pokrojone grzyby oraz liścia laurowego i ziele angielskie. Ponowie dusimy do miękkości i grzybów, i mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy mięso śmietanką i podgrzewamy tak długo aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Doprawiamy ponownie solą i pieprzem jeśli zachodzi potrzeba, dodajemy natkę pietruszki. Ja zaserwowałam mojej rodzince sos z makaronem spaghetti od Lubelli
Życie zaczyna się w kuchnipapryka 5 arkuszy nori - listki prasowanych alg morskich zalewa: 2 łyżki octu ryżowego 2 szczypty soli 2 łyżeczki cukru dodatkowo: mata bambusowa do zawijania sushi marynowany imbir sos sojowy pasta wasabi Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. U mnie był w proporcji 2:1 (woda do ryżu) Przyrządzamy zaprawę do ryżu: składniki podgrzewamy, po rozpuszczeniu cukru(...)Zawijamy w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową na zewnątrz. Zwinięte sushi kroimy na równe części. Serwujemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i/lub wasabi. Sushi w moim wykonaniu przygotowałam po raz pierwszy i muszę przyznać że świetnie opisane zostało to na stronie Kwestia Smaku , skąd czerpałam inspiracje
Życie zaczyna się w kuchniWczoraj przygotowałam dla nas obiad ze słodkim dodatkiem ananasa. Jak dla nas bomba smakowa na talerzu, mówię Wam;) Koniecznie spróbujcie. Delikatny kurczak w słodkim sosie śmietanowym, a swoją słodycz zawdzięcza ananasowi;) Składniki dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś kurczaka 1 puszka ananasa 300 ml śmietanki sól pieprz mielony olej z pestek winogron do smażenia kurczaka Przygotowanie: Kurczaka(...)wrzucamy kawałki kurczaka, smażyć przez kilka minut, następnie dodajemy ananasa i smażyć kolejne kilka minut. Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do połączenia smaków i lekkiego zagęszczenia sosu. Podajemy z kluskami śląskimi przesmażonymi na tłuszczu
Życie zaczyna się w kuchnibieżącą wodą. Jabłko umyj, obierz i usuń z niego gniazdo nasienne. Rzodkiewkę pokrój w słupki, jabłko i ser w drobną kostkę. W kubku lub miseczce wymieszaj jogurt i majonez, sos dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie wymieszaj. Wszystkie pokrojone składniki przełóż do miski, polej sosem i dokładnie całość wymieszaj. Szczypiorek i sałatę umyj i osusz. Szczypiorek posiekaj
blog.moje-pasje.infoCześć Dzisiaj 27 dzień Adwentu, a już jutro Wigilia. Ja już zaczęłam przygotowanie świątecznych potraw. Ryba w sosie pomidorowym jest już gotowa, a sałatka jarzynowa jest już prawie gotowa. Przepis na rybę w sosie pomidorowym znajdziecie tutaj , a przepis na sałatkę jarzynowa tutaj . Wczorajsza zupa grzybowa wyszła dość smaczna. Chociaż osobiście wolę zupę grzybową z pieczywem
blog.moje-pasje.infooliwy (użyłam tej z pomidorów suszonych), 2 ząbki czosnku, majeranek, szczypta soli, szczypta tymianku, szczypta kolendry, szczypta bazylii, szczypta curry, ostra papryka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki sosu sojowego, 1-2 łyżeczki vegety. Przygotowanie: O liwę mieszam z sosem sojowym, majerankiem, tymiankiem, kolendrą, bazylią, curry i papryką. Marynatą zalewam kurczaka, wkładam do lodówki na 2-3 godziny
JejKuchniakminku całego, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, łyżeczka cukru, 20 g suszonych grzybów, 1/2 szklanki bulionu (może być z kostki), 100 g suszonych śliwek, pęczek natki, łyżka sosu sojowego. Przygotowanie: Grzyby zalewam dwoma szklankami gorącej wody, odstawiam pod przykryciem na 2-3 godziny. Odcedzam (nie wylewam wody), siekam. Cebulę kroję w kostkę, podsmażam na maśle. Jabłko obieram(...)ścieram na tarce o dużych oczkach. Śliwki siekam. Kapustę płuczę, siekam, przekładam do garnka. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, kminek, listek laurowy, ziele angielskie, cukier i sos sojowy. Wkładam grzyby, cebulę oraz jabłko. Zalewam wodą pozostałą z grzybów i bulionem. Po zagotowaniu, gotuję około 10 minut pod przykryciem, następnie kolejne 10 minut bez przykrywki, aby nadmiar wody wyparował. Natkę siekam
