sosy - 72234 przepisów (strona:2087/4816)

Polenta, bezglutenowy dodatek do zup 182

Polentę gotuje się z kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej. Najczęściej podaje się ją pokrojoną na kawałki z gęstymi sosami mięsnymi, pomidorowymi lub grillowaną. Oprócz tego kaszkę kukurydzianą stosuje się do zagęszczania sosów, zup i jako dodatek do ciast i chlebów. Mnie najbardziej smakuje polenta jako dodatek do zup. W takiej formie zaczęłam ją dodawać do zupy, gdy mój

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 184

Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Moutabbal - pasta z bakłażana Smalec z wędzonego boczku Muffiny pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki(...)ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane

Codziennik Kuchenny
Wegeburgery z marchewką 169

marchewkowe;) Mają delikatny słodko-pikantny smak i co ważne dzięki pieczeniu nie są tłuste, jak smażone kotlety. Wegeburgery bardzo smakowały rodzinie, jedliśmy je na ciepło i zimno z sosem jogurtowym i ketchupem. Burgery podane w smacznej bułce, są doskonałą propozycją na drugie śniadanie. Składniki: 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 2 szkl. utartej marchwi 1 mała czerwona cebula 1/2 szkl. ziaren(...)łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/4 łyżeczki chili w proszku 1/4 szkl. bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/4 szkl. oleju lub oliwy 2 łyżki jasnego sosu sojowego sól i pieprz czarny do smaku olej do posmarowania Przygotowanie: Cebulę drobno pokroić. Ziarna słonecznika i sezamu podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać w bardzo dokładnie, aż utworzą kleistą

Codziennik Kuchenny
Piknikowa sałatka ziemniaczana 246

traci smaku, ani się nie psuje. Sałatka jest połączeniem kremowych ziemniaków (koniecznie sałatkowych), chrupiących, kwaśnych ogórków oraz aromatycznej dymki i koperku. Wymieszana jest z niewielką ilością lekko pikantnego sosu i mocno przyprawiona świeżo mielonym pieprzem. Sałatka ziemniaczana doskonale nadaje się jako dodatek do dań z grilla. Na imprezach z grillem w roli głównej, męczy mnie nadmiar potraw mięsnych(...)ziemniaki. Ogórki pokroić w niewielką kostkę i dodać do ziemniaków. Drobno posiekać koperek i dymkę, dodać do ziemniaków. Jeśli ziemniaki ,,nie wypiły" marynaty, to należy ją odlać przed dodaniem sosu. W miseczce wymieszać majonez, jogurt, musztardę, dodać do sałatki i wymieszać. Przyprawić sałatkę solą i spora ilością pieprzu. Sałatka jest gotowa do spożycia, jednak najlepiej smakuje po 2-3 godzinach

Codziennik Kuchenny
Ramen z makaronem konjac i smażonym tofu 261

której się nie gotuje. Składniku zupy umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzącym bulionem. Składniki na 1 dużą porcję Bulion: 250 ml buliony warzywnego 1/3 łyżki pasty shiro miso jasny sos sojowy do smaku kilka kropli oleju sezamowego Stałe składniki zupy: 100 g makaronu konjac 60 g tofu 1 łyżka mąki do panierowania tofu (użyłam ryżowej) 2 łyżki kukurydzy z puszki(...)choi. Blanszować przez 3 minuty, następnie przełożyć kapustę do miseczki w której będzie podawana zupa. Garnek z bulionem zdjąć z ognia i dodać pastę miso.  Ewentualnie d oprawić sosem sojowym i dodać kilka kropli oleju sezamowego.  Po dodaniu miso, bulion można podgrzewać, ale nie gotować.  Tofu pokroić na plastry, posolić, opanierować w mące. Przełożyć na średnio rozgrzaną

Codziennik Kuchenny
Sałatka z gruszką i papryką 164

Składniki: 2 duże słodkie gruszki  1 duża papryka czerwona 1 świeży ogórek 15 dag sera rokpol sos 3 łyżki oleju winogronowego 2 łyżki soku z limonki szczypta startej gałki muszkatołowej szczypta cynamonu  sól, cukier do smaku. Wykonanie: Paprykę czyścimy z nasion.Ogórek, gruszkę obieramy ze skórki. Paprykę, gruszkę oraz ogórek kroimy w kostkę. Przekładamy do szklanej miski. Podane(...)składniki na sos łączymy ze sobą, polewamy po sałatce delikatnie mieszając. Sałatkę dekorujemy pokruszonym serem rokpolem. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Smacznego

