatkiem szpinaku. Małe mięsne kuleczki zapiekłam w sosie pomidorowym z dodatkiem małej mozzarelli. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex pół suchej bułki sól,pieprz cukier 1,5 słoika pomidorów krojonych(...)mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę oraz wystudzony szpinak. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować pulpety. Gotowe pulpety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać sosem pomidorowym. Na wierzchu pomiędzy pulpetami ułożyć małe kulki mozzarelli. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 35-40 minut, funkcja termoobieg. Gotowe pulpety podałam z ryżem
Monia miesza i gotuje