Jako pierwszy postanowiłam wykorzystać przepis na makaron z mięsem wieprzowym i grzybami. Nie miałam borowików ale podgrzybki też świetnie się nadawały. Otrzymałam 3 solidne porcje sycącego dania. Makaron z sosem mięsnym i podgrzybkami 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatki i przekręciłam ją przez maszynkę z grubym sitkiem) 1 cebula 30 g grzybów suszonych np. podgrzybków 50 g parmezanu(...)moczenia grzybów (bez śmietków z dna) i dusimy pod przykryciem ok 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy pozostawiając szklankę wody z gotowania. Makaron wkładamy do sosu, wsypujemy starty parmezan i wlewamy odstawioną wodę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe
Dzieje kuchennej Wiewiórysoczewicy czerwonej Pól kilo mąki Drożdże Mały jogurt naturalny Razem: ok. 140 zł Przyprawy: Kurkuma Kumin Oregano Tymianek Słodka papryka Pieprz kajeński Czosnek granulowany Ocet ryżowy Sos rybny Sos sojowy Olej sezamowy Kawałek cynamonu Ziarna kolendry Ze spiżarki: Miód Oliwa Olej Pobierz listę zakupów Smacznego i dajcie znać co sądzicie o takim menu, czy spróbowaliście, a jeśli
Niedzielny kucharzOpakowanie krewetek 200 g 4 łyżki szczypiorku 4 łyżki świeżej kolendry lub łyżeczka utartych nasion Chiński rosół: 500 ml rosołu 500 ml wody Łyżeczka miodu Łyżeczka octu ryżowego Łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego Kawałek cynamonu (2 cm) Dodatki : Brokuł lub kapustka bok choy (pak choi) Szklanka posiekanej czerwonej kapusty (lub białej) Szklanka drobno pokrojonej
Niedzielny kucharzminut aż się usmaży i lekko zezłości, wtedy dodaj plasterki czosnku i oliwek, podsmaż ok 1-2 minut i dolej na patelnię wino Dodaj na patelnię śmietanę i wymieszaj sos aby stał się jednolity. Do sosu z kurczakiem włóż ugotowany makaron, lekko wymieszaj i dorzuć liście świeżego szpinaku. Dopraw teraz odrobiną pieprzu i wszytko wymieszaj i podgrzewaj 1-2 minuty
nietylkopasta.plpestki dyni, ale może być również sezam i cokolwiek innego co Wam przyjdzie do głowy. Rozmrażamy truskawki, aż puszczą sok i będą miękkie. Nie chcemy sorbetu, a sos truskawkowo-bananowy. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni, góra i dół bez termoobiegu. Następnie kroimy banana na mniejsze części i blendujemy razem z truskawkami na gładki sos. Dodajemy do mieszaniny jajko
Justa próbuje gotować200g soczewicy zielonej (przed namoczeniem) Sos sojowy Pół cebuli Jajko Bułka tarta Smalec lub olej do smażenia Soczewice namoczyć (20 minut ) i ugotować (25-30 minut). Odcedzić. Po przestudzeniu dodać startą na małych oczkach cebulę i doprawić masę sosem sojowym. Dodać jajko i bułkę tartą( Tyle żeby masa dawała się uformować). Formować małe kotleciki i otaczać je w bułce tartej
cukrem pudrem posypanetermoobiegu z 30 minut z przestudzonej kury wyjąć wykałaczki, wyjąć nadzienie, do rozdrabniacza włożyć nadzienie, cebule, wlać powstały wywar, i dodać 2-3 szklanki wody i zmiksować, jest pyszny sos, kura smakuje na ciepło i na zimno, sos jest aromatyczny, gęsty i bez grama mąki - kura wiejska od zaufanego gospodarza jest o wiele smaczniejsza od kupowanych w marketach, mięso
W Mojej Kuchni Lubiękiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka faszerowana Zielony hamburger Makaron spaghetti z cukinii z sosem bolognese Pulpety w sosie pomidorowym Bigos Soczysta wątróbka saute Krewetki w maśle czosnkowym Krewetki w pomidorach Śledź pieczony Łosoś w maśle czosnkowo-ziołowym Pstrąg pieczony w rozmarynie Smażona pierś
Ola la LCHFwymyśliłam (gdzieś, kiedyś trafiłam na to w internecie i jest świetny), ale myślę, że mam dla Was inny :) Otóż jeżeli posiadacie w swojej spiżarni np. paprykę marynowaną w sosie pomidorowym lub ketchupie (jak coś to przepis jest tutaj ) lub jakieś inne sosy na bazie pomidorów i papryki - to będzie świetne do marynowania śledzi . Wystarczy otworzyć słoik, zawartość wymieszać ze śledziami
