dniach trochę popadało. A po deszczu wiadomo, można się wybrać do lasu na grzyby. Tak też zrobiłem i dlatego dziś mogę zaprezentować przepis na grzyby w pysznym pomidorowym sosie. Ja nazbierałem kołpaków, ale równie dobrze możemy użyć maślaków, opieniek, czy tez podgrzybków ( byle by były to okazy jędrne i twarde). składniki 10 litrów leśnych grzybów(...)sól, pieprz oraz ostrą paprykę. Całość mieszamy i na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Obgotowane grzyby odcedzamy na durszlaku, a następnie łączymy z gorącym sosem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do czystych ( najlepiej wyparzonych słoików). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ( ja użyłem w tym celu piekarnika) w temperaturze 80-85 stopni przez 30-40 minut
Miód i pieprzwlać trochę bulionu podgrzać i wlać do garnka. Wlać resztę bulionu doprawić dodając również szczyptę ostrej papryki, imbir i kurkumę. Gulasz gotować do momentu aż warzywa będą miękkie a sos lekko zgęstnieje. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie i ponownie zagotować. Gulasz zdjąć z ognia i ponownie doprawić do smaku. Przed podaniem gulasz posypać
Ala piecze i gotujewyluzowanych udek z kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego ½ puszki kukurydzy ok. 200 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki oleju sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Udka umyć, osuszyć, przyprawić mieszanką gyros i polać olejem. Całość dokładnie wymieszać. Przyprawione mięso wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc (tak, aby mięso "przegryzło się(...)kurczaka. Usmażyć i ostudzić. W międzyczasie kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidorki pokroić na połówki, a seler naciowy w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Na sam koniec dodać sos (jogurt wymieszać z majonezem) oraz całość przyprawić solą oraz pieprzem
Ugotowaćmleka kokosowego 1 pęczek świeżej kolendry 1 limonka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 szczypta przyprawy cajun 1 szczypta białego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru sól do smaku tłuszcz kokosowy Wykonanie: Rozpuścić około jedną łyżkę tłuszczu kokosowego w woku, wrzucić posiekany imbir, czosnek oraz ostrą papryczkę, dodać przyprawy, cukier, karmelizować całość(...)Następnie dodawać w kolejności pokrojone warzywa: por, marchew, seler oraz ugotowaną ciecierzycę, wszystko przesmażyć. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki oraz sos sojowy, chwilę poddusić. Na koniec dorzucić posiekana świeżą kolendrę. Podawać. Może być zabawnie w trakcie nakładania pałeczkami ciecierzycy, lecz czy musi być zawsze poważnie i perfekcyjnie ? :) Smacznego
Wino Francja Kuchniamleczka kokosowego 3 łyżeczki pasty zielone curry konokwan( można taką pastę zrobić samemu przepis tutaj ) 2 łyżki masła 200 g makaronu ryżowego np z tapioką 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól pieprz kolendra do dekoracji Pierś oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Robimy marynatę. Do sosu sojowego dodajemy brązowy cukier, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Wrzucamy naszą
KuchcikoweLoveKapusta pekińska zazwyczaj ląduje w surówce. Dzisiaj postanowiłam zrobić z niej placki. Eksperyment uważam za udany. Podawane z jogurtem, lub innym ulubionym sosem, są całkiem fajnym daniem obiadowym. SKŁADNIKI: 150 g drobno posiekanej kapusty pekińskiej 1 garść drobno pokrojonego świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii (użyłam greckiej) 1/2 cebuli drobno posiekanej 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez(...)pieprzem. Jeśli masa jest za rzadka można dodać trochę mąki, jeśli za gęsta dolać mleka. Placki smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z ulubionym sosem lub jogurtem naturalnym
Kuchnia w opałachLekka pieczna rybka podana z kaszą jęczmienną, fasolką szparagową i sosem miodowo-musztardowym. Szybki obiad, przyrządzony bez większego wysiłku, uwielbiam :) 400 g filetów z morszczuka jajko łyżka mąki owsianej bg szczypta soli i pieprzu 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta czosnku suszonego 1/4 łyżeczki suszonej pietruszki 0/5 łyżeczki skórki z cytryny 0/5 łyżeczki skórki z limonki szczypta kminu rzymskiego łyżeczka(...)stopniach około 15-20 minut. W tym czasie gotujemy kaszę oraz fasolkę. Musztardę dokładnie mieszamy z miodem. Upieczoną rybę podajemy z ugotowaną kaszą i miękką fasolką. Całość polewamy sosem. Smacznego :) Artykuł Pieczony morszczuk w lekkiej panierce (bez glutenu) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogszybkie w przygotowaniu . Składniki 1 puszka kukurydzy 2 ogórki kiszone sałata lodowa 3 łyżki fasoli czerwonej 2 pomidory 1 średnia cebula czerwona Sos 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka balsamico sól pieprz pieprz ziołowy Wykonanie Sałatę rozrywam na kawałki , ogórka kroję w plastry(...)następnie dodaję fasolę czerwoną , kukurydzę , pomidory oraz cebulę pokrojoną , i wcześniej przygotowany sos z podanych składników , wszystko dokładnie mieszam , i gotowe do podania
Mój Smakwymieszać. Formę do zapiekania wysmarować tłuszczem. Włożyć do niej masę ziemniaczaną, wyrównać i posmarować tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 1,5 - 2 godziny. Podałam z sosem z kurek. Babkę ziemniaczaną w rejonie Białorusi podawano ze śmietaną lub sosem grzybowym. Piekłam w formie o średnicy 20 cm. zastawa
królestwo garówjest niewielka ilość majonezu, którą wykorzystamy do jej przygotowania. Majonez będzie nam potrzebny tylko do tego, aby związać ze sobą wszystkie składniki. Polecam wykorzystać do przygotowania sałatki, tuńczyka w sosie własnym aniżeli tuńczyka w oleju, bowiem sałatka będzie mniej tłusta. Sałatka z ryżem i tuńczykiem - składniki: 1 torebka ryżu 3 jajka 2 duże ogórki konserwowe 1/2 pęczku szczypiorku 1 czerwona(...)papryka 2 łyżki majonezu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Sałatka z ryżem i tuńczykiem - przepis: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w drobną kosteczkę. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kosteczkę. Ogórki konserwowe kroimy w kosteczkę i odsączamy na sitku. Szczypiorek drobno siekamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mleka 3,2% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 25 ml likieru kawowego 1 laska wanilii ½ szklanki cukru pudru 4 listki żelatyny Dr.Oetker Dekoracja: Pokrojone pierniczki solony karmel lub sos toffi Dr.Oetker krokant orzechowy Jak wykonać ? Warstwa kawowo-piernikowa: Żelatynę moczymy w zimnej wodzie-jak w przepisie na opakowaniu. Kawę zalewamy gorącą wodą, wsypujemy cukier oraz przyprawę(...)wylewamy po równo na stężałą warstwę kawowo-piernikową, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem miseczki lekko ogrzewamy wykładamy deser na talerzyki, dekorujemy pierniczkami, solonym karmelem lub sosem toffi, posypujemy krokantem orzechowym. Smacznego
Wanilia i KardamonSos pomidorowy to chyba najczęściej przygotowywany przeze mnie sos :) Pasuje do wielu potraw, dlatego w tym roku pokusiłam się również o przygotowanie go w formie przetworów. Składniki: 2,5 kg pomidorów 2 czerwone papryki 1 biała cebula 1 młoda cukinia 1 pęczek świeżej bazylii 5 ząbków czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru 3 łyżeczki soli pieprz do smaku papryka
Tradycyjna Kuchniaorkiszem Lubelli 4 łyżki ketchupu (bez cukru, soli, konserwantów) 1 łyżeczka przyprawy garam masala (kupiona lub z tego przepisu) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowannego Kilka kropel sosu piri piri lub 1/4 łyżeczki ostrej papryki 4 łyżki startego sera cheddar Sól himalajska Przygotowanie: Cukinie dokładnie umyć, wydrążyć środek (ja robiłam to przy pomocy łyżeczki). Pierś z kurczaka(...)pieczarki i środek cukini kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Solimy całość aby pieczarki puściły wodę (dzięki temu nie musimy używać dodatkowego tłuszczu). Dodajemy ketchup, paprykę słodką, sos piri piri lub paprykę ostrą, czosnek granulowany i przyprawę garam masala. Makaron gotujemy w niesolonej wodzie al dente. Ugotowany mieszamy z kurczakiem i warzywami na patelni. Przy pomocy łyżki nakładamy
Czarnawisienkamleka, ręcznikiem papierowym delikatnie osuszamy ( mleko z cebulą wylewamy), oprószamy pieprzem do smaku, na każdym kotlecie rozkładamy pokrojone w plasterki gruszki, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym-troszkę odkładamy do sosu, oraz rozdrobnionymi orzechami włoskimi, zawijamy ciasno roladki-można końce spiać wykałaczkami, obtaczamy w mące. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy z każdej strony roladki na złocisto, zalewamy gorącą wodą(...)dosłownie szczyptę bo ser pleśniowy sam w sobie jest słony i możemy przedobrzyć. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut , po tym czasie sos zalewamy słodką śmietanką dodajemy odrobinę pokruszonego sera pleśniowego, trzymamy na ogniu aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dekorujemy natką, podajemy np. z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego! Wpis powstał przy współpracy z marką
Wanilia i Kardamondostępna w sklepach stacjonarnych, jednak w sklepach internetowych znajdziecie te produkty bez problemu. W książce znajdziemy 196 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie: * Zupy (np. Zupa kasztanowa, Ziołowa zupa naleśnikowa) * Sosy i dipy (np. Dip z ciecierzycy, Sos beszamelowy) * Sałatki i marynaty (np. Sałatka z selera, Marynata pelargoniowa) * Przekąski i smarowidła do chleba (np. Bruschetta z fenkułem, Pasta z owczego sera
Z miłości do słodkości