sosy - 72734 przepisów (strona:1937/4849)

Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. 296

smakiem ale również wyglądem. Pysznie chrupiące ze wspaniałym wnętrzem. U nas dziś podane w formie obiadu. Jednak bardzo często królują również na przyjęciach. Możecie je podać w towarzystwie ulubionych sosów lub np. czerwonego barszczu. Polecam! Spróbujcie. Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. Składniki: Na farsz: 500 g pieczarek około 260 g kiełbasy żywieckiej Maestro Henryk Kania* 3 łyżki(...)Pierożki mają być pięknie złote (przeważnie piekę około 20-25 minut grzanie góra-dół i pod koniec termoobieg lub krócej na samym termoobiegu). Podajemy z ulubionymi sosami, do czerwonego barszczu itd. Smacznego

Słodkie okruszki
,,Sałatka wiosenna” 504

pomidorków koktajlowych żółtych 1 papryka czerwona 1 ogórek surowy 4 kolby kukurydzy- mini marynowana w occie winnym Ole! 1 mix sałatkowy Italia Helio 10 g morwy białej suszonej Helio Sos: łyżeczka Oliwy z Oliwek Stovit 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska Stovit pieprz świeżo zmielony Stovit Wykonanie: Do miski przekładamy sałatę(...)pokrojoną w paski mozarelle, paprykę, ogórek, pomidorki oraz mini kolby kukurydzy pokrojone na kawałeczki. Całość sałatki posypujemy mieszanką sałatkową oraz suszoną morwą. Wszystkie składniki na sos winegret mieszamy i polewamy przed podaniem naszą sałatkę. Smacznego

Podróż w kulinaria
Kurczak Marengo , włoska kuchnia 187

Marengo , włoska kuchnia Kurczak Marengo , to potrawa kuchni włoskiej jak to w daniach śródziemnomorskich , dominuje bazylia , oliwki i pomidory . Smak tego dania jest nieporównywalny z niczym , niby kurczak w sosie pomidorowym , ale dodatek ziół , oliwek oraz wina , sprawia ,że potrawa zdecydowanie się wyróżnia . We Włoszech, oryginalnie , serwuje się go z grzankami czosnkowymi i smażonymi grzybami .Polecam , doskonale urozmaici jadłospis obiadowy(...)obsmażamy na oliwie z oliwek , na złoty kolor z obu stron , zalewamy zalewą pozostałą po moczeniu , passatą , doprawiamy solą , dodajemy cukier i dusimy na małym ogniu pod przykryciem , aż sos zrobi się gęsty ( częściowo ,odparuje ) . Pilnujcie tylko , żeby się nie przypaliło , od czasu do czasu delikatnie mieszając . Na koniec do mięsa dokładamy pokrojone oliwki , masło i mieszamy do momentu jego

Ogrodnik w podróży
Smażony ryż z fasolą i ananasem 368

ryżu pół puszki ananasa puszka czerwonej fasoli pół cebuli 2 cm imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka cukru kokosowego lub zalewy z ananasa 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu winnego masło klarowane/olej kokosowy do smażenia Ryż gotujemy na sypko, przelewamy zimną wodą i studzimy na sicie. Imbir i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni(...)cebulę pokrojoną w piórka i pieprz ziołowy i podsmażamy. Dodajemy ugotowany ryż i smażymy 1 minutę. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę i fasolę czerwoną. Smażymy kolejną minutę. Doprawiamy octem, sosem sojowym i zalewą z ananasa do smaku. Gotowe

Dieta bez mleka
KASZA Z SOSEM SOJOWYM I PIECZONYMI WARZYWAMI 170

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: torebka kaszy gryczanej, łyżka sosu sojowego, 2 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, 1/2 większego selera, mały por, ząbek czosnku, łyżka oleju, po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki, duża garść posiekanej natki pietruszki, garść posiekanego(...)plastry. Warzywa mieszam z olejem połączonym z przyprawami. Przekładam na blachę, piekę w 200 stopniach około 20 minut. Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam i łączę z sosem sojowym. Układam warstwy: kasza gryczana, natka pietruszki, pieczone warzywa. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem

JejKuchnia
Sałatka z kapusty pekińskiej i brzoskwiń w sosie curry 265

idealna sałatka na lunch do szkoły czy pracy – chrupiąca kapusta pekińska ze słodkimi brzoskwiniami i suszonymi owocami w jogurtowym sosie curry. Mniam To również świetny dodatek do pieczonych warzyw. Polecam Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka brzoskwiń (około 480 g owoców) 1/2 szklanki sojowego jogurtu naturalnego (125 ml) 2 łyżki syropu z brzoskwiń (z puszki) 1 łyżeczka przyprawy curry(...)curry, syropem z brziskwiń i majonezem. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem np. domowymi krakersami lub pieczonymi warzywami lub tofu . Pychotka Smacznego! Artykuł Sałatka z kapusty pekińskiej i brzoskwiń w sosie curry pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
TARTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 223

łyżki śmietany  Farsz: około 50-70 g suszonych grzybów 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 szklanka śmietany 30% 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżka sosu sojowego olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: Do miski przesiewamy przez sitko mąkę pszenną i mieszamy z mąką pełnoziarnistą oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko(...)kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z czosnkiem, a następnie wrzucamy pokrojone grzyby. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz sosem sojowym. Podsmażamy całość przez około 5-8 min. i przenosimy na podpieczony spód. Jajka rozbełtujemy, mieszamy je ze śmietaną i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Zalewamy grzyby ułożone na spodzie

Kuchnia MagdaLeny
Pieczony łosoś z pomarańczami 178

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na delikatnego łososia w sosie pomarańczowo-cytrynowym. Do przygotowania porcji dla 3 osób będziemy potrzebować: - 500 g filetu z łososia - 1 pomarańcze (połowę zużywamy do marynaty, połowę kroimy w plasterki) - sok z połowy cytryny - 1 łyżkę oliwy z oliwek - sól i świeżo zmielony pieprz 1. W szklance mieszamy ze sobą sok z połowy pomarańczy(...)Przed upieczeniem rybę obracamy (skórą do dołu), układamy plasterki pomarańczy, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Gotowego łososia oprószamy posiekanym koperkiem i podajemy. Sosem, który pozostał po usmażonej rybie możemy okrasić ziemniaki, ryż, czy tak jak w moim przypadku makaron.  SMACZNEGO

Bez Cebuli
Brukselka z boczkiem 227

pomysłu. jeśli nie jesteś wielbicielem jej smaku dodaj ją do zupy lub sałatki. dziś mam dla Ciebie także pyszną wersję z boczkiem, słoność boczku, chrupiące orzechy i słodko-kwaśny sos. Wszystko komponuje się naprawdę znakomicie, może być ciekawym dodatkiem do dania lub daniem samodzielnym. Warto jej spróbować. Jeśli szukacie podobnych przepisów, polecam Wam także: – sałatka brokułowa – sałatka(...)wytopić nadmiar tłuszczu. Do usmażonego boczku dodaj ugotowaną brukselkę i podsmaż razem przez 2 minuty. Wtedy wlej syrop klonowy i ocet winny, jeszcze chwilę duś i mieszaj, tak aby sos pokrył brukselki i boczek. Przełóż brukselki na talerz, posyp orzechami pekan. Podawaj na ciepło. Smacznego! Artykuł Brukselka z boczkiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Kotleciki warzywne z kalafiorem 208

Kotleciki warzywne z kalafiorem Hortex będą idealne na bezmięsny obiad czy też kolację. Można je podać z ostrym sosem chrzanowym lub czosnkowym. KOTLECIKI  z KALAFIOREM (warzywne)   Składniki: (ok.10 sztuk) 400 g ugotowanych ziemniaków 220 g kalafiora mrożonego Hortex 100 g sera żółtego 1 mała lub 1/2 dużej ugotowanej marchewki 2 łyżki posiekanego szczypioru 1 łyżka posiekanego koperku(...)masy wykrawamy okręgi (kotlety). Kotleciki panierujemy obtaczając najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor na oliwie.  Podajemy z sosem chrzanowym lub czosnkowym