Moja Książka KucharskaKiedy potrzebuję czegoś na szybko, zwykle decyduję się na makaron. Sos jestem w stanie przygotować podczas, gdy makaron spokojnie gotuje się w garnku obok. Spójrzcie jakie to proste. Potrzebujemy: 300 g frankfurterek delikatesowych Duda 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 300 g jogurtu greckiego 100 g parmezanu sól, pieprz 300 g makaronu penne Makaron(...)często mieszając. Patelnię pozostawiamy na malutkim ogniu, dodajemy jogurt oraz ser i mieszamy do momentu aż ser się nie roztopi. Doprawiamy solą i pieprzem. Gorący makaron mieszamy z przygotowanym sosem. Podajemy ze świeżym koperkiem. Wioleta Gargula
MamaOskarkajeszcze bardziej podpiło ich smak! Taki prosty trik a sporo zmienia. Pączki są bez nadzienia, bo wciąż nie mam szprycy do nadziewania pączków, dlatego podałam je z gorącym sosem malinowym i to jest obłęd totalny. Polecam Wam bardzo ten patent, prosto, szybko i bardzo smacznie. Jeśli chcielibyście zrobić pełnowymiarowe pączki to przepis na nie znajdziecie TUTAJ! PRZEPIS NA MINI(...)pączek ładnie smażyć jeśli tak to temperatura oleju jest prawidłowa. Smażymy na złoty kolor, wyjmujemy łyżką cedzakową na ręczniki papierowe. Cukier puder zmieszaj z cynamonem i obtocz pączki. Sos malinowy: - 2 szklanki zamrożonych malin - 2-3 łyżki miodu W rondelku zagotuj maliny, poczekaj aż nadmiar wody odparuje, dodaj miód i gotowe! Pyszny i prosty pomysł na weekendowe słodkości. Wypróbuj
SMYKWKUCHNImięsa mielonego z indyka ok. 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mleka 2-3 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Panierka: 1-2 jajka 1 szklanka bułki tartej Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i również kroimy w kostkę(...)patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz sosem sojowym i smażymy do momentu, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Studzimy. Bułkę tartą wsypujemy do kubka i zalewamy mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby spęczniała. Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy jajka, spęczniałą bułkę
Kuchnia MagdaLenyKrólik ma bardzo delikatne i chudziutkie mięso, które czasami może wydawać się mdłe w smaku. Przyrządzenie go w sosie musztardowym daje danie o wyraźnym, wyostrzonym smaku. Można je podać z kluseczkami francuskimi - idealnie do siebie pasują. Składniki: 1/2 tuszki królika - poporcjowanego 1 średnia cebula ok 100 g boczku wędzonego musztarda kremska lub sarepska 250 ml białego półwytrawnego(...)tymianku i całość dusić przez ok. 40 minut - do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie należy wyjąć je z patelni. Na patelnię dodać 3 łyżki śmietany, ewentualnie doprawić sos solą i pieprzem i przesmażyć chwilę. Następnie dołożyć mięso i całość podgrzać przez ok 10 minut. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuUwielbiam tą przekąskę...gorące, pieczone ziemniaczki, nafaszerowane pieczarkami i otulone ciągnącym się serkiem żółtym. Obowiązkowo polecam podawać tą przystawkę w towarzystwie sosu czosnkowego 💜 Składniki: ziemniaki średnie 24 szt, pieczarki 600 g, cebula 1 szt, majeranek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kolendra mielona 1 łyżeczka, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz, oliwa z oliwek 6 łyżek, olej do smażenia(...)będą miękkie. Następnie ziemniaki napełniamy pieczarkowym farszem i posypujemy startym serem żółtym, ponownie wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy aż serek się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym
kulinarne odsłony patikostkę. Ser camembert również kroimy na mniejsze kawałki. W garnuszku mieszamy śmietanę z sokiem cytrynowym. Doprawiamy całość solą oraz cukrem i pieprzem w taki sposób, by otrzymać słodko-kwaśny sos. W salaterce mieszamy sałatę, gruszkę i ser. Polewamy to przygotowanym sosem śmietanowym, mieszamy. Podajemy od razu
Smaki Na Talerzu