pomarańczy usunąć białą skórkę zwaną albedo, bo jej gorycz popsuje Wam całą frajdę z jedzenia ;) Składniki dla 2 osób: 1 pierś kurczaka 3 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego ⅓ pora 2 ząbki czosnku 2 pomarańcze 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 mała cebula Ok 50g makaronu ryżowego Sól, pieprz Dodatkowo: Orzeszki pinii (ok 3 łyżki) Ziarna(...)czarnego sezamu Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące ziemniaczanej. Zalewamy sokiem z 1 pomarańczy z sosem sojowym i marynujemy przez min. 2 godziny. Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie plastry pora. Podsmażamy chwilkę i dodajemy kurczaka razem z zagęszczonym sokiem
Kuchnia w czekoladziekażdej imprezie -polecam bo znikną błyskawicznie.... Składniki: 1 filet z kurczaka 2-3 placki tortilli jedna czerwona papryka kilka plastrów żółtego sera 3-4 łyżki majonezu rukola sos słodko-ostry chilli(chiński) curry,kurkuma sól i pieprz łyżka oleju do smażenia Przygotowanie: Filet koimy wzdłuż w plastry.przyprawiamy curry ,kurkumą ,solą i pieprzem. Smażymy na oleju. Na tortillę układamy(...)kładziemy kurczaka,smarujemy majonezem ,kładziemy paprykę pokrojoną w paski i rukolę,wszystko na koniec polewamy sosem chilli i zawijamy i kroimy w ok 3 cm kawałki. (ja przygotowuję tortillę zawsze wcześniej i w całości zawiniętą w folię trzymam godzinkę w lodówce i kroję dopiero przed podaniem ale można tez od razu pokroić i zajadać
Swojskie jedzonkowykonaniu, a bardzo smaczną i zdrową sałatkę? Bazę stanowi komosa ryżowa, a pełno w niej chrupiącej świeżej papryki, płatków migdałowych, słodko-kwaśnej żurawiny, a wszystko okraszone domowym cytrynowym sosem z lekką nutką curry. Kto chętny? Świetnie nadaje się na lunch do pracy i na dowolne, także sylwestrowe, świętowanie. Gorąco polecam Składniki: 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (lub 2/3 szklanki surowej(...)wody) 1/2 papryki słodkiej zielonej 1/2 papryki słodkiej żółtej lub czerwonej 1/2 małej cebuli białej lub czerwonej garść żurawiny suszonej 2 łyżki płatków migdałowych szczypiorek lub cebulka dymka Sos: 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (opcjonalnie) świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny sól i pieprz do smaku Wykonanie: Komosę gotujemy
Lamarida.plmnie jedna około 1,3 kg) 5 listków laurowych 7-8 kulek ziela angielskiego 2 łyżki soli morskiej woda Marynata: 0,5 l wywaru z golonek 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu worcester 1 łyżka soli czosnkowej 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki Przygotowanie: Golonki oczyścić, umyć, włożyć do garnka i całe zalać
Ala piecze i gotujepokroić w cienkie paseczki dodać starty na tarce ser o grubych oczkach oraz pokrojone w paseczki pod skosem paluszki surimi. Wszystko wymieszać. Cebulę odcisnąć i dodać do sałatki. Wymieszać. Sos 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka gorczycy sól pieprz ziołowy Wszystkie składniki sosu wymieszać
O kuchni z uczuciemlodówce. Szybko i pożywnie. W sam raz dla osób, które w piątek po całym tygodniu pracy wracają do domu i nie mają siły ruszyć ręką. Składniki na spaghetti z sosem serowo - pieczarkowym (2 porcje): makaron spaghetti około 200 - 250 g mała śmietana 30% pieczarki około 100 - 150 g kilka łyżek parmezanu szczypiorek sól pieprz Pokroić pieczarki w paski i podsmażyć(...)patelni. Wlać śmietanę i chwilę podgrzewać. Dodać starty parmezan. Przyprawić solą i pieprzem wedle uznania. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Wrzucić spaghetti na patelnię i dokładnie wymieszać z sosem. Posiekać szczypiorek. Makaron posypać przed podaniem. Wersja bez szczypiorku jeśli ktoś nie przepada, ale ostrzegam, że danie traci bardzo dużo na smaku
Karola gotujepół plaster sera. Zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. Spinać brzegi wykałaczkami. ?Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z każdej strony na rumiano. Sos żurawinowy: 250 g świeżej żurawiny 2/3 szklanki wody 3 goździki pół szklanki cukru (lub więcej) W garnku z grubym dnem umieścić owoce, dodać cukier, wodę i zagotować. Dodać goździki. Gotować(...)małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż żurawina popęka, całość zgęstnieje, a woda odparuje. Na talerze wyłożyć po 2-3 łyżki sosu żurawinowego, a na nim pokrojone w plastry roladki. Podawać z ryżem i surówką z kapusty
