Surówka z pora 132objedzona, że nie chce mi się nawet pisać o jedzeniu. Nie, nie surówką z pora… sernikami, bigosami i pizzami. Wczoraj mieliśmy wyżerkę, zdecydowanie nie sponsorowaną przez kaszę i sałatki, tym razem nie miałam nic do gadania. Wracając do surówki z pora, nie odkryłam nic nowego. Trochę majonezu, jogurtu, sok z cytryny i inne. Klasyka zawsze obroni się smakiem
Kardamonovy
Sałatka z jajkami i tuńczykiem 116obierałam) i odsączonego tuńczyka. Jajka obieramy i kroimy w ćwiartki, dorzucamy do miski. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, delikatnie mieszamy. Artykuł Sałatka z jajkami i tuńczykiem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy
Pesto z rzeżuchą i natką pietruszki 140podciągnęła kolor i nie zdominowała smaku. Dokładnie o to mi chodziło. Myślę do czego je zużyć… za parę dni będę faszerować obiadem mojego tatę, może dodam je do sałatki. Wielkanocnie na pewno będzie pasowało do wędlin, jajek na twardo, pasztetu. Kombinujcie. Składniki: 2 garści rzeżuchy 2 łyżki natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka pestek dyni
Kardamonovy
Ziemniaki z rukolą i fasolką szparagową 105Zacznę od tego, że opcji tej sałatki może być sporo. Można do niej użyć młodych ziemniaków, starych, mrożonej fasolki lub tej świeżej, dobrze sprawdzą się różnego rodzaju zioła, inne rodzaje cebul – to co akurat macie pod ręką. Na początku miałam ambitny plan zrobienia jej ze świeżym groszkiem, ale akurat wyszedł z targu. Później chciałam ją zrobić z konserwowym
Kardamonovy
Makaron ryżowy z kurczakiem 108nauczę się filetować kurze nogi, kto wie. Tzn. inaczej, nauczę się na pewno. Reszta składników była wg mojego wcześniejszego widzimiesię. I jeszcze jedna uwaga, ja tę potrawę potraktowałam jako sałatkę, przekąskę na zimno. Myślę jednak, że na ciepło będzie równie smaczna. Naprawdę wyszło prze py sznie. Składniki: 200 g makaronu ryżowego 3 filety z udka kurczaka (można użyć dużej
Kardamonovy
Fasolka szparagowa pieczona w sosie barbecue 140robienie swojego sosu, zaopatrzcie się w sklepowy z jakimś dobrym składem. Polecam jednak domowy, wiadomo. Wiecie z czym zjadłam wspomnianą fasolkę? Z kaszą gryczaną i ostatnim słoikiem zimowej sałatki z kapusty. Właśnie… muszę w końcu się zabrać za przetwory. Składniki: 500 g żółtej fasolki szparagowej pół szklanki sosu barbecue pół szklanki wody sól Fasolkę myjemy i odcinamy z niej
Kardamonovy
Kurczak Goa 117smażymy do zrumienienia, dolewamy mleko kokosowe, dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę pomidora, solimy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. My kurczaka zjedliśmy z ciemnym ryżem i sałatką z ogórka z jogurtem i chili. Artykuł Kurczak Goa pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy
Sałatka z ogórków i jalapeno 133czasu do czasu przemieszać ogórki. Na tym etapie można je jeszcze doprawić solą. Do wyparzonych słoików, ściśle wkładamy ogórki, uzupełniając je zalewą i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy. Artykuł Sałatka z ogórków i jalapeno pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy
Coleslaw z kapusty pekińskiej 101przepadam za tą kapustą, właściwie nie wiem czemu. Przy okazji ostatniego ogniska chciałam zrobić coś innego sałatkowego i wpadłam na pomysł zrobienia coleslawa z pekinką. Tę sałatkę robi się szybko i przyjemnie. I nie można powiedzieć o niej, że jest niesmaczna. Róbcie więc, ile wlezie. Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki majonezu 1 mały
Kardamonovy
Sałatka z pomidorami, ogórkami i serkiem wiejskim 124pół, wrzucamy do miski. Dokładamy do nich obrane i pokrojone w średnią kostkę ogórki, pokrojoną w piórka cebulę, zmiażdżony czosnek i serki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Sałatka z pomidorami, ogórkami i serkiem wiejskim pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy
Kuskus z botwinką, orzechami i serem wędzonym 133Idealna sałatka do pracy, dodatkowo z sezonową botwinką. Ze składnikami możecie kombinować, możecie zmienić rodzaj sera, zamiast cebuli dodać szczypiorek, inne orzechy, itd. Polecam zamienić także kaszę na jakąś bardziej wartościową. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 1 pęczek botwinki 1 mała czerwona cebula pół pęczka koperku garść orzechów włoskich garść startego sera wędzonego 2 łyżki oliwy extra virgin + odrobina
Kardamonovy
Surówka z rzodkiewkami, ogórkami i sałatą lodową 152Spałaszowana w weekend, przy okazji grilla. Kombinujemy z różnymi sałatkami i surówkami przy okazji tego typu spędów, ale chyba taka właśnie zielenina sprawdza się najlepiej. Róbcie i jedzcie na zdrowie. Składniki: 1 mała sałata lodowa 4 większe ogórki gruntowe pęczek rzodkiewek pęczek grubego szczypiorku 4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz
Kardamonovy
Sałatka z czerwonej kapusty 114starte na grubych oczkach jabłko, jogurt, majonez, cukier, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Można ewentualnie dolać jeszcze odrobinę octu. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Sałatka z czerwonej kapusty pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy
Pieczone kotlety z soczewicy 118się po Rosji z chłopakami z naszej ekipy. I jak to na nich przystało… mięso, mięso, mięso. Zajadali się np. czasami śniadaniami, w których było mięso z mięsem, sałatka z mięsem i zupa z mięsem (tak, wieeem, musieliście robić zapasy). I tak jak nie mam wpływu na to co w domu je reszta, zdecydowanie mam wpływ
Kardamonovy
Kasza gryczana z botwinką i białym serem 128znowu moje smaki. Kasza, kasza, zielenina i biały ser. Na obecne upały nic tak dobrze mi nie wychodzi jak tego typu sałatka. O zdrowotności nie muszę wspominać? Składniki: 1 pęczek botwinki pół kostki białego sera pół szklanki niepalonej kaszy gryczanej pół małej cukinii 1 mała cebula 1 ząbek czosnku pół pęczka koperku sok z połowy cytryny sól pieprz oliwa (przepis
Kardamonovy