kgwjanczewo
Makaron z kremowym dyniowym sosem 172

marchewki pokrojone w 1 cm kostkę 200 ml mleka kokosowego z puszki mleko kokosowe z puszki można zastąpić zwykłym mlekiem roślinnym w ilości 150 g i aby uzyskać kremowy sos 1/3 warzyw zblendować z mlekiem i dodać do całości łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka kuminu pół łyżeczki kurkumy płaska łyżeczka soli łyżeczka suszonej szałwii i świeża szałwia do dekoracji(...)solą. Dynia powinna zacząć się już rozpadać więc dodaj mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia, dopraw solą i wymieszaj z ugotowanym makaronem.   Smacznego!   Artykuł Makaron z kremowym dyniowym sosem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Kluseczki gnocchi 376

Bardzo lubię takie kluseczki, idealne do gulaszu, mięs z sosem czy pomidorowych sosów itp Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Obrać ze skórki i gorące przecisnąć przez praskę. Lekko przestudzić, ale ciągle mają być ciepłe. Dodać jajko, szczyptę soli i powoli dosypywać mąkę. Ciasto powinno być dość elastyczne i lekko wilgotne, ale nie może kleić się

Kuchnia Pokoleń
MAKARON Z DYNIĄ 144

gałką. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj dynię i smaż do miękkości.  Ugotuj makaron. Odlej filiżankę wody w której się gotował i zostaw do sosu. Suszone pomidory pokrój w paski i wrzuć na patelnię. Dodaj śmietankę, wodę z makaronu i zagotuj.  Na koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki i tarty parmezan, całość dokładnie wymieszaj.  Odcedzony(...)makaron przełóż do sosu

Kukuleczki
Pieczony udziec z indyka 159

kostki grzybowej i delikatnie podlać mięso. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 1 godzinę. Następnie odkryć naczynie i piec kolejną godzinę często polewając powstałym sosem. Na koniec można zagęścić sos odrobiną mąki. Smacznego! Po więcej ciekawych przepisów i porad zapraszam również do portalu  KobiecePorady.pl

kuchnia doski
Dyniowe racuchy drożdżowe 186

Dyniowe racuchy drożdżowe, we wspaniałym pomarańczowym kolorze, grube, puchate, po prostu pycha. Idealne do wykorzystania przygotowanego dyniowego puree w domowych posiłkach. Dobrze smakują z sosem owocowym, konfiturą, posypane cukrem pudrem lub z jogurtem cynamonowym. Możesz je upiec z ulubionej mąki, u mnie mieszana mąka orkiszowa. Jedyna niedogodność, to oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta. Polecam, posmakują wszystkim! Składniki na 15 sztuk(...)ciasto licząc po 1 łyżce na racucha i smażyć na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony. Odkładać na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu podałam z domowym sosem jeżynowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Penne z fasolką i mięsem 141

cały czas mieszając. Solimy i lekko oprószamy pieprzem, dodajemy curry. Podlewamy wodą –około 200 ml(w razie potrzeby dolewamy podczas duszenia), dodajemy koncentrat i dusimy pod przykryciem 15 min. Sos doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy by pokrył się sosem, posypujemy natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Sałatka z serem pleśniowym 161

Lidl - dojrzała śliwka np. renkloda -1/3 młodej i jędrnej kalarepy na dressing: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, miód, sól morska, odrobina wody Składniki na dressing łączymy na gładki sos.  Rukolę myjemy, śliwki i kalarepę kroimy na cieniutkie plasterki, ser na małe trójkąciki. Całość mieszamy, posypujemy żurawiną i polewamy obficie sosem. Podajemy z lampką dobrego wina i świeżą bagietką

SMYKWKUCHNI
Lekki makaron z pieczarkami i szpinakiem 159

czasu, dopóki nie będą miały złotego koloru. Dodaj czosnek i mieszaj przez chwilę. Następnie wlej bulion, dodaj serek śmietankowy i parmezan. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty wlej odrobinę bulionu. Kiedy otrzymasz odpowiednią konsystencję sosu dodaj szpinak i gotuj mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec dodaj makaron i gotuj jeszcze przez

ale Pysznie
Prosty makaron z kurczakiem i kurkami 164

przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj czosnek i mieszaj przez chwilę. Następnie wlej bulion, dodaj serek śmietankowy i parmezan. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty wlej odrobinę bulionu. Kiedy otrzymasz odpowiednią konsystencję sosu dodaj wcześniej usmażonego kurczaka, szpinak i gotuj mieszając od czasu do czasu. Na sam koniec dodaj makaron

ale Pysznie