sosy - 72734 przepisów (strona:2055/4849)

Kurczak w sosie pieczarkowym 197

klasyczny trójskładnikowy obiad - kawał mięsa, ziemniaki i surówka. Wbrew pozorom taki obiad można przygotować bardzo szybko. Pierś kurczaka to dla mnie zawsze dobry wybór ale lubię urozmaicić ją jakimś sosem. Tym razem chodziły mi po głowie pieczarki. Mięso krótko obsmażyłam, a następnie dusiłam w sosie. Szybko, łatwo i smacznie

Milion Smaków
Omlet z pieczarkami i kurczakiem 470

który można podać jako ciepłą przystawkę lub kolację. Omlet nie jest smażony na patelni, ale upieczony i przypomina biszkopt, z tym że w wersji wytrawnej. Najlepiej będzie smakował z sosem czosnkowym :) OMLET: 4 jajka 1/3 łyżeczki soli 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki przyprawy curry 3 łyżki oleju rzepakowego papryka słodka mielona NADZIENIE: 1 mała cebula 300 g pieczarek(...)wierzch rolady obsypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 15 min. Pociąć na kawałki grubości ok 1 cm i podać z ulubionym sosem lub dipem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Na specjalne okazje , Przystawki i przekąski , Zapiekanki Tagged: filet z kurczaka , kukurydza , pieczarki , ser żółty

https:KKuchniaMniam
Tikka masala - czyli kurczak w indyjskim sosie 204

koniec.  Smażymy mieszając, aż cebulka łądnie zbrązowieje. Zalewamy całość bulionem, passatą oraz dodajemy koncentrat. Kurczaka kroimy w ok. 2-3 cm kostkę i dorzucamy do powstającego sosu. Przykrywamy i dusimy, aż mięso zmięknie. Po tym czasie odkrywamy sos, dodajemy śmietankę i pastę z tamaryndowca i smażymy na małym ogniu jeszcze 15 min. aby całość się zredukowała i zgęstniałą. Podajemy

Kuchnia od dwojga
Karkówka smażona w marynacie 191

wykonania. Wystarczy zaplanować sobie takie danie dzień wcześniej. A później kilka minut i mamy gotowe. Składniki 4 kotlety z karkówki wieprzowej Marynata 50 ml oleju rzepakowego 20 ml sosu sojowego 1 łyżka musztardy dijon 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy na jedno centymetrowe plastry(...)Olej, musztardę, sos, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w marynacie, wstawiamy do lodówki na min 1 godz. Po tym czasie smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, po kilka minut z każdej strony. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

R'n'G Kitchen
Kurczak pieczony w płatkach kukurydzianych 225

kurczaka nie mamy go dosyć. W końcu jakiś inny sposób na filet i to w wersji jak najbardziej fit. Pieczony w piekarniku, w marynacie jogurtowej. Jedynym "tłustym" akcentem był sos czosnkowy z odrobiną majonezu. Jak dla mnie kurczak idealny. Do tego korniszony lub ostre ogórki chili i nam to wystarczyło by najeść się do syta :) Składniki: 2 duże filety(...)pieczenia. Filety wyjmujemy z lodówki i obtaczamy je w płatkach kukurydzianych (lekko je dociskając). Gotowe kawałki układamy na blasze i pieczemy około 30 minut. Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym

My simple kitchen
Wytrawny budyń z kaszy jaglanej z sosem ogórkowym 236

promować na blogu i wśród znajomych. Przepisów na dania z kaszą jaglaną jest bardzo dużo na słodko i wytrawnie. Dzisiejsza moja propozycja to budyń z kaszy jaglanej podany z sosem ogórkowym. Jakiś czas temu budyń podałam z sosem kurkowym również był pyszny. Budyń jest bardzo fajny w smaku,pyszny dietetyczny. Polecam gorąco go zrobić sami

Kulinarne pyszności Molki
Ravioli z tuńczykiem z lekkim sosem ziołowym 284

Uwielbiam kuchnię włoską pod wieloma względami. Pyszne danie możemy wyczarować w krótkim czasie z kilku składników. Zrobiłam ravioli z tuńczykiem z lekkim sosem ziołowym, które wyszło genialne w smaku. Trochę się bałam połączenia niektórych składników. Myślę ze to był dobry pomysł,ravioli wyszły fajne w smaku. składniki ciasto 300g mąki 3 jajka Farsz puszka tuńczyka w sosie własnym

Kulinarne pyszności Molki
Wędzone masło 378

Wędzone masło będzie doskonałą bazą do sosów takich jak np. sos holenderki lub po prostu idealnym dodatkiem do grubo pokrojonego świeżego pieczywa. Składniki: - 400g masła - 500g lodu - 4g soli (1% na masę masła) Wykonanie Lód wkładamy do pojemnika. Masło kroimy w drobną kostkę i przekładamy na blaszkę. Blaszkę z masłem wkładamy do wędzarni Borniak, ustawiając poniżej pojemnik

Kulinarne pyszności Molki
“Pyszne do pudełka”-recenzja 213

muffinów, zamrozić je i mieć przekąskę na 12 kolejnych dni roboczych. Sporo jest dań egzotycznych: hinduskich jak aloo gobi czy curry z fasoli Jaś, albo azjatyckich jak szpinak z sosem sezamowym czy jajko barwione sosem sojowym. Są też swojskie smaki jak kanapka z kotletem schabowym, biała kiełbasa a’la curry wurst czy omletowe muffinki. Chętnie zabrałabym do pracy frittatę

Ugotowane pozamiatane
Sałatka ziemniaczana ze śliwkami 212

pokrojonych na ósemki 3 jajka na ugotowane twardo i pokrojone na ósemki 5 śliwek w occie z wyjętymi pestkami cebula dymka drobno pokrojona (do dekoracji) garść kaparów do dekoracji sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze szczypty świeżo mielonego pieprzu   Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną ze śliwkami? Na talerzu układamy ziemniaki. Polewamy(...)sosem winegret. Na to idą ogórki, jajka i śliwki w occie. Na koniec posypujemy szczypiorkiem z dymki i kaparami. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka ziemniaczana ze śliwkami pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Surówka z kapusty pekińskiej z porzeczkowym dressingiem 212

ząbki czosnku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę posiekać drobno, paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać, wsypać czarny sezam. Składniki dressingu połączyć ze sobą, czosnek przecisnąć przez praskę, rozmieszać z sosem. Zalać nim surówkę, wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać więcej oliwy. Doprawić solą i pieprzem, jeśli potrzeba. Odstawić na około godzinę, by smaki się przegryzły. Podawać np. z kotletami

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ajvar - pikantna pasta warzywna z makaronem 226

się usmażą zmiksuj je blenderem. Do pasty dodaj dwie łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze przez chwilę. Podawaj z makaronem. Spróbuj także: Makaron z sosem śródziemnomorskim makaron cukinia bakłażan Makaron z owocami morza i suszonymi pomidorami owoce morza suszone pomidory pietruszka Pene z sosem tuńczykowo-pomidorowym tuńczyk pomidory makaron

Fit&Fast Kitchen
Paprykarz jaglany (wegański) 217

ząbki czosnku 4 małe pomidory (np rzymskie) 4 suszone pomidory w oliwie 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz szczypta chili szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 2 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Cebule i czosnek obieramy i drobno kroimy. Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę i seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Pomidory polewamy wrzątkiem, obieramy(...)końcu. Przyprawiamy solą, pieprzem, chili, kurkumą i wędzoną papryką. Chwilę wszystko razem dusimy. Podduszone warzywa przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i delikatnie miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy sos sojowy i mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Udźce z kurczaka w sosie curry 147

Dziś zapraszam na pysznego, soczystego, a zarazem lekko  pikantnego  kurczaka w sosie curry, naprawdę polecam. Składniki: 6 udźców z kurczaka 2  cebule 2-3 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany 30% 1,5-2 łyżki curry olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Cebule pokroić(...)szklankami wrzątku (w razie potrzeby uzupełniać odparowaną wodę). Dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę i dusimy aż sos ładnie zgęstnieje. Kurczaka podałam z ziemniakami i surówka, Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Podpłomyki z warzywami, kurczakiem i Fetą 185

plastry pieczarki. 5. Gdy pieczarki i papryka będą miękkie dodajemy startą na tarce cukinię i szpinak. Doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, ziołami, papryką i dusimy kilka minut. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 2 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia(...)przekładamy rozwałkowane ciasto. 7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, farsz warzywny, kurczaka i posypujemy pokruszoną fetą. 8. Podpłomyki pieczemy w 180⁰C przez ok. 10-15 min. Podpłomyki są bogate w: - błonnik pokarmowy, który obniża stężenie cholesterolu i zwiększa perystaltykę jelit, - witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem krwi. Wartość

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach