kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków
Kulinarne przygody GatityLubicie makaron z sosem pieczarkowym? Ja lubię bardzo. Często gości na moim stole, bo to i pyszne danie i szybko się go robi. Tym razem postanowiłam przygotować nieco wzbogaconą wersję – z dodatkiem piersi kurczaka oraz mascarpone, które zastąpiło śmietankę. Wyszło smacznie, aczkolwiek spodziewałam się czegoś troszkę innego;) Generalnie fajnie, lecz bez efektu WOW;) Zapraszam też do zapoznania się(...)przepisem na kurczaka z pieczarkami w sosie z białego wina (przepis tutaj -> KLIK ) 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 500 g małych pieczarek 2 op. mascarpone (500g) 2 małe cebule 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz słodka papryka w proszku 400 g makaronu olej, masło Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy
Smaki Na Talerzuzupa Tom Yum ze słoika z krewetkami Wtorek: Kaczka po chińsku z ryżem i surówką z czerwonej kapusty Środa: Steki z kalafior z pęczakiem Czwartek: Filety z kurczaka w sosie balsamicznym z kukurydzą i marchewką Piątek: Letnia pasta z cukinią i ricottą Przepisy na poszczególne dania będziemy wrzucać każdego dnia, bo nie zdążyliśmy spisać wszystkich niestety! Na całe menu(...)były proste, jak te z filmikówi na YouTube, jednak przygotowania zabrały trochę czasu – głównie zrobienie zaprawy do kaczki po pekińsku z dużą ilością tartego imbiru, zamacerowanie kurczaka w sosie balsamicznym (tu trzeba było zmieszać przyprawę włoską, składającą się z mieszanki wielu ziół) i przyrządzenie mieszanki do steków z kalafiora. Wszystko to zajęło nam pół godziny w sobotni wieczór
Niedzielny kucharzmiodu, dorzucić fileciki z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy, oprószyć cynamonem, solą, białym pieprzem, maizeną, podlać winem, odparować, dolać sok z pomarańczy, masło, zostawić na ogniu do zgęstnienia. Gotowy sos przelać przez sito i wstawić z powrotem na piec, przełożyć do niego na trzy minutki gotowe piersi oraz powstały z nich sok z naczynia. Ostatnia czynność: pokrojone filety z kaczki(...)kawałki, wyłożyć na półmisek, polać pysznym sosem, przyozdobić świeżymi filecikami z pomarańczy oraz dowolnymi ziołami. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Wino Francja Kuchniaponownie się nimi cieszyć trzeba będzie czekać cały kolejny rok… Na osłodę, zanim zupełnie się skończą zaserwowałyśmy w naszej kuchni makaron z kurczakiem i szparagami, a wszystko w kremowym sosie mascarpone…. totalna pychota!Podrzucamy przepis, aby nacieszyć się nim póki można ;) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji 2 Składniki: Makaron spaghetti dla 2 osób 1 duża pojedyncza piersi z kurczaka(...)główki i smażymy jeszcze minutę. Dorzucamy mascarpone i mieszamy aby się rozpuścił. Dolewamy nieco wody z ugotowanego makaronu do otrzymania pożądanej konsystencji. Układamy makaron na talerzu i nakładamy gotowy sos. Smacznego
Kolizje SmakówPlacuszki z kaszy gryczanej - kuchnia podkarpacka W kuchni podkarpackiej kasza gryczana wykorzystywana jest na wiele różnych sposobów. W najprostszej formie podawana jest jako dodatek do mięs i sosów. Jednak równie często wykorzystuje się ją jako główny składnik farszu do gołąbków ( gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami , gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami ), czy pierogów ( dukielskie pierogi z kaszą gryczaną(...)roztrzepujemy widelcem i dodajemy do masy razem z mąką, grysikiem i płatkami owsianymi. Doprawiamy i dobrze wyrabiamy masę. Smażymy na oleju niewielkie płaskie placuszki. Podajemy z gulaszem lub innym sosem oraz z surówką. Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po wiecej regionalnych przepisów
Trzeci talerztowarzystwie tymianku, czosnku i cytryny. Był smaczny, no co zrobić? Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 3 ząbki czosnku 1 mała cytryna parę gałązek świeżego tymianku 1 łyżka jasnego sosu sojowego sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego Każdą ćwiartkę przecinamy na wysokości stawów, doprawiamy solą i pieprzem. Do miski wlewamy olej i sos sojowy, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną
Kardamonovywystarczająco miękki odlać wodę, a brokuły przelać zimną wodą. Zostawić chwilkę na sitku żeby wyschły. Do dużej miski wrzucić brokuły, pokrojone jajka w łódeczki i ogórki pokrojone w kosteczkę. Sos – w takich samych proporcjach wymieszać jogurt i sos tatarski. Dodać do miski. Delikatnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńmiska patelnia patyczki do szaszłyków Składniki Koszt filet z łososia (200g) 10 zł //MARYNATA// imbir świeży – 1 łyżeczka 0,40 zł czosnek – 2 ząbki 0,40 zł sos sojowy – 4 łyżki 0,30 zł olej sezamowy – 1 łyżka 0,30 zł cukier trzcinowy – 1 łyżka 0,20zł miód – 1 łyżka 0,60 zł gałka(...)oddzielnych patyczkach. Na patelnię wlewamy resztki marynaty i gotujemy ją przez chwilę, do momentu, aż będzie miała gęstość płynnego miodu. Przekładamy ją do małej miseczki i używamy jako sosu do maczania. Rybę można również upiec na grillu. PODANIE Bierzemy patyczki w rękę i pałaszujemy rybę, jak przystało na prawdziwego entuzjasta kempingów z przyjaciółmi w towarzystwie przepysznego jedzenia. Po spożyciu posiłek
Nerds Kitchencebuli dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojoną w paseczki cukinię i całość dusimy kilka minut. 3. Rozdrabniamy łososia. 4. Do cukinii dodajemy rozdrobnionego łososia i jogurt (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). 5. Makaron gotujemy al dente, podajemy z sosem i cząstką cytryny. 6. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i posypujemy szczypiorkiem. Makaron z łososiem wędzonym i cukinią
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachMagda Patelnia kremowego sosu a w nim zanurzone pyszne gnocchi to pomysł na zachwycający obiad w kilka chwil. A co najlepsze taki sos mimo swojej kremowości, nie jest wcale ciężki, tłusty i gęsty od śmietany – o dziwo śmietany w nim brak. Za to znajdziemy w nim kawałki pomidora, liście szpinaku i chrupiący boczek. Trochę sera też nikomu nie zaszkodzi
Smaczna Stronaprodukt. Zdecydowanie lepiej wybrać kiełbaski, najlepiej ze sprawdzonego źródła, takie których skład jest jak najkrótszy, a ilość mięsa nie jest liczona w ułamkach procentów. Trzeci składnik – dodatki, czyli sosy i warzywa. Ja stawiam na klasykę – dobra musztarda, jakaś ostra pasta, np. ajwar lub też domowy ketchup. Z warzyw również stawiam na klasyk – sałata, ogórek kiszony i pomidorki(...)Powinny być lekko chrupiące. W tym czasie na patelni grillowej opiecz kiełbaski lub parówki. W kubku wymieszaj ajwar z łyżką majonezu. Bułki wyjmij z piekarnika, do środka dodaj łyżkę sosu ajwarowego, na to połóż liść sałaty, podpieczoną kiełbaskę oraz ogórka i pomidorki. Całość polej domowym ketchupem lub musztardą. Całość posyp prażoną cebulką. Smacznego Artykuł Domowe hot dogi pochodzi
365 dni dookoła kuchnijeszcze bardziej smakowity, lżejszy, mniej kaloryczny, bardziej wystawny i wymaga o połowę mniej pracy. Za panierkę służy tu prosta mieszanka mąki i parmezanu. Charakteru i szyku potrawie nadaje lekki sos z kaparów i wina. Jeśli nie macie wina pod ręką dodajcie trochę masła na patelnię, albo bulionu i doprawcie odrobiną soku z cytryny. Piccata to metoda przygotowania różnych mięs(...)panierce. Smaż na złoto na patelni. Przełóż na talerz . Krok 5 Posiekaj kapary i wysyp na wciąż rozgrzaną patelnie. Dodaj łyżkę masła. Wymieszaj tak by kapary połączyły się z sosem ze smażenia kurczaka. Wlej 1/3 szklanki wina. Wymieszaj. Dodaj siekaną pietruszkę lub szczypior i smaż przez 1-2 minuty. Podawaj kurczaka piccata z kaparami, przybrany plastrami cytryny. Artykuł Czwartek: Kurczak
Niedzielny kucharzwpływa to w ogóle na smak potrawy. Po upływie 10 minut dodałam śmietankę i jeszcze chwilkę trzymałam na ogniu, żeby śmietanka trochę odparowała a tym samym zagęściła sos. Na koniec posoliłam do smaku. Do gotowego sosu wyłożyłam ugotowane wcześniej tagliatelle. Przemieszałam i posypałam posiekaną natką z pietruszki. Tak przygotowane danie wykładałam na talerze. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąminut, aż spód będzie rumiany. Po tym czasie wyjąć bazę pizzy i delikatnie ją ostudzić co sprawi, że pizza będzie bardziej krucha i stabilna. Następnie posmarować spód ulubionym sosem sosem i ułożyć wybrane dodatki. W moim wypadku były to pieczarki, które zrumieniłam na osobnej patelni, świeży szpinak, pomidorki koktajlowe i ser mozarella oraz cheddar. Zapiekać dodatkowe
olalacooking