PIECZONY KALAFIOR, SMAŻONY ŁOSOŚ 201kwasów Omega-3 i Omega-6, w postaci pysznego łososia. Praktycznie zawsze robię go w ten sam sposób - najprostszy, a zarazem najlepszy. Koniecznie spróbujcie! Całość uwieńczył wyśmienity sos ziołowy z bazylią tajską, który zrobicie z TEGO przepisu. Delikatny (choć zdecydowanie nie fit!), mocno ziołowy i aromatyczny. Reasumując - częstujcie się! PIECZONY KALAFIOR 1 główka kalafiora sól, pieprz, mielona(...)obficie sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. łososia kładę skórą na patelnię i smażę ok. 2-3 minut z każdej strony. Podaję na ciepło ze sosem ziołowym. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itki
KREMOWY SOS CYTRYNOWY Z TUŃCZYKIEM 127kremowy sos cytrynowy z tuńczykiem jest OBŁĘDNY! Wcale nie przesadzam! Jest lekki, świeży, cytrynowy (oczywiście 😉 ) i idealnie pasuje do makaronu. Pracy jest przy nim tyle co nic – dosłownie 5 minut – i mamy smakowity posiłek, który spokojnie możemy zaserwować gościom 🙂 Gorąco polecam! Składniki (na 2 porcje): 1 puszka tuńczyka w [...] Artykuł KREMOWY SOS CYTRYNOWY Z TUŃCZYKIEM pochodzi z serwisu
SandraFrej.com
z bułki paryskiej zapiekanki na szybko... 201bułka paryska 8 kromek, olej czosnkowy 1/4 szklanki, pieczarki 8 sztuk, cebula 1 sztuka, masło 2 łyżeczki, salami 16 plasterków lub 8 dużych, ser żółty salami 8 plastrów grubszych, sos pomidorowy lub inny pieczarki na maśle podsmażyć z cebulką do odparowania płynu z patelni - nie solę, gdyż salami i ser są dość słone kromki bułki paryskiej dwudniowej skropić trochę wodą(...)posmarować pędzelkiem maczanym w oleju czosnkowym na kromkę nakładać pieczarki, salami, plastry sera żółtego, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 20 minut, podać z sosem jaki się lubi - zapiekanki na szybko często robię wykorzystując bułkę paryską nie pierwszej świeżości lub inne starsze pieczywo, dodatki też wykorzystuję jakie mam w lodówce.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
PANNA COTTA Z TUŃCZYKA NA SEROWYM CIASTECZKU Z KAWIOREM WIŚNIOWYM 200żółty pikantny – 130 g * chili, sól * jajko – 1 szt * masło – 100 g PANNA COTTA Z TUŃCZYKA: * kwaśna śmietana 18% – 200 ml * tuńczyk w sosie własnym Princes – 200 g * koniak- 2 łyżki * żelatyna – 3 łyżeczki * woda – 80 ml * sól, pieprz, sok z cytryny KAWIOR WIŚNIOWY: * sok wiśniowy – 150 ml * pieprz cayenne(...)wodą, odstawiamy do napęcznienia. Tuńczyka osączamy z zalewy i miksujemy. Ps. Jeżeli użyliśmy ryby w oleju możemy pozostawić troszkę zalewy i dodać do tuńczyka. Jeśli natomiast użyliśmy tuńczyka w sosie własnym możemy dodać odrobinę rozpuszczonego masła. Rozpuszczoną żelatynę łączymy ze śmietaną, odrobinę podgrzewamy i starannie mieszamy. aby pozbyć się ewentualnych grudek. Przelewamy śmietanę do zmiksowanego tuńczyka, dodajemy koniak ( masa będzie
Ostra na Słodko
Zapiekanka z ryżem kurczakiem i brokułami 242Składniki : • 3 woreczki ryżu • 3 łyżki curry • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • 3 marchewki • 3 łyżki sosu sojowego • 1 brokuł • 3 piersi kurczaka • sól • pieprz • tymianek • oliwa z oliwek • 150 g tartej mozzarelli lub sera żółtego Przygotowanie : Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu mieszamy z curry. W rondlu podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy(...)starte na grubych oczkach marchewki. Wlewamy sos sojowy i dusimy pod przykryciem przez 10 minut na małym ogniu. Brokuły dzielimy na małe różyczki i wrzucamy na wrzącą,osoloną wodę na 5 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 8 minut często mieszając. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W dużym naczyniu żaroodpornym
KUCHNIA POLSKA
Wstążki w maślanym sosie ze szparagami– obiad w 15 minut 273woda z Adriatyku. Pozwala to makaronowi na lepsze, równomierne rozklejanie i szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę gotowania w sosie. Wybierzcie jak najrówniejsze, jednakowej wielkości, świeże i jędrne zielone szparagi – nie trzeba ich obierać, wystarczy odłamać im zdrewniałe końce. Myjemy je, osuszamy i kroimy szparagi pod skosem na mniej więcej(...)swój ostry, surowy zapach – 20-30 sekund. Przekładamy do rondla ugotowany al dente makaron, dodajemy łyżkę wazową (100-120ml) wody po gotowaniu makaronu i mieszamy całość do zemulgowania sosu – gotujemy razem pół minuty. Rozkładamy makaron na półmisku, obficie posypujemy drobno startym twardym serem i podajemy od razu. Sezonowo, pysznie i efektownie – tak lubię! Prosto i szybko! Lurpak Premium Miks
Karo in the Kitchen
Dietetyczne kotleciki tuńczykowe z papryką (na mące kukurydzianej) 217zapraszam Was na pyszne i proste w przygotowaniu kotleciki z tuńczyka. Kotleciki są lekkie, bezglutenowe (przygotowane na bazie mąki kukurydzianej). Idealnie smakują same, jako dodatek do warzyw czy lekkich sosów. Zdrowo i pysznie! Osobiście uwielbiam dania na bazie tuńczyka. Dlaczego? Tuńczyk, to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo(...)dokładnie mieszamy. Z masy formujemy (ja robię to w dłoniach) małe kotleciki. Smażymy je z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Kotleciki smakują same, jako dodatek do warzyw, lekkich sosów itd. S macznego
Słodkie okruszki
Tarta serowa z borówką amerykańską, białą czekoladą i płatkami żytnimi 266Ciasto kruche nie na maśle, a na margarynie, masa serowa z wsadem owocowym i chrupiący i słodki wierzch, który składa się z płatków żytnich, dobrej jakości białej czekolady odrobiny sosu karmelowego... Nie mogło zabraknąć akcentu świeżych borówek. Sernik jest niezwykle harmonijny w smaku, i doskonale kontrastuje z kruchym i dość wytrawnym spodem. Ciasto przygotowałam z myślą o mojej córce, która(...)pieczenia. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki , lecz nie wyjmujemy wypieku. Pozostawiamy do ostudzenia. 4. Czekoladę roztopić i zrobić keksy na całej powierzchni. Pozostałe borówki wbić w ciasto i polać sosem karmelowym na koniec udekorować płatkami żytnimi. 5. Sernik schłodzić min. 2 godziny w lodówce. Najlepiej przez całą
vaniliowoczekoladowa
Spaghetti carbonara z cukinią i szparagami 201makaron. Odcedzić, nie przelewać wodą. Jajka wbić do miski, wlać śmietankę roztrzepać na jednolitą masę, wymieszać z połową startego drobno parmezanu. Do warzyw dodać gorący makaron wlać sos trzymać chwilę na ogniu cały czas mieszając do momentu aż sos zacznie gęstnieć-nie trzymać zbyt długo na ogniu bo zrobi się jajecznica, zestawić z ognia rozłożyć na talerze, posypać
Wanilia i Kardamon
Piątek: Pizza gotowa w 10 minut 192Przepis na błyskawiczną pizzę w 10 minut pochodzi z tasty.co Składniki: Mąka samorosnąca 2 szklanki mąki 1 szklanka jogurtu greckiego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli Dodatki Sos pomidorowy ( np. według tego szybkiego przepisu ) Mozzarella Łyżeczka oregano Dowolne warzywa i wędliny Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj w głębokiej misie 2 szklanki mąki z łyżką proszku do pieczenia i łyżeczką(...)Najlepiej położyć surową pizzę na płaskim talerzu lub desce do krojenia, bardzo dobrze podsypanej mąką, tak żeby krążek ciasta swobodnie przesuwał się po powierzchni. Dopiero wtedy smarujemy go sosem i nakładamy nadzianie. Następnie zsuwamy ciasto na kamień lub blaszkę. I do piekarnika. Kiedy ciasto ładnie się zarumieni, a na serze na powierzchni zaczną się robić bąble to znak, że można
Niedzielny kucharz
Pizza ze szparagami i salami 182drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy dodatki: 1 pęczek cienkich zielonych szparagów 100g salami 1 duża czerwona cebula 2 kulki mozzarelli opcjonalnie: 100ml sosu pomidorowego Wodę trochę podgrzać. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżeczką mąki i pół szklanki wody, odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy i wypełni prawie całą szklankę. Mąkę przesiać(...)papierowym ręczniku, dodatkowo można przekroić wzdłuż na pół. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Salami pokroić w plasterki. Mozzarellę wyjąc z zalewy, pokroić w plastry. Na ciasto wyłożyć składniki: sos (opcjonalnie), ser, cebulę, szparagi i salami, wstawić do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, piec ok 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta). Po wyjęciu z piekarnika do pizzy można
Obiad gotowy
Sushi z tuńczykiem, papryką i ogórkiem 236łyżeczki soli Zaprawa do ryżu: 6 łyżek octu ryżowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Dodatki do środka : 3 arkusze nori 2 puszki po 185g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes 1 czerwonej papryki 1 żółtej papryki 1 zielony ogórek Wykonanie: 1. Tuńczyka odsączyć z zalewy, a papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na równe długie paski. Ogórka(...)Całość dokładnie zwinąć przy pomocy maty, docisnąć i zrolować w rolkę. 5. Gotowe rolki kroić ostrym nożem na kawałki o grubości 1-1,5cm. 6. Sushi podawać z wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem. #MasterTuńczyk Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes !!! Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo
Szalona Kuchnia Eweliny
Wiosenna Pizza z Tuńczykiem 229Princes ja dałam w oleju → 3 łyżki przecieru pomidorowego w temp. pokojowej → 15 dag sera żółtego tartego np. cheedar → 1/2 czerwonej cebuli → 2 ogórki kiszone → ulubiony sos np. BBQ → sól i pieprz do smaku → np. świeża rukola do posypania DODATKOWO: → kasza manna lub bułka tarta do podsypywania blaszki →olej najlepiej rzepakowy lub margaryna do posmarowania(...)pieprzem. 7. Posypuję serem żółtym a nastęnie dodaję pozostałe składniki. 8. Piekę ok 15 minut -20 minut w 180 stopniach. 9. Po upieczeniu polewam ulubionym sosem i posypuję świeżą rukolą. SMACZNEGO
Gotowanie Patki
Szparagi w sosie pomidorowym z ciecierzycą 189Jeżeli lubicie szparagi tak jak my to zapraszamy Was na pyszne, syte, a co najważniejsze szybkie w przygotowaniu danie czyli szparagi w sosie pomidorowym z ciecierzycą :) Składniki na szparagi w sosie pomidorowym: – 350 g zielonych szparagów – 500 g pomidorów – 160 g ciecierzycy – 1 cebula – 2 ząbki czosnku
Kuchenne Wariacje
Chłodnik z buraków (dieta dr Dąbrowskiej) 259kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidoroym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką
Kulinarne przygody Gatity