kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków
Kulinarne przygody GatityDziś zapraszam Was na pyszne ryżowo pieczarkowe kotleciki. Niezwykle proste w przygotowaniu i sycące. Takie kotleciki najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu pomidorowego. Często do przygotowania takich kotlecików używam ryż, który został mi z obiadu i dodaję pieczarki i inne dostępne pod ręką składniki. Dziś postawiłam na wersję jeszcze łatwiejszą i niebywale pyszną. Do przygotowania kotlecików wykorzystałam niepełne opakowani Risotto(...)dosypujemy nadmiarowo bułki tartej). Z masy formujemy w dłoniach małe kotleciki (warto przepłukiwać ręce zimną wodą). Kotleciki smażymy z obu stron na oleju. Kotleciki najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu pomidorowego. Smacznego
Słodkie okruszkicebula -2 marchewki -mały kawałek selera -5 ząbków czosnku -1/2 szkl. wytrawnego wina -3 szkl. bulionu -3 szkl. wody -sól, pieprz -2 łyżki oleju do smażenia -ostry sos typu tabasco/piri-piri (opcjonalnie) Przygotowanie Na patelni rozgrzać olej. przesmażyć boczek przez 2-3 minuty. Dodać mięso mielone i smażyć około 5 minut aż się zetnie. Dodać mięso gulaszowe. Przełożyć do garnka(...)kostkę. Dodać do garnka. Gotować następne 20 minut od czasu do czasu mieszając. Całośc wymieszać z fasolką szparagową i kukurydzą. Podgotować około 8-10 minut. Wedle uznania doprawić ostrym sosem. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 479,7 kcal Tłuszcz: 22,1g Białko: 29g Węglowodany: 38,5g Smacznego
Zielona Kuchniasztuki średnie, cebula młoda 3 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, koperek 1 pęczek, cukier 2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 2 łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, sos sałatkowy włoski Prymat 1 opakowanie dojrzałe pomidory sparzyć (można zdjąć skórkę jak ma się problemy z trawieniem), pokroić w kostkę do większej miski ogórki kiszone lub małosolne obrać ze skórki pokroić(...)kostkę paprykę czerwoną, cebule obrać i pokroić w kostkę dodać pokrojony koperek, cukier, ocet winny, pieprz mielony, wsypać sos sałatkowy włoski, wlać olej rzepakowy, wszystko wymieszać - najsmaczniejsza sałatka - surówka, u nas jest i dodatkiem do obiadu i jako samodzielna sałatka podana do tostów na kolację.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnawet mięso mielone, pamiętając o dostosowaniu czasu pieczenia, żeby mięso nie było surowe. Można też klasycznie posypać górę żółtym serem lub mozarellą. ZAPIEKANKA WARZYWNA Z ZIEMNIAKAMI W JOGURTOWYM SOSIE Czas przygotowania 40-45 minut Składniki podane do przygotowania dwóch porcji 3 ziemniaki Pomidor malinowy Pół dużej cukinii Kawałek zielonej i czerwonej papryki Pół czerwonej cebuli Jajko Szczypiorek 5 łyżek jogurtu(...)Jajko wymieszać z jogurtem, płatkami drożdżowymi, szczypiorkiem i przyprawami Ziemniaki, pomidora, cukinię i cebulę układać w formie na przemian Paprykę wyłożyć na górę warzyw Na warzywa wylać równomiernie przygotowany sos jogurtowy Zapiekać 20-25 minut aż warzywa będą miękkie a góra lekko ścięta
HealthyCreationsjuż brzmi przepysznie, a gdyby tak je zapiec, z odrobiną sera i brązowego cukru? A gdyby tak naleśnik smakował, jak najlepszy deser. Brzegi mocno podpieczone i chrupiące, gęsty sos truskawkowy, smakuje niczym karmel truskawkowy i z każdym kęsem ma się ochotę na więcej! Zapiekane naleśniki z chęcią bym zjadła rano, na obiad czy jako deser do kawy. Uwielbiam takie proste(...)zloty kolor, u mnie 35 minut. Podajemy na ciepło ;-) Naleśniki oczywiście możesz podać z gałką lodów, polać śmietanką lub jogurtem, ale ja je uwielbiam tylko takie z sosem z truskawek z naczynia. Obłędnie dobre
SMYKWKUCHNIPRZEPIS TUTAJ Sałatka z kaszą kuskus i brokułem PRZEPIS TUTAJ Sałatka z mozzarellą, awokado i pomidorkami PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA MAKARONOWA PRZEPIS TUTAJ Kolorowa sałatka z mozzarellą, oliwkami i pysznym sosem PRZEPIS TUTAJ Sałatka warzywna z sosem miodowo-musztardowym PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA WIOSENNA PRZEPIS TUTAJ Surówka Coleslaw PRZEPIS TUTAJ Sałatka z kaszą kuskus, serem feta i rukolą PRZEPIS TUTAJ SURÓWKA
