łyżki sok z cytryny do moczenia wężymord 300 g wężymord- skorzonera 200 g marchwi, obranej ,pokrojonej w cienkie plasterki 1 jabłko duże pokrojone w cienkie plasterki sok z cytryny sos tu 1 łyżeczka startego chrzanu opcjonalnie Wykonanie U mieścić 3 łyżki soku z cytryny ,lub octu jabłkowego i 500ml wody w misce. Wymyć wężymord pod zimną bieżącą wodą. Obrać(...)parze al dente, pokroić na cienkie paski,plastry. Jabłko umyte pokroić na plastry ,skropić sokiem z cytryny. Na talerzu położyć plastry jabłka ,marchwi ,na to orzechy i wężymord. Polać sosem makowym
mojej kuchniWymieszaj w misce, sok z cytrusów i skórkę, oliwę z oliwek, bulion z kurczaka, musztardę, pokruszony rozmaryn i sól pieprz. Włóż ziemniaki na blachę, polej je sosem i wymieszaj dłońmi, aby sos był wszędzie. Podczas pieczenia od czasu do czasu potrząśnij blachą, aby nie przylepiły się ziemniaki i jeśli to konieczne, dodaj ciepłą wrzącą wodę. Piec przez 1 - 1½ godziny
Rita creativeSmakowite, tradycyjne klopsiki w sosie cytrynowym - czyli giouvarlakia avgolemono. Grecki przepis z mielonym mięsem wołowym i ryżem ! Klopsiki te, nadają się na czas zimowy jak i letni. Danie, które wszyscy będą lubić. Zobacz, jak powstają w tradycyjnej i znanej recepturze greckiej. SKŁADNIKI: - 750 gr. wołowiny mielonej - 1/2 kostki masła - 1/2 szkl.ryżu - 1 cebula drobno pokrojona(...)duże kawałki.Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. 👌W miseczce dwa żółtka i jedno białko trzepiemy z sokiem z cytryny, dodajemy wywaru z gotujących się klopsików żeby zahartować nasz sos i wlewamy go do garnka z klopsami. Smacznego
Rita creativeKuchnia grecka. Krewetki saganaki, czyli krewetki w sosie pomidorowym z fetą. Dziś w Grecji czysty poniedziełek (pierwszy dzień postu) , dzień ten jest świętem państwowym w Grecji i na Cyprze. Ludzie tradycyjnie spędzają go z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Popularne są krótkie wycieczki, pikniki i puszczanie latawców. Czysty Poniedziałek to dzień tradycyjnych potraw i dlatego upichciłam coś(...)grecy w ten dzień między innymi właśnie przyrządzają i co ja uwielbiam: krewetki saganaki - czyli krewetki w sosie pomidorowym z fetą. SKŁADNIKI: 👌 świeża pietruszka 👌 1 duża cebula 👌 feta 250 gr. 👌 2 dojrzałe pomidory 👌 1 słodka czerwona papryka 👌 1/2 łyżeczki soli 👌 1/2 łyżeczki pieprzu 👌 3 łyżeczki oregano 👌 2 łyżki koncntratu pomidorowego 👌 200 ml przecieru pomidorowego 👌 200 ml. białego wytrawnego wina
Rita creativesuchego makaronu orkiszowego 150 g fety 200 g pomidorków koktajlowych półowa ogórka szklarniowego 1/2 opakowania mixu sałat pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki ajvaru lub innego, ostrego sosu 2 łyżki majonezu lub jogurtu Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie już miękki odcedź go i przelej zimną wodą. Odstaw na chwilę. Ogórka pokrój w drobną kostkę. Pomidorki przetnij(...)połówki. Fetę również pokrój w kostkę. W misce wymieszaj mix sałat z ogórkiem, pomidorkami, fetą oraz makaronem. W kubku wymieszaj ajvar z jogurtem lub majonezem. Sos dodaj do pozostałych składników Natkę pietruszki drobno posiekaj, dodaj do miski. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę przełóż do słoika lub opakowania na lunch. Smacznego Artykuł Szybka sałatka śniadaniowa pochodzi z serwisu 365 dni dookoła
365 dni dookoła kuchniniej też galangal (tajski imbir), kolendrę, pieprz cayenne i trawę cytrynową. Przyprawa doskonale pasuje do owoców morza, wołowiny, kurczaka, ryżu i ryb. Jest też doskonała do zup, dipów i sosów. Garam Masala to autentyczny smak Indii. Aromatyczna przyprawa w której króluje imbir, cynamon, pieprz i kardamon. Na pewno nada ona ciekawego smaku wielu daniom mięsnym i warzywnym. Udoskonali smak sosów
kruche babeczkicukier. Smażyć na średnim ogniu ok 8 minut, tak długo aż ciecierzyca stanie się rumiana i chrupka. Wlać bulion i sok z cytryny, gotować ok 6 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu z ciecierzycą dodać szpinak i natkę pietruszki. Lekko podgrzać, aby szpinak zwiędł. Dodać makaron, wymieszać, podgrzać. Podawać posypane za'atarem i polane oliwą. Smacznego
Stare GarySmak pieczonego czosnku poznałam już jakiś czas temu na warsztatach, w których dodawaliśmy go do sosu grzybowego . Dzięki niemu smak sos nabrał dosłownie innego wymiaru! Zaczęłam dodawać go do wielu innych potraw i zawsze smak był o niebo lepszy. Dziś proponuję klasyczne puree ziemniaczane z pieczonym czosnkiem, serkiem śmietankowym i ziołami. Jest przepyszne! Polecam do każdego dania głównego. Scroll down
karmelowymałe miseczki widoczne na zdjęciu): 1 mała główka sałaty 2 pomidory 1 duży ogórek szklarniowy 2 duże cebule czerwone + 1 opakowanie sera feta 1 słoik czarnych oliwek Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek czerwony pieprz chilli pieprz czarny sól czosnek w proszku 500 ml jogurtu naturalnego Do miseczek wykładamy kolejno: porwaną w kawałki zieloną sałatę : pokrojony w kostkę(...)pomidor : pokrojony w kostkę ogórek : poszatkowaną cebulę i ser feta oliwki polewamy sosem Smacznego
Domowe ciastagalaretki cytrynowe Galaretki rozrabiamy w ½ szklanki gorącej wody. Odstawiamy do „półstężenia”. Serki przekładamy do miski, wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Dodatkowo: dżem porzeczkowy polewa czekoladowa lub płynna czekolada ( sos ) WYKONANIE: biszkopt+ nasączenie+ krem ajerkoniakowy dżem porzeczkowy blat biszkoptowy + nasączenie krem serkowy + polewamy czekoladowym sosem Smacznego
Domowe ciastaczosnku zioła: bazylia, pietruszka, oregano 100 g sera Brie pokrojonego w plastry 4 tortille sałata (tutaj wybór zależy od nas ja miałam rukolę) 1 czerwona cebula kilka łyżek sosu czosnkowego (majonez, jogurt naturalny,czosnek) Smażymy na łyżce oleju cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy ciecierzycę i pomidory. Podlewamy wodą.Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy zioła, próbujemy i jeśli trzeba(...)doprawiamy solą czy pieprzem. Przygotowujemy wrapsy: Cebulę kroimy w pół krążki, mieszamy z sałatą układamy na tortillach z serem Brie i sosem czosnkowym zawijamy i przez chwilę podgrzewamy na patelni. Podajemy ciepłe z gorącą zupą. Mmmm pycha
Na moim talerzuformie sałatki ziemniaczanej podaję też ziemniaki ze świeżymy ziołami z tego przepisu. Składniki: ziemniaki ugotowane imbir świeży starty na tartce sok z połowy cytryny 1 łyżeczka sosu sojowego 1 ząbek czosnku świeże zioła u mnie nać pietruszki, bazylia, kolendra i szpinak sól, pieprz, domowa vegeta Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy w dużą kostkę. W misce mieszamy(...)sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodajemy posiekaną zieleninę. Do marynaty wrzucamy ziemniaki i dokładnie mieszamy. Ziemniaki najlepiej wstawić do lodówki by przeszły smakiem marynaty. Mmm pycha
Na moim talerzudomu lub od naszych ulubionych smaków. Przepis z własnych zapisków. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki 20 g drożdży łyżeczka soli 150 ciepłej wody 4 łyżki oleju/oliwy Nadzienie: sos pomidorowy bazylia,oregano pieczarki cebula szynka kukurydza ser żółty mozzarella sól, pieprz itp. Drożdże rozpuszczamy w małej ilości wody, do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę, wlewamy drożdże i zagniatamy ciasto(...)szynkę, pomidorki koktajlowe i inne składniki, ścieramy ser żółty, czyli przygotowujemy nadzienie. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkujemy na okrągły placek. Smarujemy go sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i na połowę kładziemy nadzienie, zostawiając odstęp od brzegu. Drugą częścią ciasta przykrywamy nadzienie i sklejamy brzegi, później zawijamy je do środka. Możemy wierzch posmarować jajkiem
Na moim talerzumakaronu spaghetti, ale pasuje też jajeczny nitki czy makaron chiński) 2-3 plastry schabu lub podwójna pierś z kurczaka 3 cm imbir papryka ( u mnie żółta) cebula ocet ryżowy sos sojowy pieprz, papryka ostra, curry/garam masala 1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. 2. Schab/ kurczaka kroimy w cienkie paski. Przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę sosu sojowego, pieprz, paprykę
Na moim talerzusmaczny obiad. Worki do pieczenia warto mieć w domu, mięso w nich pieczone jest miękkie, aromatyczne i bardzo soczyste. Polecam! Składniki: polędwica wieprzowa (ok. 300 g) marynata: 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka papryki ostrej łyżeczka papryki słodkiej pieprz czarny sól ziołowa czosnek granulowany worek do pieczenia 1.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Składniki marynaty mieszamy. 2. Mięso myjemy, smarujemy marynatą(...)piekarnika na 20 minut. Wyłączamy piekarnik i odstawiamy mięso na 5 minut. Po tym czasie możemy pokroić mięso i podawać. Polędwica wychodzi tak soczysta, że zjedliśmy ją bez sosu, za to z ryżem z warzywami i buraczkami. Mmm Pycha
Na moim talerzu