sosy - 72734 przepisów (strona:1892/4849)

Curry z kurczakiem i papryką 272

czasie na patelnie dorzucamy pastę curry lub sproszkowane curry i razem przez chwilę smażymy. Dodajemy śmietankę lub mleko kokosowe, sok i skórkę z limonki. Mieszamy do czasu aż sos zgęstnie. Na koniec dodajemy konfiturę, pokrojone mango lub brzoskwinie. Kosztujemy, w razie konieczności doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, makaronem lub chlebkiem naan. Curry z kurczakiem i papryką - doskonała(...)czasie na patelnie dorzucamy pastę curry lub sproszkowane curry i razem przez chwilę smażymy. Dodajemy śmietankę lub mleko kokosowe, sok i skórkę z limonki. Mieszamy do czasu aż sos zgęstnie. Na koniec dodajemy konfiturę, pokrojone mango lub brzoskwinie. Kosztujemy, w razie konieczności doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, makaronem lub chlebkiem naan. [/hide]   Artykuł Curry z kurczakiem

Pogotujmy.pl
Pikantne curry z ciecierzycy z dynią 149

sekund, prędkość 6). Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Wszystkie składniki miksujemy, ustawiając czas 10 sekund oraz prędkość 8. Łopatką zbieramy masę ze ścianek naczynia. Na noże zakładamy osłonę. Do sosu dodajemy dynię pokrojoną w kostkę oraz ciecierzycę. Lekko mieszamy łopatką. Sos gotujemy, ustawiając czas na 20 minut, temperaturę 100 ℃ oraz prędkość 2. Smacznego :)   Wpis powstał we współpracy z marką

Mienta blog
Słodkie pucharki z malinami 289

się skusi? Składniki: (na 2 porcje) 125 g mascarpone 1/3 szklanki śmietanki 30% (zimnej) 2 łyżki cukru pudru około 2 garście mrożonych malin około 14 słomek ptysiowych Brześć gęsty sos czekoladowy (około 2 łyżki) czekoladowa posypka Przygotowanie: Mascarpone dokładnie mieszamy ze śmietanką (można użyć miksera, ja zrobiłam to ręczną trzepaczką). Do masy dodajemy cukier puder, znów mieszamy. Na dno pucharków(...)wylewamy gęsty sos czekoladowy. Następnie kładziemy po około 1 łyżce kremu mascarpone, warstwę połamanych słomek ptysiowych (4 zostawiamy do dekoracji). Mrożone maliny podgrzewamy tak długo, aż puszczą sok. Wykładamy na warstwę słomki ptysiowej. Całość kończy warstwa kremu mascarpone. Na koniec dla ozdoby wbijamy po dwie słomki ptysiowe i zdobimy desery czekoladową posypką. Podajemy od razu. Smacznego

Słodkie okruszki
4 propozycje na obiad – pierogi, gołąbki, makaron z kurkami i kluseczki z mięsem 323

dziś cztery pyszne pomysły na obiad. Myślę, że każdy tu znajdzie coś dla siebie. Aby przejść do przepisu wystarczy kliknąć w nazwę nad zdjęciem. Trójkolorowy makaron z kurkami w sosie śmietanowym                 Gołąbki bez zawijania                 Ziołowo-pomidorowy sos z kurczaka z kluseczkami

Słodkie okruszki
Włoskie spaghetti cake z krewetkami 173

Świetna i efektowna propozycja podania klasycznego włoskiego makaronu spaghetti z mocno pomidorowym sosem, pachnącym bazyliowym pesto,  delikatnym serem mozzarella oraz krewetkami. Składniki: 600g makaronu spaghetti 2 jajka 1 opakowanie  mozzarelli Galbani 100g śmietany 18% masło do wysmarowania formy Warstwa zielona: 40g liści świeżej bazylii 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 50g orzechów nerkowca 40g startego parmezanu(...)dokładnie wymieszać. 4. Warstwa czerwona: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bazylię, tymianek, oregano i gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dodać do trzeciej miseczki z makaronem i dokładnie wymieszać. 5. Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem

Szalona Kuchnia Eweliny
Kotlety mielone a’la pizza , prosty obiad 245

eksperymentu sięgnijcie po łatwy sposób na pyszne mięsko Składniki na 3 osoby : 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 3 pieczarki tarty ser mozzarella 3 łyżki , pomidorowego sosu włoskiego z cukinii ,lub ketchupu 1 łyżeczka suszonego oregano i bazylii 2 plasterki czerwonej cebuli sól , pieprz do smaku kilka ziaren kukurydzy 1-2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki(...)masę . Dzielimy na 3 części i formujemy cienkie , na około 1 cm, okrągłe spody do pizzy . Każdy smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor . Po wystudzeniu , smarujemy sosem włoskim ( lub ketchupem ) , doprawiamy bazylią i oregano . Posypujemy kukurydzą , serem i układamy na nim pokrojone i podsmażone pieczarki . Na koniec kładziemy kawałeczki czerwonej cebulki . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze

Ogrodnik w podróży
Marszczone ziemniaki - ziemniaki gotowane w soli 163

Przepis na marszczone ziemniaki , pochodzi z Wysp Kanaryjskich, gdzie podaje się je z sosami. Ja proponuję podać je do steków, są lepsze niż frytki, czy inne wynalazki, a na pewno będzie to miła odmiana od zwykłych ziemniaków. Mimo, że do gotowanie używa się sporej ilości soli, ziemniaki nie są słone. W środku są delikatne i mają intesnsywny smak ziemniaków(...)sporym ogniu, aż woda się wygotuje. Gdy słychać trzaskanie soli na dnie garnka, ziemniaki powinny być już miękkie, gotowe do jedzenia. Ziemniaki podałam ze stekiem z sarny  i sosem śliwkowym . zastawa

królestwo garów
Zapiekanka gołąbkowa 196

puszki, dodać obrane ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, świeże liście bazylii i oregano. Następnie doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym i odrobiną ziół prowansalskich, po czym włączyć urządzenie. Zmiksowany sos przelać do mięsa i podgrzewać przez kilka minut. Do 1/2 wysokości szklanki nalać wodę z kapusty, dodać mąkę, dobrze wymieszać, po czym przelać mieszając do mięsa z sosem. Nadal chwilę podgrzewać

Passions hobbies life
Puree z dyni 166

Puree z dyni to szybka w przygotowaniu i uniwersalna baza, którą możemy wykorzystać do przygotowania rozmaitych potraw: zup, sosów, placuszków, klusek, a także słodkich czy wytrawnych wypieków. Składniki: 1kg dyni  Hokkaido olej Wykonanie: 1. Sposób: Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę i przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)blenderem na gładką masę. 3. Puree z dyni możemy przechowywać kilka dni w lodówce oraz mrozić w zamrażalniku. Puree z dyni możemy wykorzystać do  przygotowania różnych potraw: zup, sosów, placuszków, klusek oraz wypieków wytrawnych i słodkich

Szalona Kuchnia Eweliny
Zdrowe przetwory-Lato zamknięte w słoiku 251

jesienne warzywa zamknięte w słoiku. Pomidor, papryka, bakłażan i cukinia to moje ulubione warzywa. Do tego garść czosnku i cebuli. Jak moje dzieci były młodsze miksowałam wszystko na aksamitny sos i udawałam,że to jest pomidorowy sos. Dzieci zjadały a ja byłam zadowolona,że przemyciłam im tyle składników odżywczych. 2. Czy przetwory zawsze się Pani udają, czy czasem coś pójdzie

Swojskie jedzonko
Penne alla vodka 236

oliwy i podsmaż aż zrobią się szkliste. Dodaj puszkę pomidorów oraz wódkę. Duś kilka minut po czym dodaj śmietankę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i płatkami chilli. Do tak przygotowanego sosu wrzuć ugotowany makaron, wymieszaj z sosem, a następnie przełóż na talerze. Makaron wykończ parmezanem i świeżymi listkami bazylii. SMACZNEGO! Artykuł Penne alla vodka pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje

nietylkopasta.pl
Piątek: Danie jednogarnkowe z kuskusu, pomidorów i krewetek 179

Halfbakedharvest . Składniki: 250 g surowych krewetek 0,5 kg różnych pomidorów, najlepiej małych pokrojone na połówki lub ćwiartki 4 plastry bekonu 2 ząbki czosnku posiekane w plastry 2 łyżki sosu sriracha 1 łyżka suszonego tymianku 1 szklanka wina 2 szklanki kuskusu Sok z 1 limonki Szklanka liści bazylii Przygotownie: Krok 1 Rozgrzej w szeroki rondel i wyłóż na niego(...)minut. Zdejmij z rondla Krok 2 Na wytopiony tłuszcz wyłóż obrane z pancerzyków krewetki. Smaż 2 minuty . Dodaj do nich czosnek, przesmaż chwilę, a następnie pomidory, tymianek i sos sriracha. Duś całość przez 2-3 minuty. Wlej szklankę wina, zagotuj. Wysp kuskus, zamieszaj, przykryj i gotuj 5-7 minut aż kuskus będzie miękki. Jeśli kasza jest zbyt gęsta rozrzedź wodą

Niedzielny kucharz
Sałatka ze śliwkami i gruszką 222

przyprawa do kurczaka 1/2 szklanki pestek słonecznika 1 jajko olej rzepakowy sałatka: 1/2 opakowania roszponki 1 kiść winogrono ciemne 5 śliwek dużych 4 pomidory suszone 1 gruszka pieprz czerwony sos vinaigrette 70 g sera camembert masło klarowane natka pietruszki Mięso: Pierś z kurczaka posypuję solą, pieprzem i przyprawa do kurczaka i odstawiam na godzinę do lodówki. Słonecznik rozdrabniam w misie(...)pół i przesmażam na maśle klarowanym na patelni grillowej. Dodaję do sałatki, winogrono także, oraz kawałki sera. Sałatkę podaję z kurczakiem, posypuje pieprzem czerwonym, natką pietruszki i polewam sosem

wesoła kuchnia
Pieczone klopsiki z Parmezanem... 177

klopsiki wygladaja już gotowe. Teraz już wiem - szału nie ma i na okładce magazynu 'Good Food' kariery nie zakończ ... Za to smakuj ą bosko i nieziemsko. Koniec kropka. Z sosem pomidorowym i makaronem, albo ryżem; same, gołe z ziemniaczkami pureé i surówk ą , czy nawet zawinięte w dobr ą  bułkę i z kleksem keczapu, albo sosu 'sweet chilli'. Wszystkie

Lejdi of the house
Makaron z szynką parmeńską, groszkiem i oscypkiem 234

przywozimy sobie oscypki, które bardzo lubimy. Potem zjadamy z kanapką po prostu, a w tym przypadku dodałam serek do makaronu, który zrobiłam z szynką parmeńską, groszkiem i do tego sos śmietanowy :-) Szybki obiad, bo takie też dość często muszę robić :-) Polecam i życzę miłej środy :-) Składniki: makaron  1 opakowanie szynki parmeńskiej (lub innej długo dojrzewającej) 1/2 puszki groszku oscypek(...)inny ser) 1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów sól pieprz bazylia natka pietruszk i 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szynkę rwiemy i wrzucamy na patelnię, podsmażamy chwilkę bez żadnego tłuszczu. Dorzucamy groszek i bazylię. 2. Oscypka ścieramy na tarce o grubych oczkach, natkę siekamy. 3. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię, dodajemy natkę, śmietankę, mieszamy i doprawiamy

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania