sosy - 72734 przepisów (strona:2080/4849)

LASAGNE Z BROKUŁAMI I KURCZAKIEM 213

SKŁADNIKI : farsz 8 makaronu lasagne 1 filet z kurczaka 1 brokuł 2 szalotki 2 ząbki czosnku przyprawy do smaku: pieprz,sól, czosnek granulowany olej do smażenia sos 15 dag sera tartego żółtego 150 ml śmietany 18 % 2 jajka sól i pieprz do smaku 1/2łyżeczki natki pietruszki 1/2 czosnku granulowanego 1/2 bazylii suszonej PRZYGOTOWANIE:  Brokuły gotuję w osolonej wodzie(...)szalotkę. Na koniec dodaję czosnek. Farsz dokładnie mieszam. W miseczce mieszam wszystkie składniki. Makaron maczam w gorącej wodzie ok 2 minut . Następnie w formie do zapiekania kładę warstwowo :makaron-sos-farsz i tak aż składniki się skończą ok 3 warstw. Lasagne wkładam do piekarnika na 180 stopni i piekę przez ok 30 min. Smacznego

Gotowanie Patki
Placki z ziemniaków gotowanych z pieczarkami. 217

Przesmaż cebulę  na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju. Gdy cebula się zeszklij dodaj pieczarki, tymianek. Przesmaż wszystko razem kilka minut. Dodaj śmietankę i duś razem by sos odparował Dopraw solą i pieprzem. jesli trzeba zagęść sos odrobiną mąki. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj śmietankę, jajo i żółtko, mąkę ziemniaczaną - wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę pszenną i dopraw

Gotuj Sam!
Małdrzyki z truskawkami 183

wymieszaj.  Smaż placuszki na nieprzywieralnej patelni skropioną olejem. Truskawki rozmroź, posyp cukrem, szczyptą kardamonu i krótko przesmaż na patelni by owoce lekko zmiękły i wytworzył się pyszny truskawkowy sos. Jeśli lubisz możesz dodać szczyptę chilli.  Podawaj małdrzyki polane pysznym sosem z truskawkami

Gotuj Sam!
Makaron ryżowy w orientalnym musie dyniowym 162

kwaśne jabłko 1 szklanka mleczka kokosowego 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody 1/2 łyżeczki imbiru suszonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól i chilli  do smaku  pół łyżeczki ostrego sosu chilli pęczek cebuli dymki Miąższ dyni i jabłko (pokrojone  w kostkę) zalej bulionem i ugotuj do miękkości. Jeśli użyjesz wody, lekko ją posól. Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj(...)smaku. Potrzymaj zupę jeszce kilka minut na małym ogniu. Zalej makaron lekko posolonym wrzątkiem i trzymaj go pod przykryciem wg wskazówek na opakowaniu.  Odcedź makaron. D dodaj pikantny sos i posiekaną dymkę. Podawaj makaron zatopiony w musie dyniowym

Gotuj Sam!
Racuchy drożdżowe z twarogiem wiejskim i rabarbarem 203

kawałki. Na patelnię wrzuć cukier. Gdy cukier zacznie się karmelizować dodaj rabarbar i przesmaż go z cukrem. po chwili dodaj śmietankę.Trzymaj patelnię na wolnym ogniu do chwili aż sos będzie odpowiednio gęsty. Gdy ciasto zacznie rosnąć usmaż racuchy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Układaj je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj racuchy posypane pokruszonym wiejskim(...)twarogiem i polane sosem rabarbarowym i udekorowane listkami mięty. Jeśli lubisz posyp cynamonem

Gotuj Sam!
Piegowata kasza gryczana prażona z kurczakiem i warzywami 180

warzywami 1 torebka kaszy gryczanej prażonej Kupiec 1 czerwona papryka 1 niewielka cukinia 1 szklanka młodego groszku 1 czerwona cebula 1 duża pierś z kurczaka Olej roślinny  Sos sojowy Sól i pieprz do smaku Liście szpinaku do dekoracji Oczyść pierś z kurczaka i pokrój ja w plasterki (1/2 cm). Skrop je niewielką ilością sosu sojowego.  Ugotuj kaszę

Gotuj Sam!
Naleśnikowe rożki kakowe z twarożkiem i jagodami 170

cynamon Dwie łyżki jagód, dwie łyżki przecieru jabłkowego włóż do rondelka, podlej niewielką ilością wody i duś kilka minut podsypując cukrem brązowym do smaku.  Na końcu dodaj do sosu masło. Trzymaj na niewielkim ogniu do chwili, aż się rozpuści. Zestaw z ognia.  Wlej mleko i wodę  do miski, dodaj  jajo i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe(...)wymieszaj z syropem z agawy lub klonowym w takiej ilości, jaka Ci odpowiada. Każdy naleśnik zwijaj w rożek, nadziewaj go  twarożkiem przesypując obficie jagodami. Układaj na talerzach ozdobionych sosem jagodowym i listkami   mięty. Posyp cynamonem , jeśli lubisz. Rożki kakowe z twarożkiem i jagodami zjedzone. Mam nadzieję, że dobrze Wam je opisałam.  Zagladam w cieniu orzechowych liści

Gotuj Sam!
Naleśniki z farszem mięsnym (z rosołu) 199

farszem mięsnym 4 naleśniki (tutaj przepis) mięso z rosołu dowolne (około 500g) 1 duża cebula 1 łodyga selera naciowego 100 g żółtego sera pieprz ziołowy i czarny  sos sojowy i chili do smaku 1 łyżka masła (sklarowanego) Zmiel mięso. Na maśle przesmaż drobno posiekaną cebulkę i łodygę selra naciowego. Dodaj mięso, dopraw farsz pieprzem, sosem sojowym i chili

Gotuj Sam!
Sałatka owocowa z kosteczką serową 203

jabłka 10 dag bakalii (śliwek suszonych i moreli) sok z cytryny listki mięty do dekoracji Jogurt wlewamy do słoiczka, dodajemy kakao i cynamon – zakręcamy i wstrząsamy do uzyskania gładkiego sosu, którym będziemy polewać sałatkę. Biały ser kroimy w kosteczkę. Owoce obieramy po czym kroimy w kosteczkę. Część bakalii siekamy drobno, pozostałymi udekorujemy sałatkę. Pokrojone jabłka i banan skrapiamy sokiem(...)cytryny. Łączymy wszystkie składniki sałatki, polewamy sosem kakaowym a następnie dekorujemy bakaliami i listkami mięty

Gotuj Sam!
Paluchy z kurczaka panierowane w ziarnach 225

jogurtu 1/2 ogórka zielonego 1/2 fenkułu (kopru włoskiego) pieprz grubo zmielony Piersi kroimy wzdłuż w wąskie paluchy. Czosnek przeciskamy przez praskę, połową nacieramy mięso (resztę zostawiamy jako dodatek do sosu). Odstawiamy na 15 minut. Mieszamy  jajo z dodatkiem 1 łyżki oliwy, dodajemy po pół łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego. Ziarna rozsypujemy na talerzyk. Paluchy mięsne zanurzamy w jaju(...)minut w zależności od grubości mięsa. Myjemy ogórek i fenkuł. Ścieramy go w dużą łezkę. Dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Mieszamy. Rumiane paluchy podajemy z sosem jogurtowym z ogórkiem i fenkułem. Jeśli nie mamy kopru włoskiego możemy zastąpić go posiekanym koperkiem

Gotuj Sam!
Parowane kieszonki z kurczaka marynowane w ziołach 239

parze około 35 minut w zależności od grubości mięsa. Do słoiczka wlewamy sok z cytryny, dodajemy oliwę i miód – wstrząsamy energicznie do chwili , aż składniki się połączą i utworzą sos do polania papryki. Na talerzach układamy porcje papryki, polewamy sosem, posypujemy pestkami dyni. Obok układamy porcje kurczaka faszerowanego ryżem brązowym z daktylami

Gotuj Sam!
Złote kieszonki z kurczaka nadziewane morelami i brązowym ryżem 214

parze około 35 minut w zależności od grubości mięsa. Do słoiczka wlewamy sok z cytryny, dodajemy oliwę i miód – wstrząsamy energicznie do chwili , aż składniki się połączą i utworzą sos do polania sałatki. Na talerzach układamy porcje papryki, polewamy je sosem, posypujemy migdałami i paseczkami moreli. Obok układamy porcje kurczaka faszerowanego ryżem brązowym z morelami

Gotuj Sam!
Kurczak w złotym sosie na makaronie żytnim 213

tych, którzy lubią zdrowy makaron żytni razowy.... ale napisało się do rymu :) Kurczak w złotym sosie na makaronie żytnim 20 dag makaronu żytniego razowego 2 piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu białego 3 żółtka 3 łyżki jogurtu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka siemienia lnianego 1 duża cebula 3 łyżki rodzynków szczypiorek(...)mieszamy z jogurtem dokładnie, dodajemy rodzynki po czym wszystko  razem dodajemy do mięsa.  Mieszamy jeszcze raz i zostawiamy na kilka minut w piekarniku.  Podajemy kurczaka z sosem na warstwie makaronu udekorowane posiekanym  szczypiorkiem lub bazylią

Gotuj Sam!
Zupa imbirowa 196

akcentem. Składniki 2 udka z kurczaka 20 g suszonych grzybów mun 1 mała puszka groszku 1,5 l bulionu drobiowego 4 dymki szczypiorek 3 cm świeżego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kurczaka gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, studzimy i rwiemy(...)moczymy we wrzątku, kroimy na paski. Do rondla wlewamy bulion, dodajemy grzyby i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy osączony z zalewy groszek, drobno posiekany imbir, pokrojoną na plasterki dymkę, sos sojowy i mięso z kurczaka. Gotujemy 5 min. Zupę mieszamy z olejem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Monsieur Cuisine Plus - test lidlowego robota 278

osobnej kuchennej szafki. To urządzenie ma tylko 1 stalową misę, 2 naczynia do gotowania na parze i tzw. motylek (do ubijania piany z białek i śmietany i mieszania delikatnych sosów). Posiada wbudowaną wagę (skojarzoną z misą lub nie). Przy pomocy tego jednego urządzenia można przygotować wiele domowych dodatków spożywczych bez grama chemii (ketchup, majonez, kostki rosołowe, cukier puder). Plusy(...)tego właśnie uzależniłabym zakup. Jeżeli chciałabym często piec chleb i sama mielić wszystkie ziarna, to MC+ mógłby nie podołać, ale jeśli miałby być codziennym kuchennym pomocnikiem (zupa, sos, gotowanie na parze a w weekend ciasto), to myślę, że spełniłby swojej zadania całkowicie. Dużym plusem jest cena. Za niecały tysiąc złotych można mieć jeden sprzęt zamiast kilku mniejszych, średnich i dużych

bistro mama

Proponowane wyszukiwania