Śledzie po sułtańsku z suszonymi pomidorami 221cytryny sól, pieprz szczypta cukru oliwa do po dsmażenia 3-4 listki bazylii Przygotowanie: Ro dzynki zalewamy wrzącą wo dą na czas przygotowywania sosu. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Lekko solimy. Po dsmażamy na oliwie do miękkości. Koncentratem pomi dorowym doprawiamy cebulę. Kroimy w paski suszone pomi dory oraz śle dzie ( grubość(...)Rybę, pomi dory, ro dzynki oraz pokrojoną bazylię łączymy z sosem. doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Stu dzimy i pozostawiamy do przegryzienia. Smacznego
ChilliJemy
Afgańska frittata 168mniej wyszukana potrawa tym bardziej mi smakuje. Lubię proste dania, takie jak na przykład makaron spaghetti z czosnkiem i oliwą, z pesto, albo po prostu ugotowany kalafior polany sosem warzywnym. Pyszne. Do takich szybkich prostych i smacznych dań należy zielona afgańska frittata (pewnie nikomu frittata nie kojarzy się z daniami azjatyckim. Ja taki przepis znalazłam kiedyś na ciekawym(...)przez 6 - 8 minut. Następnie wstawić do piekarnika włączonego na opcji grill i piec, aż góra całkowicie się zetnie. Frittatę podawać pokrojoną na kawałki. Ja podaję do niej dodatkowo sos jogurtowo-czosnkowy i sałatkę z pomidorów, albo dobry domowy ketchup. Jest doskonała na śniadanie, lekki obiad czy kolację. Na drugi dzień (jak zostanie, co nie jest takie pewne) można
Moja Mama Gotuje
Pyszna sałatka z pieczonych buraczków, avocado i rukoli 200kostkę 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki upieczonych, obranych i pokrojonych w kostkę buraków ½ paczki rukoli 1 szklanka prażonych pestek dyni ¾ szklanki posiekanej pietruszki Sól i pieprz Sos: 2 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny + 1 i ½ łyżki octu jabłkowego 2 i ½ łyżki miodu 3 łyżki łagodnej musztardy Przygotowanie: Avocado skrop sokiem z cytryny, dodaj buraczki(...)pietruszkę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj sos. Sałatkę układaj w salaterce warstwami: rukolę, buraczki, pestki dyni, rukolę, buraczki, pestki dyni. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotuje
Surówka z kopru włoskiego i selera naciowego 201zjeść bo jest pyszny). Wrzuć do miski i dodaj równie cienko pokrojone pozostałe warzywa: seler naciowy z listkami i jabłko (ze skórką), posiekaną pietruszkę i pestki dyni. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Połącz warzywa z sosem i wymieszaj
Moja Mama Gotuje
Hinduski kurczak tikka masala 166indyka pieprz czarny sól różowa (ja używam himalajskiej) Składniki do marynaty: 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cynamonu, papryki chilli, kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala Ponadto do sosu: 500 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam Sotille Gusto ), lub około 1 kg świeżych pomidorów (obranych ze skórki, bez nasion, pokrojonych w kostkę) 2 łyżki masła klarowanego 2 utarte ząbki czosnku(...)minutę. Dodać pomidory, ocet balsamiczny, cukier, sól i pieprz. Zagotować. Następnie zmniejszyć nieco ogień, i gotować pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Do tak przygotowanego sosu dodać podsmażone kawałki kurczaka. Całość gotować przez około 15-20 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać serek mascarpone. Dokładnie wymieszać i posypać świeżymi liśćmi tymianku lub kolendry
Moja Mama Gotuje
Dorsz w cieście francuskim 212Dorsz w cieście francuskim z dodatkiem pesto z suszonych pomidorów Składniki: 500 g świeżego dorsza (dobrze sprawdza się polędwica, ponieważ jest jednej grubości) 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz 1 opakowanie ciasta francuskiego (350g) 1 jajko Pesto: Pęczek świeżej bazylii 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju(...)ząbek czosnku ¼ szklanki pokrojonych migdałów 1 łyżka oliwy sól i pieprz Przygotowanie: W misce mieszamy posiekany czosnek, oliwę, sos sojowy i sok z cytryny. Dorsza kroimy na 4-6 kawałków, posypujemy solą i pieprzem i wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (im dłużej tym lepiej). Do miska miksera wkładamy suszone pomidory
Moja Mama Gotuje
Sałatka z rzodkiewki i awokado 183smaków i kolorów. Rzodkiewka smakuje nie tylko jako dodatek do twarożku ale również w trochę niecodziennych zestawieniach np. w połączeniu z maślanym awokado i rukolą, a wszystko polane lekkim sosem i posypane prażonym słonecznikiem. Taka sałatka powinna zadowolić niejedno podniebienie. Sałatka z rzodkiewki i awokado z dodatkiem prażonego słonecznika Składniki : 1 szklanka rukoli albo roszponki 1 duże miękkie awokado(...)cytryny. 3 łyżki oliwy 4 łyżki podprażonego słonecznika sól, pieprz do smaku Wykonanie: Dodajemy pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, rukolę albo roszponkę. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Całość polewamy sosem z oliwy i musztardy a następnie posypujemy ziarnami słonecznika. Smacznego ! Autor: Mama
Moja Mama Gotuje
Kalafior z czerwoną soczewicą i szpinakiem 148soku z cytryny 1 łyżeczka soli ¾ puszki mleka kokosowego ¼ szklanki oliwy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka startego surowego imbiru 2 łyżki sosu sojowego ¾ szklanki surowego ryżu ( u mnie brązowy jaśminowy) Wykonanie: Ryż płuczę, zalewam wodą w proporcji 1:2, lekko solę i gotuję przez około 20 minut od momentu zagotowania. Na głębokiej(...)minuty. Po tym czasie dodaję odcedzoną soczewicę i gotuję do momentu aż soczewica będzie miękka (około 20 minut). Dodaję szpinak, sok z cytryny, mleko kokosowe, posiekany drobno czosnek i sos sojowy. Wszystko mieszam i podgrzewam przez 1-2 minuty. Podaję z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotuje
Kasza jaglana z cukinią, porem i suszonymi pomidorami 186jogurtu 50-100 g sera pleśniowego 1-2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki oleju Sól i pieprz 3 łyżki sosu sojowego ½ szklanki listków bazylii Kaszę jaglaną, wcześniej chwilę podprażoną na suchej patelni, żeby straciła gorzkawy posmak (można ewentualnie przelać wrzątkiem), zalewamy wodą w proporcji 1:2, lekko solimy, dodajemy kurkumę(...)głębszej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego pora, chwilę podsmażamy, dodajemy cukinię i dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze około 2-3 minuty. Dodajemy sos sojowy, posiekany czosnek, oregano, rozmaryn, tymianek, sól, pieprz, pokrojone suszone pomidory. Następnie wlewamy jogurt i dodajemy pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Lekko mieszamy, przykrywamy na chwilę, żeby ser się rozpuścił
Moja Mama Gotuje
Warzywna sałatka z zieloną soczewicą 217sałatka z zieloną soczewicą Składniki sałatki: 2 kolorowe papryki (np. żółta i czerwona) 3 buraczki 1 czerwona cebula 1 szklanka suchej zielonej soczewicy 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Składniki sosu do sałatki: 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu sól do smaku 1/2 łyżeczki dobrej przyprawy(...)temperatury 200 stopni. Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy (około 30 minut). Warzywa kroimy w kostkę. Do ugotowanej soczewicy dodajemy pokrojoną cebulę, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, sos. W miarę potrzeby doprawiamy solą. Mieszamy. Dopiero końcu dorzucamy buraczki (smakowo nie ma to znaczenia ale sałatka prezentuje się ładniej kolorystycznie jeżeli buraczki nie zabarwią jej od razu na czerwono
Moja Mama Gotuje
