mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Farsz: 0,5 kg maślaków 2 jajka 240 g sera feta ½ pęczka pietruszki Sól Pieprz Sos: 190 g jogurtu naturalnego (gęstego) 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki tartego chrzanu Zebrane grzyby oczyszczamy i obieramy. Zalewamy zimną wodą, tak aby były w całości przykryte. Świeże maślaki gotujemy około(...)wierzch smarujemy serem feta. Następnie rozkładamy na całości usmażone grzyby. Ciasno zwijamy w rulon. Kroimy w plastry. Roladę możemy podać na ciepło lub jako zimna przekąska. Podajemy z sosem czosnkowo chrzanowym (jogurt wymieszamy z chrzanem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem). #Ambition A dla moich Czytelników specjalna niespodzianka na zakupy w internetowym sklepie Dajar otrzymacie 10% rabatu wpisując hasło
VioletoweKucharzenieZamiast klasycznego kalafiorka polanego masełkiem z bułeczka polecam do obiadu taka prostą sałatkę. Kalafior świetnie komponuje się z koperkiem oraz lekkim sosem czosnkowym i doskonale pasuje do mięska. składniki: 1 duży kalafior 2 łyżki posiekanego koperku 5 łyżek jogurtu 5 łyżek majonezu 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie kolorowy pieprz Do miseczki przełożyć jogurt i majonez. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek(...)różyczki, dokładnie umyć. Ugotować al'dente we wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ugotowanego kalafiora osączyć i wystudzić, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać posiekany koperek oraz wcześniej przygotowany sos. Dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1/2 główki małej kapusty czerwonej 1 marchewka 1 mała cebula 1 jabłko (szara reneta) 20 dag kukurydzy z puszki sól Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki ostrej musztardy (sarepskiej lub dijon) 2 łyżki soku z cytryny pieprz Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na cienkie paski i oprószamy solą. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ok. 20 minut aby zmiękła. Marchew(...)jabłko obieramy a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Dodajemy wszystko do kapusty. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy nim sałatkę
Qchnia po prostuJeśli poszukujecie fajnych przekąsek na imprezę Halloweenową to mamy dla Was idealną propozycję. Miotełki wiedźmy wyglądają zjawiskowo, fajnie smakują zwłaszcza w towarzystwie sosu czosnkowego i niezwykle uatrakcyjnią imprezę! Polecamy! Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Słone paluszki Plasterki sera żółtego Szczypiorek Szczypiorek zalewamy wrzątkiem i po chwili wyciągamy z wody. Plasterki sera tniemy wzdłuż na pół i na dłuższej połowie(...)jednej strony nacinamy do połowy szerokości. Obwijamy ser na paluszkach i zawiązujemy szczypiorek. Podajemy na przykład z sosem czosnkowym. Smacznego
Kolizje SmakówPolędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięsko i można je przygotowywać na przeróżne sposoby. Świetnie komponuje się z różnymi sosami i dodatkami. Był już przepis na polędwiczki smażone i polędwiczki w sosie własnym , a dziś proponuję polędwiczki pieczone w musztardzie. Bardzo proste, a smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia :) Gorąco polecam!!! Składniki: ok. 1 kg polędwicy wieprzowej
kuchnia doskiRzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Ulubiony ser, taki co ładnie się topi, pokroić w plastry. Można dodać wszystkie warzywa jakie macie w lodówce. Wybór należy do Was :0 Sos – majonez i ketchup wymieszać razem w takich samych proporcjach. Bułki przekroić na pół i podgrzać w mocno nagrzanym piekarniku. Mięso podgrzać w mikrofalówce lub w inny sposób. Na bułkę(...)rozłożyć rozdrobione mięso, na to ser, warzywa i sos. Przykryć drugą częścią bułki, wbić w środek drewniany patyczek lub specjalne końcówki do hot dogów. Serwować natychmiast. Smacznego
Kuchnia Pokoleńplacka można lekko zagiąć do środka, zapobiegnie to wylewaniu się jajka) i zapiekać przez kilka minut - do czasu aż jajko się zetnie. Natychmiast podawać. Opcjonalnie można polać ulubionym sosem - u mnie ostry sos sriracha, który idealnie komponuje się z jajkami. Smacznego
Codzienne Gotowaniesolą i pieprzem Na talerzu ułożyć rukolę, na nią wyłożyć upieczoną dynie (można też dodać upieczoną cebulę i/lub ząbki czosnku), pomidorki koktajlowe i oliwki przekrojone na pół. Skropić przygotowanym sosem z oliwy. Usmażonego kurczaka pokroić na plastry grubości około centymetra i ułożyć go na sałacie. Kurczaka można skropić pozostałą częścią sosu. Smacznego
