sosy - 72234 przepisów (strona:1834/4816)

KURCZAK Z MAKARONEM I WARZYWAMI Z PATELNI 181

marchew 250 g pieczarek 1 cebula 1 mała papryka czerwona garść groszku cukrowego  3 ząbki czosnku 1 centymetrowy kawałek imbiru sól, pieprz, słodka papryka do smaku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej

Kulinarne Fantazje Marioli
Makaron z łososiem i szpinakiem w sosie jogurtowo-serowym 213

Pyszny pomysł na makaron z łososiem. Delikatny sos, odrobina czosnku, oliwy i sera.  Jeżeli lubicie zarówno łososia jak i makaron to ten przepis powinien się jak najszybciej u Was pojawić. Składniki na 2 porcje: Makaron (ok. 300g) 100 g łososia wędzonego 3 garście szpinaku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 4 łyżki startego sera(...)Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Na oliwie podsmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy łososia porwanego na mniejsze kawałki, dorzucamy porwany szpinak. W misce mieszamy jogurt z serem i zalewamy całość. Gotowy sos mieszamy z makaronem

Czarnawisienka
MAKARON ŻYTNI Z TYMIANKIEM, KURCZAKIEM W SOSIE CYTRYNOWO -MIODOWYM Z KARMELIZOWANYM CIEMNYM WINOGRONEM 135

mogłoby znaleźć się w niejednym menu restauracji, więc jeśli masz kwadrans to pędź do kuchni i ugotujmy razem coś pysznego! PRZEPIS NA MAKARON ŻYTNI Z TYMIANKIEM Z KURCZAKIEM W SOSIE CYTRYNOWO -MIODOWYM Z KARMELIZOWANYM CIEMNYM WINOGRONEM - 1 opakowanie makaronu żytniego z tymiankiem LUXURY FOOD - 4 porcje po 100 g piersi z kurczaka - kilka gałązek tymianku - oliwa z oliwek(...)cytryny, dodaj sól i kilka ziaren kolorowego pieprzu.  Smażymy aż mięso będzie gotowe, dodaj miód i pozwól aby całość się skarmelizowała ( około 3 minuty). Do mięsa z sosem dodaj ugotowany i odcedzony na sicie makaron, całość wymieszaj, dodaj otartą skórkę z wyparzonej niewoskowanej cytryny. Na tej samej patelni na oliwie z oliwek podsmaż przez 1 minutę winogron, dodaj łyżkę

SMYKWKUCHNI
Wegański bigos 180

czosnku pokrojone w plasterki) pół łyżeczki ziaren białej gorczycy pół łyżeczki ziaren kolendry 12 ziaren pieprzu jabłko 12 połówek wędzonych śliwek 2 łyżki powideł śliwkowych (bez cukru) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju do smażenia Soczewicę wypłukać i ugotować al dente w 600 ml wody z dodatkiem łyżeczki cząbru. Odcedzić. Grzyby połamać  na mniejsze kawałki. Zalać(...)gotować na palniku o małej mocy ok. 1,5 godziny. Od czasu do czasu trzeba zamieszać i ewentualnie dolać wodę z gotowania grzybów lub wrzątek. Bigos doprawić do smaku sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Gotować jeszcze pół godziny. Ten bigos, tak i ten klasyczny, najlepiej smakuje po przegryzieniu się smaków, po kilku dniach po kilkukrotnym odgrzewaniu. Przechowywać w lodówce nawet

Weekendy w domu i ogrodzie
Kluski ziemniaczane w pysznym sosie 112

wyrabiamy z mąką ziemniaczaną. Z przygotowanej masy formujemy kulki i gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy sos: Cebule kroimy w piórka, szklimy na maśle, następnie dodajemy pokrojone w paski papryki, smażymy 5 min, zalewamy bulionem i sokiem pomidorowym. Gotujemy przez 20 min, następnie dodajemy śmietanę uprzednio wymieszaną(...)wywarem, rozprowadzamy, zmniejszamy płomień. Do sosu wkładamy kluski i gotujemy razem 10 min, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Smażone udka z patelni, prosty , pyszny obiad 151

świecie Zdrowe , kolorowe , nic tylko wcinać składniki : 0,5 kg udek bez skóry i kości , filety 1 średni brokuł 1 duża cebula 3 ząbki czosnku kilka pieczarek 2 łyżki sosu sojowego ketjap manis , słodkiego ( lub zwykły, sojowy jasny plus łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki ( lub harissy w proszku , ostatnio jest w sklepach i jest świetna jak ktoś lubi(...)dania ) sól , odrobina chilli lub pieprzu do smaku Udka płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem . Oczyszczamy z wszelakich tłuszczyków i kroimy na duże kawałki . Umieszczamy w misce , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , sos ketjap manis , sól ,chilli do smaku , odstawiamy na godzinę do lodówki . Brokuł dzielimy na różyczki , a cebule siekamy w piórka . Pieczarki w średniej grubości plasterki . Teraz na niedużej ilości tłuszczu

Ogrodnik w podróży
Skrzydełka słodko-pikantne (długo marynowane) 149

bardzo lubię takie połączenia, dlatego dzielę się z Wami tym przepisem Składniki: – 1kg skrzydełek – 1 łyżka cukru trzcinowego – 1 łyżka octu ryżowego – 1 łyżka sosu sojowego (jasnego) – 1 łyżka sosu rybnego – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczkę papryki słodkiej – 1 łyżeczkę papryki ostrej – sól i pieprz wg smaku Do szczelnie zamykanego naczynia