Curry ze szpinakiem i ziemniakami 189zielonego groszku 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru mleko kokosowe – 1 puszka 1i ½ szklanki bulionu warzywnego 1 drobno pokrojona papryczka chilie (bez pestek) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka pasty curry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka pasty curry 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego nierafinowanego cukru pieprz i sól himalajska(...)blendera, dolewamy 1/3 szklanki wody i miksujemy. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy zmiksowaną pastę, kmin rzymski i pastę curry . Podsmażamy kilka minut. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy cukier, sos sojowy, kurkumę, papryczkę chili i ziemniaki. Wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut (należy uważać, żeby nie rozgotować za bardzo ziemniaków – moje gotowały się troszkę za długo) Dodajemy rozmrożony
Moja Mama Gotuje
Zupa szczawiowa z ryżem 195szczawiowa z ryżem Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka ½ pora kawałek selera 2 ziemniaki pokrojone na ćwiartki 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 litry wody 1-2 łyżki sosu sojowego około 300 g szczawiu 1 duża garść szpinaku sól, pieprz Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, seler, por i ziemniaki zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, sól i gotujemy(...)Odkładamy na bok, nie będą potrzebne. Dodajemy dokładnie umyty szczaw i szpinak pokrojony na mniejsze kawałki. Gotujemy 2-3 minuty. Zupę zdejmujemy z gazu i miksujemy w blenderze. Dodajemy sos sojowy, pieprz i sól do smaku, jeżeli jest taka potrzeba gotujemy jeszcze 1 minutę i gotowe. Jeżeli ktoś ma ochotę może dodać do zupy 3-4 łyżki śmietany
Moja Mama Gotuje
Spaghetti z młodym czosnkiem 215orzechów włoskich (zalanych wodą, a później prażonych) 1 kromka pieczywa bez skórki 3 łyżki parmezanu oliwa z oliwek makaron spaghetti (u nas bezglutenowy, kukurydziany) Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu blendujemy, aż uzyskamy gładką konsystencje. Następnie wlewamy na głęboką patelnię i delikatnie podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ważne, żeby było al dente. Odcedzamy i dodajemy(...)sosu, lekko mieszamy. Podajemy z dodatkiem posiekanych prażonych orzechów włoskich i parmezanu. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotuje
Bigos wegetariański 225wędzonych śliwek 1 szklanka zielonej soczewicy 2 łyżki dobrych powideł ze śliwek 5-6 łyżek oliwy extra vergine 150 ml brandy, żubrówki (ew. innej wódki) 4-5 łyżek dobrego sosu sojowego 4 ziarna ziela angielskiego 3 goździki 2-3 liście laurowe 1 łyżeczka kminku ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki ziaren gorczycy ½ łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżka soli pieprz (10-12 ziaren(...)gorczycę. Wlewamy 4 szklanki wody i gotujemy 60 minut. Dodajemy poszatkowaną białą kapustę, jabłko starte na tarce razem ze skórką, grzyby razem z wodą w której się moczyły, śliwki, sos sojowy, soczewicę. Gotujemy na małym ogniu 60 minut. Po tym czasie dodajemy powidło śliwkowe, brendy i sól do smaku. Mieszamy i gotujemy na malutkim ogniu ok. 4 godziny. W trakcie
Moja Mama Gotuje
Śledzie po sułtańsku 250oleju. Następnie dodajemy do cebuli rodzynki i wszystko razem dusimy. Dodajemy szklankę ketchupu oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką cukru, słodką papryką, pieprzem chilii cayenne oraz szczyptą soli. Jeśli sos jest bardzo gęsty możemy dodać odrobinę wody. Zostawiamy do ostygnięcia. W słoiku układamy na przemian warstwę śledzi z warstwą sosu. Na koniec dopełniamy słoik olejem, zakręcamy i wkładamy do lodówki
Taste Therapy