Codzienne GotowanieUsuwamy gniazdo nasienne. Środek smarujemy olejem kokosowym i trochę solimy. Układamy na blasze skórką do góry i pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. W tym czasie przygotowujemy sos boloński. Ja użyłam 500 g mięsa mielonego z indyka i 750 g passaty. Podsmażyłam mięso i zalałam połową passaty. Gdy passata trochę odparowała, zostawiłam na średnim ogniu dolewając resztę passaty(...)solą. Na koniec dodałam ok. 100 g żółtego sera i wymieszałam delikatnie. Gdy dynia się upiekła, zruszyłam miąższ widelcem, żeby powstały „makaronowe” nitki. Włożyłam do środka sos boloński i zajadałam ze smakiem
Kucharzycadyni * 800 ml bulionu z kurczaka 400 ml mleka kokosowego 120 g mrożonego groszku 2 filety z kurczaka 2 szalotki 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1/3 łyżeczki kurkumy 2 łyżki masła Instructions Obraną dynię kroimy w niewielką kostkę, szalotkę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotkę
Wędrówki po kuchnimama "odpoczywa" nosząc je na rękach lub się z nimi bawi... ;) Składniki na gulasz: 1 kg udźca wołowego 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 750 ml bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania gulaszu: Mięso kroimy w kostkę(...)obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy często mieszając, by równomiernie się podpiekło. Dodajemy sos sojowy oraz posiekany czosnek, zalewamy szklanką bulionu i dusimy na wolnym ogniu, podlewając w razie konieczności. Po ok 40 minutach dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i cebulę drobno posiekaną.Gdy mięso będzie już w miarę miękkie dodajemy papryki pokrojone w cienkie
Kuchnia w czekoladzieZamiast świeżych oliwek można użyć gotowej, dostępnej w dobrych delikatesach, pasty- tapenady. SKŁADNIKI / 1 kanapkę 1 bułka np. razowa z ziarnami 1/2 puszki tuńczyka w oliwie lub sosie własnym / odsączonego z zalewy 1 jajko mała garść listków świeżego szpinaku 1 łyżka majonezu 1/2 małej czerwonej cebuli 16 plasterków ogórka mała garść czarnych,drylowanych oliwek (bez pestek) 1/3 ząbka(...)oraz sokiem z cytryny. Stopniowo, energicznie mieszając dolewamy oliwę. Mieszamy do otrzymania gęstej, jednolitej emulsji. TUŃCZYKA dokładnie odsączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem, przekładamy do miseczki i mieszamy z 1/2 sosu winegret. Cebulę kroimy w cieniutkie piórka, ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy do salaterki, mieszamy z pozostałym winegretem. CZARNE OLIWKI i filecik anchois drobno siekamy. Dodajemy starty czosnek
cool and mintydynie, których tutaj nie ma, podzielcie się nimi w komentarzu Pasta z dyni i fety (na kanapki) BLOG: http://filozofiasmaku.blogspot.com/ Syrop dyniowy BLOG: http://www.kuchenneszalenstwa.pl/ Pyszne placuszki dyniowe z sosem karmelowo-figowym BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Surowa tarta z musem z dyni (bezglutenowa) BLOG: http://cookitlean.pl/ Zupa krem z dyni i gruszek BLOG: http://www.poracoszjesc.pl/ Bezglutenowe kluski śląskie z dynią(...)sosem kurkowym BLOG: http://lawendowydom.com.pl/ Ravioli z dynią BLOG: http://madameedith.com/ Owsianka dyniowa BLOG: http://www.truetastehunters.com/ Babeczki dyniowe z kremem karmelowym BLOG: http://vegazone.blox.pl/html Rolada dyniowa BLOG: http://candycompany.pl/ Jesienna sałatka z pieczoną dynią BLOG: http://gotowaniecieszy.blox.pl/ Kopytka dyniowe BLOG: http://filozofiasmaku.blogspot.com/ Gulasz wołowy z dynią i ziemniakami BLOG: http://krainamiodemplynaca.blogspot.com/ Szybkie bułeczki dyniowe BLOG: http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/ Naleśniki dyniowe
Kuchnia Bazyliikurczaka 100 g orzechów nerkowca 1 gruszka 1 opakowanie mozzarelli w kulkach 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz świeżo mielony kilka gałązek świeżego tymianku sos musztardowo-miodowy Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski i marynujemy w kurkumie, świeżym tymianku, soli i oliwie z oliwek. Wstawiamy do lodówki(...)przekładamy do miski. Gruszkę kroimy w kostkę, a kulki mozzarelli na ćwiartki. Na sałacie układamy gruszkę, kurczaka i kulki mozzarelli. Całość posypujemy prażonymi nerkowcami, a tuż przed podaniem polewamy sosem musztardowo-miodowym . Sałatkę z mozzarellą, kurczakiem i prażonymi nerkowcami podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznym składnikiem tej sałatki są orzechy nerkowca. Pochodzą z Ameryki Południowej i mają wiele witamin, minerałów
My Chcemy JeśćSKŁADNIKI: 3 filety z kurczaka 5 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki przypraw :chilli, pieprz, vegeta, czerwona papryka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filet z kurczaka myję a następnie kroję w nierówne kawałki. Doprawiam przyprawami . Na rozgrzaną patelnię wylewam olej. Smażę mięso na dużym ogniu. Kiedy mięso po obu stronach będzie rumiane zmniejszam ogień. Dolewam sos sojowy. Całość duszę
Gotowanie Patki