Smaki Armine
Fasolowa rybna zupa 158

szklanki fasoli ugotowanej 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 40 dag filetu z dorsza 30 dag wędzonego dorsza 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej 1 kawałek chili sól, pieprz natka pietruszki 1 marchewka 1 por kawałek 1 seler kawałek olej rzepakowy 80 serka topionego 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)warzyw, wlewam dwa litry wody, dodaję ziele, liść laurowy, chili papryczkę pokrojoną,  sól, pieprz i gotuję 15 minut. Na wierzch zupy dodaję filety z dorsza, serek topiony, sos sojowy, fasolę i gotuję na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Na końcu dodaje kawałki ryby wędzonej obrane, widelcem rozdrabniam ugotowane filety ryby, doprawiam według uznania. Zupę podaję z natką pietruszki

wesoła kuchnia
Pesto ze szpinaku i pestek słonecznika z makaronem 129

kiedyś wam pisałam, mój mąż nie lubi szpinaku. Dał się do niego przekonać w serowo-śmietanowym sosie szpinakowym, dzisiaj była próba numer dwa. Nie chciało mi się zbytnio robić sosu, więc wrzuciłam to co miałam do blendera i postanowiłam nie przyznawać się przed mężem, co wchodzi w skład magicznego pesto, mając nadzieję, że skoro lubi pesto, to szpinak może jakoś

Mieszam w Garnku
Butter Chicken 177

Maślany kurczak (butter chicken) to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej.  Kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i aromatycznej mieszance przypraw, następnie gotowane w sosie pomidorowym z dodatkiem śmietanki. Wielowymiarowość smaku danie zawdzięcza dużej ilości przypraw, charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. Bardzo często stosuje się tam mieszankę przypraw o egzotycznie brzmiącej nazwie garam masala. Jest to bardzo wyrazista mieszanka kilku suchych(...)łyżki oliwy Czosnek i imbir drobno kroimy. Mięso kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby mięso się zamarynowało. Sos: 40 g masła ghee lub klarowanego 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka kurkumy 400 ml passaty pomidorowej 1 łyżka soku z cytryny

Smakowity Blog Kulinarny
Leczo z pieczarkami, brokułem i makaronem ryżowym 160

Składniki : mały brokuł 20 dag pieczarek mała cebula 4 łodygi selera naciowego mały słoik sosu chińskiego( łowicki) mała puszka cieciorki konserwowej i kukurydzy natka pietruszki, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku olej do smażenia makaron ryżowy Przygotowanie: Cieciorkę, kukurydzę osączyć Przygotować makaron wg przepisu na opakowaniu Cebulkę, seler pokroić w kostkę Umyte pieczarki obgotować w lekko posolonej i zakwaszonej octem wodzie(...)osączyć, po ostudzeniu pokroić w dość grube plasterki Brokuł również lekko obgotować, podzielić na małe różyczki Cebulę, ząbki obranego czosnku i seler lekko obsmażyć na oleju Do garnka przełożyć sos chiński, a do niego cieciorkę, kukurydzę, cebulę z selerem i czosnkiem, pieczarki i brokuł, delikatnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, postawić na ogniu i zagotować całość Na talerz wykładamy

Proste Potrawy
Gofry z żółtym serem/serowe 148

kanapek np. na przyjęcie. W moim domu takie gofry znikają najczęściej jeszcze ciepłe oraz bez żadnych dodatków, ale przyznam, że również świetnie komponują się ze świeżymi warzywami i/lub ulubionym sosem. Polecam! (około 8-9 dużych gofrów) 2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1,5 szklanki mleka/wody (u mnie zazwyczaj woda - gofry są bardziej chrupiące; można też mieszać(...)Moja posiada 1300W, więc w 2-3 minuty mam idealne gofry.) Gofry należy studzić na kratce, najlepiej ułożone bokiem. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ze świeżymi warzywami i/lub ulubionym sosem.    Kilka uniwersalnych wskazówek:   - Składniki powinny być w temperaturze pokojowe. - Gofry należy piec w uprzednio rozgrzanej gofrownicy. - Podczas pieczenia gofrów nie wolno otwierać sprzętu. Oczywiście na początku

Di gotuje
Wtorek: Sushi bez zawijania, czyli sushi bowl 152

rzepy lub pęczek zwykłej rzodkiewki 2 łyżki marynowanego imbiru 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki czarnego sezamu 4 łyżki octu 2 łyżki cukru Sos sojowy Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz kilkakrotnie ryż pod zimną wodą, aż woda nie będzie już biała i mętna. Zalej 2 szklankami wody, doprowadź do wrzenia zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu(...)paski. Krok 4 Na dno misy wyłóż porcję ryżu. Obok układaj pozostałe składniki: łososia, ogórka, awokado, białą rzodkiew, posiekaną kolendrę i szczypiorek oraz marynowany imbir. Posyp sezamem. Podawaj z sosem sojowym. Artykuł Wtorek: Sushi bez zawijania, czyli sushi bowl pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Surówka z białej rzodkwi z mango - fit 206

witamin z grupy B. Dzisiejszeję surówkę uzupełniają tradycjne dodatki: marchewka i jabłko, a mango nadaje miłej w smaku egzotycznej nuty.  Surówka jest w wydaniu fit, z sosem winegret zamiast zawiesistej śmietany i majonezu. Jest super smaczna, polecam! Składniki: 1/2 korzenia białej rzodkwi 1 marchewka 1 jabłko 1/2 mango 2-3 łyżki oleju 1 łyżka octu jabłkowego 1 płaska łyżeczka(...)zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Mango obrane ze skóry pokroić w słupki olej, ocet winny i miód wymieszać do konsystencji gładkiej emulsji warzywa i owoce wymieszać z przygotowanym sosem winegret i wymieszać przed podaniem schłodzenić w lodówce. Podawać posypną zieleniną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!