tajski - lekko pikantny, odrobinę kwaśny i mooocno aromatyczny. (Możecie doprawić bardziej na ostro.) Koniecznie spróbujcie! (2-3 porcje) 1 pierś z kurczaka (podwójna) 150g makaronu ryżowego Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki w proszku (płaska) 1/2 łyżeczki papryki ostrej (możecie dodać więcej) Dodatkowo: 1 cebula duża 100-150 ml wody 2 łyżeczki pasty Tom Yum 2 szczypty bazylii(...)Ponadto: olej do smażenia (polecam sezamowy lub kokosowy , ale może być dowolny) Pierś z kurczaka należy umyć osuszyć, a następnie pokroić w kostkę i umieścić w misce. Dodać sos sojowy i obie papryki. Całość dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki - minimum na 1 h. (Ja pozostawiłam na całą noc.) Po tym czasie cebulę pokroić w cienkie piórka
Di gotujenowy wystrój kuchni wpadnie? ;) Składniki: 3 średnie filety z kurczaka 1 wyciśnięty ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 6 małych lub 3 duże papryki - po 2 zielone, czerwone i białe lub żółte 1 średnia cukinia 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie(...)Filety kroję w cienkie, długie paski i marynuję w oleju wymieszanym z sosem sojowym i czosnkiem oraz imbirem. W tym czasie obieram papryki i cukinię. Papryki kroję w cienkie paski, cukinię w kosteczkę. Kurczaka przekładam na patelnię, krótko obsmażam na dużym ogniu. Zmniejszam ogień, dodaję cukinię i duszę razem pod przykryciem ok. 5 minut, dodaję przecier i cukier, duszę razem
Kuchnia w szuwarachstarciu z muzyką zdecydowanie wygrywa... suszarka do włosów :P :D Zdrowy i szybki obiad. Jeśli takiego szukacie to te kotleciki są dla Was :) Nam baaardzo posmakowały, zwłaszcza w towarzystwie sosu pomidorowego :) Nieskomplikowane, sycące i niebanalne. Planuję już takie zrobić z inną kaszą :) Składniki: 2 torebki kaszy jęczmiennej 1 duża cebula 2 marchewki 250 g twarogu 2 ząbki czosnku 2 jajka(...)pomocą ręki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Z masy formujemy małe kotleciki, lekko je spłaszczając. Smażymy na złoto - brązowy kolor z obu stron. Podajemy z dowolnym sosem, np. pomidorowym lub pieczarkowym
My simple kitchenwarzywami, np. chude mięso z surówkami. Unikajmy łączenia mięsa z węglowodanami (np. ziemniaki czy kluski), gdyż to nie jest dobre połączenie. Po takim tradycyjnym obiedzie typu mięso z sosem-ziemniaki-surówka , najczęściej czujemy się pełni i ociężali. Tak nasze organizmy reagują na te połączenia. Co dla wielbicieli ziemniaków? Można je połączyć z warzywami opiekanymi czy grillowanymi, lub pod postacią surówek(...)tego sos na bazie naturalnego jogurtu i świeżych ziół. Kolację dobrze jest zjeść na 3-4 godziny przed snem. I nie dajcie się wkręcić, że po 18.00 nie wolno już nic jeść. Godzina ostatniego posiłku niech będzie uzależniona od tego, kiedy kładziemy się spać. Jeśli z reguły kładziemy się po północy, to ostatni posiłek o 18.00 sprawi, że będziemy zasypiać
Codzienna kuchnia niecodziennapodsmażamy pozostałą cebule i dodajemy do garka. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu do miękkosci mięsa - ok 1-1/2 godziny, systematycznie dolewając wody. Podczas duszenia tworzy sie aromatyczny sos. Wystarczy ok 15 min pod koniec gotowania dodać pokruszoną kromkę chleba razowego - do zagęszczenia sosu. Przed podaniem wyjąć wykałaczki :) Podawać najlepiej z kluskami: kopytka, śląskie lub kaszą gryczaną i surówką
Atlas Smakówwielu regionach kraju i znana pod różnymi nazwami. W naszych kaszubskich okolicach spotkać ją można we wszystkich przydrożnych zajazdach w regionalnej części menu. Podawana jest niemal zawsze z sosem grzybowym. Ostatnio jedliśmy ją we wdzydzkim skansenie w formie odsmażanej na patelni i taki sposób podania dodaje jej jeszcze smakowitości! Polecam :) PS Reach out and touch faith! ;) Składniki: 1 kg ziemniaków(...)piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec 1 - 1 i 1/2 godziny (do zrumienienia wierzchu i "suchego patyczka"). Kroić w grube plastry i podawać z ulubionym sosem (np. grzybowym) lub kwaśną śmietaną. Plastry babki można też podsmażyć na patelni na rumiano (najlepiej na drugi dzień
zadanie-gotowaniePrzygotowałam lekką i pyszną sałatkę z pomarańczą ,awokado i granatem, całość polałam moim ulubionym sosem musztardowo-miodowym wyszło pysznie. Ta sałatka to idealny poczęstunek dla gości można ją wzbogacić o orzechy włoskie, czy kawałki koziego sera. Dzięki współpracy z firmą Glasmark chciałam pokazać Wam produkt, który podbił moje serce. Jako osoba uwielbiająca sałatki pokusiłam(...)mniejsze kawałki, to samo zrób z awokado. Owoc granatu delikatnie przekrój na 4 części, usuń białe błonki i wyjmij nasiona. Wszystkie składniki przełóż do sałaty. Składniki do sosu wymieszaj w osobnym naczyniu i polej nim sałatkę
Kukuleczkiprzypraw. U mnie obowiązkowo musi być czosnek, cebula i pietruszka. Mmm...pycha! Składniki: makaron Lubella świderki policzki wieprzowe szpinak świeży pomidory malinowe fasola czerwona cebula biała czosnek świeży sos chilli * natka pietruszki sól Przygotowanie: Zaczynamy od mięsa. Myjemy je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Smarujemy z obu stron sosem chilli * , a jeśli go nie mamy
Karczma Honoriettyfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron z sosem dyniowym i cukinią Składniki – 2 porcje: Makaron tagliatelle – 200g Puree z dyni – ½ szklanki Cukinia – 1 sztuka Marchew – 1 sztuka Masło – 2 łyżki Czosnek – 2 ząbki Orzechy pini – 1 garść Parmezan(...)marchewki i cukinii. Smażyć przez 2-3 minuty, a następnie dodać puree z dyni i parmezan. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i suszonym rozmarynem. Do sosu dodać makaron, wymieszać. Posypać orzeszkami pini i udekorować plastrami parmezanu
Kuchnia Bon Appetitpudełka pełnych produktów House od Asia wyjęłam: makaron ryżowy pastę Tom Yum suszone listki kaffiru mleczko kokosowe olej kokosowy Dodatkowo: 500 ml wody sól do smaku 3 łyżeczki sosu rybnego 3 plasterki świeżego imbiru ząbek czosnku pierś z kurczaka 6 sztuk krewetek 4 jaja natka kolendry czerwona papryczka chili cytryna a najlepiej limonka kilka pieczarek Czosnek i imbir utarłam(...)kokosowego. Wrzuciłam pastę, dwa suszone listki kaffiru i chwilkę smażyłam. Wlałam wodę i zagotowałam. Następnie budowałam smak. Pierś z kurczaka pocięłam w plasterki. Włożyłam do garnka. Następnie wlałam sos rybny i trochę soli. Zagotowałam. Dodałam 2 łyżeczki pasty Tom Yum i zupa zaczęła nabierać smaku. Dodałam grzyby a przed końcem gotowania krewetki. Całości dopełniło mleczko kokosowe i posiekana papryczka
AZgotuj!cebula 9 szklanek* bulionu warzywnego lub drobiowego 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku 1 płaska łyżka oleju lub masła do podsmażenia warzyw sól, sos sojowy, pieprz czarny - do smaku *1 szklanka = 250 ml Przygotowanie: Dynię, marchewki, pietruszkę, selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić na cienkie plasterki. W garnku(...)drobnych oczkach, dodać do zupy wraz z kurkumą. -gotować jeszcze 2 minuty. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać trochę gorącej, przegotowanej wody. Przyprawić zupę do smaku - solą lub sosem sojowym i pieprzem. Zupę podawać z dodatkiem zieleniny. Smacznego
Codziennik Kuchennypołówki. Układamy owoce na patelni i blanszujemy. Mają być lekko miękkie. Śliwki układamy skórką do dołu i trzymamy na patelni najkrócej. Owoce wykładamy na wątróbkę, polewamy powstałym podczas blanszowania sosem. Wstawiamy do ciepłego piekarnika. W tym czasie w garnku zagotowujemy szklankę wody, delikatnie solimy, wsypujemy kaszę. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu, pod przykryciem do 30 minut. W momencie kiedy kasza(...)wchłonie całą wodę, wyciągamy garnek z wątróbką i owocami. Na środku talerza wykładamy kaszę i układamy wokół, na przemian, wątróbkę i owoce. Polewamy odrobiną wytworzonego sosu. Dekorujemy zieloną pietruszką. Smacznego
Kulinarne przemysleniaBrzmi dziwnie?:) Mięso w sosie z powideł i keczupu jest niewątpliwie oryginalne, choć również popularne, bo co jakiś czas trafiam na podobny przepis, zazwyczaj w formie zapiekanki. Ja przedstawiam wersję skróconą, gdzie schab (lub kurczak jeśli wolicie) smażymy i robimy sos już bez zapiekania. 800g schabu 3 duże cebule 200g keczupu pikantnego 200g powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki pieprzu
Szefowa kuchniSkładniki: 4 bułki do burgerów 0,5 kg mięso mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko sos pikantny z sambalem Fanex sól dodatki: sałata lodowa 2 pomidory szczypiorek sos amerykański Fanex prażona cebulka Fanex … Czytaj dalej Burgery z frytkami
czarrna od kuchniTatara z tuńczyka, kaparami i świeżą kolendrą. Marynowane plastry bakłażana, faszerowane kozim serem, podawane z suszonymi pomidorami i rukolą. Rozebranego i złożonego ponownie faszerowanego kurczaka. Duszoną ośmiornicę w sosie maślanym Małże w pomidorach Na koniec deser gruszka w czerwonym winie, podana z sosem lemon curd i pyszną kruszoną. Wszystko było obłędnie pyszne i zachęcające po to aby tam wrócić
Niezły Młynek