smażymy na tłuszczu po mięsie około 5-10 min.( w zależności od twardości gruszek), posypujemy grubo mielonym pieprzem i solą,dodajemy mięso i smażymy razem 3-5 min. sos: zagotowujemy 0,5 l bulionu drobiowego, dodajemy pokrojoną gorgonzolę i mieszamy do rozpuszczenia sera, dodajemy śmietankę, mieszamy do zgęstnienia(można zagęścić odrobiną mąki) na talerzu układamy ugotowany makaron aldente, polewamy sosem
Kuchnia BeatyUwaga, uwaga! Oto mój sprawdzony (idealny) przepis na pyszne gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym. Wbrew pozorom zrobicie je szybko, prosto i przyjemnie. Przepis w formie filmu: https://www.facebook.com/watch/?v=2067786910190348 Artykuł Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plświeże 3 łodygi rabarbaru 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 pęczek młodej marchewki natka pietruszki oregano, tymianek świeży sól, pieprz 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu balsamico olej rzepakowy 1/2 papryczki chili Makrele myję, osuszam. Nacieram solą, pieprzem, majerankiem, pokrojonym tymianek im i oregano. Odstawiam na dwie godziny do lodówki albo dłużej. Rabarbar kroję na kawałki(...)jednej makreli, drugą połowę do drugiej. Wkładam kawałki rabarbaru i spinam wykałaczkami ryby, żeby rabarbar nie wyleciał. Marchewki myję i obieram. Przekładam do miski, dodaję kawałki papryki, sól, sos balsamico i nacieram warzywa. Rybę i warzywa grilluję z każdej strony. Przed podaniem posypuje natką i chili pokrojonym
wesoła kuchniapizzę. Jest pyszna i pozwala na zaspokojenie potrzeby na ucztę w stylu włoskim. Polecam! Składniki na 2 porcje : 200ml tartego kalafiora 120g twardej mozzarelli 2 jajka ½ łyżeczki soli 100ml sosu pomidorowego/pulpy z pomidorów/pomidorów w puszce 60g mozzarelli light w kulce oregano Trzy, cztery różyczki surowego kalafiora zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach. Kalafiora powinno być około(...)rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tworząc okrągły, niezbyt gruby spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na jakieś 15-20 minut. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. W rondelku zagrzać 100ml krojonych pomidorów (może być pulpa ze słoika albo pomidory z puszki albo świeże krojone pomidory), dodać do smaku przyprasy – sól, oregano, bazylię (wedle własnego uznania
DietologKlasyczne połączenia smakowe zawsze robią dobre wrażenie:). Dlatego dziś zapraszam na makaron w sosie pieczarkowym, który uzupełnia świeży smak koperku. 200g makaronu penne 1 duży filet z kurczaka 250g pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanego koperku 300ml śmietany 12% sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety i cebulę kroimy(...)rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka. Kiedy się zarumieni dodajemy cebulę, czosnek i pieczarki. Dusimy do odparowania wody. Dodajemy śmietanę, koperek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Kiedy sos się zagotuje, ściągamy z ognia, mieszamy z makaronem
Szefowa kuchnipęczka koperku 1 średnia cebula olej do smażenia naleśniki: 2 jajka 1 szkl wody 1 szkl mleka szczypta soli mąka ile zabierze do gęstości śmietany sól, pieprz sos: 20 dag pieczarek 1 mała cebula śmietana mąka sół, pieprz do smaku Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki. Ugtowane ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przepuszczamy przez praskę(...)chwilę. Podlewamy wodą i dusimy ok. 10 min. Zaprawiamy śmietaną (bez mąki!) i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem. Naleśniki przygrzewamy na patelni lub w mikrofali. Podajemy z sosem pieczarkowym
Co w garnkach piszczynaprawdę jest proste, a smak absolutnie fantastyczny! Przygotowanie ciasta to 5 minut pracy, a gotowanie nie zajmie więcej niż minutę. Takie domowe tagliatelle komponuje się idealnie z mięsnymi sosami, z sosem pomidorowym, a nawet będzie świetny jako dodatek do zup. A więc nie zwlekajcie, tylko róbcie domowe makarony, bo warto! var widgetParams = "{ 'Id':'d6c35013-b6b7-463e-ab15-3aa07ddb7fc3','AffId
Analiza Smakujakiego obiadu! W sezonie wiosenno-letnim, pierogi z serem to pozycja wręcz obowiązkowa w każdym domu. Nie można się im oprzeć. Podane ze śmietaną lub jogurtem oraz sosem ze świeżych truskawek to istne niebo w gębie. Na cieplejsze dni obiad idealny! Składniki 0,5 kg mąki pszennej 200 ml ciepłej wody 60 ml oleju pół łyżeczki soli 2 kostki mielonego(...)siebie, aby się nie posklejały. Truskawki rozgniatamy widelcem lub blendujemy na gładko. Można je delikatnie dosłodzić. Śmietankę lub jogurt dosładzamy do smaku. Pierogi podajemy ze śmietaną lub jogurtem i sosem truskawkowym. Można także oprószyć cynamonem. Smacznego! var widgetParams = "{ 'Id':'81c9b184-e96e-4f80-9fc2-2183cf87add2','AffId':'32377'}"; var params=encodeURIComponent(JSON.stringify(widgetParams)); var link = 'https://weben1.com/ElasticWidget2/Generate?query='+params; var iframe = document.createElement('iframe
