fareast-language:EN-US;} Składniki: 60 dag obranej i bez włókien dyni 1 marchew 1 pietruszka łyżeczka tartego imbiru por (garść) śmietana 1.5 szklanki bulionu sól, pieprz, opcjonalnie sos sojowy Wykonanie: Pora pokroić w plasterki – potrzebujemy około garści, dynię kroimy w małą kostkę, marchew i pietruszkę też w plasterki. Imbir ścieramy na tarce na małym oczku. Pora podsmażamy(...)Bulion w tym czasie podgotowujemy w osobnym garnku, wrzucamy warzywa i gotujemy je do miękkości. Na końcu blendujemy naszą zupę na krem. Doprawiamy według uznania, można pokropić odrobiną sosu sojowego. Podajemy ze śmietanowym kleksem. Smacznego
Justa próbuje gotowaćBłyskawiczna i syta tradycyjna włoska pasta, czyli makaron z lekko pikantnym sosem Amatriciana, którego główne składniki to podsmażone wieprzowe podgardle (guanciale) i pomidory. Nie może w nim zabraknąć również twardego owczego sera pecorino romano. Nazwa sosu pochodzi od niewielkiego włoskiego miasta Amatrice w rejonie Lacjum. Składniki na 2-3 porcje: 300 g makaronu spaghetti 400 g pomidorów z puszki
wyzwania kuchennebiałej czekolady (1 litr) Składniki: 230 g białej czekolady, drobno posiekanej 1 szklanka (250 ml) mleka 2/3 szklanki cukru szczypta soli 5 dużych żółtek 2 szklanki śmietanki 36% sos karmelowy do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: Umieść czekoladę w dużej misce, na której umieść też sitko. W rondelku umieść mleko, cukier i sól i podgrzewaj mieszając aż cukier się rozpuści. W oddzielnej(...)wlej powoli ciepłe mleko do żółtek, cały czas mieszając, po czym przelej mieszankę ponownie do tego samego rondelka. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje do konsystencji sosu po czym przelej go przez sitko do miski z czekoladą. Wymieszaj energicznie aż czekolada się rozpuści, po czym wmieszaj śmietankę. Włóż miskę do lodówki i schłodź, po czym wlej
karmelowygarść mieszanki kiełków - pojedynczy filet z kurczaka - garść prażonego sezamu - niewielki korzeń imbiru - 3 ząbki czosnku - mała papryczka chilli - olej sezamowy - olej kokosowy - 1/2 limonki Marynata: - 100 ml sosu teryiaki - łyżka octu ryżowego - łyżeczka brązowego cukru Przygotowania zaczynamy dzień wcześniej. Kurczaka płuczemy, wycinamy wszytskie błonki i kroimy na spore kawałki. Przekładamy do miski. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy(...)minutach energicznym potrząśnięciem woka przewracamy kurczaka na drugą stronę. Odczekujemy kolejne 2 minuty. Dorzucamy makaron, dodajemy sok z limonki, dwie łyżki oleju sezamowego i w razie potrzeby kilka kropel sosu sojowego. Szybko mieszamy, wykładamy na talerze, posypujemy prażonym sezamem i szczypiorkiem. Smacznego
Cook&Lovedłoniach pak choi. Wiele miałam pomysłów na wykorzystanie jej, nie chciałam jednak tych pięknych liści niszczyć pod wpływem temperatury dlatego zamarynowałam je jedynie w miodzie, oliwie, czosnku i sosie sojowym. Podałam zamarynowane z cukinią surową, wędzonym łososiem, mini mozarellą, ugotowanym na twardo jajkiem, kiełkami oraz dressingiem słodko- kwaśnym na bazie jogurtu, miodu i soku z limonki. Bardzo podoba mi się(...)twardo kiełki rzodkiewki niewielki kawałek młodej cukinii 5-6 kulek sera mozzarella mini czarny sezam marynata do sałaty: 1/2 ząbka czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka miodu, pieprz, łyżka oliwy z oliwek dressing: 2 łyżki jogurtu greckiego, posiekany koperek, łyżeczka miodu, sok z połowy cytryny Pak Choi myję. Czosnek siekam i wszystkie składniki
Mango Papajasałaty lodowej, - kilka mniejszych pieczarek, - 6 jaj przepiórczych, - 6-8 suszonych pomidorów, - 1 duży pomidor, - 1/2 czerwonej cebuli, - 2 łyżki kukurydzy, - 2 łyżki ziaren słonecznika, - 1 łyżka siemienia lnianego. Sos: - 2 łyżki octu jabłkowego, - sok z 1/2 cytryny, - 1 łyżeczka musztardy, - szczypta soli, - szczypta pieprzu ziołowego, - 1 łyżeczka oregano/bazylii, - 3 łyżki wody mineralnej, - 2 łyżki oleju lnianego. Przygotowanie: - sałatę lodową(...)kroimy na pół, - pomidora kroimy w cienkie łódeczki (tak jak na zdjęciu), - do sałat dodajemy pokrojone suszone pomidory, pieczarki, jajka, posiekaną czerwoną cebulę i kukurydzę, - na wierzch sałatkę polewamy sosem, a następnie posypujemy siemieniem lnianym oraz słonecznikiem. SMACZNEGO! Sałatka jest idealna na kolację, ponieważ dostarcza odpowiedniej ilości zdrowych tłuszczy, witamin oraz białka i błonnika
