sosy - 72734 przepisów (strona:1885/4849)

Placki z brokułami i bazyliową śmietaną 152

kocham wymyślać przepisy na placki, słodkie, wytrawne, wszelakie. Czy to na śniadanie, obiad czy kolację, placki smakują wybornie, do nich ulubiony sos i niczego więcej nie trzeba, no może miłego towarzystwa. Tak oto powstały pyszne i puchate placki a śmietana bazyliowa nadała im szlifu, polecam. Brokułowe placuszki z sosem bazyliowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Skrzydełka z piekarnika. Pieczone skrzydełka kurczaka. 1079

jest niewiele ;) Skrzydełka w piekarniku można przyrządzić na wiele sposobów. Poniżej macie ten najprostszy i chyba najbardziej zwykły przepis, czyli skrzydełka pieczone w przyprawach. Polecam podawać je z domowym sosem czosnkowym . @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center(...)dół, bez termoobiegu, w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C. W połowie pieczenia obrócić skrzydełka na drugą stronę i piec dalej. Podawać na ciepło. Idealnie smakują z domowym sosem czosnkowym . Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Skrzydełka z piekarnika. Pieczone skrzydełka kurczaka. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka z gotowanego lub pieczonego kurczaka i sosem czosnkowym 183

awokado w kostkę lub większe kawałki. Cebulkę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie piórka. Wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Skropić delikatnie sokiem z cytryny. Przygotowanie sosu – czosnek obrać i zmiażdżyć nożem ze szczyptą soli. Dodać czosnek do jogurtu. Dodać szczyptę soli i kilka kropli oliwy z oliwek. Wymieszać. Przygotowanie słonecznika – mocno rozgrzać patelnię, wrzucić(...)Przygotowanie skwarek z szynki – szynk pokroić na małe paseczki i obsmażyć na rozgrzanej patelni z kilka kropelkami oliwy. Jak już szynka się usmaży, ostudzić i dodać do sałatki. Sos można podać osobno lub wymieszać razem. Obsypać sałatkę uprażonym słonecznikiem. Ja podałam każdemu sałatkę na talerzu z kleksikiem sosiku. Sałatka pyszna polecam

Kuchnia Pokoleń
Kuleczki fasolowe 177

Kuleczki fasolowe to alternatywa dla klasycznych kuleczek ziemniaczany Są świetnym dodatkiem do sosów zarówno mięsnych, jak i innych. Są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Kuleczki fasolowe Składniki: 200 g fasoli Jaś 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka (kopiata) mąki pszennej sól Dodatkowo: tłuszcz do smażenia Najpierw gotujemy fasolę w osolonej wodzi do miękkości. Ugotowaną miksujemy na gładką(...)głębokim tłuszczu, np. we frytkownicy w 170°C na złoty kolor. Na koniec przekładamy je na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące. Idealnie pasują do wszelkiego rodzaju sosów. Smacznego Artykuł Kuleczki fasolowe pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Sałatka z malinami, fetą i cukinią 178

dietetycznie. I co bym nie utyła milion kilogramów w ciągu najbliższych tygodni, kilku..  Dzisiaj lekka, chrupiąca sałatka z malinami, winogronem, arbuzem i fetą. Miętą, cukinią i balsamicznym sosem. Taka co jeszcze pachnie latem chociaż już jest jesień.  Składniki pokrój, ułóż na talerzu i polej dressingiem.  cukinia pokrojona w plastry  kawałek sera feta maliny  arbuz roszponka(...)sos balsamiczny  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
RYŻ Z MIĘSEM Z ZUPY, SZPINAKIEM I SŁODKĄ ŚMIETANKĄ 186

smażę często mieszając, aż liście szpinaku lekko zwiędną. Wlewam śmietankę, dodaję resztę curry (1/3 łyżeczki), zagotowuję. Całość zagęszczam mieszanką wody z mąką, gotuję jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiam do smaku świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec do sosu dodaję ryż, razem gotuję jeszcze przez 1-2 minuty