Analiza SmakuCzerwona cebula 1 szt. Pomidorki koktajlowe 10 szt Ser Camembert 1szt Szynka parmeńska 1 opakowanie Gruszka 1 szt Opcjonalnie orzechy włoskie prażone garść Sos winegret koperkowy Sałatę dzielimy na drobniejsze części Cebulę kroimy w piórka. Pomidorki koktajlowe kroimy na 4 części lub na połowę Gruszkę myjemy,wycinamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Ser camembert(...)kroimy wzdłuż na plasterki następnie na połowę Każdy plasterek szynki również kroimy na połowę i owijamy kawałki sera. Całość układamy kolejno na talerzu zaczynając od sałaty polewamy sosem i posypujemy ewentualnie prażonymi orzechami. Można również lekko opiec na patelni ser owinięty szynką
Andzia Pichcisprawdzi się na każdej imprezie ok. 400 gramów brokuła (u mnie mrożony) 200 gramów ogórka zielonego (1 średni) 3/4 opakowania sera feta 5 łyżek posiekanego koperku 3/4 szklanki sosu czosnkowego 2 garście słonecznika uprażonego Brokuła wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2 minuty od momentu zawrzenia. Przekładamy do zimnej wody najlepiej z lodem, następnie odcedzamy. Ogórka kroimy w drobne(...)paseczki. Słonecznik uprażyć. Ser feta kroimy w kosteczkę lub kruszymy. W salaterce umieszczamy brokuł. Polewamy sosem czosnkowym. Posypujemy posiekanym koperkiem( trochę zostawiamy do dekoracji) Następnie układamy pokrojony ogórek zielony. Posypujemy uprażonym słonecznikiem. Na górze układamy pokrojoną fetę
Andzia PichciSałatka prosta minimum składników czyli prosto i smacznie 500 gram ugotowanych ziemniaków 250 gram ogórka zielonego 150 gram Wędzonego boczku sos 200 gram majonezu 100 gram jogurtu naturalnego lub śmietany 80 ml mleka sól i pieprz Ugotowane i wystudzone ziemniaki (najlepsze ugotowane dzień wcześniej )pokroić na grubsze plastry. Boczek pokroić drobno i podsmażyć na patelni, dodać do ziemniaków(...)Ogórka umyć i pokroić w cieniutkie paseczki ,dodać do ziemniaków Wszystkie składniki na sos połączyć ze sobą i dodać do sałatki, wymieszać. Sałatkę odstawić do lodówki na 1 godzinę
Andzia Pichcisię na uroczystości ,do pracy czy szkoły. 2 duże buraki 2 średnie gruszki, lub kilka plasterków ananasa ( ok.5szt ) 2 garście rukoli Ok 150 gram fety garść prażonego słonecznika sos winegret 2 opakowania Słonecznik uprażyć: na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy słonecznik,zmniejszyć ogień i prażyć od czasu do czasu mieszając. Ugotowane buraczki pokroić w kostkę (można wykorzystać(...)gotowaniu np. barszczu) gruszkę również w kostkę (skropić cytryną) W szklanej misce układamy kolejno Buraczki,gruszkę rukolę,fetę,pospać słonecznikiem Polewamy sosem winegret,Dokładnie mieszamy
Andzia Pichcimięso minimum 1 godzinę wcześniej a najlepiej dzień wcześniej. A gdy mięso już zamarynowane to mamy obiad w kilka chwil. My bardzo lubimy z surówką z białej kapusty i sosem czosnkowym. Podaję z frytkami lub w podpieczonym chlebku pita albo w tortilli. 250 gram fileta z kurczaka 3 łyżki oleju 1 czubata łyżka jogurtu Opcjonalnie pół cebuli 2 łyżki(...)poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce. Dodać przyprawy według uznania i wymieszać ,docisnąć i odstawić na chwilkę aż kapusta nieco zmięknie. Na koniec dodać śmietanę lub jogurt i wymieszać. Sos czosnkowy pół szklanki jogurtu greckiego 1/4 szklanki majonezu sól 2 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sól, pieprz 1 łyżka posiekanego koperku Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wymieszać
Andzia Pichcirazem przygotowując bitki postanowiłam je zwinąć po prostu z kiszonym ogórkiem Kruche w aromatycznym sosie własnym z dodatkiem sporej ilości cebuli. 8 małych roladek ok. 800/900 gram szynki wieprzowej 4 małe ogórki kiszone 300 gram cebuli sól pieprz słodka papryka czerwona duży ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy smalec Szynkę rozkroić na 8 kawałków każdy tak o wadze(...)dodajemy do mięsa, chwilę przesmażamy aż cebula zmięknie. Wlewamy 2 szklanki bulionu, dusimy pod przykryciem do miękkości w razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn. Miękkie roladki przekładamy na bok. Powstały sos przecedzamy przez sito dodajemy musztardę doprawiamy do smaku. Delikatnie zaciągamy mąką
Andzia Pichci