sosy - 72234 przepisów (strona:1883/4816)

Baranina po turecku 151

cebulą i ćwiartkami pomidorów, dodać drobno posiekany pozostały czosnek, polać stopionym tłuszczem, lekko skropić wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 90 minut, często skrapiając winem i wytworzonym sosem. Miękkie mięso wyjąć, pokroić na plastry, ułożyć na półmisku. Przetarty przez sito sos podać w sosjerce. Podawać z warzywami z wody lub pieczonymi. Smacznego! Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego

Zasmakuj Kuchni
Chrupiąca pieczarkowa przekąska – idealna na przyjęcie 193

przekąska. Osobiście uwielbiam pieczarki w każdej postaci, podobnie jak moja rodzina czy znajomi, dlatego takie przekąski bardzo często goszczą na naszym stole. Polecam Wam podawać je w towarzystwie domowych sosów i dipów (przepisy znajdziecie tutaj ). Składniki: 3 większe pieczarki 2 jajka 2 łyżki mleka 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku 3 łyżki mąki(...)paski. Każdy kawałek maczamy w jajecznej mieszance, a następnie w mieszance płatków kukurydzianych i mąki. Smażymy z oby stron na złoto na maśle. Podajemy same lub w towarzystwie domowych sosów/dipów. Smacznego

Słodkie okruszki
Ryba po skandynawsku 127

klarowanego masła 4 płaskie łyżeczki soku z cytryny ( jedna na filet ) sól , pieprz do smaku warzywa : 1 korzeń pasternaku lub pietruszki 2 marchewki kawałek pora 1 cebula 2 łyżeczki sosu worcester 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu sól , pieprz do smaku 2 łyżki klarowanego masła Warzywa obieramy , kroimy w zapałki , czyli cieniutkie słupki , paski . Podsmażamy krótko , na dużym ogniu(...)złoto na maśle , razem z pokrojonym cieniutko czosnkiem i solą do smaku . Pod koniec smażenia doprawiamy miodem , sosem worcester i pieprzem do smaku . Filety rybne rozmrażamy . Płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem i skrapiamy cytryną . Jedna płaska łyżeczka na jeden filet średniej wielkości . Odstawiamy na 20 minut . Po tym czasie smażymy na maśle na złoty kolor z obu stron . Solimy , pieprzymy

Ogrodnik w podróży
Pierś z kurczaka zapiekana w sosie z suszonych pomidorów z mozzarellą i czerwonym pieprzem 202

myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części. lekko ubijamy. Pomidory suszone wkładamy do wysokiej miseczki z zalewą i miksujemy na gładką masę. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Mieszamy. 1/3 sosu smarujemy naczynie żaroodporne, na które wykładamy kurczaka. na mięso  wylewamy pozostały sos i kroimy w plastry ser mozzarellą wraz z posiekana bazylią. Pomidorki kroimy na pół i wykładamy

ChilliJemy
Zupa grzybowa krem 156

włoszczyzny 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku pół puszki ugotowanej ciecierzycy pół łyżeczki cukru sól i pieprz do smaku Do dekoracji 1 duży por (tylko biała część) 2 łyżki sosu sojowego olej do głębokiego smażenia 2 opakowania creme fraiche twarde pierniczki do starcia sól, pieprz, cukier i ocet balsamiczny do smaku mielone grzyby do dekoracji Przepis na zupę grzybową krem(...)minut. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Miksujemy na gładki krem. Wyjęte z bulionu kapelusze podgrzybków kroimy na cienkie paski i rumienimy na odrobinie masła albo oleju, doprawiamy sosem sojowym i odrobiną octu balsamicznego. Pora myjemy, odcinamy zielną część, a białą  kroimy w cieniutkie patyczki o grubości 1 milimetra. W rondelku rozgrzewamy olej, niewielkimi partiami smażymy pokrojonego pora

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pięć przepisów na pyszne śledzie. Idealne podczas świąt i nie tylko 486

które oczarują każdego miłośnika “śledzika”. Każdy z nich idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Wypróbowane przepisy Kulinarnej Polski (kliknij na nazwę, aby przejść do przepisu): Śledzie w sosie duńskim z prażonym jabłkiem Śledzie w sosie chrzanowym pod kruszonką z żółtka Śledzie na czerwono lub po kaszubsku Śledzie z buraczkami Śledzie w śmietanie Artykuł Pięć przepisów na pyszne śledzie

Kulinarna Polska
Castellane ze szpinakiem, serem i pestkami pini 131

średniowiecznych dam dworu - od włoskiego "Castello" - zamek, napisali na stronie Barilli producenta makaronów. Ze względu na dużą powierzchnię wchłaniania i wytworny kształt, Castellane są odpowiednie do bogatych sosów warzywnych lub serowych. Mogą być także idealnym rozwiązaniem do zapiekania z kremowym sosem beszamelowym. U mnie dzisiaj makaron z moimi ulubionymi dodatkami czyli szpinak i ser pleśniowy, a i jeszcze

Moje Małe Czarowanie
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 161

mięsa w jednym posiłku. Hazana to kolorowe przepisy na omlety, sałatki, gotowane na piecu gulasze warzywne, zupy, jajka, słone wypieki z ciasta filo, pożywne dania jednogarnkowe, słodko-kwaśne sosy, bakłażany i faszerowane warzywa. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata Autorka: Paola Gavin Wydawnictwo Buchmann 3. Slow West Wege. Kochaj, gotuj(...)śniadanie. Prawie każdy ma jakieś wczesne wspomnienia z jajem w roli głównej. Ucieranie kogla mogla u babci, jaja ze wsi, płynne żółtko, czy jajko na twardo z sosem chrzanowym na stołówce w PRL. “Jajko” to wyprawa w krainę emocji i kuchnia emocjonalna, która karmi nasze oczy i serca. Czy w temacie jajek jakaś książka kucharska może nas jeszcze czegoś nauczyć

