sosy - 72234 przepisów (strona:1897/4816)

Kura we ôrzechowyj zōłzie (Kurczak w sosie orzechowym) 164

chyciōło1 na inspirowanie sie kuchniōm gruzińskōm, możno i skuli2 tego, że niydaleko moji chałpy3 je gruzińskoł piekarnia. Idzie tam kupić richtich4 fajny [...] Artykuł Kura we ôrzechowyj zōłzie (Kurczak w sosie orzechowym) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Zupa z dyni piżmowej z soczewicą, suszonymi pomidorami i quinoą 191

mała dynia piżmowa 500 gram 2/3 szklanki czerwonej soczewicy  8-10 suszonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oliwy z oliwek sos z ostrych papryczek kurkuma kumin mielona kolendra (ziarna) pieprz sól woda Wykonanie: Suszone pomidory i soczewicę należy namoczyć parę godzin przed gotowaniem.  Cebulę kroimy w kostkę i dusimy(...)kurkuma, kuminem, kolendrą, solą i pieprzem.  Gotujemy około 10-15 minut i dorzucamy pokrojone w kostkę suszone pomidory, gotujemy do miękkości na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, odrobinę ostrego sosu i ugotowaną quinoę.  Gotowe

Quinoa Raz!
Jabłkowe Crêpes Suzette 133

Magda Crêpes Suzette to klasyczny francuski deser z naleśników skąpanych w karmelowym sosie, pomarańczach, z efektywnym flambirowaniem likieru pomarańczowego. W mojej odsłonie postawiłam na jesienne smaki dojrzałych, słodkich jabłek i aromat cynamonu. Do tego podpalanie w pachnącej, słodkiej brandy. Takiemu deserowi trudno się oprzeć, ale czasem aż trzeba zgrzeszyć Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka mleka 1 jajko łyżka oleju(...)wrzątku, czekamy chwilę aż zredukuje – maksymalnie 3 minuty.   Jabłka na patelni zgarniamy na brzegi a na środek układamy złożone w ćwiartki naleśniki. Kolistymi ruchami patelni pokrywamy naleśniki sosem z patelni. Na patelnie wlewamy połowę kieliszka Brandy i podpalamy – najlepiej zrobić to zapalarką zbliżoną do powierzchni patelni, wtedy płomień nie buchnie wysoko jak w chwili podpalenia alkoholu przez

Smaczna Strona
Sałatka z ciecierzycy i z kurczakiem 159

mała pierś z kurczaka – 150g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej – ok. 100 g szpinaku – 1 awokado – pomidorki koktajlowe – sól, pieprz, słodka papryka Sos winegret – 1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego. – 4 łyżki oliwy extra vergine lub oleju rzepakowego. – szczypta soli morskiej. – szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu(...)surową namoczyć dzień lub kilka godzin wcześniej i ugotować. Szpinak umyć i osuszyć. Kurczaka pokroić w kostkę. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Wszystkie składniki wrzucić do miseczki. Przygotować sos winegret. Do miseczki wlać sok z cytryny lub ocet winny, dodać sól oraz opcjonalnie musztardę. Wymieszać, następnie dodać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Polać sałatkę. Gotowe. Artykuł Sałatka

I LOVE LIFE
” Swojski garnek” z szynką wieprzową 142

ułatwiających życie . Bardzo lubię te potrawy głównie za to , że zawsze się udają i można je zostawić samym sobie Moi chłopcy kochają je za smak , szczególnie te w śmietanowych sosach z pieczarkami , zielonym groszkiem lub boczniakami Czyli delikatne w smaku, wersje z papryką w meksykańskim czy węgierskim stylu cenią nieco mniej ale też nie odmawiają Poniższy przepis jest właśnie śmietankowy(...)robić miękkie . Następnie dodajemy mrożony groszek ( wsypujemy bez rozmrażania ) i obrane , pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Zalewamy śmietaną kremówką . Delikatnie mieszamy i ponownie dusimy do momentu aż ziemniaki będą miękkie . Sos najczęściej sam się zagęszcza ale jeśli by się tak nie stało , można użyć mąki rozmieszanej z wodą . Na koniec wyciągamy z piekarnika , doprawiamy pieprzem , ewentualnie solą i obficie posypujemy świeżym

Ogrodnik w podróży
Sałatka z brokułem, Ristorante Sicilia 212

starte marchewki 3-4 pokrojone w ósemki pomidory 1 duży brokuł, ugotowany na parze, podzielony na różyczki ½ filiżanki prażonych pestek słonecznika 3-4 jaja ugotowane na twardo sos winegret: oliwa + musztarda + sól + pieprz Ristorante Sicilia : bardzo smacznie. Ogródek przy rynku. Na zdjęciach: roladki z bakłażana nadziewane szpinakiem i gnocci w sosie pomidorowym.  Dania przygotowuje dyplomowany szef kuchni z Sycylii

Qlinarnie i Qlinarnie
kartacze z mięsem/cepeliny 227

można dodać troszkę mąki. FARSZ Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy czosnek oraz cebulę podlewamy niewielką ilością wody i wszystko dusimy. Następnie studzimy i mielimy, dodajemy pozostały z duszenia sos i przyprawy. (polecam spróbować i doprawić po swojemu) Następnie bierzemy trochę ciasta, rozpłaszczamy dajemy farsz i zaklejamy tworząc podłużny, owalny kształt. Kartacze gotujemy po kilka sztuk wrzucając do wrzącej wody(...)gotując pod przykryciem kilka minut na małym ogniu. I gotowe. Kartacze podajemy na gorąco z dowolną okrasą, np sosem, czy tak jak ja grzybami z cebulką.  Polecam i życzę smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Panierowane boczniaki z “gruzińską solą” 116

przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy w kolejności: jajko – mąka – jajko – bułka tarta i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto. W międzyczasie z majonezu i keczupu przygotowujemy sos, oba te składniki dokładnie ze sobą mieszając. Usmażone boczniaki umieszczamy na chwilę na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Chrupiące grzyby podajemy z sosem i sezonowymi warzywami. Boczniaki, placki

Kate's Kitchen
O makaronie słów kilka 141

Chciałabym zobaczyć tego śmiałka, który zje pól kilograma makaronu. I to z dodatkami! Właśnie… dodatki. To właśnie one często sprawiają, że dania makaronowe stają kaloryczne. Oliwa i inne oleje, sosy śmietanowe, sery czy tłuste mięsa znacznie podnoszą kaloryczność smakołyków z makaronami. Jednak wszystkich dbających o linię muszę uspokoić – takie kluchy np. z sosem pomidorowym i chudym mięskiem lub rybą

Kate's Kitchen
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami 206

mięsa i góry ziemniaków, aby był treściwy i smaczny. Takie bezmięsne krokieciki powinny zasmakować nawet zdeklarowanym mięsożercom. Ewentualnie można je również jako dodatek do jakiegoś mięsa. Krokiety podałam z sosem pieczarkowym. Będzie do nich pasował również sos pieczeniowy czy koperkowy albo barszczyk czerwony. [embed]https://youtu.be/1iI8a3iIfag[/embed] Składniki na krokiety ziemniaczane z pieczarkami (około 10 sztuk) 800 g ziemniaków

e-PrzepisyKulinarne
Żeberka w kawie 160

soczyste i miękkie, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu Zachęcam do wypróbowania   Przepis na 10 kawałków dania Żeberka w kawie   SKŁADNIKI: 1 kg żeberek 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki octu balsamicznego 1/2 szklanki mocnej kawy 2 łyżki miodu 2 łyżeczki papryki wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki ketchupu łagodnego   PRZYGOTOWANIE: Żeberka opłukać, osuszyć(...)papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić na mniejsze kawałki - u mnie 10 kawałków. Do miski wlać ciemny sos sojowy, ocet balsamiczny, kawę i miód, wymieszać. Dodać Ostrą i wędzoną paprykę, a także ketchup. Całość dokładnie połączyć. Do tak przygotowanej marynaty przełożyć pokrojone na kawałki żeberka i dokładnie pokryć marynatą mięso. Odstawić na minimum godzinę do lodówki. Po podanym czasie żeberka przełożyć

WSZYSTKO SMACZNE
Knedle ze śliwkami i sosem śliwkowym 131

każdej jesieni na naszym stole. W innym czasie już tak nie smakują jak właśnie jesienią. Śliwki, oczywiście węgierki najlepsze, rozpływające się w ustach, nawet specjalnie ich gryźć nie potrzeba. Sos śliwkowy powstał przypadkiem i był to dobry przypadek. Polecam gorąco. Kluchy, knedle, śliwki i sos, danie godne mistrzów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
SAŁATKA Z TORTELLINI I KURCZAKIEM 197

Sałatka 300 g pierożków tortellini dowolnych 1 papryką czerwona 3 papryki konserwowe 15 dag sera żółtego tartego 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku i koperku sól i pieprz do smaku Sos 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku 2 łyżki przyprawy curry PRZYGOTOWANIE:  Pierożki gotujemy w osolonej wodzi, odcedzamy. Filety z kurczaka myję j kroję(...)Pozostawiam do przestygnięcia. Papryką myje i kroję w kostkę. Paprykę konserwowa kroję w kostkę. Szczypiorek myję i kroję drobno. W misce łącze wszystkie składniki . W osobnej misce łącze składniki sosu. Polewam sałatkę ,doprawiam i mieszam

Gotowanie Patki
Rosół z azjatyckim akcentem 169

średnie marchewki 1 duży korzeń pietruszki 1 średni korzeń selera 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego opcjonalnie dwie gałązki lubczyku i selera naciowego 400 g makaronu ryżowego sos sojowy ciemny, sól, pieprz biały pęczek natki pietruszki WYKONANIE Mięso i kości umyć. Marchewki, korzeń selera i pietruszki ostrugać ze skóry. Marchewki pokroić w plasterki, pozostałe warzywa pokroić na mniejsze kawałki(...)ogniu, wyciągnąć z wywaru wszystko poza kośćmi i mięsem wołowym. Gotować jeszcze około 15 minut, aż mięso również zmięknie, po czym wyciągnąć również kości i mięso. Wywar doprawić ciemnym sosem sojowym, solą i białym pieprzem. Jeżeli odparowało zbyt dużo wody, to dolać przegotowanej. Makaron ryżowy namoczyć 40 minut wcześniej w ciepłej wodzie. Ostudzone mięso wołowe pokroić w małą kostkę, zaś

Passions hobbies life
Azjatycki rosół wołowy 153

minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki:   ½kg wołowiny z kością (u mnie szponder) 1½l wody 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały por 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki białego sezamu Sól, pieprz do smaku Do podania: ½ opakowania ugotowanego makaronu nitki Jajka ugotowane na półtwardo (z płynnym żółtkiem) Talarki pora Świeża kolendra Słupki czerwonej papryki Sposób(...)można również użyć wolnowara lub jak ja- skorzystać z urządzenia wielofunkcyjnego (ustawiłam program slow cook 95⁰C na 2 godziny). Gotowy wywar przecedzamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Mięso obieramy i ponownie dodajemy do rosołu. W trakcie gotowania wywaru przygotowujemy także makaron- gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz jajka- te wkładamy do gotującej wody

Kuchnia w czekoladzie