sosy - 72234 przepisów (strona:1885/4816)

Leniwe zrazy 455

kolor *** *** Następnie mięso zalewamy wodą, dodajemy suszone grzyby i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy jeszcze zaciągnąć odrobiną wody rozrobionej z 1 łyżką mąki *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY

Blog z Apetytem
Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi 162

przepisu. Mogą też stanowić składnik rozmaitych sałatek i krokietów (tutaj znajdziecie przepis na. krokiety serowo - szparagowe ) Ugotowane szparagi można podawać z jajkiem sadzonym (tzw. szparagi po mediolańsku), z masłem, sosem holenderskim, beszamelem, sosem vinegret. Szparagi można także zapiekać w piekarniku lub zgrillować. Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi - składniki proporcje dla 2-3 osób 500 g szparagów (po odcięciu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak pieczony w marynacie z masła orzechowego 155

posiada przyjemny, lekko orzechowy posmak. Polecam! około 1,2 kg dowolnych części z kurczaka Marynata: 2-3 łyżki masła orzechowego (u mnie Woj-Len ) 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska) 1/2 łyżeczki czosnku w proszku/granulowanego 1/4 łyżeczki papryki ostrej  Przygotować marynatę. Masło orzechowe, olej oraz sos sojowy należy dokładnie połączyć z przyprawami

Di gotuje
Glazurowany kurczak pieczony 113

Bardzo lubię mięso kurczaka i ciągle szukam nowych smaków, dziś bardzo udany glazurowany kurczak. SKŁADNIKI: 1 kurczak ok. 1,5kg 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki miodu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 3 łyżki musztardy 1/2 szkl wody 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki soli. 1 łyżeczka pieprzu WYKONANIE: kurczaka umyć, osuszyć, zmiażdżony w prasce czosnek  rozetrzeć(...)solą i pieprzem w moździerzu i wetrzeć w kurczaka, wymieszać składniki marynaty: 1 łyżka miodu, sos sojowy, olej i musztarda, natrzeć marynatę dokładnie kurczaka z zewnątrz i wewnątrz, następnie wstawić kurczaka na całą noc do lodówki, następnego dnia posmarować kurczaka połową glazury( woda, papryka, miód) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni, po godz. pieczenia, gdy skórka

Kuchnia Beaty
Polędwiczki wieprzowe z sosem porowym i kremową polentą 186

porcjami i rozprowadzamy go z porami – wszystko zacznie ładnie gęstnieć i bulgotać, dlatego lepiej zmniejszyć ogień na minimum. Po tym dodajemy kremowego serka i dokładnie go rozprowadzamy. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do niego upieczone polędwiczki, delikatnie je zanurzamy i zostawiamy na mały ogniu około 5 minut, aby mięso doszło, zagrzało się i przeszło smakami(...)minut. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy do niej masło oraz starty ser – dokładnie mieszamy.   Gorącą, gotową polente od razu podajemy na talerz, polaną porcją gorącego sosu porowego z polędwiczkami.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Mini pizza z gyrosem – przekąska kibica 150

Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na sos mieszamy dokładnie ze sobą. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem. Podsmażamy na oleju, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym(...)krótko wyrabiamy, formujemy kulki wielkości mandarynki i cienko rozwałkowujemy. Placki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 25 minut, aby trochę podrosły. Każdą pizzerinkę smarujemy sosem pomidorowym, układamy na niej mięso mielone lub pierś z kurczaka, cebulę, kilka plasterków ogórka, mozzarellę i ser żółty. Pizzerinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka Waldorf 217

kurczaka 300 ml bulionu drobiowego * 200 g ciemnych winogron bezpestkowych 180 g selera naciowego 2 średnie jabłka 2 dojrzałe gruszki 1 łyżka soku z cytryny 60 g orzechów włoskich Sos 2 łyżki majonezu ** 2 łyżki jogurtu greckiego pieprz czarny sól Dodatkowo liście sałaty Instructions Filety z kurczaka gotujemy w bulionie około 10 minut, wyjmujemy z bulionu i studzimy. Jabłka(...)odstawiamy na bok. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy winogrona, pokrojony w kostkę seler naciowy, posiekane orzechy włoskie oraz jabłka i gruszki. Składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Sałatkę podajemy na liściach sałaty. * użyłam domowego bulionu. Można również użyć rosołu ** użyłam majonezu domowej roboty By Małgorzata

Wędrówki po kuchni
Nachosy z czarną fasolą na ostro 119

chipsów tortilla (dobrej jakości bez chemii w składzie, użyłam vegańskich nachosów z chia, z fioletową kukurydzą i z jarmużem) puszka czarnej fasoli (400 g) kopiasta łyżka pikantnego sosu barbecue pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki mielonego kuminu salsa awokado: dojrzałe awokado duży pomidor malinowy sok z połowy limonki pół łyżeczki zielonego tabasco pół pęczka drobno posiekanego szczypiorku spora szczypta soli(...)natka pietruszki lub kolendra cząstki limonki Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Nachosy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy startym serem cheddar. Odsączoną i przepłukaną fasolę mieszamy z sosem barbecue oraz kuminem i kolendrą. Cześc z niej rozgniatamy widelcem. Przekładamy ją na nachosy z serem i zapiekamy aż ser się roztopi. Avocado i pomidora kroimy w kostkę. Mieszamy

Mienta blog
Pappardelle z Pawii 127

patelni rozgrzałem masło, zeszkliłem na nim posiekany czosnek i cebulę. Dodałem szparagi pokrojone na kawałki, łososia i pomidora. Wlałem śmietanę, mieszając, gotowałem 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Dodałem papryczkę, koperek, porwane na kawałki listki bazylii i sól. Ugotowałem makaron al dente, osączyłem, wymieszałem z sosem, posypałem startym parmezanem

R'n'G Kitchen
Szybki deser z owocami i bitą śmietaną 126

wcale nie musi oznaczać pieczenia i godzin spędzonych w kuchni:).   300g truskawek 100g borówek  200ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru  liście mięty do dekoracji  sos toffi/czekoladowy  czekoladowe posypki 1. Z truskawek usuwamy szypułki, kroimy na kawałki. Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem do uzyskania sztywnej piany.  2. Na talerzu układamy truskawki, bitą śmietanę(...)wierzch borówki. Polewamy sosami, posypujemy posypką, dekorujemy liśćmi mięty

Szefowa kuchni
Sałatka pasterzy 112

Oczyszczone z pestek strąki papryki i owczy ser pokroiłem w niedużą kostkę. Natkę i tymianek opłukałem, osuszyłem, drobno posiekałem. Migdały sparzyłem, obrałem, pokroiłem i uprażyłem na suchej patelni. Przygotowałem sos: wymieszałem ocet z sokiem cytrynowym i oliwą. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i cukrem, połączyłem z pokrojoną zieleniną. Sos wymieszałem z przygotowanymi składnikami sałatki

R'n'G Kitchen
Pierś z kaczki w pomarańczach, cynamonie i miodzie 137

miodu, dorzucić fileciki z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy, oprószyć cynamonem, solą, białym pieprzem, maizeną, podlać winem, odparować, dolać sok z pomarańczy, masło, zostawić na ogniu do zgęstnienia. Gotowy sos przelać przez sito i wstawić z powrotem na piec, przełożyć do niego na trzy minutki gotowe piersi oraz powstały z nich sok z naczynia. Ostatnia czynność: pokrojone filety na kawałki(...)polać pysznym sosem, przyozdobić świeżymi filecikami z pomarańczy oraz dowolnymi ziołami. Podawać z ulubionymi dodatkami.  Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Pulpety w sosie śmietankowo-szpinakowym 184

Danie na szybko czyli pulpety w sosie. A jakich jeszcze nie robiłam? Padło na szpinak i mamy mięsne kuleczki w sosie śmietankowo-szpinakowym. Dodatki oczywiście wedle uznania, u mnie kasza orkiszowa i ogóraski. składniki: 700 g mięsa mielonego z indyka, zmieliłam udziec 200 g świeżego szpinaku sól,pieprz 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 750 ml wody 125 ml śmietanki

Monia miesza i gotuje
Muszle nadziewane kurczakiem i gorgonzolą 217

bazylii drobno pokrojonej. Następnie dodać bulion warzywny lub rozpuszczoną kostkę warzywną, łyżkę oliwy z oliwek i szczyptę cukru. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować naczynie żaroodporne. Na dno wylewamy sos pomidorowy. Podgotowane muszle nadziewamy naszym farszem z kurczaka i układamy w naczyniu wyłożonym sosem pomidorowym. Całośc posypujemy mozzarellą i zapiekamy ok. 25 minut. Artykuł Muszle nadziewane kurczakiem i gorgonzolą pochodzi

I LOVE LIFE
MAKARON Z BROKUŁAMI, BOBEM I CUKINIĄ W CYTRYNOWYM SOSIE ORAZ Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM 157

porozpływała się nad nim w pełnym zachwytów, wzniosłym opisie... 😂 No więc...  Makaron casarecce, idealnie ugotowany - al dente, w towarzystwie sprężystych warzyw: brokułów, młodego bobu i cukinii, otulony kremowym sosem z delikatną, cytrynową nutą... Z dodatkiem prażonego słonecznika - dla dodania chrupkości i odrobiną parmezanu oraz listkami świeżej bazylii - dla podkręcenia smaku... 😋👌 Brzmi bogato... A to to tylko kilka podstawowych składników(...)praskę czosnek. Teraz dolej śmietanę i około 2-3 chochelki wody z gotowania makaronu. Dodaj sok i skórkę z cytryny, sol i pieprz do smaku. Zamieszaj i chwilę podgrzewaj sos. Dorzuć makaron, ponownie dokładnie zamieszaj, dołóż brokuły i bób (obierz go ze skórki wcześniej). Całość delikatnie zamieszaj i posyp parmezanem, uprażonym uprzednio na suchej patelni słonecznikiem orz listkami bazylii (opcjonalnie

Słodko-Słony Świat Ilony