sosy - 72234 przepisów (strona:1934/4816)

Ziemniaki zapiekane w boczku 221

składników, są szybkie, proste i wzbudzają zachwyt. Ziemniaki zapiekane w boczku to senne marzenie każdego wielbiciela mięska. Chrupiący, wędzony bekon, ziemniaki ugotowane w łupinkach, do tego sos chrzanowy i odrobina szczypiorku. Plus polega na tym, że można ugotować ziemniaki dzień wcześniej, gdy jeszcze nie mieliśmy ochoty wysadzać własnego miasta w powietrze. Takie ziemniaki idealnie nadają się jako samodzielny obiad, dodatek(...)pieczemy do momentu, aż boczek będzie chrupiący i złocisty. W międzyczasie mieszamy chrzan i śmietanę, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Proste, szybkie i bardzo dobre 🙂 Jeśli nie lubicie sosu chrzanowego, ziemniaki możecie podać z musztardą, ketchupem lub popić je kubeczkiem gorącego barszczu. Post Ziemniaki zapiekane w boczku pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Curry z dynią 191

mogą one się różnić ostrością, dlatego w swoim przepisie oznaczyłam pastę gwiazdką, żebyście pamiętali o tym, żeby swoją pastę dodawać stopniowo, według Waszego smaku. To samo tyczy się sosu rybnego, niektóre sosy są bardzo rzadkie i mało aromatyczne, więc trzeba będzie go dodać trochę więcej. Oczywiście pasta curry występuje w nierozłącznym i smakowitym duecie z mleczkiem kokosowym. Tajskie curry możemy

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach 150

proszku, plasterki czosnku i kawałki kurczaka. Całość podsmażamy, aż kurczak nie będzie surowy. Otwieramy puszkę pomidorów i wlewamy do mięsa. Pomidory delikatnie rozdrabniamy. Całość dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy odsączona ciecierzycę. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę.  Doprawiamy do smaku. Dla uzyskania intensywniejszego koloru sosu, można dodać więcej papryki w proszku, pamiętając, że wędzona

Moja smaczna kuchnia
Kalafior pieczony w całości z sosem jogurtowo-pietruszkowym 178

duże warzywo nie może się dopiec dobrze w całości. Nic bardziej mylnego. Kalafior pieczony w całości jest miękki w środku z przysznie chrupiącą "skórką" na wierzchu. Podany z aromatycznym sosem stanowi smaczną i zdrową przekąskę. Składniki (4 porcje) -cały kalafior -1/2 szkl. oleju rzepakowego -sól -100 ml jogurtu greckiego -100 ml majonezu -1 ząbek czosnku -1/2 pęczka pietruszki(...)olej z wytapiającym się sokiem kalafiora). Jogurt grecki wymieszać z majonezem. Dodać posiekaną drobno pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dorpawić solą i pieprzem, wymieszać. Kalafior podwać gorący z sosem. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 457,5 kcal Tłuszcz: 44,6g Białko: 6g Węglowodany: 7g Smacznego

Zielona Kuchnia
KNEDLE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 158

Cudowna kompozycja smaków.  Składniki na ciasto ziemniaczane: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 2 jaja Sól Składniki na farsz: ½ kg kiszonej kapusty 2 cebule ½ kg suszonych grzybów sól , pieprz, sos sojowy oliwa 2 łyżki bułki tartej Ciasto: Ziemniaki ugotować i ostudzić. Przecisnąć przez praskę. Wyłożyć na dno miski wyjąć ¼ części i w to miejsce wsypać mąkę, dodać sól i jaja(...)kroimy na drobne kawałki, smażymy na patelni z oliwą. Grzyby kroimy na cienkie paski a następnie wrzucamy na patelnię. Dodajemy bułkę tartą i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Farsz smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Na oprószonej mąką stolnicy formujemy okrągłe placuszki z ciasta, aby łatwo zawijać w nie farsz. Na każdy placuszek nakładamy porcję farszu, zwijamy

Słodki Zakątek
KIESZONKI Z WARZYWAMI W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH 193

Kieszonki z piersi kurczaka nadziewane warzywami obtoczone płatkami Kukurydzianymi Lubella -  to moja propozycja na dzisiejszy obiad. Składniki: 1 pierś z kurczaka 400g mrożonych warzyw na patelnię Pieprz, sól, sos sojowy do smaku 1 jajo Płatki owsiane Lubella Pierś z kurczaka należy dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na 4 płaty. Każdy płat delikatnie naciąć, tak, aby powstała koperta. Przyprawić solą(...)pieprzem. Warzywa smażymy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Lekko przestudzić. Warzywa włożyć do mięsnych kopert. Obtoczyć w jajku a następnie w płatkach. Smażymy z każdej strony przez ok 5 minut. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która

Słodki Zakątek
KOLOROWA BROKUŁOWA SAŁATKA Z CZERWONĄ FASOLĄ 636

jedzą. Bardzo zdrowa i pożywna sałatka na każdą okazję.   Składniki: 1 brokuł 1 puszka czerwonej fasoli 3 jaja pęczek szczypiorku opakowanie słonecznika łuskanego Składniki do sosu: 100 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku pieprz, sól Brokuł należy ugotować na parze w osolonej wodzie do miękkości.  Na dno miski wykładamy ostudzony, ugotowany brokuł. Całość polewamy sosem

