sosy - 72234 przepisów (strona:2088/4816)

Pikantna tajska zupa z kurczakiem i papryką 210

mleka kokosowego 400 g fileta z piersi kurczaka 200 g ryżu 150 g papryki czerwonej 50 g cebuli 20 g świeżego imbiru 1 papryczka chilli 1 limonka 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka pasty curry, zielonej lub czerwonej 1 łyżeczka trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku Szczypiorek Sól Pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry, skrop(...)oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj startą skórkę z limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Wymieszaj i nadal gotuj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć pokrojoną cebulę i czerwoną paprykę, dopraw solą, pieprzem i smaż do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie

ale Pysznie
Wegański smalec ze śliwką 214

wzdęcia? Owszem :D   Składniki: ponad kubek ugotowanej fasoli jaś 1 duża cebula (preferowana czerwona) 1 małe jabłko kilka sztuk śliwek świeżych 1 ząbek czosnku suszony majeranek sos sojowy ciemny olej kokosowy (łyżka do smażenia i łyżka na koniec) pieprz, sól odrobina cynamonu Cebulkę pokrojoną w piórka lub krążki szklimy na oleju koko razem z  śliwkami bez pestek(...)obranym i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Dodajemy majeranek, ząbek czosnku przeciśnięty przez paprykę, sos sojowy, pieprz, sól i cynamon. Dusimy chwilkę pod przykryciem. Na koniec dorzucamy ugotowaną fasolkę i chwilkę podsmażamy. Całość przekładamy do blendera i dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Blendujemy drobno, ale nie zupełnie gładko. Podajemy z pieczywem po schłodzeniu w  lodówce, najlepiej na drugi dzień

Bon Appetit Małgorzaty
Szybki obiad, czyli warzywa na patelni 169

kurczakiem. Szybki obiad, czyli warzywa z patelni Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 1 opakowanie  warzywa na patelnię Poltino 2 łyżko sosu sojowego sól pieprz gałązki rozmarynu olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka kroimy w grubą kostkę, dodajemy sos sojowy, mieszamy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy mrożone

Kulinarne przygody Gatity
Krem z papryki z chorizo 170

piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Gdy warzywa zbrązowieją, przekładamy je do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie zdejmujemy skórkę, staramy się zachować sos, który pojawił się w misce. Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gotujemy. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej drobno pokrojoną cebulę(...)koniec wrzucamy na chwilę posiekany czosnek. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem. Upieczoną paprykę wraz z sosem dokładnie blendujemy i dodajemy do zupy wraz  z mascarpone. Dodajemy przyprawy. Gdy ziemniaki będą miękkie całość blendujemy. Chorizo kroimy w plasterki, smażymy na suchej patelni. Gdy tłuszcz się lekko wytopi przekładamy je do zupy

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz z szynki 168

liście selera, maggi i gotować na małym ogniu. Podczas gotowania podlewać delikatnie wodą. Czym dłużej gotowane tym smaczniejszy będzie gulasz. Takie danie nie lubi pośpiechu. Doprawić do smaku. Można sos zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody i dolanej do gotującego się sosu

Kuchnia Pokoleń
Mielone na bogato 168

Kotlety mielone na bogato, czyli trzy w jednym. Kotlety z komosą ryżową, brokułem i parmezanem zapiekane w piekarniku. Do tego sos pomidorowy i posiłek gotowy :) 500 g mięso mielone z indyka 300 g brokuły gotowane 30 g tartego parmezanu 150 g komosy ryżowej 1 jajko kurkuma, czubryca, sól – do smaku Komosę gotujemy w 300 ml wody z dodatkiem kurkumy(...)Formujemy kulki i układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 minut, jeśli możemy, na koniec – grillujemy przez ok. 5 minut. Sos można wykonać ze świeżych pomidorów lub passaty. Ja zmiksowałam pieczoną dynię z przecierem pomidorowym, czosnkiem i czubrycą

Kucharzyca
KLUSKI ŚLĄSKIE 300

Kluski śląskie to popularne kluski z dziurką, które nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności. Podaję je najczęściej z sosem pieczarkowym albo od mięsa duszonego. No i oczywiście nie wyobrażam sobie klusek śląskich na obiad bez kapusty kiszonej.  Składniki: * 1 kg ugotowanych ziemniaków *  około 250 g  mąki ziemniaczanej  Wykonanie: Ziemniaki ostrugać. Ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe przecisnąć(...)kulki, zrobić palcem wgłębienie.  W garnku zagotować wodę, lekko ją soląc. Wrzucać po kilka klusek, gotować je około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Przepis na sos pieczarkowy znajdziesz  tutaj. Przepis na zasmażaną kapustę kiszoną znajdziesz  tutaj

Zrób to smacznie
Sałatka z bobem i Fetą 161

oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - łyżka soku z cytryny (ok. 6 g). Sposób przygotowania 1. Gotujemy bób. 2. Pomidorki przekrawamy na pół. 3. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z musztardą i sokiem z cytryny. 4. Łączymy bób z pomidorkami i Fetą. Całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ryba z jabłkiem w sosie curry 185

Ostatnio bardzo często mam ochotę na rybę. Jadłabym ją ciągle. Moją ulubioną jest  ryba w koperkowym sosie . Mąż z kolei uwielbia  rybę na słodko-kwaśno . Jako, że przepisów na rybę mam jednak mnóstwo to trzeba poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i próbować czegoś nowego. Połączenie curry, jabłek i ryby wydawało mi się bardzo kuszące. Nie myliłam się. Ryba wyszła(...)rewelacyjna w smaku. Ze względy na rewelacyjny sos, jaki powstaje podczas duszenia ryby szczególnie polecam danie podawać z ryżem. Składniki: 50 dag filetów rybnych 1 duże kwaśno jabłko 1 cebula 2 szklanki bulionu 2 łyżeczki curry 1/2 cytryny łyżka mąki sól, pieprz 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Rybę skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Solimy z każdej strony. Cebulę kroimy

Pobite gary Barbary
Zapiekanki z pieczarkami 169

smakowity podwieczorek.  Przepis: Składniki na 6 zapiekanek około 20 cm.   2 bagietki pszenne  400 g pieczarek  300 g startego żółtego sera puszka kukurydzy  pikantny sos pomidorowy lub pikantny ketchup. sól, pieprz Wykonanie:  Pieczarki myjemy i obieramy, potem drobno kroimy.  Smażymy pieczarki na masełku aż się zarumienią, pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem(...)Bagietki przekrajamy na pół i każdą smarujemy ketchupem lub sosem w moim przypadku był to ketchup. Kiedy pieczarki będą gotowe nakładamy je na bagietki następnie kukurydze i dużo sera. :)  Ruszt w piekarniku ustawiamy mniej  więcej  po środku.  Pieczemy w  180 stopniach przez około 15 min.   Smacznego

Mój pomysł na
Pizza 168

cienka. Idealna. Dlatego wszystkim serdecznie ją polecam. Składniki: ciasto 50 dag mąki 3 łyżki oleju 5 dag drożdży 1/2 szklanki mleka szczypta soli łyżka cukru szklanka wody sos szklanka przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku szczypta cukru sól, pieprz dodatki 10 dag salami 1 czerwona papryka 2 garście kukurydzy konserwowej 15 dag tartej mozzarelli  łyżka ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Mleko(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Salami i paprykę kroimy w cienkie paski. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia. Formujemy okrąg. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy kolejno salami, paprykę i kukurydzę. Posypujemy serem i posypujemy ziołami. Pieczemy w temperaturze 220 stopni C przez ok . 20-25 min.  źródło: przepis własny Ilość porcji

Pobite gary Barbary
Zupa marchewkowa krem 181

mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego, posiekanego imbiru 1/2 pomarańczy 1 łyżka kuminu w nasionach 2 goździki 1 ziele angielskie 1 liść laurowy 4-5 łyżeczek sosu worcester 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego 4 łyżki tahini sól i pieprz do smaku *opcjonalnie prażony słonecznik i mleczko kokosowe do podania Wykonanie: 1 Kumin, goździki, ziele angielskie i liść(...)wymieszaj. Po chwili dodaj wodę i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. 5 Zdejmij z ognia. Dodaj tahini i zblenduj na gładko. 6 Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem worcester. Wymieszaj. 7 Podawaj z ulubionymi dodatkami. Artykuł Zupa marchewkowa krem pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Kurczak satay z grilla 438

lekko orzechowym smaku i miodowych rumieńcach. Przysmak mojego pięcioletniego gizda (urwisa). Tym przepisem na grillowanego kurczaka kończę tegoroczny sezon grillowy. Składniki : podwójna pierś kurczaka 2 łyżki masła orzechowego łyżka sosu sojowego 2 łyżki miodu łyżeczka curry 2 ząbki czosnku łyżeczka sosu Tabasco (bez w opcji dla dzieci) Przygotowanie : Filet oczyszczamy z błonek i kroimy na długie 1 cm paski. Czosnek

Mechanik w kuchni
Gołąbki z kaszą gryczaną, wegetariańskie 166

sobie myślę, że chyba nie uda nam się znaleźć domu w którym nigdy nie jadło się gołąbków. Cały gar bulgoczę, pachnie kapustą,  a do tego pyszny sos z pieczarek lub pomidorów. Nie zrobiłam dzisiaj tradycyjnej wersji tylko wegetariańską, z pyszną kaszą gryczaną od Lestello i z warzywami, kapustę też wybrałam delikatniejszą co znacznie skróciło czas przygotowania obiadu. Jako(...)wkładamy liść kapusty, a następnie ciasno układamy gołąbki, zalewamy bulionem warzywnym, obciążamy z góry talerzem lub pokrywką żeby nie wypływały. Gotujemy ok. 30 minut, odcedzamy i gorące podajemy z sosem

Apetyczna babeczka
Curry z mlekiem kokosowym i kurczakiem 161

pierwsze curry to sposób w jaki przygotowujemy potrawę, a czy dodamy mięso ,warzywa, rybę, to właśnie te składniki będą naszym głównym składnikiem w sosie. Przyjęta u nas przyprawa curry to nic innego jak gotowa mieszanka przypraw. Samo curry to danie. Tak przygotowane ,bardziej przypomina te z kuchni tajskiej za sprawą mleka kokosowego które nadaje mu wyjątkowego smaku i delikatności. Był(...)ząbki czosnku, łyżkę czerwonej pasty curry. Całość zalewamy 200 ml mleka kokosowego, przykrywamy i dusimy jeszcze 15 min pod przykryciem . Zdejmujemy pokrywkę , mieszamy i na wolnym ogniu redukujemy sos aż jego nadmiar odparuje. Całość posypujemy posiekaną grubo kolendrą lub tajską bazylią.  Podajemy z ryżem lub makaronem Smacznego

Niezły Młynek