Ugotowane pozamiatane
Który blender wybrać ręczny czy stojący? 139

wydostaje się na zewnątrz. Wszystko tak naprawdę zależy od tego, jakie opcje posiada blender. Urządzenia stojące zazwyczaj nadadzą się idealnie do owoców, koktajli smoothie czy domowych zup, kremów, czy sosów. Na rynku dostępne są również produkty, które posiadają możliwość mielenia kostek lodu. Nie można też nie zauważyć, że blender kielichowy zapewnia dokładne wymieszanie składników oraz nie wymaga stałego trzymania przycisku(...)którym będzie pracować. Niestety, ale często jego użytkowanie związane jest z wydostaniem się zawartości na zewnątrz pojemnika. Świetnie nadaje się do mieszania składników i tworzenia zup oraz domowych sosów. Jest mniejszy oraz łatwiejszy w czyszczeniu niż blender kielichowy, oraz posiada niższą cenę. Niestety, podczas pracy należy trzymać go w ręce, a jego moc jest niższa niż urządzeń stojących

kruche babeczki
Śledzie z rodzynkami 360

oleju. Rodzynki na godzinę zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i dodajemy do podsmażonej cebuli.  Mieszamy, dodajemy cały keczup oraz sól i pieprz do smaku. W salaterce układamy warstwę przygotowanego sosu, na nią pokrojone śledzie i ponownie sos. Warstwy układamy do skończenia składników. Sałatkę odstawiamy na minimum godzinę do lodówki

Zainspirowana w kuchni
Sałatka z rukoli i orzechów z dressingiem miodowo - musztardowym 179

rukoli: 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego 1 szczypta soli  1 szczypta pieprzu 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 1 łyżka miodu  Wykonanie: Składniki do sosu dobrze ze sobą wymieszać do uzyskania aksamitnego kremu. Uprażone i posiekane orzechy dodać do dressingu. Rukolę wyłożyć na półmisku, polać przygotowanym sosem i delikatnie przemieszać. Na koniec oprószyć jeszcze posiekanymi

Wino Francja Kuchnia
Klops wołowy pieczony 189

Składniki : ok 1 kg mielonego mięsa z wołowiny duża garść suszonych grzybów 2-3 jajka pęczek natki pietruszki sól, pieprz ziołowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju dodatkowo: forma np. keksówka, papier do pieczenia Przygotowanie: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Na oleju podsmażamy cebulę, na koniec wrzucamy czosnek na kilka chwil(...)wodę i gotujemy do miękkości około 20 minut. Studzimy i siekamy drobniej. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną cebulę oraz czosnek, ugotowane grzyby. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem ziołowym, oraz solą. Mieszamy, możemy użyć łyżki ale najlepiej zrobić to rękę gdyż mięso potrzebuje wyrabiania aby chociaż trochę nabrało kleistości. Przekładamy do formy np.podłużnej keksówki wyłożonej

Życie zaczyna się w kuchni
PRZEPISY NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 595

kapustą i grzybami Tartaletki z kapustą i grzybami Paszteciki serowe z kapustą i grzybami Krokiety z kapustą i grzybami Karp w panierce Karp smażony w głębokim tłuszczu Dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami Dorsz zapiekany ze szpinakiem, serem feta i orzechami Dorsz a płatkach migdałowych Curry rybne Łosoś pod ziołowo-porową pierzynką Łosoś zapiekany w maśle czosnkowo-ziołowym Śledź(...)szynką i rzodkiewką Tatar wołowy rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami Rolada serowa z mięsem mielonym i warzywami Galareta bez żelatyny   Dania główne Bigos Karkówka korzenna w sosie pomarańczowym Kaczka pieczona z jabłkami Smażona pierś z kaczki z puree z brokuła Desery bożonarodzeniowe Keto piernik z powidłami i kremem kokosowym Keto piernik świąteczny Pierniczki LCHF Pierniczki niskowęglowodanowe Makowiec zawijany

Ola la LCHF
Rolada schabowa z boczkiem i śliwkami 219

minut na kuchennym blacie, by soki z mięsa się “uspokoiły” (zapobiegnie to wypłynięciu soków ze środka pieczeni). Po tym czasie można pokroić mięso w plastry. Sos jaki powstał podczas pieczenia przelać do osobnego garnuszka, podgrzać i ewentualnie zagęścić mąką. Wykorzystać jako sos do rolady. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Rolada schabowa z boczkiem i śliwkami appeared first

Kulinarne Przeboje
Golonka pieczona w piwie 840

jasnego piwa 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 3 duże ząbki czosnku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól Dodatkowo: 1/2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 250 ml jasnego piwa kminek mielony papryka słodka rozmaryn tymianek Warzywa obieramy. Cebulę kroimy na pół. Czosnek kroimy na plasterki. Marchewkę oraz pietruszkę kroimy wzdłuż na ćwiartki. Wszystkie warzywa zalewamy(...)całe przykryte płynem, dolewamy trochę wody. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy sos sojowy oraz miód, mieszamy. Przestudzone golonki wyjmujemy z wywaru i dokładnie otaczamy je w naczyniu przygotowaną mieszanką. Skórę ostrożnie nacinamy w kilku miejscach (można ukośnie, można w kratę). Do naczynia wlewamy

Smaki Na Talerzu