JejKuchnia
Zapiekane warzywa z makaronem w sosie serowo – czosnkowym 253

Dawno już nie publikowałam zapiekanek, przynajmniej tak mi się wydaje. Na dzisiejszą kolację proponuję zapiekankę z cukinii, brokułu, pomidorów i makaronu w pysznym sosie. Dla mnie bomba. Myślę, że częściej będę do niej wracała. Mam nadzieję, że Was też skuszę. Składniki: 100 g makaronu ( przed ugotowaniem ) 1 brokuł 2 młode cukinie 250 ml mleka 2 jajka 2 pomidory ½ opakowania fety(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i ser feta. Miksujemy. Możemy doprawić opcjonalnie solą. Formę do zapiekania smarujemy olejem. Wykładamy plastry cukinii, dalej makaron, plasterki pomidorów i brokuł. Całość zalewamy przegotowanym sosem. Zapiekamy w temperaturze 180 o  C przez niecałą godzinę. Pod koniec pieczenia na brokuł układamy ser mozzarella i pieczemy aż się rozpuści. Podajemy gdy się ostudzi. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
GULASZ WOŁOWY NA PIWIE 213

typu porter. Nie jest to dokładnie oryginalny przepis, a jedynie wzorowałam się na nim i dodałam "coś" od siebie. W tradycyjnym flamandzkim daniu nie ma marchewki, a poza tym sos zagęszczony jest piernikiem i ma korzenny aromat. Mój gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem - czyli mąką, a dodatek marchewki nadaje mu odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa(...)kroimy w półplasterki i dodajemy do gulaszu. Dusimy przez kolejne 45-50 min., aż mięso będzie miękkie. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz dodajemy musztardę. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 2-3 min. W oryginale gulasz podajemy z frytkami

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z kiełbasą, cukinią i papryką 196

coś na szybko. Składniki (na 3-4 porcje): 2 pętka kiełbasy, najlepiej podwawelskiej 2 cebule 1 średnia cukinia 1 duża czerwona papryka 200g drobnego makaronu 5 łyżek gotowego, pikantnego sosu paprykowego, może być Ajvar sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki oleju   Zagotowujemy garnek z dobrze osoloną wodą na makaron. Gotujemy makaron al dente, następnie(...)tylko przez chwilę – maksymalnie 5 minut.   Po tym czasie smażenia wszystkich składników, makaron powinien być już ugotowany. Dodajemy go na patelnię, może mieć odrobinę wody, razem z sosem paprykowym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy.   Danie jest gotowe, podajemy je gorące.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Stir fry z kurczakiem 188

stir fry z kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 20 minut Składniki 2 piersi z kurczaka łyżka słodkiej papryki łyżka cukru brązowego łyżeczka chili łyżeczka imbiru 5 łyżek sosu sojowego 3 ząbki czosnku cebula papryka garść orzechów ziemnych olej do smażenia garść nataki pietruszki makaron lub ryż do podania Przepis 1 Kurczaka kroimy w cienkie paski. Mieszamy ze sobą(...)wszystkie przyprawy i sos sojowy. Marynujemy w mieszance kurczaka i odstawiamy na minimum 2 godziny. 2 Czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę kroimy w pióra. Paprykę kroimy w cienkie paski. 3 W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego czosnek i cebulę. Smażymy do zeszklenia. 4 Następnie do woka dodajemy kurczaka, kiedy się zrumieni dodajemy paprykę oraz orzeszki. Smażymy kilka

Kuchnia Bazylii
gulasz wieprzowy na sposób andaluzyjski 392

odłożyć. Na tej samej oliwie zeszklić, dodając tymianek i oregano, cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek – tylko obrany z łupinek. Zdjąć z patelni i zblendować na gładki sos. Sos wlać do garnka do duszenia, włozyć mięso, dodać wina, zagotować i troche zredukować. Dolać wody (lub bulionu, jeśli akurat jest pod ręką) posolić i popieprzyć do smaku i dusić

stajnia gołębie od kuchni
Piątek: „Sławna chińska sałatka” Chloe Kardashian 240

masła 1 łyżeczka suszonego czosnku Garść posiekanych orzechów laskowych lub migdałów Sól i pieprz do smaku Dresing 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego lub winnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 4 cm obranego i startego świeżego imbiru Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy się zapieni wyłóż na nie obrane z pancerzyków krewetki. Dopraw(...)suszonym czosnkiem. Smaż na dość ostrym ogniu po minucie z każdej strony. Posól i popierz. Odstaw. Krok 2 Do zamykanego pojemnika lub słoika wlej wszystkie składniki sosu, dodaj imbir, zamknij i mocno potrząśnij, żeby połączyć całość. Krok 3 W głębokiej misie wymieszaj kapustę czerwoną i rzymską/włoską, marchew, awokado, szczypiorek i kolendrę. Polej dresingiem, jeszcze raz wymieszaj. Posyp siekanymi

Niedzielny kucharz
Gulasz po węgiersku. 194

miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać majeranek, czosnek niedźwiedzi i paprykę wędzoną. Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Gotować już bez przykrycia, żeby sos się trochę zredukował. Ja dodatkowo zagęszczam mąką, ale to już jak kto lubi. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę, mieszać żeby nie było grudek. Taką zasmażkę przełożyć do sosu i wymieszać

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania