sosy - 72234 przepisów (strona:2073/4816)

Gęsie udka w sosie z warzywami 180

Gęsie udka pieczone w ciemnym sosie - ten przepis znalazłam w "Prawdziwej kuchni polskiej" Hanny Szymanderskiej. To bardzo wygodny sposób na przygotowanie gęsiny, bo danie właściwie przygotowuje się samo. Tylko raz otwieramy piekarnik, by dołożyć kolejne przyprawy. Danie długo dusi się pod przykryciem, a mięso jest soczyste i delikatne, skórka rumiana i chrupiąca. Wielokrotnie czytałam o moczeniu mięsa i przyznam szczerze(...)będą zupełnie miękkie dodać chleb razowy, sok z cytryny, powidła i wino, odkryć pokrywkę i przypiekać 10-15 minut, by skórka stała się chrupiąca. Dodatek chleba ma zadanie zagęścić sos, ale nie dodawałam gęsie uda podałam z gryczanymi kluskami śląskimi. W tradycyjnym przepisie na kluski śląskie połowę mąki ziemniaczanej zastąpiłam mąką gryczaną. Przepis podstawowy znajdziesz tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
filety śledziowe w warzywno-cebulowym sosie pomidorowym... 215

pomidorowy (użyłam swój domowy), podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając, dodać cukier, ocet, pieprz, kucharka, wlać wodę i gotować z 10 minut na średnim ogniu gorący sos wlać do miski z filetami i zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia - pysznie aromatyczne śledzie w sosie smakują do bułki z masłem lub ciemnym pieczywem...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekany pęczak z mięsem mielonym 165

tygodnia. Mocne przyprawy, wspaniały aromat i wyrazisty smak to epitety jakimi mogę określić te danie. Składniki na 2 porcje: 100g kaszy pęczak 250g mięsa mielonego 10 pieczarek 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu piri piri lub 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1,5 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki czosnku w proszku Sól himalajska Olej

Czarnawisienka
Kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem 239

dobry, czy ptak za bardzo się nie wysuszy w piekarniku. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Po prostu orgazm na podniebieniu :) A najlepszy z tego wszystkiego był sos. Po wyjęciu kaczki z blachy i przełożeniu jej na półmisek zlaliśmy tłuszcz i sok z blachy do małego rondelka. I na małym ogniu odparowaliśmy nadmiar płynu - powstał gęsty sos, którego

W kuchni Katie
Zupa dyniowa po tajsku z krewetkami 162

Dynia – 200 g Czerwona papryka – 100 g Czerwona cebula – 50 g Imbir – 20 g Papryczka chilli – 1 szt. Limonka – 1 szt. Sos sojowy – 1 łyżka Pasta curry, zielona lub czerwona – 1 łyżka Czosnek – 2 ząbki Trawa cytrynowa Cynamon Sól Pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie Dynię obierz, oczyść i pokrój w kostkę(...)łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj wyciśnięty sok z połowy limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Zblenduj zupę, wymieszaj i nadal gotuj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć krewetki i smaż około 3-5 minut, aż krewetki się zarumienią. Usmażone krewetki wrzuć

ale Pysznie
Tortilla z kurczakiem 552

kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawa do gyrosa. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso odstawiamy na min. 30 minut do lodówki. Przygotowujemy sos czosnkowy. W misce mieszamy jogurt oraz majonez. Dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sałatę drobno szatkujemy. Paprykę kroimy w drobne paseczki, natomiast(...)kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni. Na innej suchej patelni podgrzewamy placki tortilli. Musimy uważać żeby nie przypalić ich. Na każdym placku układamy wszystkie warzywa oraz kawałki kurczaka. Całość polewamy sosem czosnkowym oraz ketchupem. Tortillę zwijamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Makaron fusilli z tuńczykiem, pomidorami i parmezanem 119

cebulę i czosnek. Po zeszkleniu dodałem pomidory z puszki i posiekane suszone pomidory. W garnku z wrzącą i osoloną wodą zagotowałem makaron. Gdy makaron był prawie gotowy wrzuciłem do sosu , do którego dodałem tuńczyka, oliwki, kapary i posiekaną natkę pietruszki, podgrzałem, zestawiłem z kuchenki. Na tarce o drobnych oczkach starłem połowę parmezanu, dodałem do sosu, wymieszałem. Doprawiłem solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Cykoria, fenkuł i ziemniaki zapiekane pod beszamelem 209

mąkę i smażycie, aż się zarumieni (tylko nie spalcie). Wlewacie powoli szklankę zimnego mleka, cały czas mieszając trzepaczką i gotujecie wszystko dalej. Mieszacie tak też w trakcie gotowania, aż sos ładnie zgęstnieje i będzie aksamitnie jednolity. Przyprawiacie gałką i pieprzem, mieszacie i wylewacie na ułożone w naczyniu warzywa. Pieczecie w temperaturze 200 stopni jakieś 20-30 min, aż sos zarumieni

