sosy - 72234 przepisów (strona:1907/4816)

Pomidorowo-paprykowe burgery z serem cheddar i marynowaną papryką 174

rzepakowy do smażenia Przygotowanie Mięso przełożyć do miski. Świeżą paprykę drobno pokroić, dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem i paprykami i dokładnie wyrobić. Uformować 4 burgery. W kubeczku przygotować sos. Majonez wymieszać z keczupem i tabasco, dodać zioła prowansalskie i dokładnie wymieszać. Olej rozgrzać na patelni. Burgery smażyć z obu stron do ulubionego stopnia wysmażenia. Odłożyć na ręcznik papierowy. Bułki(...)rozkroić. Obie połówki posmarować sosem. Górną posypać suszoną cebulką. Na dolną układać kolejno pokrojoną w paski marynowaną paprykę, burger, ser cheddar, sałatę. Przykryć górną połówką. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 853,3 kcal Tłuszcz: 57,8g Białko: 35,3g Węglowodany: 45,7g Smacznego

Zielona Kuchnia
Pierś z kurczaka po włosku 320

bazylii 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 pomidor garść liści świeżej bazylii sól morska, świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek do podania: ok. 300 g makaronu penne Zaczynamy od przygotowania sosu. Obie szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy, a gdy będzie szklista, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Dolewamy passatę, a gdy się zagotuje, doprawiamy(...)kostek. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem i bazylią. Nacinamy je wzdłuż tworząc kieszonkę. Wkładamy do środka po dwa plasterki pomidorów oraz mozzarelli i liście bazylii. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos. Układamy na wierzchu nadziane piersi kurczaka. Do okoła rozrzucamy oliwki pokrojone na plasterki. Wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią. Podajemy z ugotowanym makaronem

Poezja smaku
Sałatka kurczak na greckiej wyspie 183

maśle do złocistego koloru. 2. Sałatę umyć i porwać na dowolne kawałki. Pomidory pokroić na ósemki, ogórka na półplasterki, a cebulę w piórka. Ser feta pokroić w kostkę. 3. Sos: Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu i doprawić solą i pieprzem. 4. Kurczaka, sałatę przełożyć do dużej miski, dodać pomidory, ogórki, cebulę, oliwki i ser feta. Całość wymieszać i polać przygotowanym

Szalona Kuchnia Eweliny
Makaron w sosie szpinakowo - serowym 169

Podam Wam przepis na prosty sos do makaronu. Wystarczy szpinak, ser, udka, śmietanka i kilka innych składników, aby powstało przepyszne danie. Makarony chyba lubi każdy z nas, zwykle są szybkie w przygotowaniu, najlepiej smakują od razu po podaniu, sycą na długo.  Potrzebujemy: 2 kacze udka 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 30% 1 szklanka utartego(...)czosnkiem dodajemy oddzielone od kości mięso i zalewamy całość śmietanką. Całość zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem.  W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Do ugotowanego makaronu dodajemy nasz sos i wsypujemy starty ser. Dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze. Wioleta Gargula

MamaOskarka
SURÓWKA Z SAŁATĄ, POMIDORAMI, KIEŁKAMI I FETĄ, do obiadu 153

jędrne pomidory 1 słodka cebula (sałatkowa) kopiasta łyżka posiekanego koperku, rzeżuchą, szczypiorkiem lub inną ulubioną zieleniną garść kiełków np. fasoli mung (lub innych ulubionych) 1/2 kostki sera feta sałatkowego sos: szklanka śmietany 2 łyżki łagodnego majonezu sól pieprz szczypta przyprawy prowansalskiej PRZYGOTOWANIE:   Krok 1. Umyte i osuszone liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki - układamy w salaterce. Krok 2. Przygotowujemy(...)sos : śmietanę łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy szczyptę przyprawy prowansalskiej, mieszamy - polewamy sałatę. Krok 3. P omidory kroimy w plasterki lub w ósemki (można je wcześniej sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki) - układamy je na sałacie. Krok 4. Obraną cebulę kroimy w piórka - układamy na pomidorach, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę oraz ulubione kiełki Krok

Moja Książka Kucharska
Sałatka z gruszką, cykorią i roszponką 139

najładniejsze liście. Włożyłem do salaterki. Gruszki obrałem, usunąłem gniazda nasienne, miąższ pokroiłem na cienkie plasterki. Włożyłem do drugiej salaterki. Pomarańcze po obraniu, podzieliłem na cząstki, przełożyłem do trzeciej salaterki. Sos: wymieszałem oliwę i sok z cytryny, doprawiłem solą i pieprzem. Na talerzu rozłożyłem roszponkę, na niej plasterki gruszki, dodałem cząstki pomarańczy. Całość polałem sosem. Oprószyłem ziarnami kminu rzymskiego. Sałatkę wstawiłem

R'n'G Kitchen
Sałatka z serem fetą 173

Sałatka z serem fetą Dzisiejsza moja propozycja to sałatka z serem fetą Składniki: mix sałat ser feta ogórek zielony pomidory koktajlowe papryka sos winegret mix prażonych ziaren grzanki z chleba tostowego Wykonanie: Nie podaję ilości w jakich użyłam, ponieważ robiłam bardzo małą porcje tylko dla siebie. Sami musimy ocenić jaka chcemy porcję zjeść. Na spód miseczki położyć mix sałat. Następnie(...)opłukane pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, ogórek obrany ze skórki i pokrojony w grubszą kostkę oraz paprykę również pokrojoną w kostkę. Do warzyw dodajemy pokruszony ser feta, polewamy sosem winegret i posypujemy prażonymi ziarnami (słonecznika, dyni, orzeszki pinii). Sałatkę z serem fetą podawać z grzankami. Artykuł Sałatka z serem fetą pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Pulpety w sosie pomidorowym 304

Delikatne i soczyste! Takie są właśnie moje idealne pulpety w sosie pomidorowym . Pulpeciki wieprzowe w lekkim sosie pomidorowym robię błyskawicznie. To jeden z lepszych pomysłów na obiad dla całej rodziny! Za każdym razem możesz je podać inaczej. Takie pulpety świetnie smakują z makaronem, kaszą gryczaną lub pęczakiem. Jeśli planujesz jeszcze surówkę, to idealna będzie surówka Colesław lub moja ulubiona surówka

AniaGotuje.pl
naleśniki serowe z sałatą i szynką 218

wylewamy 1/2 część masy jajecznej i smażymy z obu stron. Tak samo smażymy pozostała część. składniki na nadzienie: 2 liście zielonej sałaty, najlepiej każdy wielkości naleśnika ok. 4 łyżki sosu chrzanowego ok. 4 plasterki szynki ok. 4 plasterki sera żółtego 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej w paski ketchup wykonanie: Usmażone i wystudzone naleśniki smarujemy sosem chrzanowym, rozkładamy liście sałaty. Układamy plastry

Domowy Smak Jedzenia
Low-carb spaghetti z marchewki z sosem bolońskim 192

pewnie nie zastąpi nam nieustającej żądzy węglowodanów, ale fajny zamiennik, którym taki żarłok jak ja daje się oszukać. Zaś sam marchewkowy „makaron” jest naprawdę dobry. Fajnie chrupie i z sosem bolońskim smakuje bardzo dobrze! Polecam nawet dla tych, którzy nie są na diecie, a lubią zjeść po prostu zdrowo. Plus po świątecznym obżarstwie będzie jak znalazł! PS. W wersji wege(...)kilka minut na małym ogniu. Na sam koniec dopraw bazylią, oregano, pieprzem oraz solą. Na talerz wyłóż spaghetti z marchewki (możesz je również uprzednio ugotować na parze). Polej gotowym sosem i podaj z otartym parmezanem i listami świeżej bazylii

