sosy - 72234 przepisów (strona:2047/4816)

Tatar z wędzonego łososia i awokado 135

Smacznie.  Składniki 150 g wędzonego łososia na zimno 2 łyżki kaparów 1 średni kiszony ogórek pęczek koperku 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 awokado sok z cytryny sól pieprz sos winegret     Przygotowanie   Łososia i ogórka pokroiłem w kostkę. Kapary posiekałem na cząstki. Koperek opłukałem, osuszyłem, drobno posiekałem. Awokado obrałem, pokroiłem w kostkę, skropiłem sokiem z cytryny. Przygotowałem(...)sos vinaigrette. Wszystkie składniki połączyłem, doprawiłem szczyptą soli, pieprzem, dodałem łyżkę śmietany, bardzo delikatnie wymieszałem. Tak przygotowanym tatarem napełniłem obręcze ułożone na półmisku. Po usunięciu ich udekorowałem tatara częścią pokrojonego awokado

R'n'G Kitchen
Kulinarne podróże Magalie - Morawy cz. II 174

większego problemu, aby zamówić coś pysznego!  Polecam dwa dania, których miałam okazję próbować - grillowaną pierś z kaczki z gnocchi z szynką i szpinakiem oraz marynowane żeberka wieprzowe z sosem z owoców dzikiej róży, konfiturą z czerwonej cebuli i marynowanymi cebulkami.  Oba dania - palce lizać! Pierś kaczki była genialnie wypieczona, podobnie jak żeberka. Sos z owoców dzikiej róży

Garniec Magalie
Śledzie po kaszubsku z odrobiną porto 209

niej żurawinę, pokrojone w grubą kostkę ogórki, paprykę, musztardę, koncentrat pomidorowy oraz porto - chwilę smażyć do połączenia składników Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru i szczyptą majeranku Sos wystudzić, całość przełożyć do słoja układając warstwami śledzie i sos- aż przejdą wspólnie smakami. Inspiracja pochodzi z miesięcznika Rossmanna - Skarb nr.12/2016 Moje uwagi: Śledzie po kaszubsku muszą postać w słoiku

Proste Potrawy
Proste smażone przegrzebki 337

formie przystawki robi się jednak wyjątkowo prosto – najważniejsze to nie trzymać małży zbyt długo na patelni (przesmażone robią się gumowe). W mojej wersji sążaki podaję z prostym sosem. Sos winno-maślany świetnie podkreśla ich delikatny, słodkawy smak. Przyznam, że jak dla mnie to jest to przystawka idealna – warto spróbować przyrządzić je w domu, gdyż mogą wyjść równie dobre

Poezja smaku
Pavlova z mango curd i domową masą krówkową krok po kroku 144

curd się zważy. Po upływie około 15-20 minut masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Wówczas należy ściągnąć misę z garnka, wystudzić masę cały czas mieszając i przełożyć do czystego naczynia. Sos karmelowo- orzechowy: 2 łyżki gotowej masy krówkowej z przepisu powyżej 1 łyżka masła orzechowego szczypta soli Składniki na sos umieszczam w niewielkim garnku, podgrzewam do połączenia składników i ściągam

Mango Papaja
Idealne placki ziemniaczane 212

też sprawdzają się tylko pomidory i starty parmezan, no albo bardzo klasycznie, czyli śmietana i cukier - ale to już wersja dla chudzielców ;) Moja mama podawała też placki ziemniaczane z sosem grzybowym, jako dziecko nie spotkały się jednak z moim uznaniem, ale dziś czemu nie ;)  Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania: 30 min 1 kg ziemniaków 1 średniej wielkości(...)sól, pieprz ok 2  łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej olej rzepakowy do smażenia Do podania Do wyboru: kwaśna śmietana, jogurt naturalny, pomidorki koktajlowe, starty parmezan, natka pietruszki, cukier, sos grzybowy Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na ok 15 min, następnie odlewamy wodę która zebrała się na dnie, można lekko odcisnąć ziemniaki dłonią

Słodki Kompromis
Bigos staropolski 401

wołowiny (antrykot lub rostbef) 1,5 - 2 kg wieprzowiny (łopatka ) ok 300 g kiełbasy jałowcowej 1.5 kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1 l wody ok 8 łyżek sosu sojowego 400 ml pomidorów z puszki 3 duże cebule 2 kwaśne jabłka 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki jagód jałowca(...)obsmażamy mięso ze wszystkich stron, mięso obsmażamy partiami, inaczej mięso zacznie się gotować 5. Obsmażone mięso przekładamy do dużego garnka 6. W małym rondelku zagotowujemy 1 l wody z sosem sojowym, mieszanką zalewamy obsmażone mięso 7. Na patelni podprażamy przyprawy (pieprz ziarnisty, jałowiec, ziele, gorczycę i kminek) pilnujemy żeby przyprawy się nie spaliły, kiedy zaczną wydzielać aromat wsypujemy do mięsa

