śliwkami , zalewam wszystko wodą , aż mięso nam zakryje woda , dodaję listek laurowy , pieprz w ziarenkach , i gotuję wszystko na bardzo małym ogniu około 2 godzin , często sprawdzając , aby sos się nie przypalił . Po tym czasie kiedy jak sos nam ładnie zgęstniał , doprawiam solą do smaku , pieprzem i podaję z ziemniaczkami oraz surówką
Mój Smakłyżki gęsiego tłuszczu (zebrany z rosołu) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry olej do smażenia sól, jasny sos sojowy, pieprz czarny do smaku Składniki na rosół: 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera (niedużego) kawałek pora 1 cebula 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych kilka gałązek świeżego tymianku woda(...)maszynce do mięsa: podsmażone cebule, ugotowane mięso, marchewki i pietruszkę. Do zmielonych składników dodać jajko, bułkę tartę, rosół, gęsi tłuszcz. Przyprawić farsz majerankiem, tymiankiem, kolendrą, solą, pieprzem i sosem sojowym. Wstawić farsz do lodówki, na pół godziny, aby trochę stężał. Przygotowanie ciasta i lepienie pierogów: Mąkę i sól przesiać do miski. Następnie dodać gorącą wodę i wymieszać
Codziennik Kuchennysolą, pieprzem oregano i bazylią. Lekko wymieszać. Dodać łyżkę masła. Przykryć i gotować w ustawieniu Low 3- 4 godziny. Godzinę przed końcem gotowania dołożyć kiełbaski - zanurzyć je delikatnie w sosie. Podawać kiełbaski posypane natką pietruszki, z dużą ilością sosu i dobrą bułką. Smacznego
Stare GarySkładniki: 1 podwójny filet z kurczaka marynata: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju arachidowego lub kukurydzianego sok z 1/2 limonki 3 ząbki czosnku po pół … Czytaj dalej Kurczak satay
czarrna od kuchniwersję Krwawej Mery oraz wspomniany oryginał. 90 ml wódki (dodałam odrobinę mniej) 180 ml soku pomidorowego (u mnie 100% sok pomidorowy Victoria Cymes ) 30 ml soku cytrynowego 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire 2-3 krople sosu tabasco 1 szczypta (*) soli selerowej (solidna) 1 szczypta soli zwykłej (solidna) 1 szczypta pieprzu (solidna) Dodatkowo: lód w kostkach (pominęłam) Dekoracja: plaster cytryny (opcjonalnie) listki
Di gotujedietetyczne, ani bogate w witaminy, są za to wyśmienite w smaku. Ślimaki z ziemniaków, mąki i parmezanu smażone na oleju rzepakowym. Chrupiące jak frytki, pyszne w środku idealne z sosem tzatziki lub czosnkowym. Fantastyczne jako dodatek do obiadu lub przekąska do filmu. Moje dzieci za nimi przepadają, Wy również w nich przepadniecie :) Czas przygotowania: 20 minut + czas na gotowanie ziemniaków(...)rzepakowy (około 1 cm). Wyciskamy ślimaki ziemniaczane na rozgrzany olej. Kiedy zaczną się rumienić przewracamy na drugą stronę. Po chwili wykładamy na ręczniki papierowe. Podajemy na ciepło z dodatkiem sosu np. czosnkowego lub koperkowego . Smacznego
Kolizje SmakówObiad na niedzielę, przepyszny, wykwintny i elegancki. Zamiast tradycyjnego schaboszczaka proponuję filecik z kurczaka w sosie gorgonzoli z gruszkami i orzechami włoskimi. Użyłam surowego owocu ale można zastąpić z puszki. Czas przygotowania - max. 20 min. Róbcie, warto :-) mniammmm Zdjęcia wyszły fatalnie, przepraszam z góry za jakość ale robiłam w nocy telefonem... Składniki: 1 niewielka pierś z kurczaka(...)syrop. Dusić aż owoce będą miękkie a woda wyparuję. Ser gorgonzola rozpuścić w szerokim rondlu, dodając powoli jogurt i śmietanę. Orzechy sparzyć wrzątkiem, drobno pokroić. Mięso i sos wymieszać z gruszkami i orzechami , dodać dużą ilość świeżo mielonego pieprzu. Jeść!!!!! Podawać z kaszą, kluseczkami lub ziemniakami
pieprzny smaczekłyżka płatków migdałowych 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka masła klarowanego (lub oleju koko.) 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka papryki słodkiej Sól i pieprz do smaku Kilka kropel sosu sojowego Kilka kropel oleju sezamowego Przygotowanie: Brokuła rozdrabniamy w maszynie na "ryż". Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy na tłuszcz cebulę, płatki migdałowe i przeciśnięty(...)przez praskę czosnek. Smażymy ok. 2-3 min po czym dodajemy brokuła i rodzynki lub żurawinę. Doprawiamy papryką, curry, solą i pieprzem. Dodatkowo możemy dodać sos sojowy i olej sezamowy. Na drugiej patelni na odrobinie tłuszczu smażymy jajka. Przekładamy brokuła na talerz i kładziemy na niego jajko
CzarnawisienkaSKŁADNIKI: 1 tortilla 3 plastry salami dowolny sos garść jarmużu 1 ogórek konserwowy PRZYGOTOWANIE: Tortille smaruję dowolnym sosem. Następnie układam plastry salami. Następnie dodaję jarmuż już umyty i pocięty drobno. Na koniec kładę plastry ogórka konserwowego, ja kroje wzdłuż. Tortillę dokładnie zawijam dosyć ciasno.. Całość pakuje w torbę śniadaniową lub zawijam w folię aluminiową lub spożywczą. Smacznego
Gotowanie Patkiwychodzi około 12 sajgonek ) 200 dag mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego ) 5 jajek 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 duża cebula 1 łyżka sosu teriyaki 1 malutka łyżeczka gałki muszkatołowej sol do smaku 1 duża marchewka 100 dag makaronu nitki bułka tarta olej do smażenia placki ryżowe(...)marchew ,wszystko razem przesmażam do momentu aż mięso się nam dobrze usmaży , jak mamy mięso gotowe , odstawiamy z ognia , i dodajemy pieprz ziołowy , sól , czosnek granulowany , makaron ugotowany nitki , sos teriyaki , gałkę , oraz trzy jajka , wszystko ze sobą łączymy , aż nasze składniki dobrze się połączą . Jak mamy farsz gotowy , do głębokiego talerza wlewam wody i pojedynczo namaczam nasze placki
Mój Smakoleju. Pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. 2. Kroimy drobno natkę pietruszki. 3. Łączymy mięso mielone z cebulą, natką pietruszki, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy musztardę z miodem i sokiem z cytryny. 5. Patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzelka. 6. Formujemy kotleciki, oprószamy solą i smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 4 min z każdej(...)strony. 7. Bułki przekrawamy na pół i podgrzewamy w piekarniku. 8. Burgery podajemy z bułce z dodatkiem warzyw i sosu. Burgery są bogate w: - żelazo (pochodzące z wołowiny), które jest składnikiem krwi. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 450 g Energia: 525,7 kcal Białko: 34,6 g Tłuszcze: 11,7 g Węglowodany: 79,3 g Błonnik pokarmowy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmąki orkiszowej lub pszennej 200 g kapusty kiszonej, odciśniętej 1 jajko ok. 170 g mleka lub wody sol, pieprz, kminek, cząber dodatkowo: tłuszcz do smażenia śmietana lub sos czosnkowy do podania wykonanie: Kapustę siekamy drobno. W garnku mieszamy mąkę z mlekiem lub wodą oraz jajkiem, tak jak na ciasto naleśnikowe. Dodajemy kapustę, mieszamy do połączenia się z ciastem. Całość doprawiamy(...)solą, pieprzem oraz wg upodobań kminkiem lub cząbrem. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy fuczki, wielkości placków ziemniaczanych, z obu stron na złoty kolor. Podajemy na gorąco ze śmietaną lub sosem czosnkowym
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 4 bułki w kształcie litery U 4 dobrej jakości parówki sałata cebula sos amerykańskie Fanex sos gyros Fanex ketchup nr VII Fanex cebula prażona Fanex Przygotowanie: Bułki i parówki … Czytaj dalej Hot dogi
czarrna od kuchniTakie obiady to ja lubię. Pyszne placki z cukinią i marchewką, chrupiące z sosem czosnkowym czy jogurtowym albo z sosem chili. Uwielbiam takie jedzonko i wszystkim polecam. Placki z cukinii i marchewki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienajpierw oczami ;) Pałki z kurczaka: 1 kg pałek z kurczaka 3 łyżki keczupu pikantnego łyżka miodu łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz do smaku kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego Sałatka: op. miksu sałat mała czerwona cebulka 20 dag żółtych pomidorków 1 szkl zielonych oliwek(...)łyżki prażonych ziaren (słonecznik, pini, dynia) 3 łyżki oliwy z oliwek Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą i pieprzem. W miseczce przygotować marynatę. Wymieszać keczup, sos sojowy, paprykę słodką i ostrą, miód i czosnek granulowany. Marynata natrzeć mięso i odstawić do lodówki na ok 2 godziny. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kawałki kurczaka, polać całą marynata i posypać liśćmi
Smakołyki Asi