Food Square
Sałatka Cezar z kurczakiem 157

Cezar z kurczakiem / 2 porcje: Składniki: 1 mała sałata rzymska 1 pierś z Kurczaka Zagrodowego 1 ciabatta 50 g parmezanu lub grana padano 2 łyżeczki rzeżuchy 2 łyżeczki czarnuszki sos Cezar: 1 ząbek czosnku 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny marynata do kurczaka: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól(...)ostygnie kroimy na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki. Główkę sałaty myjemy i osuszamy. Na talerzu podłużnym rozkładamy listki sałaty. Na sałacie rozkładamy kurczaka oraz grzanki. Całość polewamy sosem. Wierzch posypujemy czarnuszką oraz parmezanem. Na samym końcu sałatkę oprószamy świeżo startym serem

Moja smaczna kuchnia
Kebab z mięsa mielonego na patyku 204

zazwyczaj z baraniny lub jagnięciny. Danie to jest inaczej nazywane grecką koftą. Ważny dodatkiem są mocne i wyraziste przyprawy. Danie to jest idealne na grilla. Świetnie smakują z sosami na bazie jogurtu. Jeżeli nie lubicie baraniny czy jagnięciny, możecie wykorzystać oczywiście inne mięso mielone. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula 1 kajzerka Rozmaryn Tymianek Suszona mięta Czosnek(...)szaszłyków. Możemy piec w piekarniku. Wtedy nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni przez ok. 30 minut. Możemy też upiec je na grillu. Gotowe kofty najlepiej podawać ciepłe z dodatkiem sosów na bazie jogurtów. Artykuł Kebab z mięsa mielonego na patyku pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Zupa z rzeżuchy – dietetyczna zupa na Wielkanoc i na wiosnę 241

rzeżuchy: pęczek włoszczyzny – obranej 2 cebule i 2 ząbki czosnku – obrane po pół łyżeczki lubczyku, ziaren pieprzu i ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 łyżki sosu sojowego łyżka oleju 4 garście kiełków rzeżuchy – z wysianej 1 paczki nasion lub kupionej, ściętej nożyczkami 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach – obrane i pokrojone na kawałki 2 łyżki tartego(...)pęczka włoszczyzny, cebuli, czosnku i przypraw. Po 20 minutach wyjmujemy 2 marchewki z bulionu, kiedy nie są jeszcze rozgotowane i zostawiamy do dekoracji. Kiedy bulion jest gotowy doprawiamy go sosem sojowym i olejem. Na każdym talerzu układamy po pół marchewki wyjętej z bulionu, ziemniaka i 2 połówki jajka (jeśli je jemy). Zalewamy bulionem. Do każdego talerza wkładamy pół łyżki tartego

Ugotowane pozamiatane
Chrupiące kęski z kurczaka 1424

proste w przygotowaniu. Idealne na obiad w towarzystwie ziemniaków, frytek, zestawu surówek itd. Wspaniale nadają się również na przyjęcie. Wówczas polecam podać chrupiące kęski z kurczaka z zestawem ulubionych sosów. Ja ostatnio przygotowałam taki kęski z kurczaka na rodziny obiad. Mój siostrzeniec i moje dzieci je uwielbiają. Zresztą przyznam szczerze – każdemu smakowały Znikły wyjątkowo szybko Polecam i Wam, spróbujcie(...)głębokim tłuszczu (sięga do około połowy wysokości kawałków kurczaka) z obu stron na złoto-brązowo. Powinniśmy uzyskać chrupiące kąski z kurczaka. Tak przygotowane kąski podaję np. z domowym sosem czosnkowych , frytkami, ziemniakami itd. Smacznego

Słodkie okruszki
Nowe menu w warszwskim Polocie 197

Teraz pora na drugie danie. Zamawiamy policzek wołowy duszony w ciemnym piwie (42 zł) podany na puree z marchewki z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, a wszystko w towarzystwie obłędnego gęstego sosu z policzków. Powiem szczerze, że miałam ochotę wylizać talerz. Kolejnym daniem jest troć wędrowna z chrupiącą skórką,  podana z ogórkiem na ciepło, szpinakiem, ugotowanymi ziemniakami i sosem koperkowym

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania