sosy - 72234 przepisów (strona:1862/4816)

Sałatka z kaszą i wiśniami 125

wiśni. Połączenie może niektórym wydawać się dziwne, ale zapewniam, że smakuje fajnie :) Składniki : - szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej, - 1 szklanka wypestkowanych świeżych wiśni, - czerwona cebula, - sól, rozmaryn, - roszponka, - feta, sos : - 1 - 2 łyżki oleju, - 2 - 3 łyżki octu winnego ( dałem domowy malinowy ), - sól, pieprz. Wykonanie : Wiśnie i krążki czerwonej cebuli posypane solą, rozmarynem i skropione olejem upiec w piekarniku. Najlepiej(...)zrobić to na jednej blasze, na dwóch kawałkach papieru. Upieczone wymieszać z kaszą i sosem. Na talerzu ułożyć roszponkę, na to sałatkę z kaszy i pokrojoną w kostkę fetę. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem

Przepisy Mikołaja
Szpinakowa tortilla z rybą 119

szklanki gorącego mleka lub wody, - około 1/2 szklanki zmiksowanego lub rozdrobnionego szpinaku, - sól. Dodatki : - usmażony filet z dorsza, - pocięta w cienki paseczki marchew, - sałata, - pocięty w paseczki ogórek kiszony. Sos : - gęsty jogurt naturalny, - świeży koperek, - sól, pieprz. Wszystkie składniki ciasta wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić przykryte na pół godziny, a następnie odrywać kulkę,podsypać mąką, rozwałkować cienko i piec(...)patelni bez tłuszczu przez pół minuty z każdej strony. Ciepłą tortillę posmarować sosem, ułożyć pociętą w cienkie paseczki marchewkę, sałatę, ogórka kiszonego oraz paski usmażonej ryby. Zwinąć rulon i jeść z apetytem

Przepisy Mikołaja
Colesław (surówka obiadowa) 177

Colesław to jedna z najprostszych i zarazem najbardziej znanych surówek na świecie. Jest smaczna, łatwa i niedroga – do przygotowania wystarczy świeża kapusta, marchewka, cebulka oraz sos z majonezu, jogurtu i soku z cytryny. Zwykle bywa podawana w knajpkach w towarzystwie burgerów i frytek. Polecam jednak zrobienie takiej surówki w domu np. jako dodatek do obiadu lub do mięsa(...)Posyp je szczyptą soli, pościskaj dłońmi (by zmiękły i nieco puściły sok), następnie odstaw na 15 minut. W miseczce wymieszaj majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz. Gotowym sosem polej warzywa, dodaj posiekaną cebulę i całość dokładnie wymieszaj. Jest gotowa do podania zaraz po przygotowaniu, ale bardziej zyska na smaku, jeśli wstawisz ją do lodówki na min. godzinę

Kulinarny S.O.S.
Niezawodne Chilli con carne 142

Zjednoczonych jest również bardzo popularne. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo aromatyczne, pełne przypraw i dodatków. Sprawdzi sie idealnie na obiad z dodatkiem ryżu, lub na spotkanie ze znajomymi jako sos do naczosów. Z poniższego przepisu wychodzi około 4 porcji, ale jeśli nie dacie rady zjeść wszystkiego to chilli można zamrozić. Nie straci ono przez to smaku. Ilość porcji(...)pół szklanki wody i dodaj ocet balsamiczny. Zagotuj całość i zmniejsz ogień na najmniejszy. Gotuj pod lekko uchyloną pokrywką około 45 minut do godziny, co jakiś czas mieszając, żeby sos nie przywarł do dna. Podawaj z ryżem basmati. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro th { text-align: left; } table.macro th, table.macro

wiecejwarzyw.pl
Surówka śmietnik 142

tutaj, żeby sprawdzić inne przepisy na sałatki. Składniki 0.5 kg kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy 2 średnie pomidory 1 długi ogórek Pół czerwonej papryki Pęczek szczypiorku Pęczek rzodkiewki Saszetka sosu Knor o smaku koperkowo-ziołowy bez konserwantów 3 łyżki majonezu Krok po Kroku 1 Kapuste kroimy wzdłuż, a następnie w paski. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, ogórka i rzodkiewki(...)kroimy w plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. 2 Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy majonez i mieszany z saszetką sosu. Odstawiamy surówkę na kilka minut do lodówki. Kliknij tutaj, żeby sprawdzić inne przepisy na sałatki. Majonez w tym przepisie może zostać zastąpiony oliwą. Życzę smacznego! Artykuł Surówka śmietnik pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
ULUBIONE ŻEBERKA WĘŻA 166

niedbale papryczki chilli lub piri piri - pokrojone niedbale lub rozkrojone oliwa z oliwek łycha miodu lub syropu klonowego sól pieprz papryka pimienton pikantna papryka pimienton łagodna ketchup  /  sos barbecue  / tomate frito kilka kropel tabasco majeranek cząber lubczyk w dzień pieczenia: odrobina wina lub wody (miałam akurat muscata) dwie cebule pokrojone niedbale w pół-plastry czasem dodaję(...)marynaty również: sos czosnkowo-miodowy (wtedy nie dodaję miodu) sambal oelek  srirachę musztardę Zamykam to wszystko w plastikowym pudełku i miącham aż się wymiesza. Gdy leży w lodówce od czasu do czasu, jak mi się przypomni, zamieszam pudełkiem. Z reguły następnego dnia piekę żeberka na cebuli (ale niekoniecznie), podlane wodą (te akurat winem, bo miałam resztkę) w brytfannie

