sosy - 72234 przepisów (strona:2090/4816)

leśne grzyby konserwowane w pomidorach 171

dniach trochę popadało. A po deszczu wiadomo, można się wybrać do lasu na grzyby. Tak też  zrobiłem i dlatego dziś mogę zaprezentować przepis na grzyby w pysznym pomidorowym sosie. Ja nazbierałem kołpaków, ale równie dobrze możemy użyć maślaków, opieniek, czy tez podgrzybków ( byle by były to okazy jędrne i twarde). składniki  10 litrów leśnych grzybów(...)sól, pieprz oraz ostrą paprykę.  Całość mieszamy i  na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Obgotowane grzyby odcedzamy na durszlaku, a następnie łączymy z gorącym sosem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do czystych ( najlepiej wyparzonych słoików). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ( ja użyłem w tym celu piekarnika) w temperaturze 80-85 stopni przez 30-40 minut

Miód i pieprz
Gulasz z kurczaka z cukinią i papryką 401

wlać trochę bulionu podgrzać i wlać do garnka. Wlać resztę bulionu doprawić dodając również szczyptę ostrej papryki, imbir i kurkumę. Gulasz gotować do momentu aż warzywa będą miękkie a sos lekko zgęstnieje. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie i ponownie zagotować. Gulasz zdjąć z ognia i ponownie doprawić do smaku. Przed podaniem gulasz posypać

Ala piecze i gotuje
Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem (gyros) 262

wyluzowanych udek z kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego ½ puszki kukurydzy ok. 200 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki oleju sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Udka umyć, osuszyć, przyprawić mieszanką gyros i polać olejem. Całość dokładnie wymieszać. Przyprawione mięso wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc (tak, aby mięso "przegryzło się(...)kurczaka. Usmażyć i ostudzić. W międzyczasie kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidorki pokroić na połówki, a seler naciowy w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Na sam koniec dodać sos (jogurt wymieszać z majonezem) oraz całość przyprawić solą oraz pieprzem

Ugotować
Orientalny makaron z ciecierzycą i warzywami na mleku kokosowym z nutą ostrości dla podkreślenia smaków 232

mleka kokosowego 1 pęczek świeżej kolendry 1 limonka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 szczypta przyprawy cajun 1 szczypta białego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru sól do smaku tłuszcz kokosowy Wykonanie: Rozpuścić około jedną łyżkę tłuszczu kokosowego w woku, wrzucić posiekany imbir, czosnek oraz ostrą papryczkę, dodać przyprawy, cukier, karmelizować całość(...)Następnie dodawać w kolejności pokrojone warzywa: por, marchew, seler oraz ugotowaną ciecierzycę, wszystko przesmażyć. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki oraz sos sojowy, chwilę poddusić. Na koniec dorzucić posiekana świeżą kolendrę. Podawać. Może być zabawnie w trakcie nakładania pałeczkami ciecierzycy, lecz czy musi być zawsze poważnie i perfekcyjnie ? :) Smacznego

Wino Francja Kuchnia
GREEN CURRY Z MAKARONEM RYŻOWYM 187

mleczka kokosowego 3 łyżeczki pasty zielone curry konokwan( można taką pastę zrobić samemu przepis tutaj ) 2 łyżki masła 200 g makaronu ryżowego np z tapioką 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól pieprz kolendra do dekoracji Pierś oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Robimy marynatę. Do sosu sojowego dodajemy brązowy cukier, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy naszą

KuchcikoweLove
PLACKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I SZPINAKU 380

Kapusta pekińska zazwyczaj ląduje w surówce. Dzisiaj postanowiłam zrobić z niej placki. Eksperyment uważam za udany. Podawane z jogurtem, lub innym ulubionym sosem, są całkiem fajnym daniem obiadowym. SKŁADNIKI: 150 g drobno posiekanej kapusty pekińskiej 1 garść drobno pokrojonego świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii (użyłam greckiej) 1/2 cebuli drobno posiekanej 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez(...)pieprzem. Jeśli masa jest za rzadka można dodać trochę mąki, jeśli za gęsta dolać mleka.  Placki smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z ulubionym sosem lub jogurtem naturalnym

Kuchnia w opałach
Pieczony morszczuk w lekkiej panierce (bez glutenu) 224

Lekka pieczna rybka podana z kaszą jęczmienną, fasolką szparagową i sosem miodowo-musztardowym. Szybki obiad, przyrządzony bez większego wysiłku, uwielbiam :) 400 g filetów z morszczuka   jajko łyżka mąki owsianej bg szczypta soli i pieprzu 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta czosnku suszonego 1/4 łyżeczki suszonej pietruszki 0/5 łyżeczki skórki z cytryny 0/5 łyżeczki skórki z limonki szczypta kminu rzymskiego łyżeczka(...)stopniach około 15-20 minut. W tym czasie gotujemy kaszę oraz fasolkę. Musztardę dokładnie mieszamy z miodem. Upieczoną rybę podajemy z ugotowaną kaszą i miękką fasolką. Całość polewamy sosem. Smacznego :) Artykuł Pieczony morszczuk w lekkiej panierce (bez glutenu) pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Surówęcia 6 198

szybkie w przygotowaniu . Składniki  1 puszka kukurydzy  2 ogórki kiszone  sałata lodowa  3 łyżki fasoli czerwonej  2 pomidory  1 średnia cebula czerwona  Sos  1 łyżeczka miodu  1 łyżeczka oleju  1 łyżeczka balsamico  sól  pieprz  pieprz ziołowy  Wykonanie  Sałatę rozrywam na kawałki , ogórka kroję w plastry(...)następnie dodaję fasolę czerwoną , kukurydzę , pomidory  oraz cebulę pokrojoną , i wcześniej przygotowany sos z podanych składników , wszystko dokładnie mieszam , i gotowe do podania

Mój Smak
Babka ziemniaczana - kugiel, gugel, 176

wymieszać. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Włożyć do niej masę ziemniaczaną, wyrównać i posmarować tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 1,5 - 2 godziny. Podałam z sosem z kurek. Babkę ziemniaczaną w rejonie Białorusi podawano ze śmietaną lub sosem grzybowym. Piekłam w formie o średnicy 20 cm.   zastawa

królestwo garów
Sałatka z ryżem i tuńczykiem 251

jest niewielka ilość majonezu, którą wykorzystamy do jej przygotowania. Majonez będzie nam potrzebny tylko do tego, aby związać ze sobą wszystkie składniki. Polecam wykorzystać do przygotowania sałatki, tuńczyka w sosie własnym aniżeli tuńczyka w oleju, bowiem sałatka będzie mniej tłusta. Sałatka z ryżem i tuńczykiem - składniki: 1 torebka ryżu 3 jajka 2 duże ogórki konserwowe 1/2 pęczku szczypiorku 1 czerwona(...)papryka 2 łyżki majonezu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Sałatka z ryżem i tuńczykiem - przepis: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w drobną kosteczkę. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kosteczkę. Ogórki konserwowe kroimy w kosteczkę i odsączamy na sitku. Szczypiorek drobno siekamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kawowo-piernikowa panna cotta 181

mleka 3,2% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 25 ml likieru kawowego 1 laska wanilii ½ szklanki cukru pudru 4 listki  żelatyny Dr.Oetker Dekoracja: Pokrojone pierniczki solony karmel lub  sos toffi Dr.Oetker krokant orzechowy Jak wykonać ?  Warstwa kawowo-piernikowa:  Żelatynę moczymy w zimnej wodzie-jak w przepisie na opakowaniu. Kawę zalewamy gorącą wodą, wsypujemy cukier oraz przyprawę(...)wylewamy po równo na stężałą warstwę kawowo-piernikową, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.  Przed podaniem miseczki lekko ogrzewamy wykładamy deser na talerzyki, dekorujemy pierniczkami, solonym karmelem lub sosem toffi, posypujemy krokantem orzechowym. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Sos pomidorowy z cukinią i bazylią do słoików na zimę 157

Sos pomidorowy to chyba najczęściej przygotowywany przeze mnie sos :) Pasuje do wielu potraw, dlatego w tym roku pokusiłam się również o przygotowanie go w formie przetworów. Składniki: 2,5 kg pomidorów 2 czerwone papryki 1 biała cebula 1 młoda cukinia 1 pęczek świeżej bazylii 5 ząbków czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru 3 łyżeczki soli pieprz do smaku papryka

Tradycyjna Kuchnia
Cukina nadziewana kurczakiem tikka masala i makaronem 270

orkiszem Lubelli 4 łyżki ketchupu (bez cukru, soli, konserwantów) 1 łyżeczka przyprawy garam masala (kupiona lub z tego przepisu) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowannego Kilka kropel sosu piri piri lub 1/4 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki startego sera cheddar Sól himalajska Przygotowanie: Cukinie dokładnie umyć, wydrążyć środek (ja robiłam to przy pomocy łyżeczki).  Pierś z kurczaka(...)pieczarki i środek cukini kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię.  Solimy całość aby pieczarki puściły wodę (dzięki temu nie musimy używać dodatkowego tłuszczu). Dodajemy ketchup, paprykę słodką, sos piri piri lub paprykę ostrą, czosnek granulowany i przyprawę garam masala. Makaron gotujemy w niesolonej wodzie al dente. Ugotowany mieszamy z kurczakiem i warzywami na patelni. Przy pomocy łyżki nakładamy

Czarnawisienka
Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 209

mleka, ręcznikiem papierowym delikatnie osuszamy ( mleko z cebulą wylewamy), oprószamy pieprzem do smaku, na każdym kotlecie rozkładamy pokrojone w plasterki gruszki, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym-troszkę odkładamy do sosu, oraz rozdrobnionymi orzechami włoskimi, zawijamy ciasno roladki-można końce spiać wykałaczkami, obtaczamy w mące.  W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy z każdej strony roladki na złocisto, zalewamy gorącą wodą(...)dosłownie szczyptę bo ser pleśniowy sam w sobie jest słony i możemy przedobrzyć. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut , po tym czasie sos zalewamy słodką śmietanką dodajemy odrobinę pokruszonego sera pleśniowego, trzymamy na ogniu aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dekorujemy natką, podajemy np. z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego! Wpis powstał przy współpracy z marką

Wanilia i Kardamon
Recenzja książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen" 235

dostępna w sklepach stacjonarnych, jednak w sklepach internetowych znajdziecie te produkty bez problemu. W książce znajdziemy 196 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie: * Zupy (np. Zupa kasztanowa, Ziołowa zupa naleśnikowa) * Sosy i dipy (np. Dip z ciecierzycy, Sos beszamelowy) * Sałatki i marynaty (np. Sałatka z selera, Marynata pelargoniowa) * Przekąski i smarowidła do chleba (np. Bruschetta z fenkułem, Pasta z owczego sera

Z miłości do słodkości