sosy - 72734 przepisów (strona:1950/4849)

Rozgrzewająca zupa z groszkiem 171

Taka zupa skutecznie rozgrzewa, jest bardzo aromatyczna i zniewala swoim smakiem. Składniki 1 marchew 1 pietruszka  1 kawałek selera korzeniowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka startego imbiru 1,5 l rosołu drobiowego 200 g groszku mrożonego szczypiorek makaron estragon sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Teraz bierzemy się za zupę. Rosół zagotowujemy(...)międzyczasie przygotowujemy warzywa. Więc: Marchew, seler, pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko podsmażamy na suchej patelni, wlewamy sos, dodajemy starty imbir i lekko podsmażamy. Zalewamy rosołem, wrzucamy groszek. Gotujemy przez chwilę (około 6 min), do smaku doprawiamy solą i pieprzem oraz estragonem. Podajemy z makaronem i posiekanym szczypiorkiem

R'n'G Kitchen
Pulpeciki z indyka w sosie serowym 183

Mojej córeczce bardzo zasmakowały pulpeciki w sosie serowym. Szczerze mówiąc nam również. Pyszny i szybki pomysł na domowy, rozgrzewający obiad! 500 ml bulionu drobiowego Pulpeciki: 250 g mięsa z indyka 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka natki pietruszki (świeżej) Sól Pieprz Dodatkowo: 1 łyżka mąki pszennej 100 g kremowego serka topionego z papryką 2 łyżki jogurtu(...)wywaru. Dodajemy do niego jogurt grecki oraz mąkę pszenną. Mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa. Dodajemy kawałki serka topionego. Gotujemy jeszcze kilka minut (do rozpuszczenia się serka i zgęstnienia sosu). Podajemy z ziemniakami lub makaronem. Możemy udekorować wierzch świeżą natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
Pasztet ” Tymiankowy prosiak „ 198

niej ogromne kawałki pysznego , pieczonego pasztetu , obtoczonego w tymianku ..rewelacja . Odtworzyłam ze smaku , więc pewnie nie jest identyczny , ale mi smakuje dokładnie jak tamten , do tego świeża bagietka , sos tatarski i …nic więcej nie trzeba , no może kieliszek wytrawnego , czerwonego wina Składniki na dużą keksówkę : 0,1 kg golonki tylnej 3 podwójne wątróbki drobiowe pasek wędzonej słoniny – około(...)piekarnika , studzimy i najlepiej przed krojeniem włożyć na 4 godziny lub na całą noc do lodówki , nie będzie się rozpadał i zyska więcej aromatu . Doskonały z chrupiącą bagietką i sosem tatarskim . Smacznego ! Artykuł Pasztet ” Tymiankowy prosiak „ pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Sajgonki z kaczką 294

Składniki: 2 ugotowane udka z kaczki 3/4 szklanki komosy ryżowej / quinoa kawałek białej kapusty ok. 20 arkuszy papiery ryżowego 1 dymka 2 łyżki sosu do woka 2 łyżki sosu … Czytaj dalej Sajgonki z kaczką

czarrna od kuchni
PLACKI KUKURYDZIANE 174

placki: 200 g kukurydzy z puszki, jajko, 3 łyżki mąki, łyżka mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Cykoria , olej, sól, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki papryki słodkiej. Dodatkowo: sos czosnkowy, po łyżce posiekanej natki pietruszki i czerwonej cebuli, kilka małych pomidorków. Przygotowanie: Kukurydzę osączam z zalewy, miksuję na papkę ze słodką papryką i kurkumą, przekładam do miski. Do kukurydzy(...)mieszam. Patelnię smaruję olejem (odrobinę za pomocą pędzelka) , rozgrzewam.  Nakładam po łyżce masy na patelnie, lekko spłaszczam. Smażę po 1,5 minuty z każdej strony. Placki podaję z sosem czosnkowym i pomidorkami posypane natką pietruszki i czerwoną cebulą

JejKuchnia
Sernik mleczny (z mlekiem w proszku) 856

ciasta, czyli ciasto japońskie Makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński to prawdziwa gr... Babka cytrynowa Prosta babka cytrynowa, która powinna posmakować każdemu, kt... Burgery indycze z cheddarem i słodkim sosem chilli Burgery indycze z cheddarem i słodkim sosem chilli robiłam j... Domowy kisiel pomarańczowy Domowy kisiel pomarańczowy - przepyszny zarówno na deser jak... Post Sernik mleczny (z mlekiem w proszku) pochodzi