Cytryna&Co.
Adios pomidory 142

Niestety, to już ostatnie działkowe pomidory. Tutaj w wersji uduszonej na oliwie, dwukrotnie przetartej. Rzadki sos stał się pomidorową, gęsty został dodany do spaghetti. Razem z bazyliowym pesto, smakował wyśmienicie. Bazylia oczywiście też z ogródka. Orzeszki pinii niestety nie :) Sos mimo, że klasyczny z uduszoną cebulka i czosnkiem był niepowtarzalny. Do zobaczenia, drogie pomidory, w przyszłym roku

Cytryna&Co.
POLĘDWICA WOŁOWA Z ZIELONYM PIEPRZEM I KARCZOCHY Z CZOSNKIEM I CHILLI 134

nich Wąż nie uznaje obiadu ;) Polędwica: 600-800 g polędwicy wołowej (robiłam dla trzech osób, dla 4 osób cała polędwica: wycięty środek, a reszta na tatar albo sos do tagliatelle albo na Stroganow a) kilka łyżek suszonego zielonego pieprzu lekko stłuczonego w moździerzu sól chlust oliwy (u mnie truflowa) wyciśnięty ząbek czosnku Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. Polędwicę(...)każdej strony. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 15 (rare), 25 (medium-rare) lub 40 min (well-done) - ale to wszystko zależy od piekarnika. Sos: 100 g masła sól morska szczypta brązowego cukru (lub ksylitolu) chlust dobrego balsamico chlust oliwy z oliwek mała drobno pokrojona cebulka chlust wody Dusimy aż cebulka zacznie się rozpadać. Karczochy

Cytryna&Co.
KALMARY Z WARZYWAMI 280

nazwę wymyślił Wąż, bo mu się skojarzyło z sosem puttanesca i niech tak zostanie ;) chociaż mój sos różni się od puttanesca. Owoce morza chodziły za mną już od jakiegoś czasu, niestety Chłopaki wybrali jak zwykle i bezpiecznie krewetki, ja dorobiłam dodatkowo kalmary. Marzą mi się też mule w białym winie... Chyba poczułam wakacje ;) Składniki: 250 g mrożonych krążków kalmarów (jeśli

Cytryna&Co.
KUBAŃSKI KURCZAK 128

niebiańsko pysznie:) składniki: filet z kurczaka ćwiartka średniej główki białej kapusty kilka listków sałaty masłowej słodka zielona i czerwona papryka jedna papryczka chilli jedna cebula jeden ząbek czosnku łyżka sosu sojowego świeża kolendra sól pieprz olej roślinny Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę,paprykę słodką,chilli i czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojonego w paski kurczaka(...)chwilę,mieszając. Wrzucamy drobno poszatkowaną kapustę i dusimy aż będzie aldente. Dodajemy posiekana kolendrę z drobno porwanymi liśćmi sałaty.Trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Na koniec dodajemy łyżkę sosu sojowego i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gotowanym ryżem i czerwoną fasolą

Cytryna&Co.
KREM Z MARCHWI 5 PRZEMIAN 121

selera czerwona papryka obrana ze skórki 3 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka startego świeżego imbiru pół pora cebula 2-3 ziemniaki ząbek czosnku papryczka chilli oliwa z oliwek kurkuma sól sos sojowy natka z pietruszki pieprz mleko kokosowe pestki z dyni i słonecznika Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone warzywa. Ja robiłam wszystko w kolejności wg. 5 przemian, ale nie trzeba koniecznie(...)Papryczkę chilli przekrojoną na pół możemy wyjąć po jakimś czasie. Dodajemy natkę, sos sojowy, przyprawy. Zalewamy niewielką ilością wody i dusimy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy a po chwili mleko kokosowe. Miksujemy. podajemy z prażonymi pestkami

Cytryna&Co.
Przegrzebki 007 ;) z Martini extra dry 138

przypalić, dodajemy czosnek i przegrzebki, podsmażamy je po minucie z każdej strony, dodajemy chlust Martini, zioła, sól, pieprz i cytrynę. Przegrzebki po maksymalnie 4 minutach zdejmujemy z patelni a sos możemy jeszcze przez minutę zredukować. Polewamy przegrzebki sosem, podajemy z pieczywem i cytryną

Cytryna&Co.
DOMOWE GNOCCHI I SZNYCEL CIELĘCY W BIAŁYM WINIE 158

robiłam wersję bezglutenową. Ciasto się troszkę lepiło i trudniej było ulepić ładne "kopytka". Ale nie ładność się liczy, tylko smak. A smak był mistrzem. Dziś dojedliśmy gnocchi z szybkim sosem pomidorowym. Składniki na sznycle dla dwóch osób: 2-3 sznycle cielęce grubości ok 2 cm (np. z udźca) łyżka klarowanego masła chlust białego wytrawnego wina masło pietruszkowe (przepis tutaj ) sól(...)skrobi ziemniaczanej Lekko stłukłam mięso, posypałam solą i pieprzem. Usmażyłam z obydwu stron na klarowanym maśle. Chlusnęłam winem. Poddusiłam chwilę, dodałam masło pietruszkowe  i jeszcze chwilę smażyłam aż sos się zredukował. Na koniec zagęściłam odrobiną skrobi wymieszanej z zimną wodą. Podałam z gnocchi. Składniki na gnocchi: W przepisie jest parmezan, którego ja nie dodawałam 250-300 g mąki bezglutenowej

Cytryna&Co.
Placek kukurydziany z pomidorem i papryką 159

Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie odwrócić placek na drugą stronę, posypać serem startym na tarce na drobnych oczkach i smażyć przez kolejne 2 minuty. Podawać z ulubionymi warzywami i sosami. Ja podałam z kremem balsamicznym i sosem sriracha. Smacznego Placek kukurydziany z pomidorem i papryką Placek kukurydziany z pomidorem i papryką Placek kukurydziany z pomidorem i papryką Placek kukurydziany

Smaki Armine