Bon appetit mon amie
Sałatka Król imprezy 273

trochę sceptyczna tym bardziej ,że nie można jej w całości spróbować zanim poda się ją na stół.Ale wiecie co? Była rewelacyjna,świetne połączenie smaków,do tego chrupiące nachosy ,sos chociaż jest tylko na górze to idealnie mieszał się z całością- Gorąco polecam bo nie dość ,ze świetnie prezentuje się na stole to jeszcze jest pyszna Składniki: 300g mięsa mielonego(...)cieniutkie półplasterki.Układamy warstwowo:na dno sałata lodowa,potem pomidory(pomidory trochę posoliłam),cebula,potem kolejno mięso,na to pieczarki,na nie kukurydza,następnie fasola,na fasolę wylewamy cały sos,posypujemy serem i pokruszonymi chipsami ,na końcu układami jeszcze nachosy dookoła jak koronę i gotowe. Smacznego

Swojskie jedzonko
Pałki z kurczaka po marokańsku 221

około 30 minut. W międzyczasie mięso musimy przewrócić na drugą stronę.  5. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywę, dodajemy oliwki, sok z cytryny. Do kubeczka dajemy 2 łyżki wody, sosu z patelni i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i przelewamy do potrawy, mieszamy i gotujemy bez przykrycia około 10 minut. Sos lekko nam zgęstnieje. Podajemy z kaszą, ryżem i ulubioną sałatką :-) Smacznego

kruche babeczki
Gulasz z indyka z pieczarkami i delikatnym sosem serowym 187

Szybka i smaczna propozycja na dość delikatny, a jednocześnie syty obiad. Mięso z indyka jest miękkie, aromatyczne i idealnie łączy się z pieczarkami oraz lekkim sosem z serka topionego. Może serek topiony nie jest zbyt zdrowy, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi.  To dzięki niemu sos był pysznie kremowy i kusił zapachem. Pycha! (3 porcje) 500g mięsa

Di gotuje
Pierożki z nadzieniem z kurczaka, czyli indyjskie Samosos 205

indyjską i ich przyprawami. W Polsce ciągle nie jest bardzo popularna kuchnia indyjska, więc zrobiłam dla Was wersję po Polsku. Wersja indyjska zrobiona również dla mnie. Wystawię wieczorem. Wykonanie sosu Raita patrz tu http://kuchniapokolen.pl/sos-jogurtowy-indyjski-raita/ Wykonanie ciasta na pierogi – do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie. Smalec pokroić na drobne kawałeczki, wlać wodę i szybko zagnieść. Masa musi być(...)złoty kolor. (około 1-2 minut )Wyjąć pierożki z oleju łyżką cedzakową i rozłożyć na kuchennym papierowym ręczniku. Pozbywamy się w ten sposób nadmiar oleju. Podawać natychmiast z jogurtowym sosem Raita lub kechupem. Wyszły pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki z wołowiną i grzybami 287

Gołąbki z kapusty włoskiej, a w nich farsz z dodatkiem wołowiny, warzyw i grzybów leśnych. Smaczne, rozpływające się w ustach i aromatyczne. Przepyszne z sosem grzybowym ;) ok 12 liści kapusty włoskiej 1 cebula 1 marchewka 300 g mięsa mielonego wołowego 200 g grzybów ( podgrzybki, borowiki) 1 szklanka ryżu sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy papryka słodka mielona 1 łyżka masła(...)dołożyć parę plasterków masła lub smalcu. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec około 1,5 godziny, aż kapusta będzie wystarczająco miękka. Podawać gorące z sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania