dodatkiem makaronu jest bardziej syta i skutecznie napełni głodne brzuchy. Polecam, póki są dostępne świeże warzywka. Składniki: ½kg chudej szynki wieprzowej 300g kiełbasy z szynki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 2 małe cukinie 300g pieczarek 2 pomidory 300g makaronu penne lub kokardki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól(...)tłuszczu mięso kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju, a następnie podlewamy 300ml zimnej wody, i smażymy aż do odparowania. Wtedy ponownie podlewamy taką samą ilością oraz dwoma łyżeczkami sosu sojowego. Kiełbasę kroimy w kostkę i również smażymy na oleju wraz z pokrojoną w pióra cebulą i posiekanym czosnkiem. Dodajemy do odparowanego mięsa wraz z pokrojonymi w kostkę papryką, cukinią (wcześniej
Kuchnia w czekoladzieczarnego sezamu . Składniki: filet z łososia 2 łyżeczki czarnego sezamu pieprz szczypta soli himalajskiej łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Sos sojowy przelej do naczynia, dodaj sok z cytryny,oliwę, łyżeczkę miodu, pieprz, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Łososia zamarynuj i odstaw
Kukuleczkimasła 2 duże cebule 1 pomarańcza 3-4 cm imbiru 1,5 - 2 l bulionu 3/4 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki oliwy pieprz, sól, kminek 1 łyżka sosu sojowego Wykonanie: Marchewki obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w półtalarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Imbir obieramy i trzemy na tarce na ostrych oczkach. W garnku rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy(...)wlewamy bulion i gotujemy mniej więcej 15 min. Po tym czasie, całość miksujemy za pomocą blendera. Zmniejszamy ogień i podgotowujemy. Do zupy dodajemy śmietankę. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Zupę podajemy z grzankami
Kuchnia MagdaLenySKŁADNIKI: Podwójny filet z kurczaka lub pojedynczy duży 1 jabłko Przyprawy:sól, pieprz, papryka czerwona, wegeta, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filet z kurczaka myję. Dokładnie doprawiam przyprawami oraz nacieram sosem sojowym. Jabłka myję następnie kroimy w plastry lub pół plastry. Całość dokładnie zawijam w folie aluminiową. Filet piekę w piekarniku 180 stopni przez
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI : dla 4 osób 4 Udka z Kurczaka 1 Cebula Przyprawa-pieprz,sól,wegeta,papryka czerwona Sos sojowy ciemny 1łyżka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Udka dokładnie myję. Skórę ściągnąć do połowy. Nacieram mięso przyprawami. Polewam sosem sojowym ciemnym. Nacieram mięso ale i skórę. Cebulę obieram i kroję w plastry. Cebulę kroję w plastry. Kładę na mięso
Gotowanie PatkiKlopsy - 500 gram mielonej wieprzowiny - 2 małe cebule - 4 ząbki czosnku - garść słonecznika - 1/2 szklanki płatków owsianych - 2 jajka - przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, przyprawa arabska, sól himalajska) - trochę sosu pomidorowego do polania Przygotowuję dynię: Kroję ją wzdłuż na pół, wyciągam pestki, układam na blaszce płaskimi częściami do dołu, wlewam ok. 1 cm wody. Umieszczam w piekarniku rozgrzanym(...)Piekę ok. 30 minut (klopsy mają być ładnie zarumienione). Z upieczonej dyni wyciągam nitki (jest to nasze spaghetti), kładę na nie klopsy, dodaję niewielką ilość sosu pomidorowego. Gotowe! SMACZNEGO
Wielopokoleniowoernie bogate w witaminy i minerały przy niewielkiej zawartości, i tak zdrowych, tłuszczy pochodzących z oleju kokosowego. Z czym podawać? Na zdjęciach widać, że zaserwowałem je z czerwonym sosem. Był to dokładnie sos do pizzy znajdujący się na blogu. Jadłem je również z takimi pysznościami jak keczup z dyni, klasyczny hummus czy hummus z suszonymi pomidorami . Następnym razem zaserwuję
BlendmanObsmażyć, w naczyniu do zapiekania, na rozgrzanym smalcu. Dodać przyprawy, wlać bulion i wino. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 4 godziny. Mięso wyjąć i odłożyć, sos przecedzić, zagotować dodać zimne masło. Wymieszać. Gdy masło się rozpuści, zdjąć sos z ognia. Podałam z biała kaszą gryczaną i smażonymi marchewkami. zastawa