Blog z Apetytemfarsz: 600-800 g ziemniaków 380-400 g naturalnego tofu 2 duże cebule sok z połowy cytryny lub kilka łyżek wody z kiszenia ogórków 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego ⅓ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżki oleju sól, pieprz Wegańskie pierogi ruskie – ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 i ¼ szklanki bardzo gorącej wody 1 łyżeczka soli(...)ścieramy na tarce jarzynowej o średnich lub dużych oczkach. Tofu równomiernie polewamy sokiem z cytryny lub wodą z ogórków i lekko solimy. Mieszamy i dodajemy do ziemniaków. Przyprawiamy masę sosem sojowym oraz gałką. Mieszamy i dodajemy cebulę. Doprawiamy solą do smaku i sporą ilością pieprzu (jeśli pieprzu będzie za mało, mogą być mdłe). Aby było łatwiej lepić pierogi, możemy podzielić
Poezja smakupieczenia 4 jajka likier migdałowy cukier puder do dekoracji Migdały i orzechy włoskie oraz kakao mielimy. Margarynę rozpuszczam. Czekoladę drobno kroje. Rozpuszczoną margaryną zalewam czekoladę. Mieszam do momentu powstania sosu czekoladowego. Jajka ucieram z cukrem. Dodaję likier migdałowy i sos czekoladowy. Krótko miksuję. Dodaje bakalie i proszek do pieczenia. Krótko miksuję do połączenia się składników. Ciasto piekę około 40 minut
Ciasta z tradycjaminiezwykle prosta i szybka do przygotowania, a jednocześnie pyszna i zdrowa potrawa. Gorąco polecam! Jajko zapiekane w awokado Składniki 2 awokado 4 małe jajka sól, pieprz słodka papryka sos sriracha (opcjonalnie) Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Awokado przekroić wzdłiż na pół, wyjąć pestkę i lekko wydrążyć środek, aby było więcej miejsca na jajko. Ułożyć na blaszce(...)przez około 15-20 minut lub do czasu aż białko się zetnie, a żółtko nadal będzie płynne. Podawać z ulubioną sałatą. Ja polałam sobie jajko niewielką ilością ostrego sosu sriracha, aby danie było ostrzejsze i bardziej wyraziste. Smacznego
Codzienne Gotowaniekostce ( ewentualnie świeża dynia ) 1 puszka ( 400 g ) ciecierzycy 4 kostki szpinaku mrożonego ( brykiet ) 1 puszka ( 400 ml ) mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru kumin chili kurkuma sos sojowy sok z limonki lub cytryny sól olej kokosowy Przygotowanie: Czosnek i imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzanym tłuszczu(...)Następnie dodać odsączona ciecierzycę z puszki oraz szpinak w brykiecie. Całość zalać mlekiem kokosowym. Curry gotować kilka minut. Pod koniec gotowania doprawić danie kuminem, chili i kurkumą. Dodać sos sojowy i sok z limonki lub cytryny. W razie konieczności - dosolić. Doprawione curry pozostawić jeszcze na 3-4 minuty na małym ogniu. Curry podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego
kolorowotorcikowokapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków
Kulinarne przygody Gatitynabijać na widelec i moczyć w mące *** *** Mięso smażymy na głębokim tłuszczu, na średnim ogniu, na złoty kolor – przez około 3 minuty z każdej strony *** *** Podajemy z ulubionymi sosami – u mnie sos czosnkowy i ketchup *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI
Blog z Apetytemprostu ja i domownicy mamy ochotę na coś słodkiego. W zależności od dodatków deser będzie lżejszy lub bardziej kaloryczny. U mnie dziś wersja słodka – pokruszone bezy, sos jagodowy i czekoladowa posypka. W końcu dziś dziś Dzień Matki, więc… można lekko zaszaleć Naszą jogurtową piankę można podać również np. z bitą śmietaną lub porcją świeżych owoców. To dodatki(...)często do domowych piegusków). A wracając do przepisu… Składniki: 180 g jogurtu naturalnego 1 galaretka o smaku truskawkowym* 1 i 1/4 szklanki wody pokruszone bezy (najlepiej domowe) gęsty sos jagodowy czekoladowa posypka – u mnie ozdoby czekoladowe 4w1 Amus listki świeżej mięty do podania *jeśli macie świeże truskawki można dodać je do naszej pianki (drobniej pokrojone) Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy
Słodkie okruszkiporcje 1/2 główki młodej kapusty 1/2 pęczka rzodkiewki 1 dojrzałe awokado 1 pęczek koperku 1 szalotka lub 1/2 czerwonej cebuli sól, świeżo zmielony czarny pieprz sok z ćwiartki cytryny SOS JOGURTOWY 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 18% 1 łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny 1 łyżka oliwy sól(...)łyżką wydrążamy miąższ. Wykładamy na deskę, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w grube plastry, a następnie kostkę. Dodajemy do sałatki. Przed samym podaniem polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy
cool and minty