sosy - 72734 przepisów (strona:1937/4849)

Penne w serowym sosie z brokułem 136

smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy ser, mieszamy ze śmietaną…dusimy na małym ogniu przez kilka chwil. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem, jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy dodać troszkę bulionu z gotowania brokułu. Do sosu dodajemy makaron, różyczki brokułu, dokładnie wszystkie składniki ze sobą łączymy. Podajemy od razu po przygotowaniu. Posypujemy orzechami

R'n'G Kitchen
Makaron z szynką parmeńską i oliwkami 252

czosnkiem, a następnie dodaj drobno posiekane chilli. Jego ilość zależy od ostrości papryczki jaką posiadasz oraz Twoich preferencji. ja zwykle daję 1 średnio-ostre chilli do tej ilości sosu. Na patelnię dodaj pokrojoną w paseczki szynkę i krótko podsmaż. Dodaj na patelnię passatę pomidorową oraz białe wino, dopraw solą i pieprzem i całość podduś. Jak sos się nieco zredukuje dodaj

nietylkopasta.pl
Pieczone roladki wołowe ze szparagami 141

wspólne grillowanie. Połączenie jednego z najzdrowszych mięs z niesamowitymi szparagami, gwarantuje dokładki...więc szykujcie się ;) Składniki 4 kawałki udźca wołowego (po 150 g) 16 szt szparagów zielonych musztarda dijon sos BBQ 4 łyżki miodu lipowego sezam olej Przygotowanie Mięso cienko rozbijamy, z jednej strony smarujemy musztardą. Szparagi obłamujemy w miejscu, tam gie „samo” pęka, spryskujemy olejem. Na każdy kawałek mięsa(...)kładziemy po 4 szparagi, zwijamy w roladkę, ciasno związujemy sznurkiem. Każdą roladkę smarujemy sosem BBQ, układamy na blaszce do pieczenia, polewamy miodem i posypujemy sezamem. Zapiekamy 15-20 min w temperaturze 200°C . Najlepiej 15 min, otwieramy piekarnik (wyłączamy) i roladki dochodzą do „siebie

R'n'G Kitchen
Sałatka grecka 417

pieprz Wykonanie: 1. Sałatę umyć i porwać na dowolne kawałki. 2. Pomidory pokroić na ósemki, ogórka na półplasterki, a cebulę w piórka. 3. Ser feta pokroić w kostkę. 4. Sos: Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu i doprawić solą i pieprzem. 5. Sałatę przełożyć do dużej miski, dodać pomidory, ogórki, cebulę, oliwki i ser feta. Całość wymieszać i polać przygotowanym dressingiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczeń z łopatki cielęcej z rozmarynem 197

smażenia. Tak przygotowaną pieczeń, umieszczamy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym, w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC na 50 minut. W czasie pieczenia, należy ze dwa razy mięso polać wytopionym sosem. Gotową pieczeń wyjmujemy, pozostawiamy do wystudzenia i odkładamy zakrytą na noc do lodówki. Podajemy na zimno, pokrojoną w plastry. Tak upieczoną pieczeń można też zaserwować na ciepło, na obiad z ulubionym(...)dodatkiem. Przepis na ,,Pieczoną cielęcinę w sosie własnym z kluskami śląskimi” znajdziecie również na blogu. Artykuł Pieczeń z łopatki cielęcej z rozmarynem pochodzi z serwisu Blog Kulinarny

Kierunekuchnia
Ekspresowa pizza z ciasta francuskiego 247

było zawinięte) i lekko smaruję oliwą z oliwek (moja jest o smaku czosnkowym). Na wierzch układam warzywa, zaczyna od pomidorów pokrojonych w cieniutkie plastry, wolę je zdecydowanie bardziej niż sos pomidorowy. Przyprawy staram się ukryć pod warstwą warzyw, żeby się nie spaliły i nie zgorzkniały. Na wierzch kładę sery. Gdy skończę piec (15 min. w temp. 220 stopni) posypuję pizzę(...)świeżymi ziołami (rozmaryn, bazylia, a czasami nawet mięta). Podaję z sosem czosnkowym, albo tzatzyki

cinnamonandmintfood
Aromatyczny dorsz marynowany w stylu bliskowschodnim. 126

smażymy ok. 4 minuty ( łącznie z obu stron), do lekkiego zarumienienia. Osuszamy na ręczniku papierowym. Do żaroodpornego naczynia z pokrywą (ja użyłam garnka żeliwnego) wlewamy odrobinę wcześniej przygotowanego sosu. Następnie układamy kawałki ryb i przykrywamy pozostałą częścią sosu z warzywami. Wlewamy ok. 250 ml wody (1 szklanka). Naczynie zakrywamy i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia

DominikaDolci
Sałatka z blanszowanym brokułem i kurczakiem. 147

kurczaka oliwa z oliwek  sól pieprz 1 brokuł (500 g) mała puszka kukurydzy (170 g) 200 g sera gorgonzola  garść prażonych nasion słonecznika rzeżucha do posypania Sos: 2 łyżki lekkiego majonezu 4 łyżki jogurtu greckiego 2 garście startego parmezanu sól  pieprz 2 chluśnięcia Tabasco kilka kropel soku z limonki Sposób przygotowania: Kurczaka czyścimy, rozdzielamy, myjemy i osuszamy(...)jonez, jogurt, parmezan, sok z limonki, sól, pieprz i Tabasco. Dokładnie mieszamy. Do dużej misk i wrzucamy brokuła, p okrojonego kurczaka, kukurydzę, kawałki sera gorgonzola i polew amy sosem . Mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Przed podaniem po sypu je my rzeżuchą i prażony m słonecznikiem. Smacznego!   Brokuły , jak wszystkie warzywa chlorofilowe (zielone) najlepiej spożywać blanszowane

DominikaDolci
Aksamitna zupa pomidorowa z mozzarellą. 158

ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru pudru 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki hiszpańskiej przyprawy do pomidorów (opcjonalnie) sól pieprz 500 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu barbecue 4 suszone pomidorki, dobrej jakości mozzarella świeża bazylia Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 ° C. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i wstawiamy do piekarnika. Cebulkę kroimy w cienkie(...)cukrem pudrem, bazylią, oregano, przyprawą hiszpańską, solą i pieprzem. Pieczemy 20-25 minut. Upieczone warzywa z przyprawami przekładamy do garnka i zalewamy je wrzącym bulionem. Zagotowujemy. Dodajemy suszone pomidory, sos barbecue i gotujemy jeszcze 5 minut. Całość miksujemy dokładnie blenderem, następnie przecedzamy przez sito. W razie potrzeby podgrzewamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy na ciepło (nie gorąco) z kawałkami

DominikaDolci
Pikantna tarta z młodą cukinią. 189

soli II. Farsz: 3 jajka 150 g śmietankowego serka topionego garść startego parmezanu  kilka suszonych pomidorów 1-2 ząbki czosnku 100 g jogurtu naturalnego sól pieprz bazylia oregano sos Louisiana/Tabasco do smaku  III. Dodatkowo: 650 g młodej cukinii (1 średniej wielkości)  1/2 czerwonej cebuli sól pieprz olej rzepakowy 100 g szynki serrano Sposób przygotowania: Masło ucieramy, dodajemy(...)Przygotowujemy farsz. Czosnek drobno siekamy, pomidory suszone kroimy. W misce umieszczamy jajka, serek topiony, parmezan i jogurt. Mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy przyprawy, zioła, czosnek, pomidory i sos Louisiana. Mieszamy. Ciasto podpiekamy przez kilka minut, w temp. 180 C. Wyjmujemy z piekarnika i napełniamy farszem. Na wierzchu układamy plastry cukinii cebulę i szynkę serrano. Pieczemy 35 minut