Słodki Zakątek
Sałatka z pieczonym burakiem i serem pleśniowym 248

łyżki pestek z granatu 6 rzodkiewek około 10 dkg sera z niebieską pleśnią (użyłam Lazur) mieszaninę dowolnej zieleniny (u mnie – mieszanka sałat, szczawik zajęczy, liście buraka, kiełki) na sos – 1/3 szklanki oliwy, łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu. Przygotowanie: Jest banalnie proste 🙂 Buraka zawijamy w folię aluminiową (nie obieramy), wsadzamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy(...)się rozpuści, a zielenina zwiędnie i zamiast chrupiącej sałatki dostaniemy paskudną maź. Buraka i ziemniaka, kroimy w cieniutkie plastry, tak samo rzodkiewki. Wszystko razem mieszamy, posypujemy pestkami granatu. Polewamy sosem przed samym podaniem. Proste, pyszne i kolorowe. Twórzcie własne wersje, gorąco do tego zachęcam. Jeśli nie lubicie sera pleśniowego, to ta sałatka rewelacyjnie smakuje z serem białym.     Post

ladykitchen
EKSPRESOWE DANIE Z PIECZONYM MIĘSEM 142

ogórek kiszony średniej wielkości, 2 łyżki oleju, słodka papryka wędzona Cykoria , sól, papryka ostra, zioła prowansalskie, curry. *  Można również użyć mięsa gotowanego z zupy. :) Dodatkowo: garść posiekanego koperku, sos czosnkowy. Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, gotuję w osolonej wodzie przez 20 minut, odcedzam. Na rozgrzanym oleju podsmażam ziemniaki z dodatkiem przypraw - papryk, soli, ziół prowansalskich i curry. Kiedy(...)mięso i paprykę (małe paseczki), smażę około 5 minut na średnim ogniu. Na koniec dodaję pokrojonego w kostkę ogórka i smażę jeszcze przez 1-2 minuty. Danie podaję z sosem czosnkowym posypane koperkiem

JejKuchnia
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 320

przyprawy: paprykę słodką, paprykę chili, tymianek. Dusimy około 30 minut oraz doprawiamy solą i pieprzem. 4 Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania. Przykrywamy je plasterkami ziemniaków. 5 Następnie przygotowujemy sos do polania zapiekanki. Łączymy śmietankę z jajkami oraz serem. Dokładnie mieszamy. Polewamy nim zapiekankę. 6 Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut, aż wierzch się(...)lekko przyrumieni, a sos na zapiekance zetnie. Jeżeli zapiekanka będzie mało przypieczona, możecie na ostatnie kilka minut powiększyć temperaturę piekarnika. 7 Zapiekankę podajemy pokrojoną w kwadraty, posypaną natką pietruszki. Porady Najlepiej zapiekankę nakłada się dużą łyżką lub drewnianą szpatułką. Artykuł Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym 391

Farsz do naleśników: ok 1,5 kg ziemniaków 2  cebule pieprz, sól, 3 łyżki masła oliwa do smażenia. dodatkowo;  15-20  dag sera żółtego przepis na sos pieczarkowy znajdziecie  tutaj Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie ,odcedzić. Składniki na naleśniki wymieszać w misce i usmażyć na patelni. Cebulkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie. Dodać(...)łyżkę farszu na naleśnik i zawijamy w koperty. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy startym żółtym serem.zapiekamy w 200 stopniach ok 20 -25 min. Podajemy z sosem pieczarkowym i surówką. Smacznego

Swojskie jedzonko
WŁOSKIE ARANCINI, TIRAMISU PISTACJOWE I GRZANIEC GALICYJSKI – czyli sposób na pyszną kolację! 261

romantycznej kolacji podać do jedzenia? Ja stawiam na lubianą przeze mnie kuchnię włoską i zapraszam m.in na genialne Arancini – pyszne, chrupiące kule ryżowe z aromatycznym nadzieniem. Podane z sosem pomidorowym i lekką, świeżą sałatką z rukoli tworzą cudowną całość, której żaden zakochany łasuch się nie oprze. Na deser pistacjowe tiramisu, a do picia znany i lubiany Grzaniec Galicyjski(...)porcję ryżu, wkładamy nadzienie i formujemy kulki. Odstawiamy na 10 minut. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na głębokim oleju na rumiano. Podajemy ze świeżą rukolą, pomidorkami oraz sosem pomidorowym. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką GRZANIEC GALICYJSKI

Ostra na Słodko
Bitki ze schabu w sosie pieczarkowym 176

Bitki schabowe to łatwe danie na leniwy weekend lub do zabrania na obiad do pracy - odgrzane są równie smaczne. Połączyłam je z sosem pieczarkowym - delikatnie, smacznie, klasycznie:). 500 g schabu 500 g pieczarek  2 cebule  2 marchewki 1/2 selera 1 pęczek koperku 2 łyżki śmietany 2. łyżki mąki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej(...)wodę dodajemy koperek, przykrywamy, dusimy przez około 30 minut.  3. W szklance zimnej wody rozmącamy mąkę, wlewamy do garnka, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje

Szefowa kuchni
Roladki schabowe w sosie 234

Proponujemy delikatne roladki ze schabu w sosie.     Składniki: - plastry schabu - warzywa na bulion: seler, por, marchew, pietruszka, czosnek - natka pietruszki - słodka śmietana - mąka kukurydziana lub ryżowa - sól, pieprz, harissa Schab rozbijamy na cienkie plastry. Przyprawiamy. Posypujemy natką pietruszki, zwijamy i spinamy wykałaczką. Gotujemy bulion warzywny,  odławiamy warzywa, marchewkę kroimy w kostkę,  dodajemy do bulionu, zagęszczamy mąką(...)dodajemy 2-3 łyżki śmietany, przyprawiamy do smaku. Do sosu wkładamy roladki i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Smacznego

Maminek kulinarny