sosy - 72234 przepisów (strona:2040/4816)

WEGAŃSKIE KOTLETY JAGLANO-BURACZANE 178

Składniki na 10 kotletów o średnicy 6-7 cm: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 burak, 1 cebula,  6 ząbków czosnku, 1/3 szklanki mrożonego groszku zielonego, 1 łyżka sosu tamari, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka imbiru, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki chilli, 4 łyżki płatków jaglanych. Wykonanie: Kaszę jaglaną (1 szklanka suchej kaszy) moczymy(...)czosnku. Dodajemy do kaszy i blendujemy na kleistą masę.  Buraka gotujemy do miękkości, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do masy z kaszy. Dodajemy sos tamari, ugotowany groszek, pozostałe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, przyprawy i mieszkamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy w płatkach jaglanych i pieczemy 30 minut w 200 stopniach.  Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
KLUSKI ŚLĄSKIE - DODATEK DO OBIADU 487

powierzchnię, gotować ze dwie minuty i wyjąć łyżką cedzakową. Gotować kolejne partie w tym samym garnku. PROPOZYCJA PODANIA: Kluski doskonale smakują jako samodzielne danie, z masłem, pesto lub ulubionym sosem. Ja je uwielbiam z sosem pieczeniowym i świeżą surówką z kapusty - młodej lub kiszonej. Lubimy je również na drugi dzień, odgrzewane na maśle. Pycha

Calzonella.com
Szaszłyki z wołowiny 166

mięsa wołowego mielonego -duża cebula -jajko -sos sojowy ciemny -pieprz -sól -patyczki do szaszłyków Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy dwie łyżki sosu sojowego, pieprz i odrobinę soli. Wyrabiamy mięso na gładką pulchną masę. Można dodać trochę zimnej przegotowanej wody w trakcie wyrabiania co da nam aksamitną konsystencje mięsa. Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne

Kulinarne przemyslenia
bitki z indyka w sosie cebulowym... 287

wlać do sznycli, pod przykryciem dusić do miękkości mięsam miękkie sznycle odłożyć na talerz do wywaru wlać wodę, wsypać resztę mąki z obtaczania, dodać śmietanę i pałką blendera zmiksować sos i krótko zagotować sznycle z sosem najlepiej smakują z ziemniakami lub kaszą i np. ogórkiem kiszonym..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ryżowa zapiekanka z mięsem 166

dowolnego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 marchewka sól do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki cukru drobno ,tarty ser do posypania sos beszamelowy : klikając tutaj- znajdziecie przepis Marchewkę ucieramy na tarce , cebulkę siekamy , obie podsmażamy na małej ilości tłuszczu . Dodajemy do nich mięso mielone , ostrą paprykę , sól do smaku . Smażymy jeszcze chwilę . Pomidory(...)eniutkie plasterki cukinię , solimy , zasypujemy resztą ryżu i zalewamy resztą pomidorów . Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku, nagrzanym do 160 C, około 40 -50 minut . Przed podaniem polewamy sosem beszamelowym i posypujemy tartym serem . Smacznego Post Ryżowa zapiekanka z mięsem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Tatar 206

Dziś bardzo ekskluzywny w racji i dostępności i ceny polędwicy wołowej. Składniki na 2 porcje: 400 g polędwicy wołowej 2 żółtka jaj cebula ogórek konserwowy grzybki marynowane sól, pieprz sos Worcestershire, Tabasco - opcjonalnie olej -  2-4 łyżki woda - 2  łyżki 2 łyżeczki musztardy Wykonanie: mięso zmielić na drobnych oczkach sitka. Doprawić pieprzem i solą, jeśli lubisz kilkoma kroplami(...)sosu Wocersterhire lub Tabasco. Dodać olej, mineralną wodę gazowaną, musztardę i dokłanie wyrobić, aż mięso będzie jednolite i lśniące posiekać w drobną kostkę wszystkie dodatki: cebulę, ogórek konserwowy i grzybki marynowane z mięsa uformować dowolnej wielkości porcje, a w każdej porcji  zrobić na środku wgłębienie na żółtko jaja. Możesz zrobić wiele małych porcji tatara, a w zagłębienie ułożyć wówczas

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka Cezar 172

smażymy na patelni teflonowej. 2. Bułkę kroimy w kostkę, polewamy oliwą połączoną z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i pieczemy w 180 stopniach C aż się zarumieni. 3. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z musztardą, miodem, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. 4. Sałatę rwiemy na kawałki. 5. Na sałacie układamy grzanki, kurczaka, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy kiełkami

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałata z sosem jogurtowo-musztardowym 174

wygląd cery to trzeba było zmienić o niej swoje zdanie i zmienić swoje nawyki żywieniowe. "Uroczyście i oficjalnie obiecuję jeść dużo sałaty". Ale tylko i wyłącznie polanej tym pysznym sosem- tak przygotowaną sałatę mogłabym jeść codziennie! Składniki: główka sałaty 3 ząbki czosnku łyżka miodu 2 łyżeczki musztardy 3 łyżki oleju 5 łyżek jogurtu naturalnego sól, pieprz świeży koperek Sposób przygotowania(...)Ucieramy z solą. Dodajemy miód i musztardę. Dokładnie łączymy (użyłam turlejki). Dodajemy jogurt. Mieszamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Solimy i pieprzymy do smaku. Sałatę wykładamy na talerze. Polewamy sosem. Posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Pulpeciki z porem i czerwoną cebulą w sosie pomidorowym 312

Aromatyczne i szybkie w przygotowaniu pulpeciki z dodatkiem czerwonej cebuli oraz pora. Kropką na ,,i” jest sos pomidorowy. Danie jest bardzo syte a zarazem lekkie. 600 g mięsa mielonego (wieprzowego) 2 jajka 1 por (biała część) 3 łyżki bułki tartej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek Sól Pieprz 190 g koncentratu(...)minut. Po tym czasie do miseczki odlewamy około pół szklanki wywaru. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy i mąkę. Dokładnie mieszamy i zalewamy pulpeciki. Dusimy jeszcze kilka minut aby sos zgęstniał. Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami

VioletoweKucharzenie
Zjedz jabłko na zdrowie. Jabłko właściwości 136

Wymieszać : 1 jabłko pokrojone w kosteczkę, pół łodyżki selera (pokrojoną w cieńkie plasterki), kilka rodzynek, 1 drobno pokrojona cebulka, garść orzechów. Można dorzucić drobno pokrojony ser. Doprawić do smaku sosem winegret i/lub sokiem z cytryny. Write a review Save Recipe Print Ingredients 1 jabłko, pół łodyżki selera, kilka rodzynek, 1cebulka, garść orzechów. ewentualnie ser sos winegret i/lub sok z cytryny

MODA NA BIO
Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms 199

Dziś przedstawiam Wam doskonały pomysł na dodatek do każdego dania głównego. Pyszne ziemniaki z grzybami w pysznym sosie śmietankowym, które przygotowuje się w jednej patelni z pewnością przypadną do gustu każdemu. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, najpierw podsmażamy cebulkę z czosnkiem, następnie dodajemy pieczarki i ziemniaki, a na koniec dusimy na bardzo małym ogniu w śmietance, pycha! Zapraszam! Scroll down(...)czasu, przez 10 minut. Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem i zmniejsz ogień do prawie najmniejszego. Przykryj pokrywką i gotuj przez 15-20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Jeżeli sos stanie się zbyt gęsty dodaj odrobinę wody. Dopraw do smaku, jeżeli to konieczne. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj. Smacznego! English version Creamy potatoes with mushrooms (4 servings) Ingredients

karmelowy
PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM 220

mięsa mielonego z indyka 2 jajka 5 łyżek bułki tartej przyprawy:pieprz, sól lub kucharek, czosnek granulowany Mąka ziemniaczana do obtaczania Olej do smażenia 2 cebule 2 ząbki czosnku Sos 500 ml przecieru pomidorowego 500 ml wody Pieprz,kucharek, czosnek granulowany, suszona pietruszka, suszona papryka chilli ok 1/2 łyżki. 1 pęczek szczypiorku PRZYGOTOWANIE:  Cebulę i czosnek obieram a następnie(...)mące ziemniaczanej. Na tej samej patelni smażę ze wszystkich stron na rumiano. W garnku wlewam przecier pomidorowy oraz wode, dodaję pulpety. Duszę na malym ogniu ok 25 min, doprawiam. Sos musi być gęsty. Na koniec posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem. Pulpety podaję od razu do kaszy czy ziemniaków

Gotowanie Patki
Drobiowe roladki z cieciorką zapiekane w pomidorach 433

filety z kurczaka 200 g ciecierzycy 150 g sera sałatkowo – kanapkowego pieprz czarny sól papryka słodka mielona 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka sosu sojowego bazylia suszona olej spod suszonych pomidorów parę pasków sera żółtego Cieciorkę zalać dwa razy większą ilością zimnej wody i moczyć parę godzin, a najlepiej przez całą noc. Ugotować do miękkości(...)patelni rozgrzać oliwę spod suszonych pomidorów i na mocnym ogniu obsmażyć krótko mięso z każdej strony. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Pomidory z puszki doprawić solą, pieprzem, bazylią, sosem sojowym i paroma łyżkami oliwy spod suszonych pomidorów. Wymieszać i wylać na ułożone mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 35 min, pod koniec kładąc na każdej

https:KKuchniaMniam
Zapiekana biała kapusta z ziemniakami, marchewką i koperkiem 170

zapiekaną białą kapustę z ziemniaki, marchewką i świeżym koperkiem. Składniki ½ główki białek kapusty 1 mała marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka słodkiego sosu sojowego  kilka gałązek koperku kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa pieprz Kapustę szatkujemy, przekładamy do sita i solimy. Odstawiamy na 15 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy(...)odłożyć 1 łyżkę koperku, aby udekorować danie przed podaniem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę i smażymy, aż zmięknie. Dodajemy kapustę i smażymy, często mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy marchewkę i czosnek, a po kilku minutach ugotowane ziemniaki. Smażymy jeszcze kilka minut. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką

My Chcemy Jeść
Warstwowa sałatka z kurczakiem i fetą 264

złota;) 1/2 kapusty pekińskiej 4 średnie pomidory lub gałązka-dwie pomidorków koktajlowych 500g piersi z kurczaka przyprawa „Gyros” 3 łyżki oleju op. sera feta 100g płatków migdałowych Sos czosnkowy: 1 mały majonez 1 mała śmietana 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz Zaczynamy od przygotowania mięsa. W tym celu umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi kurczaka kroimy w drobną(...)odsączone i przestudzone mięso. Ser feta kroimy w kostkę i układamy na warstwie kurczaka. Majonez mieszamy razem ze śmietaną, doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałym sosem polewamy sałatkę. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Źródło

Smaki Na Talerzu