sosy - 72234 przepisów (strona:1860/4816)

Filet z indyka duszony w sosie porowo-koperkowym 242

Delikatne mięso jakim jest filet z indyka duszone w aromatycznym sosie porowo-koperkowym, pyszne , pożywne danie które możesz podać z gotowanymi ziemniakami czy ryżem na sypko. Całość robi się bardzo szybko i w jednym naczyniu-garnku lub głębszej patelni. Smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 1kg fileta z indyka 2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy do drobiu 1 por 3 ząbki czosnku 3 łyżki klarowanego(...)śmietankę, dodajemy pokrojony na kawałki pleśniowy ser   drobno pokrojony koperek, oraz pieprz i sól. Przykrywamy i dusimy jeszcze przez 10-15 minut na bardzo małym ogniu. Aż sos zgęstnieje. Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub na sypko z ryżem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Podudzia kurczaka po pekińsku 166

Wszystkie produkty do przygotowania tego przepisu znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata Polecam!   SKŁADNIKI: 10-12 sztuk podudzi kurczaka Marynata: 2 łyżki ketchupu 4 łyżki syropu klonowego 2 łyżki sosu sojowego ½ pomarańczy ½ łyżeczki słodkiej papryki Sól himalajska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Podudzia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.  Nacieramy solą pieprzem i papryką. W misce(...)mieszamy syrop klonowy , sok z wyciśniętej pomarańczy oraz sos sojowy i ketchup do jednolitej konsystencji, wkładamy podudzia, dokładnie obtaczamy w marynacie. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc aby mięso naszło przyprawami. Mięso wykładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego ,polewamy resztą marynaty, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około 50-55 minut

Wanilia i Kardamon
Kurczak z cebulą i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym na bazie białego wina oraz francuskiego sera Roquefort 155

Kurczak duszony z cebulą i pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym na bazie białego wina oraz francuskiego sera Roquefort Pomysł na filety z kurczaka niewymagający trudu, podlane dobrym winem, podsycone aromatycznym roquefortem, słodyczą z cebuli, zapachem tymianku, podsumowując - bardzo smacznie! Składniki: 400 g świeżych filetów z kurczaka 150 g sera Roquefort 150 g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku(...)pokruszony ser, przemieszać całość, zalać winem, po 2 minutach dolać śmietankę, przyprawić do smaku solą i pieprzem (uwaga roquefort jest słony) i gotować jeszcze kilka minut do zredukowania się sosu i powstania kremowej konsystencji. Tak przygotowaną potrawę przyozdobić posiekanym szczypiorkiem i podawać z ulubionymi dodatkami. Najlepiej jednak pasować będzie świeża chrupiąca i rustykalna bagietka.  Smacznego

Wino Francja Kuchnia
PIZZA ZIELONA FIT 153

dietetycznej... na cienkim spodzie z mąki pełnoziarnistej oraz dodatkiem zielonych warzyw - brokułem, fasolką szparagową i szpinakiem. A na wierzchu tarta mozzarella zamiast sera żółtego. Pizza zielona to pizza bez sosu pomidorowego, bo w tym przypadku jego rolę spełnia zielone pesto z bazylii. Dzięki tym wszystkim dodatkom, pizza zyskała trochę wartości odżywczych i przestała być niezdrowym fast foodem. Następnym razem(...)ochota na pizzę, warto skorzystać z przepisy na jej zdrowszą wersję 😉 Jeżeli chcemy zmniejszyć jeszcze kaloryczność tej pizzy, to możemy zrezygnować z dodawania sera camembert. Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 15 g drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 2-3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka

Kuchnia MagdaLeny
Surówka z pora i jabłka 318

pora i jajek , która często pojawia się na naszym stole na Wielkanoc. Jest również surówka z białej kapusty i pora . Zaś z dań obiadowych szczególnie polecamy: Kurczaka w sosie porowym , Naleśniki z porem , Łososia zapiekanego z porem , Zupę porową z pulpecikami oraz Klopsiki z makronem w sosie pieczarkowo-porowym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z pora i jabłka – Składniki

Kulinarne Przeboje
FIT SAŁATKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM 145

Sycąca, pyszna sałatka z dodatkiem makaronu. sała tka jest prosta, szybka i idealna na lunch do pracy. Składniki: 200 g makaronu Arc Pol orkiszowego 60 g tuńczyka w sosie własnym 1/2 papryki żółtej garść pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka szklarniowego 1 czerwona cebula sól pieprz kilka łyżek oliwy z oliwek Makaron Arc Pol orkiszowy ugotować al dente. Tuńczyka odsączyć z sosu

Kuchnia w oparach
Sałatka z czerwonej kapusty i cytrusów 135

Sałatka z czerwonej kapusty i cytrusów Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1/2 czerwonej cebuli 1 czerwony grejpfrut 1 czerwona pomarańcza listki świeżej kolendry Sos: 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny 1 łyżka startego imbiru 1 łyżka płynnego miodu sól pieprz Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy. Ja to robię przy pomocy mandoliny. Wkładamy(...)sporej miski, posypujemy solą i ugniatamy drewnianym tłuczkiem, aby kapusta zmiękła. Składniki sosu dokładnie mieszamy w szklance, dodając 2 łyżki zimniej wody. Zalewamy nią kapustę, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Cytrusy okrawamy ze skórki ostrym nożem, następnie albo filetujmy, albo kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Cebulę i cytrusy dodajemy do sałatki, posypujemy porwanymi listkami kolendry

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone udka kurczaka 104

robi się sama. Najlepsza remulada ever od Folwark Składniki: 4 udka z kurczaka 3/4 szklanki remulady duńskiej od Folwark 1 główka czosnku Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nakłuwamy. Sos mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Udka mieszamy z sosem, układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy 30 min pod przykryciem w 180°C , następnie kwadrans bez przykrycia, w tej samej temperaturze

R'n'G Kitchen
PIZZA ZIELONA FIT 153

dietetycznej... na cienkim spodzie z mąki pełnoziarnistej oraz dodatkiem zielonych warzyw - brokułem, fasolką szparagową i szpinakiem. A na wierzchu tarta mozzarella zamiast sera żółtego. Pizza zielona to pizza bez sosu pomidorowego, bo w tym przypadku jego rolę spełnia zielone pesto z bazylii. Dzięki tym wszystkim dodatkom, pizza zyskała trochę wartości odżywczych i przestała być niezdrowym fast foodem. Następnym razem(...)ochota na pizzę, warto skorzystać z przepisy na jej zdrowszą wersję 😉 Jeżeli chcemy zmniejszyć jeszcze kaloryczność tej pizzy, to możemy zrezygnować z dodawania sera camembert. Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 15 g drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 2-3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka

Kuchnia MagdaLeny
Zupa krem marchewkowa z masłem orzechowym 235

smażymy z dodatkami do podgrzania. Wlewamy rosół, garnek narywamy pokrywką i gotujemy marchew w rosole do miękkości. Studzimy zupę, ciepłą przelewamy do blendera kielichowego, dodajemy masło orzechowe i sos Sriracha – świetnie pasuje ten z dodatkiem imbiru. Zupę miksujemy na gładko, przelewamy z powrotem do garnka, podgrzewamy i podajemy. Do tak przyprawionej zupy marchewkowej w lekko tajskim stylu pasują wszystkie szybko(...)kokosa 150g cebuli 3 średniej wielkości ząbki czosnku 600g marchwi (waga po obraniu) 1 litr rosołu drobiowego lub jarzynowego 70g masła orzechowego 2 łyżki Srirachy z imbirem albo innego sosu chili (mniej niż 2 łyżki jeśli jest bardzo ostry

Karo in the Kitchen
Poniedziałek: Panzanella ze stekiem i pieczonymi warzywami 153

lekko do powierzchni. Smaż 1 minutę, obróć na drugą stronę i znowu smaż minutę. Następnie przewróć mięso i wyłóż na patelnię łyżkę masła. Kiedy się rozpuści, polewaj steki wytworzonym sosem. Po minucie ponownie przewróć mięso. Nie przestawaj polewać mięso sosem. Przewróć steki na drugą stronę na ostatnie 60 sekund. Po 4 minutach smażenia steki powinny być średnio wysmażone. Zdejmij

Niedzielny kucharz
Wtorek: Makaronowa sałatka caprese 184

smaczny. Możecie go znaleźć w jednej z sieci dyskontów. Poza tym od klasycznej wersji sałatka różni się tym, że spoiwem wszystkich składników jest pyszne, bazyliowe pesto. W oryginalnym przepisie sos tworzy sok ze świeżych, dojrzałych pomidorów. U nas pomidorki są podpieczone, dzięki czemu są miękkie i słodziutkie, kremowe i delikatne. To dobry sposób na przyrządzenie pomidorów poza sezonem, kiedy brakuje(...)piekarnika na 10 minut. Wyjmij, odstaw. Krok 2 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Krok 3 Zbór pesto. Wsyp składniki do malaksera i zmiksuj na gładki sos. Krok 4 Wsyp makaron do głębokiej misy. Dodaj do niego odsączoną z wody mozzarellę, pomidorki, a następnie pesto. Wymieszaj całość. Dodaj umyte liście bazylii. Gotowe. Smacznego!   Artykuł Wtorek: Makaronowa sałatka

Niedzielny kucharz
Lekka i aromatyczna zupa z kurczaka z kapustą pak choi 133

kurczaka 2 kapusty pak choi 2 średnie marchewki około 10 cm białej części pora 3 ząbki czosnku około 5-7 cm świeżego imbiru 2 łyżki soku z cytryny sos sojowy do smaku 2 łyżki oleju mały pęczek szczypiorku opcjonalnie mała papryczka chilli Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na średniej wielkości kawałki. Marchewkę obrać i pokroić(...)posiekaną papryczkę chilli, wlać wodę w ilości takiej, aby zakryła wszystkie składniki. Na niewielkim ogniu gotować przez ok. 3 minuty. Na końcu dodać kapustę i dolać ewentualnie wody. Przyprawić sosem sojowym, dodać czosnek i imbir. Gotować do wymaganej miękkości. Na końcu wlać sok z cytryny. Na talerzu, bezpośrednio przed podaniem, posypać posiekanym szczypiorkiem. Spróbuj również tych dań z kapustą

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZUPA PIECZARKOWA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ 148

Składniki: ok. 700-800 g pieczarek 1 cebula 5 ziemniaków 2 litry bulionu 2 łyżki kaszy jęczmiennej 1/4 szklanki śmietany 30% sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego Wykonanie: Cebulę obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej(...)momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Kaszę jęczmienną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i wrzucamy do zupy. Gotujemy do miękkości. Na końcu dodajemy śmietankę oraz przyprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Zagotowujemy

Kuchnia MagdaLeny
PLACKI CEBULOWE Z SERKA WIEJSKIEGO 128

który zawdzięczają cebuli. W środku są bardzo delikatne i kremowe. Doprawione odrobiną chili oraz ziołami smakują wyśmienicie. Oczywiście nie wspomniałam, że trzeba być amatorem cebuli 😜 Świetnie pasują do nich sosy na bazie jogurtu, jak np. ziołowy czy czosnkowy. Składniki: 3 małe cebule 2 jajka 2 op. serka wiejskiego 1 ząbek czosnku 5-6 łyżek mąki szczypta papryki chili 1 łyżeczka(...)łyżki wykładamy porcje masy, tworząc małe placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy na ciepło. Świetnie smakują z sosami, np. ziołowym lub czosnkowym

Kuchnia MagdaLeny