Miechunka – zdrowe właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania 38owoce stanowią doskonałą zdrową przekąskę. Można je spożywać zarówno na surowo, jak i w formie suszonej. Ich orzeźwiający kwaskowaty smak sprawia, że świetnie nadają się jako dodatek do sałatek czy deserów. Jakie jest zastosowanie miechunki w medycynie ludowej? Miechunka , znana także jako fizalis , ma wiele interesujących zastosowań w tradycyjnej medycynie. Jej niezwykłe właściwości zdrowotne sprawiają, że jest ceniona jako naturalny
Marcepanowa kuchnia
Sałatka weekendowa 61ćwiartki i ósemki. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodać rozdrobnioną bazylię. ----- Podobne: surówka z selera sałatka z selera i kaparów tabbouleh
Weekendy w domu i ogrodzie
Dieta wysokobiałkowa: zalety, wady i jak ją stosować? 46mango, na obiad można przygotować filet z indyka w aromatycznym sosie pieczarkowym, podwieczorek to pyszny białkowy koktajl truskawkowo-bananowy, kolacja natomiast może składać się z grzanek tofu podanych z sałatką rukolową. Warto również zwrócić uwagę na techniki kulinarne. Eksperymentowanie z grillowaniem, gotowaniem na parze czy pieczeniem zamiast tradycyjnego smażenia pozwala zachować więcej wartości odżywczych potraw. Dodatkowo warto uwzględnić roślinne źródła
Marcepanowa kuchnia
Edamame z frytkownicy 95kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub z żywnością azjatycką. Co zrobić z mrożonego edamame? Mrożone edamame można wykorzystać do wielu dań! Ziarna soi po ugotowaniu można wykorzystać do sałatek. Będą też świetnym składnikiem zup, czy dań jednogarnkowych, a także bowlów. Świetnie pasują do makaronu ryżowego. Edamame można również upiec w przyprawach i stworzyć zdrową przekąskę – przepis na taką
Via Gusto
Edameme z frytkownicy 97kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub z żywnością azjatycką. Co zrobić z mrożonego edameme? Mrożone edameme można wykorzystać do wielu dań! Ziarna soi po ugotowaniu można wykorzystać do sałatek. Będą też świetnym składnikiem zup, czy dań jednogarnkowych, a także bowlów. Świetnie pasują do makaronu ryżowego. Edameme można również upiec w przyprawach i stworzyć zdrową przekąskę – przepis na taką
Via Gusto
Dieta jajeczna – jak schudnąć szybko i skutecznie? 51jabłkiem. Dzień 2: Śniadanie: Dwa gotowane jajka i pół grejpfruta, by rozpocząć dzień zdrowo, Obiad: Dwa jajka ze świeżym szpinakiem duszonym na parze, Kolacja: Dwa jajka w połączeniu z sałatką owocową, na przykład z truskawkami. Dzień 3: Śniadanie: Dwa jajka sadzone serwowane obok mandarynek, Obiad: Dwa jajka podane z brokułami skropionymi oliwą z oliwek, Kolacja: Dwa jajka na twardo oraz
Marcepanowa kuchnia
Burrata z pomidorami 66Pomidor to bardzo popularne warzywo - dodajemy je na kanapki, do sałatek, przygotowujemy z nich zupy czy sosy. Mimo to rzadko zwracamy na nie szczególną uwagę. A warto przyjrzeć im się bliżej... Botanicy wyróżniają ok. 350 odmian pomidorów. W sklepie nie uświadczymy aż takiej różnorodności, mimo to i tak mamy całkiem spory wybór - pomidory czekoladowe, daktylowe, malinowe, tygrysie, pomidorki koktajlowe, cherry
Z notatnika dietetyka
Syrop z pokrzywy na anemię 62przepis znajdziesz poniżej, sok tłoczony z młodej pokrzywy możesz wykorzystać również w inny sposób. Oto kilka propozycji: dodatek do koktajli i smoothie, dodatek do domowych izotoników, składnik dressingu do sałatek, wsparcie trawienia (pity przed posiłkami po 30-50 ml dziennie). Przepis na syrop z pokrzywy z miodem Syrop z młodej pokrzywy z miodem Blog Via Gusto Syrop z pokrzywy