DominikaDolci
Niebiańsko pyszne muffinki z czekoladą i truskawkami. / Divinely delicious chocolate and strawberry muffins. 163

heavy cream - 250 g masła (roztapiamy) / 250 g (2 sticks) unsalted butter, melted - 200 g czekolady (użyłam gianduja)  / 200 g chocolate ( I used gianduja chocolate) - Opcjonalnie: domowy sos truskawkowy i  krem czekoladowy * / Optional: homemade strawberry sauce & chocolate cream * ⃟⃟⃟ * Kremu czekoladowego użyłam do posmarowania babeczek, przed nałożeniem lukru plastycznego. ( 100 g śmietanki + 100 g czekolady gianduja. Czekoladę(...)Łączymy wszystko razem. Powstaje lepka, jedwabista masa. Wsypujemy czekoladę i ponownie mieszamy. Ciasto umieszczamy w papilotkach i pieczemy ok. 20 minut. Upieczone muffinki umieszczamy na kratce i ciepłe nadziewamy sosem truskawkowym. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! ⃟⃟⃟⃟⃟⃟ Preparation: Preheat oven to 350 ° F (180 ° C). Melt the butter, and chop the chocolate. Sift the sugar, salt, flour, and baking powder into

DominikaDolci
Indyk z cytryną 175

jest bardzo ciekawym daniem. Jeżeli chcemy odmienić nasz codzienny jadłospis możemy zaszaleć z indykiem. Można zastąpić również kurczakiem będzie równie smaczne. Ja podałam dodatkowo sałatę lodową z pomidorkiem i sosem winegret, przepis znajdziecie w sosach na moim blogu. Składniki 500 g udźca z indyka 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka imbiru … Czytaj dalej Indyk z cytryną

gotuj ze mną
Jadalny bukiet 181

SMACZNEGO I UŚMIECHNIĘTEGO DNIA Na dobry dzień moja propozycja jadalny bukiet:) Składniki 5 średnich pomidorów 4 małe pomidorki gruby szczypiorek z cebuli 2 pęczki ser mozarella mini w kulkach sos winegret ( przepis w sosach na blogu) pęczek koperku opcjonalnie do dodatkowej dekoracji Pomidory … Czytaj dalej Jadalny bukiet

gotuj ze mną
Kimchi 968

szczypior z trzech dymek 5 łyżek soli 10 szklanek wody szklanka wody 3 łyżki mąki z ryżu kleistego czubata łyżka cukru 5 łyżek papryki gochugaru lub wiecej :) 4 łyżki sosu rybnego 3 cm imbiru 3 ząbki czosnku W dużej misce wymieszać wodę z solą.  Kapustę pekińską przekroić wzdłuż na 4 części, a każdą z nich na kawałki. Przełożyć(...)ryżu kleistego z wodą, zagotować. Dodać cukier i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając aż powstanie kleik ryżowy.  Odstawić z ognia do przestudzenia. Następnie dodać paprykę gochugaru, sos rybny, imbir i czosnek. Dokładnie wymieszać. Tak powstałą gęstą pastę wymieszać z marchewką, rzepą i szczypiorem. Kapustę odcedzić, przepłukać pod bieżącą wodą i dokładnie odcisnąć. Dodać pastę i z pomocą rękawiczek

wyzwania kuchenne
Sałatka z pieczonych buraków 330

pieczone buraki z zieloną sałatą i jakimś serem. Może to być chevre, ser owczy lub halloumi . Słodkie pieczone buraki świetnie pasują do solankowych serów zwłaszcza, kiedy je się poleje sosem winegret. Oczywiście nie jest tajemnicą, że pieczone buraki są smaczniejsze niż buraki gotowane. Jeśli już przyrządzam buraki , nieważne czy na sałatkę czy do marynowania to zawsze są to buraki pieczone(...)sałatka Składniki: ½ kg buraków sól morska gruboziarnista do posypania 2 lyżki oliwy 150 g sałaty, różne gatunki 150 g halloumi 3 łyżki pestek dyni 50 g macadamia orzechów Sos winegret 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki winnego octu 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Buraki obierz se skórki, pokrój na ćwiartki i umieść w żaroodpornym naczyniu. Nastaw

codojedzenia