Szparagi z kurczakiem i makaronem w sosie serowym 197Delikatne szparagi, soczysty, miękki filet z kurczaka podany z makaronem w wyrazistym, serowym i pachnącym świeżą natką sosem to świetny pomysł na pełnowartościowe, sycące danie obiadowe. Składniki: 150g makaronu pappardelle 340g fileta z kurczaka 400g zielonych szparag 1 cebula 1 pęczek natki z pietruszki 180g sera pleśniowego naturalnego 200ml śmietany 18% 50ml śmietany 30% sól świeżo zmielony pieprz oliwy(...)się rozpuści. Następnie dodać posiekaną natkę z pietruszki, szparagi i kurczaka. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, całość dokładnie wymieszać i gotować wszystko 2-3 minuty aż sos się zredukuje. 6. Pod koniec dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia Eweliny
Skrzydełka Hot Wings jak z KFC 995deseczkę. W garnku lub na wysokiej patelni rozgrzewamy olej. Skrzydełka smażymy przez około 12-15 minut *** *** Usmażone skrzydełka odsączamy na papierowym ręczniku *** *** Podajemy na ciepło, z ketchupem lub sosem czosnkowym *** *** Przepis na domowy sos czosnkowy znajdziecie TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY
Blog z Apetytem
Polędwiczki z kurczaka z pak choy i papryką 216polędwiczki z kurczaka: – 400 g polędwiczek z kurczaka – 1 pak choy – 1 cebula – 1 mała czerwona papryka – 1 papryczka chili – 2 łyżki domowego sosu pomidorowego
Kuchenne Wariacje
Wątróbka indycza a'la Mechanik 169się że można go zastąpić np. kilkoma kroplami tabasco jeśli ktoś ma) i chwilę jeszcze gotuję. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzam w połowie szklanki wody i wlewam do rondla mieszając. Sos redukuję do momentu jego półpłynnej konsystencji. Grillowaną wątróbkę indyczą podałem na grillowanym jabłku polanym słodko pikantnym sosem z granata
Mechanik w kuchni
Curry z warzywami 271minut, następnie dodaję olej kokosowy i mieszam z przyprawami. Dodaję zmiksowane warzywa mieszam i gdy się zagotuje duszę jeszcze na mniejszym ogniu przez około 5 minut, aż się sos nieco zredukuje. Sos łatwo pryska więc trzeba go często mieszać. W międzyczasie wlewam do kubka miksera passatę, dodaję nerkowce i miksuję, jeśli jest bardzo gęste dodaję wody. Przelewam
Gotuj Się Kto Może
Sushi-California maki 182nori 15 dag wędzonego łososia 8 dag serka typu „philadelphia” garść liści mieszanki sałat kilka łyżek sezamu białego i czarnego chrzan wasabi sos sojowy Kikkoman miska z wodą (do maczania dłoni) marynowany różowy imbir Sposób przygotowania: Najważniejszym elementem w przygotowaniu sushi jest ryż. Odmierzoną ilość ryżu zalewamy zimną wodą płuczemy(...)przy użyciu maty mocno dociskając, rolujemy całość, odwijamy z maty i folii, obtaczamy w wymieszanym białym i czarnym sezamie. Ostrym nożem kroimy na kawałki. Podajemy na desce z sosem sojowym, chrzanem wasali i marynowanym imbirem. Smacznego
Wanilia i Kardamon
Spaghetti z cukinii wg diety dr Dąbrowskiej – przepis krok po kroku 231czosnkiem i dusimy do miękkości. 4. Na koniec dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy. Całość dusimy do momentu, aż pomidory zmiękną i stworzą sos. 5. W międzyczasie przygotowujemy nasze spaghetti. W tym celu obieramy cukinie i ścieramy je wzdłuż, na płasko przy pomocy tarki jarzynowej o dużych oczkach. Można również pokroić ją – najpierw(...)później w paseczki. 6. Tak przygotowane spaghetti zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 10 minut, aby cukinia troszkę zmiękła. 7. Po tym czasie odsączamy makaron na sitku, dodajemy do naszego sosu, mieszamy i jeszcze przez moment podgrzewamy, aby smaki się połączyły. I to wszystko. Nasze spaghetti z cukinii jest już gotowe do podania. Idealnie nadaje się do podania na obiad
Okiem Blondynki by McBlondi
Pieczone bataty z sosem jogurtowym i kolendrą 157Składniki: 3 szt. batatów 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska pieprz ziołowy 6 gałązek tymianku Sos: 200 g jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól, pieprz Sposób wykonania: Bataty myjemy i przekrawamy na pół. Kawałki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bataty skrapiamy oliwą z oliwek(...)posypujemy solą i pieprzem. Na każdy kawałek kładziemy gałązkę tymianku. Pieczemy przez 40 minut w 200°C z termoobiegiem. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą
Qchnia po prostu
Domowe kopytka. 168kiedy zostaną ziemniaki z obiadu z wcześniejszego dnia. Ja bardzo lubię kopytka na słodko tzn, polane rozpuszczonym masełkiem i posypane najlepiej brązowym cukrem, ale świetnie sprawdzają się też z sosami i innymi dodatkami. Więc dziś zapraszam na danie "klasyk" a mianowicie - KOPYTKA. Składniki; 50 dag ugotowanych ziemniaków 1 jajko pół łyżeczki soli około 10 dag mąki pszennej Przygotowanie(...)kluski ( kopytka). Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 min od czasu wypłynięcia. Należy kontrolować czas aby kluski się nie rozwaliły. Podajemy je z gulaszem, lub innym sosem a także na słodko - z cukrem, śmietaną czy rozpuszczonym masłem. Pełna dowolność. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.