GRUBY WAŁEK
Bigos 197

mieć pewność, że zachwyci nas trochę innym smakiem :) 2 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa z łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy 1 pieczona pierś z kurczaka 1 chochelka sosu z pieczenia kurczaka marchewka 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw cebula sól, pieprz garść suszonych grzybów 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżka przyprawy do bigosu 2-3 łyżki koncentratu(...)marchewkę i gotujemy ok godzinę. Grzyby moczymy w 1 szkl gorącej wody, kroimy i dodajemy wraz z wodą do bigosu, dodajemy również upieczoną i pokrojoną pierś z kurczaka i sos. Nadal gotujemy do miękkości wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy. Najlepiej aby bigos postał przez noc w chłodnym miejscu, odgrzany na drugi dzień będzie jeszcze lepszy

Smakołyki Asi
GULASZ Z PRĘGI WOŁOWEJ Z BRĄZOWYMI PIECZARKAMI 198

wołowej, gorąco polecam.  Pręga (inaczej goleń) idealnie sprawdza się właśnie w tym daniu.  Ze względu na dużą zawartość tkanki łącznej  posiada właściwości żelujące, więc fajnie zagęszcza sos i  nadaje mu delikatnego, kremowego smaku. Taki ciemny, zawiesisty gulasz pysznie smakuje  z kaszą lub kopytkami :))  Składniki: 1,5 kg pręgi wołowej 2  cebule 3 ząbki(...)wodą (jeszcze lepiej bulionem). Seler naciowy pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce, pieczarki umyć - wszystko dorzucić do mięsa. Całość dusić do czasu, kiedy wołowina będzie miękka. Na koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Jęśli jest bardzo rzadki, możemy zaciągnąc go łyżką mąki rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody

Walijskie Pichcenie
Przepyszna sałatka z mango, brzoskwinią i śledziem! 210

cytryny, pomarańczy i oliwę z oliwek łączymy aby powstała jednorodna emulsja. Doprawiamy ją solą i pieprzem.  Ostudzone i ugotowane ziemniaki kroimy na grubą kostkę, mieszamy z częścią sosu. Za pomocą obręczy kulinarnej, układamy je dość ściśle na samym dole, następnie wykładamy mango wymieszane z brzoskwinią ze śledzi, na samym wierzchu eksponujemy śledzie i żurawinę. Całość dodatkowo skrapiamy sosem

SMYKWKUCHNI
Rolada z mięsa mielonego z omletem i warzywami 312

zdjęciach 9 platrów rolady zostało pokrojonych jedynie z połowy jej długości. Smak mięsa można wzbogacić o przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Roladę można podawać na ciepło np. z sosem żurawinowym, jak również na zimno (jak u mnie) np. z sosem tatarskim. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Domowe przetwory. Ocet malinowy 173

może to magia? Bo w każdej porządnej kuchni dzieją się czary, przynajmniej czasami. Domowy ocet owocowy jest bardzo przydatny w domowej kuchni. Może służyć do zakwaszania, doprawiania zup, sosów, do marynowania mięs, do zrobienia sosu do sałatek. Ocet jabłkowy jest nawet polecany, w niewielkich ilościach, do codziennego picia w celu zdrowotnym. Domowy ocet malinowy ma nieprawdopodobnie piękny zapach i kolor

Smaczna Pyza
Bulion warzywny z pieczarkami 192

Buliony warzywne to podstawa wielu zup czy sosów. Często je lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych eko). Buliony to esencje smaku. Sprawiają, że dania na nich przygotowane mają głębszy smak. Profesjonalni szefowie kuchni potrafią nawet gotować tzw. potrójne wywary (szczególnie wtedy, kiedy zamierzają użyć ich do przygotowania sosu), w których

Moja Delicja
Paella z quinoną, małżami i krewetkami! 173

szafran - łyżka masła - 1 malutka cukinia - woda - świeże chili WYKONANIE: Na patelnię wlej oliwę z oliwek dodaj masło, dodaj posiekany czosnek, pomidorki, obrane krewetki (pancerzyki zdejmij i dodaj do sosu, aby oddały swój aromat), małże i szafran. Całość dusimy przez  4-6 minut, podlej winem, poczekaj 2 minuty, aby alkohol odparował. Wytworzy nam się idealny sos do paelli

SMYKWKUCHNI