sosy - 72734 przepisów (strona:2085/4849)

Pieczony schab z sosem jabłkowym 178

znudziła. Składniki: Schab • 1 kg polędwicy wieprzowej • 2 łyżki majeranku • 5 ząbków czosnku • sól • 3 łyżki galaretki lub dżemu malinowego • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego • 1 łyżeczka gorczycy Sos jabłkowy • 1 kg jabłek ok. 6-7 sztuk • 1 szklanka soku jabłkowego • 1 cukier waniliowy • 1 łyżka mąki • 3 łyżki śmietany 12-18% Wykonanie: • Schab natrzeć startym czosnkiem, solą, posypać majerankiem(...)będą miękkie ok. 15 minut. • Na koniec posypać mąką, wymieszać i dodać śmietanę. Zagotować. • Podawać schab pokrojony w 0,5 cm plastry z gęstym sosem jabłkowym. Schab można przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki. Gotowe gorące jabłka wkładam do wyparzonych w zmywarce słoiczków, odwracam

To co kocham
Sandacz w sosie z kiszonych ogórków po staropolsku 229

łyżki masła klarowanego Wykonanie: • Na maśle posmażyć szalotkę pokrojoną w kostkę. • Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę ogórki, podlać śmietaną. • Dusić sos aż zredukuje objętość, przyprawić solą i pieprzem białym. • Usmażyć na maśle filet z sandacza posypany solą, pieprzem cytrynowym i oprószony mąką. • Podawać rybę z sosem ogórkowym

To co kocham
Bagietka z gorgonzolą, miodem i gruszką 168

konkurs Blogerszefa jako danie Kuchni Zachodniej. Składniki na 4 porcje: • ser Gorgonzola Cremoso 200 g • 4 kromki bagietki korzennej przekrojonej wzdłuż • 4 łyżeczki płynnego miodu • 4 łyżeczki sosu balsamicznego • 4 łyżeczko oliwy • 2 gruszki • rukola • pieprz grubo mielony Wykonanie: • Bagietkę posmarować gorgonzolą i polać miodem robiąc kratkę. • Gruszkę ze skórką przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazdo(...)wyciąć ogonek i szypułkę oraz pokroić w cieniutkie plastry. • Bagietkę zapiec w 200 st.C przez 5-6 minut, aż miód się skarmelizuje. • Talerz polać ozdobnie sosem balsamicznym, ułożyć bagietkę. • Na bagietkę położyć plastry gruszki i rukolę. • Polać oliwą i pieprzem grubo mielonym

To co kocham
Sałatka z gruszką i fetą 163

Polecam na podwieczorek lub jako przystawkę do obiadu. Składniki na 6 porcji: • 2 garści roszponki • 4 gruszki • 200 g sera Feta • sok z 1/2 cytryny Sos: • 3 łyżki oliwy • 1 łyżka soku z cytryny • 1 łyżeczka miodu • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka maku Wykonanie: • Sałatę ułożyć w sześciu salaterkach. • Gruszki obrać(...)nasienne i pokroić w ósemki i skropić sokiem z cytryny. • Fetę pokroić w kostkę. • Na sałacie ułozyć gruszki i ser fetę. • Składniki sosu oprócz maku wymieszać dokładnie i polać sałatkę. • Posypać po wierzchu odrobiną maku

To co kocham
Sałatka z ananasem i marchewką 245

Prosta sałatka obiadowa. Kolorowa, chrupiąca i trochę egzotyczna. Składniki: • 1 sałata lodowa • 1 puszka ananasów • 1 duża marchewka Sos • 1/2 szklanki śmietany 12% • 1/4 szklanki soku z anansów • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Sałatę pokroić w kostkę 2×2 cm. Tę sałatę jako jedyną można kroić. • Plastry ananasów przekroić(...)obrać i obieraczką wystrugać plastry. • Śmietanę wymieszać z sokiem z ananasa i cytryny, doprawić. • Na talerzu ułożyć sałatę, ananasa, wióry marchewki i polać sosem. Pasuje do pieczonego kurczaka

To co kocham
Sandwich z pstrąga z szafranowym risotto 182

szklanka bulionu warzywnego • 1 cebula Risotto • 3/4 szklanki ryżu arborio • 1 cebula • 100 ml białego wina • 3/4 litra bulionu warzywnego • szczypta szafranu • 2 łyżki masła • 2 łyżki parmezanu • gotowy sos balsamiczny Wykonanie: • Rybę obrać ze skóry i pokroić w jednakowej wielkości prostokąty. • Do naczynia do pieczenia wlać wino i bulion oraz pokrojoną cebulę(...)czynność aż ryż wchłonie wodę. • Na koniec dodać parmezan i dokładnie wymieszać. • Na talerz wyłożyć filet pstrąga, na to risotto i przykryć pstrągiem. • Polać sosem balsamicznym

To co kocham
Pizzerinki 197

więc smacznego świętowania! Składnki: • 500 g mąki pszennej • 25 g drożdży • 1/3 szklanki ciepłego mleka • 1 łyżeczka cukru • 4 łyżki oleju • 1 łyżeczka soli • 1/2 szklanki ciepłej wody Sos pomidorowy • 1 puszka pomidorów krojonych z oregano i bazylią • 1/2 szklanki keczupu pikantnego Dodatki • 30 dkg sera żółtego • kilka plasterków szynki konserwowej • 10 dkg salami • 1 pieczone udko kurczaka(...)ciasta zrobić okrągły placek i postępować tak samo, dodająć pozostałe dodatki. Piec również 12 minut. Pizzy nie jada się polanej ketczupem, tylko ewentualnie oliwą. Za keczup robi sos pomidorowy, do którego można dodać keczup. Jeśli więc w pizzerii nie ma ketchupu, to nie należy o niego prosić, bo to wielkie faux pas, szczególnie

To co kocham
Szaszłyki z pomidorami z makaronem orzechowym 190

większa polędwiczka wieprzowa • 18 pomidorków koktajlowych • 100 g makaronu orzo (w kształcie ryżu) • 1 łyżeczka migdałów • 1 łyżeczka orzechów laskowych • 1 łyżeczka nasion słonecznika • sól, pieprz • 2 łyżki sosu teriyaki • kilka listków bazylii • 1 łyżeczka keczupu • olej do smażenia Wykonanie: • Makaron ugotować w posolonej wodzie, mięso pokroić w dużą kostkę i posypać solą(...)pieprzem. • Rozgrzać olej, podsmażyć mięso, wlać sos teriyaki i chwilę poddusić. Dolać wodę i dusić ok. 20 minut. • Nabijać na drewniane szpadki na przemian kawałki mięsa i pomidorki. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i zapiekać przez 10 minut. • Zmielić orzechy, migdały i słonecznik, wymieszać z makaronem, 3 łyżkami

To co kocham
Paczuszki z piersi kurczaka 165

kurczaka • 4 plastry szynki o grubości 5 mm • 4 plastry sera żółtego o grubości 5 mm • sól, biały pieprz do smaku Panierka • 1 jajko • 1 łyżka sosu sojowego • 3 łyżki płatków migdałowych • olej do smażenia Wykonanie: • Piersi kurczaka pokroić każdą na 2 plastry i rozbić na cienkie płaty. • Ja wkładam płat(...)pieprzem. • Na środku każdego położyć plaster sera żółtego, a na ser plaster szynki. • Tak przygotowany płat mięsa pozawijać do środka jak krokiety. • Jajko roztrzepać z sosem sojowym i maczać w nim pakiety mięsne. • Od strony gładkiej włożyć pakiet do płatków migdałowych i mocno docisnąć. • Rozgrzać olej i smażyć filety, najpierw

To co kocham
Papryka faszerowana kuskusem 151

opakowania mrożonej • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 4 pomidorki koktajlowe • pęczek bazylii • 300 ml bulionu warzywnego • sól, pieprz do smaku • 100 g sera tofu • 1 łyżka sosu sojowego • 2 łyżki oliwy Wykonanie: • Paprykę przekroić na dwie połówki wzdłuż razem z ogonkiem. • Usunąć gniazda nasienne i posolić w środku. • Ser tofu pokroić w kostkę(...)wymieszać z oliwą i sosem sojowym. • Fasolkę szparagową obgotować w wodzie z solą i szczyptą cukru. Pokroić na 2 cm kawałki. • Kaszę kuskus zalać gorącym bulionem warzywnym, tak aby bulion wystawał 1 cm nad powierzchnię kaszy. Gdy kasza wchłonie płyn, jest gotowa. • Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć

To co kocham
Tatar z sarny 202

konserwowych • 1 ogórek zielony długi • 2 jajka przepiórki Marynata • sól, pieprz do smaku • 1 ziarno ziela jałowca • 1 łyżka oleju oraz • 6 kromek pieczywa tostowego bardzo cienko pokrojonych • sos balsamiczny Wykonanie: • Mięso sarny pokroić bardzo drobno, nie mielić, bo zrobi się miazga. • Ziarno jałowca spłaszczyć i posiekać, dodać olej, sól, pieprz i zamarynować w tym mięso(...)trójkątów chleba tostowego, na wierzch położyć jajko sadzone. • Boki talerza udekorować paskami ogórka konserwowego, pieczarek i cebuli za pomocą dwóch noży. • Na ostatnim boku krople sosu balsamicznego

To co kocham
Makaron zapiekany z polędwiczką i warzywami 176

opakowanie • 1 polędwiczka wieprzowa • 1 mała cukinia • po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej • pęczek szparagów zielonych • kilka pomidorków koktajlowych • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka oregano • szczypta rozmarynu • 150 g sera żółtego • 1 duża śmietana 18% – 400 g Wykonanie: • Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, odcedzić i przelać(...)zimną wodą. • Polędwiczkę pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, przesmażyć na kilku łyżkach oliwy, pod koniec dodać sos sojowy. • Paprykę pokroić w paski. • Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w paski. • Paprykę przesmażyć na oleju, posolić, dodać cukinię i zioła. • Szparagi wrzucić na wrzącą wodę

To co kocham

Proponowane wyszukiwania