Via Gusto
Dieta kisielowa – zasady, efekty i przykładowy jadłospis 53owocowy kisiel z truskawek lub malin. Można go przygotować na bazie wody lub mleka roślinnego, co sprawi, że dostarczy nam witamin oraz błonnika. Na drugie śniadanie świetnie sprawdzi się sałatka owocowa z dodatkiem orzechów i nasion. Taki wybór wzbogaci posiłek o białko oraz zdrowe tłuszcze. Na obiad polecam lekką zupę krem z dyni lub brokułów, serwowaną z grillowanymi warzywami takimi
Marcepanowa kuchnia
Zalecane produkty w diecie niskosodowej: Co jeść, a czego unikać? 52posypać płatkami owsianymi. Obiad: Chude mięso, na przykład kurczak bądź indyk, gotowane i serwowane z duszonymi warzywami – marchewką oraz cukinią. Na przystawkę świetnie sprawdzi się zupa jarzynowa. Podwieczorek: Kolorowa sałatka owocowa składająca się ze świeżych sezonowych owoców takich jak jabłka, gruszki czy kiwi. Kolacja: Pieczony dorsz podany z purée ziemniaczanym oraz gotowanymi brokułami. Jako napój idealna będzie niskosodowa woda mineralna
Marcepanowa kuchnia
Kluski domowe 88Góra 3 minuty i wyławiamy je. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Szybka młoda kapustka z koperkiem do domowych klusek? Zapraszam po przepis. Szukasz przepisu na dodatki do obiadu? Zapraszam na sałatkę warzywną z mięsem ala cesarska
prawdziwe jedzenie
Niesernik z dyni 59mogę napisać, że mój eksperyment zakończył się sukcesem. Trudno było wymyślić nazwę, roboczo nazwałem je sernikiem z dyni. Po kilku godzinach namysłu...w między czasie robiłem jeszcze babkę szafranową, sałatkę z ciecierzycy, gołąbki bez zawijania z kiszonej kapusty, żuramen i oczek pieczony...stwierdziłem, że nie dam się ludziom pozabijać za użycie słowa Sernik. Niesernik trochę nakreśla z czym możemy mieć
R'n'G Kitchen
Jajka z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami 60wytrawnie. Na blogu jest już przepis na takie koszyczki, tyle, że z łososiem i ricottą. Ja postanowiłam wykorzystać podstawę, ale nadziałam ją tym co akurat było dostępne w lodówce: sałatką z posiekanymi jajkami, łososiem oraz ogórkiem bez nasion, odrobiną majonezu i szczypioru. Takie koszyczki prezentują się świetnie, są idealne na wielkanocną przystawkę, sprawdzą się doskonale na Wielkanocnym stole Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czy kiełki brokuła można mrozić? 61użyciem zamrożonych kiełków brokuła, należy je rozmrozić. Najlepiej jest to zrobić w lodówce przez kilka godzin lub na blacie kuchennym przez kilka minut. Po rozmrożeniu można je dodać do sałatek, zup, omletów, smoothie czy innych potraw. Warto jednak pamiętać, że zamrożone kiełki brokuła mogą stracić nieco swojego chrupiącego smaku i struktury. Dlatego najlepiej jest spożyć je jak najszybciej po rozmrożeniu
Żyję by jeść
Ogórek – właściwości zdrowotne, odżywcze i korzyści dla zdrowia 40Ogórek, to nie tylko popularne warzywo w sałatkach, ale również skarbnica zdrowotnych właściwości, które mogą znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie. Zaskakująco, aż 96% ogórka stanowi woda, co czyni go idealnym towarzyszem w upalne dni, gdy nawodnienie organizmu jest kluczowe. Oprócz niskiej kaloryczności, ogórek dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak potas, witamina K oraz błonnik, który wspiera nasz układ pokarmowy. Dzięki
Marcepanowa kuchnia