Czerwień i błękitczasie mięso gotujemy sous vide w temperaturze 59 stopni Celsjusza przez 5 godzin. Szynkę studzimy w woreczku. Woreczek rozcinamy nad naczyniem do pieczenia, wlewamy do niego sos powstały podczas gotowania. Do naczynia wkładamy szynkę. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut. Raz na jakiś czas mięso polewamy sosem z pieczenia. Szynkę odstawiamy do wystudzenia
Kulinarne przygody Gatitypapryki i czerwonej cebuli. Po prostu pycha :) Składniki: 4 kawałki łososia bez skóry 2 gruszki 1 czerwona cebula 10 cm papryki ramiro liście pietruszki i kolendry 4 łyżeczki słodkiego sosu chili 1 łyżka masła 1 łyżka miodu olej rzepakowy z Wielkopolski Semco sól morska i pieprz młotkowany do smaku skórka z połowy cytryny sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Gruszki(...)każdej strony po okolo 4-5 minut. Gorącego obsypać sola morską. Na talerzu położyć liście kolendry i pietruszki, na tym zaserwować łososia, gruszki i podduszone warzywa, na końcu polać sosem chili. Smacznego :) Danie idealne na Wigilię lub Sylwestrowy obiad
Gosia gotujemozzarelli. Polecam jako dodatek do obiadu lub lekką kolację. Składniki: 100 g mixu sałat 4 ogórki gruntowe pół pęczka rzodkiewek 150 g pomidorków koktajlowych 100 g mozzarelli w kulkach sos: 1 łyżka octu jabłkowego 5 łyżek oleju lub oliwy 1 łyżeczki soli 1 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczki ziół prowansalskich Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy(...)plasterki, rzodkiewki też kroimy w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół a mozzarellę odcedzamy z zalewy. Na talerze przekładamy sałatę, potem ogórki, rzodkiewki, pomidorki i mozzarellę. Robimy sos: mieszamy razem ocet z oliwą i przyprawami. Polewamy dopiero przed podaniem i mieszamy. Przepis na 3 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnemrożonych podgrzybków, 1/2 kg kapusty kiszonej, średniej wielkości cebula, 1/3 średniej wielkości jabłka, 2 łyżki oleju, 3/4 szklanki wody, 100 g suszonej żurawiny, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kminku, łyżka sosu sojowego, 1-2 łyżeczki cukru. Przygotowanie: Grzyby rozmrażam, kroję na kawałki. Kapustę dwukrotnie opłukuję pod ciepłą wodą, odciskam, siekam nożem. Cebulę kroję w drobną kostkę, jabłko obieram i ścieram(...)tarce o dużych oczkach. W garnku lub na dużej patelni szklę cebulę na rozgrzanym wcześniej oleju (delikatnie rumienię). Do cebuli dodaję kapustę, sos sojowy i przyprawy - sól, pieprz, kminek i cukier. Smażę przez minutę mieszając. Dodaję grzyby i jabłko, smażę kolejną minutę. Wlewam wodę, zagotowuję. Dodaję żurawinę, przykrywam i gotuję około 10 minut (w trakcie przemieszać). Następnie zdejmuję pokrywkę
JejKuchniaByły już na blogu smażone ryby w tym sosie i filety z kurczaka. Pomyślałam, że można również spróbować ze śledziami i to był strzał w dziesiątkę. Śledzie są przepyszne! Składniki: – 500 g filetów śledziowych w oleju Sos słodko-kwaśny – 2 cebule – 1 papryka czerwona – 1 papryka żółta
To co kochamschab w marynacie miodowej, możecie go zarówno upiec w piekarniku, jak ja to zrobiłam, jak i grillować. Składniki: 1/2 kg schabu bez kości 3 łyżeczki startego imbiru 4 łyżki sosu sojowego 5 łyżek miodu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Przygotowanie: schab umyj, osusz i pokrój w plastry z imbiru, soli, miodu i sosu sojowego przygotuj marynatę plastry mięsa włożyć
Oka w rosole czyli KaFka gotujeTimes New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Chcecie skosztować nowej pomidorowej, robionej w 15 min? No to zapraszamy ;) Składniki 1 słoik sosu pomidorowego Barilla z oliwkami 1 marchew 1 łyżka masła 1 cukinia średniej wielkości świeża bazylia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Sos przelewamy do garnka, dodajemy startą na dużych oczkach marchew, dolewamy gorącego bulionu warzywnego (do poziomu 1,7 litra), gotujemy pod przykryciem około 10-12 min, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W tym czasie, przy pomocy maszynki robimy makaron z cukinii (szerokie wstążki). Jeśli nie posiadamy maszynki, cukinię tniemy wzdłuż na 2-3 mm plastry, później kroimy w julenkę
R'n'G Kitchen