Poezja smaku
Chlebek naan czy pita? 295

dość cienką, lekko chrupiącą skórkę, ale jednocześnie jest miękka i puszysta. Chlebki pita świetnie nadają się do nadziewania mięsnym farszem (np. kebab czy gyros) z dodatkiem pikantnych i ziołowych sosów. Pita lubi także sery kozie i feta, sałatki z pomidorem, ogórkiem, oliwkami, sos tzatziki, hummus. Jak ciekawostka: Grecy pitę zwijają w rożek. Składniki ciasta: 550 g mąki pszennej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wątróbka z karmelizowanym jabłkiem i cebulą 260

nasienne i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni na średnim ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy pokrojone jabłko i cebulę. Dusimy, aż sos karmelowy pokryje plastry jabłka i cebulę, odkładamy do innego naczynia. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy odsączoną, osuszoną wątróbkę i smażymy najpierw na dużym ogniu 2-3 minuty(...)zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy wątróbkę na ok. 5 minut aby doszła, solimy. Na talerzu układamy porwaną sałatę. Układamy naprzemiennie karmelizowane jabłka, cebulę i wątróbkę. Przed podaniem skrapiamy sosem, który pozostał na patelni i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! The post Wątróbka z karmelizowanym jabłkiem i cebulą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pstrąg z piekarnika, pieczony w folii 368

piekę na grzałkach: dolna + termoobieg. Po tym czasie ryba będzie gotowa. Tak przygotowanego pstrąga podaję w folii aluminiowej. Jeśli chcecie rybę z niej wyjąć, przelejcie na talerze sos, który jest w folii. To on stanowi kwintesencję smaku tego dania. Pstrąga podajemy z białym pieczywem, które można maczać w sosie. Smacznego

Smak mojego domu
Mini serniczki z białą czekoladą i solonym karmelem 197

koloru (w tym czasie nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem). Ściągnąć z palnika, dodać masło oraz kremówkę i energicznie wymieszać. Doprawić solą. 8) Gotowe serniczki tuż przed podaniem polać sosem karmelowym i udekorować pistacjami. Nie przechowywać serniczków razem z karmelem w lodówce, ponieważ karmel będzie zbyt twardy. Można przechowywać w lodówce sam sos, ale wyjąć przynajmniej godzinę przed podaniem, żeby

Fitsweet.me
Makaron z sosem miesnym, z podgrzybkami czyli Niedzielne Milenie odc.44 218

Jako pierwszy postanowiłam wykorzystać przepis na makaron z mięsem wieprzowym i grzybami. Nie miałam borowików ale podgrzybki też świetnie się nadawały. Otrzymałam 3 solidne porcje sycącego dania. Makaron z sosem mięsnym i podgrzybkami 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam łopatki i przekręciłam ją przez maszynkę z grubym sitkiem) 1 cebula 30 g grzybów suszonych np. podgrzybków 50 g parmezanu(...)moczenia grzybów (bez śmietków z dna) i dusimy pod przykryciem ok 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy pozostawiając szklankę wody z gotowania. Makaron wkładamy do sosu, wsypujemy starty parmezan i wlewamy odstawioną wodę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Menu na tydzień: Mało czasu, mało składników 235

soczewicy czerwonej Pól kilo mąki Drożdże Mały jogurt naturalny Razem: ok. 140 zł Przyprawy: Kurkuma Kumin Oregano Tymianek Słodka papryka Pieprz kajeński Czosnek granulowany Ocet ryżowy Sos rybny Sos sojowy Olej sezamowy Kawałek cynamonu Ziarna kolendry Ze spiżarki: Miód Oliwa Olej Pobierz listę zakupów Smacznego i dajcie znać co sądzicie o takim menu, czy spróbowaliście, a jeśli

Niedzielny kucharz
Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami 178

Opakowanie krewetek 200 g 4 łyżki szczypiorku 4 łyżki świeżej kolendry lub łyżeczka utartych nasion Chiński rosół: 500 ml rosołu 500 ml wody Łyżeczka miodu Łyżeczka octu ryżowego Łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego Kawałek cynamonu (2 cm) Dodatki : Brokuł lub kapustka bok choy (pak choi) Szklanka posiekanej czerwonej kapusty (lub białej) Szklanka drobno pokrojonej

Niedzielny kucharz
Makaron z kurczakiem i szpinakiem 179

minut aż się usmaży i lekko zezłości, wtedy dodaj plasterki czosnku i oliwek, podsmaż ok 1-2 minut i dolej na patelnię wino Dodaj na patelnię śmietanę i wymieszaj sos aby stał się jednolity. Do sosu z kurczakiem włóż ugotowany makaron, lekko wymieszaj i dorzuć liście świeżego szpinaku. Dopraw teraz odrobiną pieprzu i wszytko wymieszaj i podgrzewaj 1-2 minuty

nietylkopasta.pl
Truskawkowe owsiane ciasteczka 211

pestki dyni, ale może być również sezam i cokolwiek innego co Wam przyjdzie do głowy.  Rozmrażamy truskawki, aż puszczą sok i będą miękkie. Nie chcemy sorbetu, a sos truskawkowo-bananowy. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni, góra i dół bez termoobiegu. Następnie kroimy banana na mniejsze części i blendujemy razem z truskawkami na gładki sos. Dodajemy do mieszaniny jajko

Justa próbuje gotować

Proponowane wyszukiwania