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 16 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-6 Składniki: 12 skrzydełek, 1/5 szklanki sosu sojowego, 4 łyżki oleju, większa papryczka chili (czerwona), 4 ząbki czosnku, 2 łyżki miodu, 3 płaskie łyżeczki rozmarynu, łyżeczka lubczyku, czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka, 1,5 łyżeczki soli. Przygotowanie: Czosnek oraz papryczkę chili drobno siekam (wraz(...)nasionami, chyba, że wolicie wersję łagodniejszą). Przygotowuję marynatę z sosu sojowego, oleju, miodu, przypraw, chili i czosnku. Wkładam skrzydełka, odstawiam do lodówki na minimum 12 godzin. Mięso przekładam do naczynia żaroodpornego wraz z zalewą. Piekę w 180 stopniach pod przykryciem 50 minut, następnie bez pokrywki około 30 minut (do zarumienienia
JejKuchniaoraz czosnek drobno kroję. Podsmażam na maśle z dodatkiem soli i ziół prowansalskich. Dodaję pomidory, chwilę gotuję na większym ogniu. Dodaję cukier i ewentualnie odrobinę soli do smaku. Do sosu wrzucam mozzarellę, gotuję na małym ogniu do rozpuszczenia się. Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę, dokładnie mieszam, następnie łączę sos z makaronem
JejKuchniaSkładniki na placki: 2 kg ziemniaków, 2 średnie marchewki, pęczek koperku, 4 małe ząbki czosnku, 2 mniejsze cebule, pieprz, majeranek, tymianek, sól, mąka, jajko. Składniki na sos: duży jogurt naturalny typu greckiego, pęczek koperku, 6 mniejszych ząbków czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 4 łyżeczki majonezu. Dodatkowo: 1 kg pieczarek, tymianek, sól, pieprz, 2-3 łyżki masła, pęczek szczypiorku. Przygotowanie(...)przyprawami, odstawiam do lodówki. Pieczarki obieram, kroję na połowę lub w ćwiartki (w zależności od ich wielkości). Podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw. Na placki wykładam podsmażone pieczarki, polewam sosem czosnkowym, posypuję posiekanym szczypiorkiem
JejKuchniatarce o dużych oczkach, łączę ze śmietaną, jajkami i pomidorami. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i rozmaryn. Dokładnie mieszam. Układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, 1/2 pieczarek, 1/3 sosu, pozostałe ziemniaki, pieczarki i sos. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem, zapiekam około 20 minut w 180 stopniach
JejKuchniaPRZYGOTOWANIA: 90 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: Około 1-1 ,2 kg boczku surowego, 4 łyżki oleju czosnkowego, 2 łyżki sosu sojowego, 4 duże ząbki czosnku, łyżeczka pieprzu pomarańczowego, łyżeczka cząbru, łyżeczka bazylii, łyżeczka tymianku, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki chili. Przygotowanie: Przygotowuję marynatę z oleju, sosu sojowego
JejKuchniaŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 7-9 Składniki: 1,5 kg ż eberek (pociętych na kawałki), 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oleju, 2 większe ząbki czosnku, garść posiekanej kolendry + kilka gałązek do pieczenia, 2 papryczki chili + 2 do marynaty (użyłam marynowanych ze słoiczka), około 1,5 łyżeczki(...)soli, szczypta tymianku, 2 łyżeczki pietruszki suszonej, szczypta pieprzu poma rańczowego (można zastąpić normalnym). Przygotowanie: Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Przygotowuję marynatę: olej łączę z sosem sojowym, posiekaną kolendrą, 2 papryczkami chili i czosnkiem. Dodaję przyprawy mieszam. Żeberka dokładnie nacieram marynatą, wkładam do naczynia żaroodpornego. Obkładam dwoma pozostałymi papryczkami i kilkoma gałązkami kolendry. Zostawiam na minimum 12 godzin w lodówce
JejKuchniaminut). Pomidory sparzam, obieram ze skórki, drobno siekam. Czosnek siekam, dodaję na patelnię wraz z pomidorami i przyprawami. Gotuję, aż odparuję nadmiar płynu. Dodaję pokrojony w kostkę ser, mieszam sos do momentu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Powstały sos mieszam dokładnie z makaronem, wykładam na talerze, posypuję świeżym oregano
JejKuchnia