MintTasteczasu w kuchni! Potrzebne będą (porcja dla 3-4 osób): - mieszanka chińska (mrożona), - 1/2 żółtej papryki, - 1 cebula czerwona, - 2 pojedyncze piersi z kurczaka lub 1 podwójna, - 5 kropel sosu sojowego jasnego, - 5 łyżek oleju rzepakowego, - przyprawa chińska 5 smaków, - szczypta soli morskiej, - szczypta pieprzu cayenne, - szczypta słodkiej papryki, - szczypta majeranku, - nitki chilli, - opakowanie makaronu ryżowego. Sposób przygotowania: - mieszankę(...)łyżki oleju, - kroimy paprykę i cebulę i dodajemy je do warzyw - następnie doprawiamy solą morską oraz przyprawą "5 smaków" i pieprzem cayenne, - gdy warzywa będą miękkie polewamy je kroplami sosu sojowego, - pierś z kurczaka kroimy w cienkie paseczki i doprawiamy przyprawą "5 smaków" i słodką papryką, - warzywa przesypujemy do garnka i smażymy na patelni pierś z kurczaka, - usmażonego kurczaka
MintTastenajgrubsze, o zamkniętych główkach. Do czego spożywać szparagi? Doskonale sprawdzają się jako dodatek do różnego rodzaju ryb i mięs, ale również polecam spożywać je same ale z dodatkiem sosu np. musztardowego lub czosnkowego - przepis na sosy znajdziesz -> tutaj
MintTastePRZEPIS NA DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY Zapewne wiele z Nas uwielbia sos bolognese lub po prostu sos pomidorowy, który nie tylko świetnie smakuje z mielonym mięsem ale również z rozmaitymi warzywami. Postanowiłam stworzyć zatem przepis na przepyszny, domowy przecier pomidorowy! Dodam, że do mojego przecieru pomidorowego wykorzystałam pomidory eko z przydomowej szklarni mojej babci. :) Składniki na przecier pomidorowy: - 8-10 pomidorów
MintTasteSałatka z grillowanym burakiem - przepis Składniki: (porcja dla 2 osób) - gotowy mix sałat z rukolą; - czerwona cebula; - 1 mały burak; - 100g sera feta; - 1 kiwi; - szczypta oregano. Składniki na sos: - 1 łyżka wody; - 2 łyżki oliwy; - 1 łyżeczka musztardy; - 1 łyżeczka octu winnego; - szczypta soli i pieprzu cytrynowego. Sposób przygotowania: - buraka obrać, pokroić w cieniutkie plasterki i podsmażyć na patelni(...)stron; - cebulę pokroić w paseczki, a fetę w kosteczki; - kiwi obrać i pokroić w plasterki; - mix sałat posypać cebulą i fetą, ułożyć grillowanego buraka oraz kiwi, polać sosem sałatkowym. SMACZNEGO
MintTastesamą patelnię i podsmaż do miękkości również na maśle klarowanym; - gdy warzywa będą gotowe, delikatnie posyp je na talerzu parmezanem, ułóż obok gotowe placuszki. Polecam podawać całość z sosem tzatziki lub sosem czosnkowo-jogurtowym. SMACZNEGO
MintTasteSkładniki dwa kawałki fileta z Dorsza opakowanie szynki szwarcwaldzkiej świeży szpinak kiełki (opcjonalnie) łyżka masła sklarowanego pół szklanki białego wina półwytrawnego sól 3/4 szklanki śmietanki sos vinegrette odrobina wody ok 3 łyżki pół łyżeczki cukru łyżeczka octu jabłkowego ząbek czosnku sól, pieprz dwie łyżki oleju Przygotowanie Mięso ryby owinąć szynką i podsmażyć na maśle po 2 min z każdej(...)strony. Następnie na tą patelnię wlać wino, po kilku minutach dodać śmietankę, posolić do smaku i zredukować. Wszystkie składniki sosu wymieszać w słoiczku i polać nim szpinak - dodać kiełki - i gotowe
Gaździnka warzyRosół z kaczki najczęściej gotuje się z połowy tuszki (korpusu z szyją, jednym skrzydłem i nogą). Ponieważ ja nogi z kaczki potrzebuję do innych dań (do przygotowania aromatycznego sosu z kaczki lub do confitu z kaczki), zamiast nogi daję drugie skrzydło. Dzięki temu z jednej całej kaczki mam kilka obiadów. Rosół z kaczki jest tłustą zupą, ale w prosty sposób(...)lubczyku powoduje kompensacje charakterystycznego zapachu rosołu z kaczki i sprawia, że w całym domu pięknie pachnie. Rosół z kaczki podaję z mięsem z gotowania rosołu, natką pietruszki oraz łyżką sosu ze śliwek i żurawin . Nie próbowaliście jeszcze? Skosztujcie koniecznie :) The post Rosół z kaczki appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaMakaron np. stroncatura albo fileja Jest milion lokalnych dań opartych na różnych rodzajach makaronu. Stroncatura to takie szerokie ciemne wstążki a fileja to długie kluski, których zakamarki dobrze pochłaniają sos. Typowe danie ze stroncaturą to pesto z kwiatów cukinii i krewetek – przepis tutaj albo w bardzo fajnej słodko – pikantnej wersji z sosem z anchois, bułką tartą, czosnkiem, kaparami
Ugotowane pozamiatanewina Smacznego 1 zaraz 2 trzeba 3 powiedzieć 4 naprawdę 5 była; ō- samogłoska w wymowie między o i u 6 niektórzy 7 wspomnienie 8 nas 9 deszczowe 10 sos 11 ô= ło 12 żony 13 wyczyszczony 14 pomarańczy 15 mała 16 plasterki 17 bardziej 18 śmietana 19 naprawdę 20 szybko 21 pokrójcie 22 grubsze 23 paski 24 lekko
Chop w kuchni