sosy - 72734 przepisów (strona:1966/4849)

Fasolka po bretońsku 170

trudna do przygotowania, podążajcie za moimi wskazówkami. Potrzebujemy: 500 g suchej białej fasoli 2 cebule 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 500 g wędzonej szynki lub kiełbasy 340 g sosu pomidorowego dla dzieci LaSelva  4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe woda 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Fasolę zalewamy wodą na około(...)kosteczkę i podsmażamy na tej samej patelni. Przyrumienioną wędlinę dodajemy do fasoli i cebuli. Całość gotujemy razem z paprykami w proszku jeszcze przez około 15 minut. Na koniec dodajemy sos pomidorowy i w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Sałatka brokułowa z pomidorami i sosem czosnkowym 206

Składniki: 1 brokuł (500 g) 2 pomidory 4 jajka 3 łyżki pestek dyni Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 ząbki zmiażdżonego czosnku sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania: Brokuł dzielimy na kilka mniejszych kawałków i wrzucamy do gorącej wody z dodatkiem soli i cukru. Gotujemy około 8 minut a następnie odcedzamy i przelewamy niewielką ilością zimnej wody. Brokuł(...)być al dente. Jajka gotujemy na twardo. Pomidory i jajka kroimy w dzwonka. Pestki słonecznika prażymy na patelni. Wszystkie składniki sałatki układamy w salaterce i posypujemy uprażonymi pestkami. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Polewamy sałatkę

Qchnia po prostu
Kolumbijskie ceviche z krewetek z bezglutenowymi krakersami 227

zimnej wody szczypta soli szczypta sody oczyszczonej około 40 dużych białych krewetek (mogą być mrożone) sok z 4 limonek 1/3 butelki ketchupu pikantnego premium Kotlin 1 łyżeczka dowolnego pikantnego sosu, lub drobno posiekanej ostrej papryczki 1 czerwona cebula 1 pęczek kolendry 1 - 2 łyżki białego rumu klarowane masło do smażenia sól Wykonanie: Krakersy można przygotować parę dni wcześniej. Mąki przesiewamy(...)ogonkami, posłużą do dekoracji. Resztę krewetek obgotowujemy około 2 minuty i przelewamy zimną wodą.  Cebulę kroimy w kosteczkę, mieszamy z rumem, sokiem z limonki, ketchupem i ostrym sosem, lub papryczką chilli. Dodajemy posiekaną kolendrę i obgotowane krewetki, wszystko razem dokładnie mieszamy i nakładamy do kieliszków, lub niewielkich szklaneczek.  Krewetki które zostawiliśmy z ogonkami obsmażamy na klarowanym maśle

Quinoa Raz!
Przepis na śniadanie-kanapki na gorąco 302

śniadanie Składniki: na 4-6 porcji 12 małych brioszek, zrośniętych, tutaj przepis 12 plasterków szynki 12 plastrów cheddar 100 g żółtego sera 250 g pieczarek 100 ml pomidorowego sosu, tutaj przepis 3 łyżki oliwy 1 łyżka oregano Przygotuj ciasto na brioszki (kliknij w link). Podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj okrągłe bułki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia(...)małych odstępach. Bułki podczas wyrastania złączą się. Posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Piecz według danych w przepisie. Upieczone i przestudzone bułki rozetnij w połowie. Dolną część posmaruj pomidorowym sosem. Następnie obłóż serem, szynką i usmażonymi pieczarkami. Na koniec posyp mozzarella i przykryj wierzchnią częścią bułki. Wierzch bułek posmaruj oliwą. Wstaw kanapki do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez

codojedzenia
Tagliatelle z boczniakami i szpinakiem 180

boczniaków i szpinaku. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - porcję makaronu - 1 opakowanie boczniaków (250 g) - 3 garście szpinaku - 3 łyżki łuskanego słonecznika - 2 ząbki czosnku - 1 łyżkę sosu sojowego - po pół łyżeczki wędzonej, słodkiej oraz ostrej papryki - pieprz do smaku - 1 łyżeczkę masła - 1 łyżkę oliwy 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym tłuszczu (masło(...)czosnek. 3. Następnie dodajemy opłukane, osuszone i pokrojone w cienkie paski grzyby (wzdłuż blaszek), które od razu solimy, aby szybciej puściły wodę. 4. Gdy woda odparuje dodajemy szpinak, słonecznik, sos sojowy oraz przyprawy i całość smażymy do czasu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. 5. Na końcu dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i podajemy. SMACZNEGO

Bez Cebuli
Tajskie kotleciki z dorsza 153

Wszystkim! :) Dziś zapraszam na tajskie kotleciki rybne z dorsza. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - ok. 250 g filetu z dorsza - 3-4 łyżki mąki pszennej - 1 łyżkę sosu rybnego - 1 łyżkę sosu sojowego - 1 czubatą łyżeczkę czerwonej pasty curry - 1 małą papryczkę chili bez pestek - garść posiekanej kolendry - sok z połowy cytryny - szczyptę pieprzu - olej do smażenia

Bez Cebuli
Tort kanapkowy 191

ugotowanego na twardo. Całość świetnie się prezentuje i oczywiście smakuje równie ciekawie. Polecam!  Tort kanapkowy Składniki:  6 kromek miękkiego chleba (użyłam tostowego wieloziarnistego)* 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 opakowania serka kremowego (~300g) opakowanie wędzonego łososia (~150-200g) 2 łyżki majonezu musztarda 3 jajka ugotowane na twardo zielony ogórek rzodkiewki kapary Jak zrobić tort kanapkowy? Tuńczyka(...)ogórka. Przykryć kolejną warstwą chleba.  Chleb posmarować serkiem kremowym, na nim ułożyć warstwę wędzonego łososia, skropić sokiem z cytryny i ułożyć plastry jajek ugotowanych na twardo, jajka posmarować sosem majonezowo - musztardowym. Przykryć warstwę pieczywa. Cały torcik posmarować serkiem kremowym, delikatnie wygładzić.  Tort dowolnie udekorować wędzonym łososiem, jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem, kaparami itp.  Przed podaniem tort dobrze jest schłodzić

Codzienne Gotowanie
Sałatka z rukolą, jabłkiem, szynką parmeńską i parmezanem (Insalata di rucola con prosciutto crudo, mele verdi e parmigiano) 181

olio extravergine d'oliva 2 cucchiaini di senape 1 cucchiaino d'aceto balsamico parmigiano reggiano  sale, pepe PRZYGOTOWANIE Jabłka kroimy na cienkie plasterki, szynkę na kawałeczki. Przygotowujemy sos do sałaty: mieszamy musztardę, oliwę i ocet balsamiczny. Układamy sałatę: liście rukoli, plasterki jabłka, kawałeczki szynki i parmezanu. Całość oprószamy czarnym pieprzem; przed podaniem polewamy sosem.  **** PREPARAZIONE Tagliate le mele

La grande e la piccola cuoca
Sałatka nicejska 200

SKŁADNIKI:   ( na 1 porcję )                1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 50 g zielonej fasolki szparagowej pomidor garść mixu sałat jajko na twardo pół małej czerwonej cebuli 5 czarnych oliwek sól i pieprz       Dressing: łyżka octu winnego  2 łyżki oliwy z oliwek  łyżeczka musztardy(...)pół. 3. Na talerzu ułożyć sałatę, dodać pokrojonego w ćwiartki pomidora, posiekaną w plasterki cebulę, fasolkę szparagowa i czarne oliwki. 4. Dodać ćwiartki jajka i kawałki tuńczyka. Polać sosem

Atlas Smaków
Udka z indyka z pieczarkami 197

Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki 1 kg udek indyczych bez kości 400 g pieczarek 2 średnie cebule 2 łyżki sosu worcestershire 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka Udka bez kości, a jeżeli takich nie macie to należy je usunąć, oprószyć solą, pieprzem. W rondlu rozgrzać(...)piórka cebulę i czosnek. Smażyć chwilę i wlać 2 szklanki wody. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki, doprawić papryką ostrą i  słodką,solą oraz  pieprzem.  Wlać sos worcestershire i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę. udka z indyka z pieczarkami

O kuchni z uczuciem
PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE 170

szkl. mleka  1 łyżeczka cukru  2 łyżki oliwy z oliwek  1 płaska łyżeczka cukru *NADZIENIE Plastry kiełbasy żywieckiej podsuszanej Mozarella ( 2 kulki)  pomidorki koktajlowe * SOS POMIDOROWY 3 łyżki passaty pomidorowej 4 łyżki keczupu majeranek, oregano, bazylia, sól PRZYGOTOWANIE:  W misce mieszamy mąkę z drożdżami, cukrem i solą. W naczyniu mieszamy wodę z mlekiem, a następnie(...)odgazować i rozwałkowujemy je na duży prostokąt.  1. Przenosimy delikatnie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Rogi ciasta zawijamy do środka i lekko je ugniatamy . 2. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym* 3.   Układamy nasze dodatki 4. Pieczemy około 20 min. w 200 st. C  B uon appetito

Marcepanowa kuchnia
Śledzie po kaszubsku 🐟🐟 692

sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, chilli, majeranek. Po chwili wrzucamy nasze śliwki i dolewamy przecier pomidorowy. Całość razem gotujemy jeszcze maksymalnie 2 minuty. Na koniec dolewamy pozostały olej. Sos zanim dodamy do śledzi musi być zimny. Gdy już dodamy go należy dobrze całość wymieszać. Co ważne, śledzie w sosie powinny się przegryźć minimum dwa dni, a najmniej jeden dzień

Kuchennyviral.pl
Pierś z kurczaka w czerwonym winie z marchewką i zielonym groszkiem 202

jest nieco trudne i może odstraszać, dlatego przygotowałyśmy dla Was uproszczoną wersję tego dania. Mimo, że łatwiejsze w przygotowaniu to nic nie traci z kruchości mięsa i wyrazistego smaku sosu na bazie czerwonego wina. Danie to doskonale nadaje się na obiad rodzinny czy przyjęcie. Można je przygotować wcześniej (nawet poprzedniego dnia), a przed przyjściem gości tylko odgrzać, będzie wówczas równie(...)delikatnie oregano, wrzucamy też liść laurowy. Przykrywamy brytfankę i gotujemy około 30 minut, aż marchewka zmięknie. Do 1/3 szklanki zimnej wody dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy kilka łyżek sosu i ponownie mieszamy tak, by nie było grudek. Wlewamy do brytfanki i dodajemy odcedzony zielony groszek. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub pyzami

Kolizje Smaków
Pudding dyniowy z sosem karmelowym 224

Mimo, że sezon dyniowy już przemija mam dla was pyszny deser.  Aksamitny w środku polany słonym sosem karmelowym idealnie współgra.  Zamiast białego cukru dałam Cukier Trzcinowy Dry  Demerara Diamant.  Składniki : 600g miąższu z dyni 200 ml śmietanki 30% 100 ml mleka 1/2 szkl Cukru Trzcinowego Dry Demerara Diamant 1 szkl mąki szczypta soli 2 łyżeczki cukru(...)dodajemy sól - tu już kwestia waszego smaku czy lubicie mocno słony karmel czy delikatnie słony. Po wystygnięciu karmel zastyga, wystarczy ponownie delikatnie podgrzać. Ostudzony pudding kroimy i polewamy sosem karmelowym. #cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant

Garnkowe fanaberie
PLACKI Z FASOLI MUNG I CZARNEGO RYŻU Z KURCZAKIEM 203

Składniki: 1 szklanka zielonej fasoli mung Radix-Bis 1 szklanka czarnego ryżu jaśminowego Radix-Bis 1 flet z kurczaka 2 jajka 1 cebula 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Fasolę mung zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 3 godz. Po tym czasie, wodę odlewamy, a fasolę gotujemy(...)surowy. Do miski wrzucamy ugotowaną fasolę, dodajemy 2-3 łyżki wody oraz jajka i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy ugotowany ryż, podsmażonego kurczaka z cebulą oraz mąkę. Przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem oraz solą i całość mieszamy.   Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy przygotowaną masę, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron przez około 2-3 min. Podajemy

Kuchnia MagdaLeny