wegańskie masło jest już na blogu. Wystarczy do niego wmieszać przeciśnięty przez praskę czosnek. Oczywiście można również podawać moskole jako dodatek do zupy zamiast pieczywa czy jeść z ulubionymi sosami. Co kto lubi. Ja osobiście preferuję pierwszą opcję, czyli z masłem czosnkowym lub solo. Takie jadłem od dziecka i takie lubię najbardziej. Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków(...)oprósz je mąką. 4 Rozgrzej patelnię i kładź placki. Smaż z każdej strony do momentu mocnego przysmażenia. Uważaj jednak, żeby nie przypalić! 5 Podawaj z masłem czosnkowym, ulubionym sosem lub zajadaj bez niczego. Artykuł Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanMożna ją zabrać w pojemniku do pracy. Tak podaje się Cobb salad w restauracjach (sałata/szpinak ułożone na spodzie głębokiego talerza, na wierzchu reszta składników ułożona rzędami i polana sosem), ale wg mnie jest smaczniejsza po wymieszaniu wszystkich składników. Możecie je zmieniać wg uznania, pamiętając o grupach: orzechy, warzywa, rośliny strączkowe i nabiał. Składniki: ½ główki sałaty lodowej (lub innej(...)pokrojone na mniejsze kawałki 2 duże pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki (lub ok. 1 szklanka koktajlowych) ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy zielenina: 1 pęczek natki pietruszki, 1 pęczek szczypiorku Składniki na sos vinaigrette (tak, aby wszyło ok. 1/3 szklanki): kilka łyżek oliwy + sok z cytryny/biały ocet winny + odrobina wody + sól + pieprz Jeśli lubicie tego typu muzykę (organy kościelne, punk rock, instrumenty
Qlinarnie i Qlinarniestołach pojawiły się rozgrzewające, kolorowe i aromatyczne dania. W mojej jesiennej kuchni królują warzywa! Tym razem przygotowałam roladki z bakłażana nadziewane mozarellą i szynką parmeńską, zapieczone w pikantnym sosie pomidorowym. Ta potrawa może być zarówno ciepłą przystawką, jak i daniem głównym, jeśli podamy je ze świeżym pieczywem, ryżem, czy kaszą. Muszę przyznać, że smak tych bakłażanowych(...)ułożyć na każdym kawałki mozarelli, szynkę parmeńską i zawijamy w roladki. Można je spiąć wykałaczkami, ale trzeba pamiętać, aby je wyjąć przed podaniem. Roladki stawiamy w sosie pomidorowym. Na każdej kładziemy odrobinę mozarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Na koniec dodajemy kilka listków świeżego rozmarynu, który jeszcze bardziej "podkręci" smak dania
Kulinarne Inspiracjecukinii Przepis na ok. 16 sztuk Potrzebujemy: 1 nieduża cukinia 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 6 łyżek wody 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka sosu sojowego 1/4 łyżeczki chilli sól, pieprz bułka tarta olej Przygotowanie: Cukinię obieramy ze skórki (można również pominąć ten proces) i kroimy na podłużne paski. Jeżeli używamy mocno dojrzałej i dużej(...)cukinii należy także wydrążyć środek z pestkami. Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, koperek, chilli, pieprz i sól. W przygotowanej miksturze obtaczamy paski cukinii, a następnie w bułce tartej. Paluszki smażymy na patelni do momentu aż się zarumienią lub pieczemy na posmarowanej olejem blasze ok. 20-30 min (pamiętajmy, aby po ułożeniu wierzch paluszków
Bananowe Poletrawie i które taszczyłam przez pół miasta? Oto one w akcji. Z jednej strony czerwoną farbą namalowany ma numer "4". Drugą stronę, mniej ciekawą, przemalowałam na rozbieloną zieleń. Sos tzatziki / Sos harissa 6. Moje kolejne tło to kawałek grubej drewnianej sklejki . Widoczne są na niej piękne słoje, dzięki czemu wspaniale imituje blat stołu. Niestety decha jest dość wąska, co ogranicza
Chilli Czosnek i OliwaJeżeli nie macie pomysłu na obiad to zachęcam do przygotowania gulaszu z karkówki wraz z dodatkiem sosu pomidorowego, marchewki, papryki i cebuli. Poniższy gulasz jest rewelacyjny w smaku! Lekko pikantny, aromatyczny... mięso rozpada się pod wpływem nacisku widelca. Do przygotowania takiego dania będziecie potrzebować szybkowar. Wystarczy składniki pokroić, przełożyć do garnka, zalać pomidorami z puszki oraz wodą i dusić(...)momencie należy zmniejszyć ogień). Po upływie czasu otworzyć pokrywę od szybkowaru. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Gotowy gulasz (sos) posmakować i ewentualnie doprawić. Danie podawać z ziemniakami lub pieczywem. Gotowy gulasz (od razu po zdjęciu pokrywy od szybkowaru) Pomysł na danie STĄD
Ugotowaćprzypadła do gustu. Składniki: 2 słoiki szparagów 300 g szynki konserwowej w plastrach 6 łyżek majonezu 3-4 łyżeczki chrzanu (najlepiej dodać do smaku) Wykonanie: Majonez mieszamy z chrzanem - sos chrzanowy mamy gotowy. Każdy plaster szynki smarujemy dosyć obficie sosem chrzanowym. Następnie na środek kładziemy szparagi i zwijamy. Raptem 5 minut roboty i przystawkę która niejednemu zasmakuje mamy gotową
IMPRESJA SMAKUpodudzi z kurczaka (tzw. pałki) 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny ok. 2-3 cm imbiru 2-3 łyżki sezamu 1 łyżka sosu sojowego 5 łyżek oliwy 0,5 kg batatów mielona słodka papryka mielona papryka chili zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata : Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy(...)Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy ze sobą 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, miód, sos sojowy, posiekany czosnek, starty imbir, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki papryki chili (lub więcej jak ktoś lubi bardzo ostre) oraz sól i pieprz. Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i czyścimy z niepotrzebnych części. Obtaczamy
Kuchnia MagdaLenybulionu ok. 300 g fasoli szparagowej żółtej (może być mrożona) 1 op. pesto zielonego świeżego (takiego z lodówki) garść drobnego makaronu oliwa sos sojowy sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy i suszymy. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora drobno siekamy. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki (każdą przecięłam 2 razy czyli na 3 części(...)szparagową i gotujemy do momentu aż warzywa zrobią się miękkie. Na końcu dodajemy pesto oraz drobny makaron i gotujemy jeszcze kilka minut, aż makaron zmięknie. Doprawiamy pieprzem, solą i sosem sojowym
Kuchnia MagdaLenynutę smakową buduje pieczona papryka i bakłażan, choć klasyczny ajwar przygotowują Serbowie bez jego dodatku. Ma różnorodne zastosowanie w kuchni, uszlachetnia smak i zapach każdego dania. Służy do przygotowania sosów, zup, pizzy lub jako dodatek do mięs pieczonych, smażonych lub z grilla. Z jogurtem tworzy pyszny dip, a w połączeniu z białym serkiem pastę kanapkową. Po wymieszaniu ze śmietaną(...)majonezem powstanie doskonały sos do wędlin lub pieczeni na zimno. Ajwar zrobiłam specjanie do przygotowania placka z dynią i to była dobra decyzja, bo placek smakował wyjątkowo. Do przepisu zapraszam w jutrzejszym poście. Składniki: 1 kg mięsistej, czerwonej papryki 1 duży bakłażan 1 ostra papryczka chili 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka syropu z agawy/miodu 1 ząbek czosnku 1/2 wędzonej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany jest do zielonych sałatek, sosów oraz zapiekanek. Najlepiej smakuje z czerwonym, kalifornijskim winem. Proponowane wina Wina żółte z Jury – château-chalon lub arbois. Białe wytrawne chardonnay, np. chablis albo pouilly-fuissé. Do serów bardzo(...)jako dodatek do typowego dania sabaudzkiego, np. tartiflette – to rodzaj zapiekanki z pokrojonych w plastry ziemniaków i kawałków boczku, pokrytych pokaźną warstwą sera i śmietanowego sosu. Danie tłuste, ale zdecydowanie warto chociaż raz spróbować. W połączeniu z serem Reblochon stanowi wariację dla kubków smakowych. Obiecuję przepis na blogu. Niech tylko ser do mnie dojedzie Proponowane wina
gutfutjest bardzo zdrowe i polecane szczególnie dzieciom i alergikom. Niedzielny obiad czy wizyta gości to dobry powód , by przygotować to wyjątkowo smaczne mięsko. Polecam. Smakuje dobrze do ostatniej kropli sosu Składniki: 1 tuszka krolika ok 1-1,5 kg 2 szklanki wywaru grzybowego lub rosołu 3 marchewki 1 cebula 1 por biała część 1 kubek śmietany 30 procent(...)grzyby. Dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę,oraz pora, pokrojone w ćwiartki marchewki. Dusimy jeszcze 15 minut. Dolewamy śmietanę, dusimy ok 10 minut. Sos zacznie gęstnieć
Z Majeczką w kuchniSos chimichurri to nie tylko świetny dodatek do steków, super sprawdza się do różnego rodzaju placuszków i przystawek, a jak mi go za dużo zostaje to polewam nim sałatki. Tym razem przygotowałam wydrążone ogórki nadziewane białą quinoą wymieszaną z chimichurri, wyszła z tego świetna przekąska, którą można bardzo szybko przygotować, w razie niespodziewanych odwiedzin, albo podać jako przystawkę, przed obiadem(...)charapita (można użyć innych) sól Wykonanie: Siekaną zieleninę i rozgniecione papryczki, i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z oliwą z oliwek i octem, doprawiamy solą. Powstały w ten sposób sos mieszamy z quinoą. Ogórki obieramy , kroimy na grube kawałki i wydrążamy do połowy zagłębienie, w którym umieszczamy farsz z quinoy i chimichurri. Gotowe
Quinoa Raz!podsmażyć na chrupko. Dymkę i koperek umyć i drobno pokroić. Musztardę, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolity sos. Ziemniaki i bób polać sosem i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać sałatkę zrumienionym bekonem. Smacznego Przepis dodany do akcji kulinarnych
Codziennik Kuchennymarchewkę pokrojoną w półplasterki - smażyć jeszcze 2-3 minuty. Do podsmażonych warzyw dodać pomidory z puszki i dusić warzywa ok. 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Jeśli sos pomidorowy zbytnio się zredukuje, dodać 1/2 filiżanki wody. Gdy warzywa będą miękkie, a z pomidorów powstanie sos, dodać kukurydzę, czerwoną fasolę i wszystkie przyprawy wymienione w przepisie i posolić
Codziennik Kuchenny