królestwo garóworzechów włoskich Przygotowanie Papaje przepołowiłem, usunąłem pestki. Każda połówkę wydrążyłem pozostawiając warstwę miąższu grubości około 1 cm . Wydrążony miąższ zmiksowałem z olejem i octem. Sos doprawiłem solą, białym pieprzem i pieprzem Cayenne. Ser pokroiłem w słupki. Seler po oczyszczeniu i umyciu pokroiłem w cienkie plasterki. Cebulę obrałem i drobno pokroiłem. Szczypiorek posiekałem. Orzechy pokroiłem grubo. Ser, cebulę(...)seler włożyłem do miski, posypałem orzechami i szczypiorkiem, polałem sosem. Sałatkę delikatnie wymieszałem, podzieliłem na cztery porcje, włożyłem do wydrążonych papai
R'n'G Kitchenjest najcenniejszych wartości odżywczych. Ten poniżej jest całkowicie inny! Dostarcza witaminy E, K, karotenoidy oraz koenzym Q10. Można używać go do smażenia, pieczenia, duszenia, jako dodatek do zup i sosów. Nadaje potrawom intensywną barwę. OLEJ KONOPNY - ekologiczny olej tłoczony na zimo. Jest ogromnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które mają idealne proporcje, czyli 3:1. Jest to idealny stosunek(...)niacynę DODATKI BŁONNIK OWSIANY - 100% oczyszczonego ziarna owsa pochodzącego z kontrolowanych upraw ekologicznych. Znajduje zastosowanie jako dodatek do koktajli, musli, owsianki, wypieków, pieczywa, jako zagęszczacz do zup i sosów. Jedna łyżeczka dostarcza 2 g błonnika. OSTROPEST GRANULOWANY - pochodzi z upraw ekologicznych. Głównie stosowany w schorzeniach wątroby. Pomaga także zwalczać i zapobiegać kamieniom żółciowym. Korzystanie wpływa na pęcherz żółciowy
Zdrowie na języku :Ptakich a raczej z takim nadzieniem – nie jadłam. Jako, że moja ciekawość była duża, pozostawało samej zrobić te pierogi, już jako mieszkanka Małopolski Pierogi smakują doskonale, szczególnie z sosem lub sosem czosnkowym. Polecam je jeść na drugi dzień, ciasto smakuje zdecydowanie lepiej jak i farsz się dobrze przegryzie. Ponieważ szykując ten wpis, poszukałam o sójce trochę informacji w internecie
Mieszam w Garnkubardzo krótko by ich nie rozgotować,muszą być al dente inaczej tracą swe cudowne właściwości. 1 średni brokuł (ok.500g) 200 g sera feta 100 g ziaren słonecznika sos: 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 duży ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze,musi być lekko twardy i chrupiący(...)feta pokroić w niedużą kostkę. Na półmisku ułożyć różyczki brokuła i kostki fety. Jogurt wymieszać z majonezem,dodać rozgnieciony czosnek,doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać dokładnie. Gotowym sosem polać brokuła i fetę. Sałatkę obficie posypać prażonym słonecznikiem
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki 1 kg karczku b/k 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz, majeranek opcjonalnie pęczek natki piertuszki łyżeczka sosu sojowego Przygotowanie Mięso zmielić razem z cebulą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę i jajko. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Farsz włożyć do foremek - posypać jeszcze szczyptą soli, pieprzu i delikatnie skropić sosem sojowym..Włożyć do pieca
Gaździnka warzyjeszcze kilku minut pozostawiam garnek na palniku. Podaję z ulubioną kaszą (tym razem padło na pęczak, ale każda jest dobra) i ogórkiem kiszonym. My nie jadamy mięs w sosie, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by sos przygotować. Ja dolewam tylko wody by uzyskać lekki tłuszczyk do kaszy. Smacznego
Smaczne ZdroweBuraki, cieciorka, nerkowce i pomarańcza 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy dwie garście nerkowców, podprażone na suchej patelni 3 średniej wielkości buraki, upieczone 1 niewielka pomarańcza, wy filetowana łyżka posiekanej kolendry sos: 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z pomarańczy łyżeczka syropu klonowego sól i pieprz Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy w misce z cieciorką i kawałkami pomarańczy oraz nerkowcami(...)Mieszamy składniki sosu i polewamy sałatkę. Mieszamy i chłodzimy godzinę w lodówce
Dzieje kuchennej Wiewióry