Pasztet z fasoli mung i pieczonych warzyw 160pietruszki 2 jajka 1 marchewki nieduży seler 1 pietruszka lub pasternak 1 mała cebula 1 łyżeczka kmin rzymski 1 łyżeczka lubczyk 1 łyżeczka cząber 1/2 łyżeczki mielonej kolendry łyżka sosu sojowego lub tamari ząbek czosnku olej rzepakowy sól i pieprz do smaku Namoczoną przez noc fasolę ugotuj do miękkości u mnie 30 minut. Obraną marchew, seler i korzeń(...)Cebulę zeszklij z przyprawami na małej ilości oleju. Następnie fasolę, warzywa, kaszę jaglaną i cebulę wraz z ziołami zmiel w malakserze a w międzyczasie wbij jajka. masę wymieszaj dodając sos sojowy i natkę pietruszki. Keksówkę wysmaruj od wewnątrz tłuszczem i oprósz mielonym siemieniem. Piecz w piekarniku w 180º C przez 60 - 90 minut w zależności od wilgotności masy. Wystudź
AZgotuj!
Środa: Burgery z czerwonej fasoli i boczniaków 202drobno posiekanego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (to jest wersja dość pikantna, zmniejsz ilość jeśli nie lubisz ostrych potraw) 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki siekanej natki pietruszki lub kolendry Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj grzyby, fasolę, szpinak, przyprawy, sos sojowy. Posól i popieprz do smaku
Niedzielny kucharz
SMORGASTARTA CZYLI SZWEDZKI TORCIK KANAPKOWY Z TUŃCZYKIEM 188nadaje ostrzejszej nuty. Całość tortu kanapkowego uwieńcza szczypiorek, pomidor i świeży ogórek. Składniki: 6 kromek chleba tostowego 1 WARSTWA 2 sztuki jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princess 1 op. serka naturalnego kanapkowego 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy ostrej sól pieprz 2 WARSTWA 2 jajka ugotowane na twardo 1 op. serka naturalnego kanapkowego(...)wiejskiego pół pęczka rzodkiewek 1 łyżka kwaśnej śmietany pół pęczka szczypiorku sól pieprz DODATKOWO ogórek świeży pomidorki koktajlowe szczypiorek Przygotowujemy kremy do tortu 1 WARSTWA: Tuńczyka Princess odsączamy z sosu. Jajka kroimy w kostkę. Serek mieszamy z jogurtem i musztardą. Dodajemy jajka oraz tuńczyka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 2 WARSTWA: Jogurt mieszamy z serkiem kanapkowym. Szczypiorek siekamy. Jajka
Kuchnia w oparach
BABECZKI Z TUŃCZYKIEM I GROSZKIEM 171groszkiem, kukurydzą i serem. Babeczki mają to do siebie, że są szybkie i pyszne. Składniki: 150 g groszku z puszki po odsączeniu z zalewy 150 g tuńczyka w sosie własnym Princess (pod odsączeniu z sosu) 200 g mąki 2 jajka 100 ml mleka 100 ml oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki natki pietruszki 100 g sera
Kuchnia w oparach
Spiralna tarta z warzywami 232zimnego masła 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz 3 duże marchewki 2 średnie cukinie 6 średnich ziemniaków 3/4 dużego buraka 1 bakłażan 1 średni ząbek czosnku tymianek sól i pieprz Sos 1 łyżka oliwy 5 łyżek śmietany 18% 4 łyżki śmietanki 30% 2 małe ząbki czosnku garść pokruszonych pistacji garść liści bazylii 10 g sera (gouda/kozi) łyżeczka soku z cytryny łyżeczka(...)wyjęciu z piekarnika, czekamy chwilę, aż tarta przestygnie. Dzięki temu będzie się ją łatwiej kroiło i nie ulegnie zniszczeniu. Podajemy ją polaną lub ozdobioną sosem. Życzymy wytrwałości
Pyszny Duet
Kurczak w panierce orzechowej z batatowym puree i szparagami „po schwardzwaldzku” 181porcje: 2 piersi z kurczaka 6 szt. szparagów zielonych 6 plastrów szynki „szchwardzwaldzkiej” 120 g orzechów włoskich 1 duży batat 50 g sera koziego (10g do sosu) natka pietruszki 8 małych ząbków czosnku garść liści bazylii garść pistacji 4 łyżki śmietany 18 % 5 łyżki śmietanki 30 % 2 łyżeczki oliwy tymianek suszony/świeży 1-2 jajka sól i pieprz(...)dodatkiem soli, pieprzu, czosnku (1-2 ząbki) i natki pietruszki za pomocą blendera lub jeśli go nie mamy rozgniatamy całość widelcem i łączymy wszystkie składniki. Danie serwujemy z sosem. Aby go zrobić wystarczy zmieszać oliwę, pistacje, bazylię, ser, 2 małe ząbki czosnku, śmietanę, śmietankę, sól i pieprz. Smacznego
Pyszny Duet