Słodki Kompromis
Tajska zupa z wieprzowiną, ryżem i kolendrą 179

prostu do tych znanych i lubianych przez wszystkich. Składniki: 4 porcje Czas przygotowania: 20 min 60 ml oleju rzepakowego 6 ząbków czosnku 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki sosu rybnego 200 g ryżu jaśminowego 400 g mielonej łopatki wieprzowej 2 doniczki kolendry 4 dymki sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry  2 maleńkie suszone chili Przygotowanie: 1. Olej czosnkowy - olej(...)małym rondelku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy na małym ogniu, żeby nie przypalić czosnku, kiedy się zrumieni, odstawiamy, kiedy wystygnie przecieramy przez sito 2. Bulion zagotowujemy, dodajemy sos rybny 3. W misce mieszamy zmieloną łopatkę, dojadamy sól, pieprz, mieloną kolendrę,  roztarte w moździerzu chilli,  mieszamy dłonią,  mięso należy mocno zbić żeby wytworzyć żelatynę,  która sklei

Słodki Kompromis
Cukinie nadziewane bobem, fetą i pomidorami 216

skórki, następnie kroimy w kostkę łączymy z ugotowanym i obranym bobem, doprawiamy pieprzem, dokładamy pokrojoną w kosteczkę fetę 5. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, cukinie układamy w naczyniu z sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min, żeby zmiękły 6. Podpieczone cukinie wypełniamy farszem z bobu i pomidorów, układamy w naczyniu na sosie pomidorowym, oprószamy startym parmezanem

Słodki Kompromis
Pieczone jabłka nadziewane masą makową 221

ziarnami pieprzu, oraz nasionkami wyłuskanymi z laski wanilii, po 10 minutach wlewamy na dno naczynia z jabłkami i pieczemy dalej jeszcze jakieś 20 minut, co jakiś czas polewamy jabłka sosem z dna naczynia 7. Przekładamy jabłka do naczynia w którym będą podawane, sos przecedzamy, podajemy z jogurtem, custardem , słodką śmietanką i orzechami

Słodki Kompromis
Tajska zupa Tom Yum 443

cytrynowej ok 300 g pieczarek ok 4 łyżeczki pasty Tom Yum lub tamaryndowca 400 g pomidorów z puszki garść świeżej kolendry sok z 1 limonki ok 2-3 łyżek sosu rybnego  1 łyżka kokosowego lub brązowego cukru (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Piersi z kurczaka kroimy w paski, doprawiamy solą i słodką papryką, jeśli używamy świeżych krewetek oczyszczamy je z pancerzy(...)całość ok 10 min, następnie wlewamy pomidory z puszki, gotujemy jeszcze ok 10 min pod przykryciem 4. Na sam koniec wrzucamy krewetki, potrzebują dosłownie 3 min żeby dojść, doprawiamy sosem rybnym i sokiem z limonki, ewentualnie brązowym lub kokosowym cukrem, podajemy gorącą ze świeżą kolendrą

Słodki Kompromis
Tofu jako al'a ryba p grecku 198

przepis :) Przepis: Składniki: 1 mały seler  3 marchewki 3 pietruszki 3 ziela angielskie 2 listki laurowe bazylia, sól pieprze 4 łyżki przecieru pomidorowego 400 g tofu 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek sok z połówki cytryny przyprawa do ryb, sól, pieprz,  bułka tarta olej do smażenia 250 ml bulionu warzywnego żółty ser wegański w wersji(...)wegetarian dodatkowo: żółty ser Wykonanie: 1. Danie zaczynamy od zamarynowania tofu, najlepiej zamarynowane tofu zostawić na całą noc.  Sos sojowy mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy przyprawą do ryb, solą i pieprzem.  Tofu kroimy na mniejsze 12 kawałków tak jak widać na poniższym zdjęciu.  Wszystkie kawałki tofu maczamy w marynacie. Zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy

Mój pomysł na
Pieczarki w chrupkim cieście kukurydziano-maślankowym 400

Uwielbiam pieczarki. Mogłabym jej jeść pod wieloma postaciami. Są wspaniałą bazą do sosów (polecam Wam sos na bazie mleczka kokosowego ), idealne do łazanek i wielu sałatek oraz jako samodzielna przekąska. Dziś zapraszam Was na pieczarki w chrupkim cieście kukurydziano-maślankowym. Idealne na przyjęcie (zwiększcie ilość) lub od tak gdy mamy po prostu na coś ochotę Spróbujcie. Składniki: (na 8 sztuk

Słodkie okruszki
Lazania ze szpinakiem 195

Lazania wegetariańska ze szpinakiem i różnymi rodzajami serów z sosem beszamelowym. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6 Składniki: 400 g szpinaku mrożonego 350 g serów (mozzarella, wędzony, gouda itp.) 3 – 4 ząbki czosnku łyżka masła 12 płatów makaronu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Sos beszamelowy: 1 jajko

KuchniaWeDwoje.pl
Zawijasy z szynką parmeńską 256

Szybka i tania przekąska na imprezę lub wieczorny seans filmowy. Chrupiące zawijasy z szynką parmeńską najlepiej smakują z sosem. Ja zrobiłam sos czosnkowy, ale oczywiście można zrobić inny. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Nadzienie: 100 g szynki parmeńskiej lub szwardzwaldzkiej 100 g tartego sera mozzarella mały słoiczek przecieru

KuchniaWeDwoje.pl